Home » Doni të ngeleni shtatzënë, ja ushqimet që duhet t’i ndërpreni

Doni të ngeleni shtatzënë, ja ushqimet që duhet t’i ndërpreni

Përveç duhanit e alkoolit, edhe regjimi ushqimor apo dieta mund ndikojë shëndetin e fëmijës.

Është kjo ajo shpjegohet një shkrim revistës shkencore “The Lancet”, ku përshkruhet me saktësi se për sa ditë, muaj apo vite, një femër duhet tregojë kujdesin madh. Rreziku nga regjimi ushqimor ka bëjë me ekspozimin ndaj sëmundjeve kardiovaskulare, por edhe neurologjike.

Një çift dëshiron ketë një fëmijë, duhet angazhohet seriozisht për mbajtur nën kontroll ushqimet konsumon.

Kafeina sasi tepruar, obeziteti, por edhe kequshqyerja mund ndryshojnë gjenetikën e qelizave, metabolizmin dhe fiziologjinë e fetusit. Pasoja cilat i mbart me vete qysh pas daljes nga barku. Por krye faktorëve rrezikshëm qëndrojnë gjithsesi alkooli dhe duhani.

Studiuesit kanë mbajtur nën monitorim 509 vajza dhe gra moshë riprodhimi dhe kanë zbuluar se një pjesë e mirë e tyre nuk është gati për një shtatzëni, sa i takon faktorëve rrezikut.

96% e tyre, nuk ndjekin një regjim rregullt ushqimor dhe ushqehen keq. Mungojnë kryesisht hekuri dhe folatet, elementë shumë rëndësishëm për zhvillimin e fetusit.

Periudha para ngjizjes- Periudha mesatare duhet kenë kujdes çiftet para ngjizjes, është tre muaj, por mund variojë sipas rasteve, shkruan noa.al.

Mund zgjasë ditë ose javë gjë ka bëjë me pikëpamjen biologjike dhe ka bëjë me bashkimin e vezës me spermatozoidin.

“Faza e riprodhimit është kritike për shëndetin e çifteve, përfshi peshën, metabolizmin dhe dietën, e cila mund ndikojë rrezikun e sëmundjeve kronike tek fëmijët”, shprehet drejtuesja e studimit Judith Stephenson e University College Londrës.

The post Doni të ngeleni shtatzënë, ja ushqimet që duhet t’i ndërpreni appeared first on Gazeta Shneta | Me rëndësi shneta.

Reklama