Home » KE rekomandon hapjen e negociatave, detaje për progres-raportin, “bllokadë” Turqisë

KE rekomandon hapjen e negociatave, detaje për progres-raportin, “bllokadë” Turqisë

 

raportin e progresit KE shkruhet se Turqia ka bërë hapa pas fusha kyçe si sundimi i ligjit, drejtat bazë, reforma administratën publike dhe liria e shprehjes.

rrethanat aktuale, nuk po konsiderojmë hapjen e asnjë kapitulli ri me Turqinë”, shkruhet raport, ku theksohet se si hap i parë drejt kthimit situatës, Turqia duhet heqë gjendjen e emergjencës vazhdon prej thuajse dy vjetësh.

Sipas Komisionit, gjendja e emergjencës pasoi grushtin e dështuar shtetit 2016-n, kufizon rolin e Parlamentit dhe ndërhyn thellësisht tek drejtët civile e politike.

Bllokimi i Komisionit për Turqinë vjen pak ditë pas presidenti turk Recep Tayyip Erdogan shprehu dëshirën për tu anëtarësuar BE dhe tha se ky është një qëllim strategjik i vendit.

Megjithëse raporti e cilëson Turqinë një partner strategjik dhe vlerëson politikën e saj emigracionit, kritikat janë shumë ashpra për masat pas grushtit shtetit burgosën apo shkarkuan me mijëra persona.

raportin e progresit, theksohet gjithashtu perspektiva për anëtarësim për gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor.

Negociata po zhvillohen aktualisht me Serbinë dhe Malin e Zi Komisioni kërkon t’i zgjerojë dhe kuadër progresit arritur, ka rekomanduar hapjen e tyre edhe me Maqedoninë e Shqipërinë.

Por Komisioni kërkon qeveritë e këtyre vendeve mos lënë vend për dyshime për orientimin dhe angazhimin e tyre strategjik dhe shfaqin vendosmëri e progres pakthyeshëm. Komisioni kishte përmendur herët vitin 2025 si datë për anëtarësimin e vendeve ballanike, por këtë herë nuk jep referenca kohore.

Raporti për gjithë kandidatët nga Ballkani Perëndimor dhe Turqinë, njeh korrupsionin dhe krimin e organizuar si probleme shumë theksuara. Rajoni mbetet një portë e rëndësishme për trafikimin e drogës, armëve dhe njerëzve BE.

s.a/dita

Reklama

Lexo më shumë