Home » Negociatat kalojnë nga Parisi, Berlini…dhe Athina

Negociatat kalojnë nga Parisi, Berlini…dhe Athina

Komisioni rekomandoi hapjen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë, por vendimi përfundimtar do merret nga 28 vendet anëtare Bashkimit Europian.

negociatat hapen zyrtarisht duhet votimi jetë unanim dhe asnjë prej vendeve anëtare BE-së mos dalë kundër rekomandimit Komisionit Këshillin e Europës.

Deri tani Berlini dhe Parisi kanë përcjellë sinjale skeptike, por nuk përjashtohet edhe ndonjë vendim surprizë mund mbërrijë nga Athina.

Ministri i Jashtëm grek, Nikos Kotzias u tregua i përmbajtur deklaratën zyrtare dha përfundim takimit Ministrave Jashtëm BE-së.

“Shpjegova se cilën fazë bisedimeve ndodhemi ne me Shqipërinë dhe Maqedoninë. Nënvizova nevojën udhëheqësit rajon duhet kuptojnë se nuk mund hapen negociatat e anëtarësimit përmes intervistave dhe deklaratave vazhdueshme publik, por duhet tregohet seriozitet dhe bindje për gjetur zgjidhje për problemet kemi mes nesh”, thuhet deklaratën e Nikos Kotzias.

Janë 9 çështje po diskutohen tryezën dypalëshe mes Shqipërisë dhe Greqisë, ku e ndjeshmja është ajo për kufirin detar. Pas dy takimeve Kretë dhe Korçë, Nikos Kotzias dhe Ditmir Bushati thanë fund muajit janar se ishte arritur dakordësia parim për kufirin detar, do ndahej sipas baraslargësisë.

U tha gjithashtu se prill pritej mbërritja e Alexis Tsipras, fillimisht Korçë për pashkët ortodokse, ku do zhvillonte një takim informal me Edi Ramën, e një datë dytë Tiranë vizitë zyrtare, ku edhe do nënshkruheshin marrëveshjet.

Por, prilli la pas shumë se gjysmën e tij dhe Tsipras nuk ka vizituar ende Tiranën, ndërsa mediat greke qarkulloi lajmi se Shqipëria është tërhequr nga marrëveshja e arritur me ndërhyrjen e Erdoganit pas takimit pati me Stamboll, Kryeministri shqiptar, Edi Rama.

o.j/dita

Reklama

Lexo më shumë