Home » Izerbegoviç: Po bëhemi gati për luftë

Izerbegoviç: Po bëhemi gati për luftë

Bakir Izetbegoviç, udhëheqësi i muslimanëve Bosnjës ka bërë ditur se ata po përgatiten seriozisht për një skenar konflikti.

Siç bën ditur gazeta kroate Jutarnih List, Izetbegoviç tha se edhe pse beson se do shmanget një luftë e re Bosnje-Hercegovinë, shton se vendi do përgatitet për atë skenar.

Unë nuk arrij imagjinoj se dikush do guxonte fillojë një konflikt përsëri BiH (Bosnjë-Hercegovinë) … por kjo nuk do thotë ne nuk duhet reagojmë dhe përgatitemi për çdo skenar mundshëm”, tha Izetbegoviç, i cili aktualisht kryeson presidencën tre-palëshe BiH.

Ky ka qenë komentimi i tij mbi një deklaratë mëparshme bërë nga kreu i qeverisë njësisë muslimano-kroate Bosnjë, Federata e BiH.

Federata muslimano-kroate është ana tjetër e medaljes Republika Srbska, pra rajoni drejtohet nga kroatët dhe boshnjakët muslimanë. Kurse Konfederata ka një presidencë përbashkët dhe një qeveri qendrore.

Fadil Novaliç dy ditë parë foli për nevojën për forcimin dhe shtimin e industrisë ushtarake rajonit muslimano-kroat si përgjigje ndaj agresivitetit Republika Srbska.

Ndërkaq, Izetbegoviç ka deklaruar se nuk kishte asgjë gabuar nëse fuqizohen fabrikat ushtarake BiH, pasi rritet prodhimi dhe shitjet, natyrisht për gjetur edhe tregje reja, transmeton tesheshi.

Ne me siguri nuk do shpenzojmë qindra milionë dollarë dhe euro për blerjen e sistemeve raketave apo aeroplanë siç fqinjët tanë janë duke bërë. jem i sinqertë, unë nuk e di pse ata kanë nevojë për këtë, por ne do fuqizojmë industrinë tonë mbrojtjes”, tha Izetbegoviç , dhe shtoi sekjo mund jetë e rëndësishme jo vetëm nga këndvështrimi komercial”. “Ne do ta bëjmë atë për tregun, por edhe për Qoftëlargun” tha ai.

Izetbegoviç, i cili përfaqëson boshnjakët (muslimanë) Presidencën e BiH dhe është kreu i partisë madhe vend, Partia e Aksionit Demokratik, ka deklaruar se përpjekjet e Republika Srbska për krijuar një Forcë Armatosur nuk do t’i gjejë bosnjakët gjumë, por përgatitur dhe gatishmëri.

Reklama