Home » Japoni, zbulimi i rrallë: Balta, më e çmuar se paratë

Japoni, zbulimi i rrallë: Balta, më e çmuar se paratë

Një sasi kolosale balte është vlerësuar me rreth 16 milionë tonë ishullin e vogël Minamitori. Brenda kësaj balte gjendet një depozitë thuajse e pafundme mineralesh rralla.

Mineralet e rralla përmbajnë elementë rrallë tabelës periodike, përdoren pajisjet e teknologjisë lartë, si telefona celularë, sisteme raketash, radarë dhe makina hibride.

Për shembull, itriumi, një nga njohurit mes mineraleve rralla dhe te balta japoneze gjendet me shumicë, përdoret për prodhuar lente, superpërcjellës apo ekranë telefonash celularë.

Ishulli Minamitori është mbi 1.600 km larg Tokios, por është pjesë e kryeqytetit dhe gjendet brenda Zonës Ekonomike Japoneze, diçka e bën baltën e çmuar pronë Japonisë.

16 milionë tonët e baltës vlerësohet se përmbajnë 780 vite furnizim me itrium, 620 vite me europium, 420 vite me terbium dhe 730 vite disprosium. Me pak fjalë mund furnizojnë botën thuajse përjetësisht.

Kjo është diçka e jashtëzakonshme, por vlera rritet tej mase duke parë ofertën dhe kërkesën aktuale për mineralet e rralla. Kina ka monopolin e mineraleve rralla dhe kontrollon 95% prodhimit global.

Me zbulimin e ri dhe pasi nisë shfrytëzimin e tij, Japonia pritet hidhet fuqishëm skenën globale dhe nuk ka nevojë presë Kinën caktojnë çmimin dhe disponueshmërinë e mineraleve.

o.j/dita

Reklama

Lexo më shumë