Home » Cakaj: Pas luftës në Kosovë s’ka pasur tradhti kombëtare

Cakaj: Pas luftës në Kosovë s’ka pasur tradhti kombëtare

Prania e fjalës tradhtar nuk është proces spontan.

Kështu ka thënë studiuesi dhe filozofi, Gent Cakaj, ka theksuar se konstatimi i tradhtisë kombëtare nuk mund bëhet sipas përshtypjeve para.

Duke folur për tradhtinë kombëtare, Zona B, Cakaj ka thënë se Kosovë ka ekzistuar një tendencë enorme për keqpërdorim politik tradhtisë, rastin e demarkacionit me Malin e Zi.

Duhet dalluar tradhtia e sanksionuar juridikisht dhe tradhtia përdoret si nocion historik për qëllime politike”, ka thënë ai, njofton Klan Kosova.

“Pranimi i okupimit, dhënia e territorit, largimi nga komanda dhe shpartallimi forcës komanduese është e parealizueshme me kodin penal Kosovës. Me nenin 18 Kushtetutës, presidenti nuk ka mandat nënshkruajë marrëveshje për territor pa 80 vota nga kuvendi”

“Specifik tjetër e kodit penal është se vlen ekskluzivisht për presidentin dhe jo zyrtarët tjerë shtetëror. Ekziston kontrolli i parimit institucional. Vetëm nëse presidenti anashkalon kuvendin atëherë edhe procedura komplikohet, pasi ai duhet shkarkohet nga kuvendi dhe pas bëhet subjekt i gjykatave”,

Cakaj ka thënë se tendenca ‘tradhtia kombëtare’ keqpërdoret politikisht i takon kulturës politike”.

“Tradhti kombëtare pas luftës Kosovë nuk ka pasur”.

“Kosova nuk është vitin 2001-2004. Konkurrenca politike dhe mungesa e konsolidimit institucioneve ka kontribuuar një devalvim skajshëm skenës publike. Ligjërimi është zëvendësuar me cinizmin. Nëse një kategori njerëzish nuk shajnë, nuk mund afirmohen. Si pasojë e kësaj kulture është gabim pedagogjik nuk ka shumë tradhtarë histori dhe kjo është skandal”.

Reklama