Home » Pas publikimit të Raportit të Progresit, LDK kërkon me urgjencë konsensus për reforma

Pas publikimit të Raportit të Progresit, LDK kërkon me urgjencë konsensus për reforma

Gjatë ditës sotme, Bashkimi Evropian, ka publikuar Raportin e Progresit, për vendet e Ballkanit Perëndimor.

Për partinë madhe opozitare vend, LDK-në, ky raport përshkruan saktësisht gjendjen cilën gjendet vendi.

“Kundërvënia e zyrtarëve lartë shtetërore ndaj këtij raporti, me gjuhë ashpër ndaj BE-së, nuk na ndihmon aspak”, thotë shefi i Grupit Parlamentar LDK-së, Avdullah Hoti.

Ne raport qartësohet se:
(I) Koalicioni qeverisës nuk i ka adresuar çështjet me rëndësi janë lidhura me progresin e Kosovës drejt BE-së dhe nuk ka arritur koncensus politik për çështjet e rëndësishme.
(II) Përpjekja për shfuqizim Ligjit për dhomat e specializuara ka ngritur shqetësime serioze Bruksel për gatishmërinë e shtetit Kosovës për përmbushur obligimet ndërkombëtare.
(III) Kërcënimet dhe fyerjet ndaj gazetarëve kanë vazhduar.
(IV) Buxheti ka zhvilluar rregulla fiskale e ruajnë qëndrueshmërinë fiskale, por shpenzimet për skema caktuara mënyrë pakontrolluar po e rrezikojnë këtë stabilitet.
(V) Kosova nuk po bën progres zbatimin e MSA-së”, ka shkruar Hoti Facebook..

“Prandaj, vlerësoj se duhet urgjent arrihet koncensus nacional për reformat duhet ndërmerren. Këto vërejtje BE-së duhet përbejnë platformën nacionale veprimit gjitha forcave politike vend, duke lënë anash rivalitetin politik ditor. Ndryshe, qytetaret nuk do na falin”.

Hoti ka thënë se LDK-ja është e gatshme t’i prinë ndërtimit platformës nacionale veprimit për integrim BE.

“Tryeza e partive politike, e kemi propozuar, mund shërbejë për:
(I) Ndërtimin e koncensusit nacional për temat e rëndësishme për cilat nuk duhet ketë rivalitet politik zgjedhjet e parakohshme,
(II) Dakordimin e parimeve qeverisëse do respektohen nga kushdo nesër do qeverisë me vendin, dhe
(III) përgatitjet e nevojshme teknike për organizimin e zgjedhjeve parakohshme për nxjerrë një qeveri stabile dhe përgjegjshme”.

 

Reklama