Home » Zbulohen ndryshimet në statutin e PD. Futja e konceptit “dëmi i partisë”

Zbulohen ndryshimet në statutin e PD. Futja e konceptit “dëmi i partisë”

Partia Demokratike ka mbledhur sot kryesinë e saj për vendosur mbi ndryshimet statutore, do t’i propozohen Kuvendit Kombëtar Demokratëve, i cili do mbahet 28 dhe 29 prill.

Dy nënkryetarët e PD-së, Edi Paloka dhe Edmond Spaho, sekretari i përgjithshëm Arben Ristani, sekretari i Burimeve Njerëzore Fatbardh Kadilli, dhe sekretari organizativ Enno Bozdo, kanë gati dokumentin me parimet, konceptet politike dhe me opsionet për zgjidhur çështjet e debatuara, shkruan Panorama.

Grupi politik ka marrë konsideratë gjitha propozimet statutore ardhura PD, përfshirë këtu edhe platformën për ringritjen e PD-së Astrit Patozit, statutin alternativ Edit Harxhit, Edvin Kullurit dhe propozimet e ardhura nga analiza.

Diskutimi i sotëm kryesinë e PD-së nuk do jetë finali për vendosur mbi librin e rregullave brendshme demokratëve, pasi premten e ardhshme pritet mblidhet edhe Këshilli Kombëtar i PD-së, organ nuk është mbledhur asnjëherë nga krijimi i tij.

 

DOKUMENTI:

Procesi është udhëhequr nga dy parime:

 • Sigurimi i hapësirave dhe garancive demokratike parti
 •  Përfshirja vendimmarrje e anëtarësisë.

Burimet për rekomandimet e ndryshimit statusit vijnë nga

 •  Propozimet e dala gjatë analizës
 •  Praktika e partive simotra Gjermani dhe Britani
 •  Propozimet e dy flukseve ndryshme, kanë paraqitur platfomë politike dhe draft statut krejt ri
 •  Propozime individuale nga anëtarë, kryetarë degësh dhe anëtarë forumeve partisë.

 

Afrimi i vendimmarrjes tek anëtarësia

 • Propozimi për përfshirjen e anëtarësisë procesin e përzgjedhjes kandidatëve për deputetë

Kandidaturat, pa asnjë kufizim, plotësojnë kriteret, kalojnë filtrin e anëtarësisë përpara se institucionet qendrore, Kryesia dhe Këshilli Kombëtar marrin vendimin përfundimtar.

 • Ndryshimet u japin kompetenca qarta organeve qendrore (Kryesi, Këshill Kombëtar dhe Kuvend Kombëtar) për vendimmarrje rëndësishme politike partisë, duke përfshirë miratimin e propozimeve për kandidatura, për koalicione dhe aleanca, për strategjitë dhe programet politike dhe elektorale;

 

 •  Vendosja e parimeve dhe garancive për zgjedhje transparente dhe demokratike çdo nivel. Parimi i transparencës, garantimi i barazisë kandidatëve garë dhe garancia mbi kontrollin e procesit zgjedhor. detajohen plotësisht Rregulloren e Brendshme Partisë duhet miratohet nga Këshilli Kombëtar.

 

 

 •  Standartet etike bashkëjetesës dhe disiplinës partisë. Futja e konceptit “dëmit ndaj partisë”, si parim përdoret nga CDU gjermane dhe parashikon rastet kur anëtari kalon grup tjetër parlamentar; merr pjesë aktivitete kundërshtarëve politik; mban publikisht qëndrim kundër politikës partisë, publikon informata konfidenciale dhe sensitive; shkel ligjet dhe kryen akte rënda kundërshtim me etikën qytetare.

 

 •  Rregullimet për ngritjen dhe funksionimin e Komitetit Seleksionimit Kandidaturave, do funksionojë mbi bazën e një rregulloreje miratuar nga Këshilli Kombëtar. Është propozim i shpallur projekt-statutin e dy anëtarëve KK, i përshtatur për kushtet tona nga modeli origjinal i Partisë Konservatore Angleze.

s.a/dita

Reklama

Lexo më shumë