Home » Eksportet u rritën, Instat: 95 mln më shumë se një vit më parë

Eksportet u rritën, Instat: 95 mln më shumë se një vit më parë

Eksportet shqiptare u rritën me rreth 95 milionë euro tre muajt e parë vitit krahasuar me njëjtën periudhë vitit kaluar. dhënat zyrtare nga Instituti i Statistikave tregojnë se për periudhën janar-mars kompanitë shqiptare shitën 572 milionë euro mallra tregjet e huaja, ose gati 19 për qind shumë se një vit parë.

Sipas Instat eksportet janë rritur për gjitha grupet e mallrave, por efektin madh e kanë dhënë materialet e ndërtimit, industria e fasonit si dhe energjia dhe artikujt bujqësor. Për gjitha këto grupe rritja e eksporteve krahasuar me një vit parë ka qenë rend dyshifror.

dhënat tregojnë se kompanitë shqiptare punojnë për tregjet e huaja po kalojnë një periudhë pozitive, teksa kërkesa nga jashtë vazhdon zgjerohet. Ky është viti i dytë rresht eksportet rriten me ritme larta, pas një periudhë trevjeçare stanjacioni përgjatë viteve 2014-2016.

Tendenca e shkëmbimeve tregtare ka qenë e njëjtë edhe krahun tjetër, ndonëse ritme ulëta. Sipas Instat tre muajt e parë vitit importet e mallrave nga jashtë janë rritur me 9.6 për qind krahasuar me njëjtën periudhë vitit kaluar.

dhënat e detajuara tregojnë se rritjen madhe tek importet e ka grupi i makineri pajisjeve. Krahasuar me tremujorin e kaluar, importi i makinerive dhe pajisjeve u rrit me 15.5 për qind duke sinjalizuar për zgjerim investimeve reja ekonomi.

o.j/dita

Reklama

Lexo më shumë