Home » Pse thinjemi në moshë të re?

Pse thinjemi në moshë të re?

Çfarë e shkakton thinjen e okëve? Përse disa njerëz thinjen moshë re? A ka ndonjë fakt vërteton se humbja e peshës ritme shpejta, ose ritme ngadalta, apo stërvitja intensive përshpejton thinjen e okëve? Kemi vënë re ndonjëherë femrat, pas një diete drastike kanë një tjetër ngjyrë okësh, ndërkohë edhe sportistët, sidomos atletët kanë njëjtin efekt okët e tyre.
Flokët thinjen kur qelizat e quajtura melanocide folikulat e okëve, dëmtohen nga sëmundje ndryshme, ekspozimet ndaj mjedisit rrethues ose thjeshtë nga mosha. gjithë mund kenë ndonjë qime gri okë, por kulmi zakonisht shënohet vitet ’40 ose ’50, me shkallën e ndryshimeve ndryshme gjenetike, gjinia ose dhe faktorë si përkatësia etnike. Njerëzit me ngjyrë kanë tendencën thinjen vonë se kaukazianët, ndërkohë aziatikët renditen diku mes.
Gratë përgjithësisht thinjen vonë se meshkujt. Mosha kur një njeri thinjet, përcaktohet kryesisht nga elementë gjenetikë, kështu nëse njëri apo dy prindërit tuaj janë thinjur moshë re, atëherë ka gjasa edhe ju thinjeni moshë re. Pirja e duhanit gjithashtu mund përshpejtojë ndryshimin e ngjyrës okëve dhe thinjurit një moshë re, mund jetë shenjë edhe e sëmundjeve tilla si tiroidet ose sëmundje zemrës.
Nëse keni sëmundje zemre dhe thinja okë, atëherë kjo është një shenjë e një sëmundje rëndë” – thotë doktori amerikan Kirkland. Disa njerëz mbajtur kampet e përqendrimit gjatë Luftës Dytë Botërore, cilët ishin vazhdimisht privuar nga ushqimi, gjithashtu u thinjën moshë shumë re, tha Dr Vilma Bergfeld, një dermatologe e specializuar çrregullimet e okëve.
“Gjithçka përcaktohet nga qeliza prodhon pigmente”, tha ajo. Dr Bergfeld tha se ajo nuk ka ndonjë informacion për ndonjë person jetë thinjur për shkak humbjes peshës apo stërvitjes intensive. Shumica e aktiviteteve dëmtojnë okët, si humbja e shpejtë e peshës apo nga trajtimi me kimioterapi, shkaktojnë humbje okëve shumë sesa ndryshim ngjyrës tyre, tha ajo.

Reklama