Home » LAJM I FUNDIT: Serbia merr këtë vendim për Hashim Thaçin dhe Ramush Haradinajn

LAJM I FUNDIT: Serbia merr këtë vendim për Hashim Thaçin dhe Ramush Haradinajn

Qeveria e Kosovës nuk kanë ende një qëndrim zyrtar rreth paralajmërimeve nga Beogradi për kthimin emrave shumë qytetarëve Kosovës listën e personave kërkuar nga INTERPOL-i (Policia Ndërkombëtare).

Pamundësia e Kosovës bëhet anëtare e INTERPOL-it, po shihet si pengesë për spastrimin e listës personave kërkuar mbi bazën e urdhër-arresteve Serbisë.

mesin e atyre u janë kthyer emrat këto lista, janë edhe presidenti Hashim Thaçi dhe kryeministri Ramush Haradinaj.(Kliko mbi link dhe shiko pamjen e plotë ⤵⤵⤵)

Këtë e ka bërë ditur ministri i Punëve Brendshme Qeverinë e Serbisë, Nebojsha Stefanoviq.

Sipas tij, akuzat e organeve Serbisë ndaj shqiptarëve Kosovës janë rikthyer tashmë sistemin e INTERPOL-it.

këto lista, ka nënvizuar Stefanoviq, ndonëse u figurojnë emrat, akuzat ndaj presidentit Kosovës Hashim Thaçi dhe kryeministrit Ramush Haradinaj, nuk do zbatohen këtë fazë, për shkak funksioneve kanë aktualisht.

Ministri serb ka thënë se kthimi i akuzave dosjet e INTERPOL-it, pasoi presionin e Serbisë ndaj këtij institucioni, duke kërkuar respektohet e Drejta Ndërkombëtare.

Qeverinë e Kosovës kanë thënë se janë duke e përcjellë me vëmendje situatën dhe se janë duke mbledhur informacionet e nevojshme, për dalë pastaj me një qëndrim zyrtar.

Zëvendëskryetari i parë i Komisionit për Punë Brendshme, Siguri dhe Mbikëqyrjen e Forcës Sigurisë Kosovës, Rexhep Selimi, ka thënë për Radion Evropa e Lirë se ky veprim i Serbisë nuk është i papritur.

Deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje, ka thënë se këtë e sheh edhe si presion Serbisë karshi Kosovës për lëshuar pe fusha tjera.

Edhe rikthimin e emrave listat e INTERPOL-it shumë pjesëtarëve Ushtrisë Çlirimtare Kosovës, unë e shoh edhe shumë si një presion Kosova lëshojë pe edhe fushat tjera. Pra, e dimë Serbia i do ushtarët e Ushtrisë Çlirimtare Kosovës bankat e akuzuarve, por shumë se kaq Serbia do Kosovën ta mbajë vazhdimësi nën presion, qoftë edhe me këto lista këtë rast”, ka thënë Selimi.

Sipas tij, këto probleme mos përsëriten pafundësi, Kosova duhet sa parë bëhet anëtare e INTERPOL-it.

“Institucionet e Kosovës duhet punojnë shumë Kosovën ta anëtarësojnë INTERPOL, gjë është mundësia ndodhë sivjet. Edhe ne po japim kontributin tonë jashtëzakonshëm edhe nga pozicioni i opozitës dhe anën tjetër, do duhej me Serbinë ta kishin një qasje tjetër komunikimit”, ka theksuar deputeti Selimi.

Ehat Miftaraj nga Instituti i Kosovës për Drejtësi, ka thënë për Radion Evropa e Lirë se Serbia vazhdimësi ka keqpërdorur pozitën ka INTERPOL për lëshuar fletarreste ndërkombëtare ndaj shtetasve Kosovës.

“Sigurisht rol vendimtar këtu luajnë edhe Bashkimi Evropian, Brukseli, cilët pothuajse asnjëherë nuk e kanë marrë shumë seriozisht këtë çështje, duke i lënë qytetarët e Kosovës njëfarë mënyrë mëshirën e Serbisë, duke i maltretuar shumë e shumë raste kur njëjtit janë arrestuar bazë këtyre fletarresteve, janë mbajtur paraburgim shtetet e Bashkimin Evropian me muaj, e ndonjëherë edhe me vite dhe pastaj njëjtit vonë janë liruar”, ka thënë Miftaraj.

fillim vitit kaluar, kryeministri i tanishëm i Kosovës Ramush Haradinaj, ishte arrestuar nga policia franceze, bazë një urdhërarresti ndërkombëtar lëshuar nga Serbia.

Haradinaj ishte arrestuar edhe Slloveni vitin 2015, arrestim ky i bazuar, po ashtu, fletarrestin e Interpolit, lëshuar nga policia e Serbisë vitin 2006.

E, fund vitit kaluar, emri i kryeministrit Ramush Haradinaj dhe emrat e 17 personave, ishin larguar nga lista e INTERPOL-it për arrestim.

Pritet gjatë këtij viti Kosova jetë anëtare e organizatës madhe policisë botë, INTERPOL.

Reklama