Home » Importet e birrës, rritje me 10 % në dymujorin e parë

Importet e birrës, rritje me 10 % në dymujorin e parë

Importet e birrës kanë vijuar rriten me ritme larta edhe vitin 2018, duke marrë gjithnjë e shumë tregun e prodhimeve vendase.

Sipas dhënave nga Ministria e Financave gjatë  dymujorit parë vitit (janar-shkurt) importet e birrës u rriten me 10 për qind duke arritur rreth 3.5 tonë nga rreth 3.2 tonë ishin njëjtën periudhë vitit kaluar.

Importet e birrës edhe këtë vit vijuan ndjekin një tendencë nisi qysh vitin 2016. Prodhuesit vendas birrës janë shqetësuar se birra e importit po konkurron prodhimin tonë për shkak kostove ulëta.

Operatorë tregut pohojnë se vendi ynë krahasuar me Rajonin, ka ngarkesë tatimore lartë dhe kjo vlen edhe për birrën. Përveç taksave klasike, mbi birrën e rëndojnë edhe disa pagesa tjera, cilat nuk përllogariten si taksa direkte. tilla janë kostot për pullën fiskale, parapagimi i akcizës dhe çmimi i energjisë elektrike.

Kostot për vënien e pullës janë paktën 14 herë larta se vendet fqinjë. E gjithë industria besohet se paguan rreth 5 milionë euro për pullën fiskale ne një kohe, praktikë kjo, e shtrenjta Europë.

Gjithashtu operatorët e tregut e konsiderojnë parapagimin e akcizës absurditet. Tatimi paguhet momentin e prodhimit dhe jo shitjes, duke e vënë vështirësi likuiditetin e kompanive.

Çmimi i energjisë elektrike është shumë i lartë.  Veç kësaj janë rritur edhe tatimi mbi fitimin dhe ai mbi dividendin me 50%. Teksa rimbursimi i TVSH-së dhe i kostove solarit mbeten misione vështira nuk po e lejojnë sektorin e prodhimit birrës përparojë drejt zgjerimit.

importet-e-birres Importet e birrës, rritje me 10 % në dymujorin e parë

 

 

The post Importet e birrës, rritje me 10 % në dymujorin e parë appeared first on Revista Monitor.

Reklama