Home » Njihuni me dokumentin më të vjetër të shkruar në gjuhën shqipe

Njihuni me dokumentin më të vjetër të shkruar në gjuhën shqipe

Dorëshkrimi latinisht me “Formulën e Pagëzimit” u gjet 8 nëntor bibliotekën “Laurenziana”, Firences nga historiani rumun Nikolla Jorga dhe u botua prej tij me 1915.

Njihet si dokumenti i vjetër i shkrimit shqip, njohim deri sot.

Ajo është një fjali e shkurtër shqip (Unte’paghesont premenit Atit et birit et spertit senit) mes një shkrimi latinisht, një letër qarkore e kryepeshkopit Durrësit, Pal Engjëllit, bashkëpunëtorit ngushtë Skënderbeut.

Është një formulë duhej përdornin familjet për pagëzuar fëmijët e tyre porsalindur, kur nuk mund t’i çonin kishë. Formula është shkruar dialektin e Veriut dhe me alfabet latin, i afërt me atë ka përdorur Buzuku veprën e tij.

Me rastin e 100-vjetorit Kongresit Manastirit, vitin 2008, Muzeu Historik Kombëtar botoi librin me titull “Formula e Pagëzimit”. këtë libër u përfshinë kumtesat kushtuar dokumentit parë shkruar gjuhën shqipe.

Reklama