Home » Arsyeja banale pse bizneset shqiptare nuk shkuan në panairin “Prishtina 2018”

Arsyeja banale pse bizneset shqiptare nuk shkuan në panairin “Prishtina 2018”

Ambasadori i Shqipërisë Kosovës, Qemal Minxhozi, ka fajësuar Odën Ekonomike Kosovës se nuk ka bërë një organizim duhur dhe nuk i ka njoftuar bizneset shqiptare për marrë pjesë panairin “Prishtina 2018”, pasi bizneset e Shqipërisë kanë interes për marrë pjesë panairet e Kosovës.

Minxhozi për KosovaPress ka thënë se nuk qëndrojnë deklaratat e kryetarit Odës Ekonomike Kosovës, se ka humbur besimi ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë për bërë biznes.

Sipas Minxhozit, Kosova ka Shqipërinë destinacionin kryesor shkëmbimet ekonomike dhe atë Kosova e eksporton Shqipëri gjatë një viti, nuk e realizon me gjitha vendet e rajonit bashku.

Është e pamundur kompanitë e Shqipërisë mos kenë interes për qenë prezent këto evenimentet e tilla rëndësishme tregtare, sepse këtë e tregojnë edhe shifrat ka një tendencë rritje. Natyrisht se ka probleme janë njohur kohëve fundit për sa i përket lehtësimit procedurave me radhë, por kjo nuk e justifikon një pjesëmarrje pothuajse inegzistente Shqipërisë këtë panair… Ata e kanë organizuar këtë aktivitet duhet ishin kohë, duhet kishin marrë masa tepër për lajmërimet e me radhë, sepse kjo nuk ka bëjë bizneset e Shqipërisë, nuk kanë dëshirë marrin pjesë”, theksoi Minxhozi.

Diplomati shqiptar ka thënë se këmbimet tregtare ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë kanë një trend pozitiv dhe rritje.

Nuk mendoj se është kështu si është thënë, sepse marrëdhëniet midis Shqipërisë dhe Kosovës me shkëmbime tregtare janë duke u rritur. Vitin e kaluar Shqipëria eksportoj Kosovë 150 milionë euro dhe Kosova Shqipëri eksportoj 50 milionë euro. Trendi ka qenë gjithmonë rritje, edhe këtë vit po flasim, tre mujori ka shifra optimiste. Bizneset e Kosovës Shqipëri janë 20 për qind lartë se sa e njëjta periudhë e tre muajve vitit kaluar. Edhe bizneset e Shqipërisë drejtim Kosovës kanë një rritje rreth 2 për qind. Prandaj, kjo nuk pasqyron aspak nivelin e marrëdhënieve midis dy shteteve tona fushën e shkëmbimeve tregtare. Unë e shikoj tepër si mungesë organizative, nga organizatorët, sepse interesi si i palës kosovare ose edhe i palës tjetër matën kufirit, është shumë i madh për pasur marrëdhënie nivele larta. Trendi ka qenë gjithmonë rritje, edhe këtë vit po flasim, tre mujori ka shifra optimiste. Bizneset e Kosovës Shqipëri janë 20 për qind lartë se sa e njëjta periudhë e tre muajve vitit kaluar. Edhe bizneset e Shqipërisë drejtim Kosovës kanë një rritje rreth 2 për qind”, theksoi ai.

174 kompani do marrin pjesë nesër panairin ndërkombëtar “Prishtina 2018”, prej cilave 70 janë kompani nga Serbia, ndërsa vetëm një nga Shqipëria.

The post Arsyeja banale pse bizneset shqiptare nuk shkuan në panairin “Prishtina 2018” appeared first on INSAJDERI.

Reklama