Home » Gjermania, partner kryesor i Maqedonisë

Gjermania, partner kryesor i Maqedonisë

Gjermania mbetet tregu kryesor eksportues i Maqedonisë me afër 2.4 miliardë eksport vitin e kaluar, kurse Bullgaria me vlerë prej 293 milionë euro renditet vendin e dytë ku eksportojmë shumë prodhime. Kosova renditet vendin e katërt, me një vlerë prej afër 200 milionë euro

Fisnik PASHOLLI

Shkup, 14 prill – Gjermania është partneri kryesor tregtar i Maqedonisë. Afër gjysma apo 47 për qind e eksportit Maqedonisë shkon për Gjermani, ku dominojnë pjesët e industrisë automobilistike prodhojnë fabrikat e zonave lira ekonomike, shkruan gazeta KOHA. dhënat statistikore tregojnë se eksporti i tërësishëm i Maqedonisë vitin 2017 ishte i vlefshëm afër 5 miliardë euro, ndërsa nga ana tjetër, importi vitin e kaluar ishte i vlefshëm afër 6.8 miliardë euro.

FABRIKA XHONSON METI, EKSPORTUESI I MADH
Sipas këtyre tregueseve del se Gjermania mbetet tregu kryesor eksportues i Maqedonisë me afër 2.4 miliardë eksport vitin e kaluar. ekonominë fuqishme evropiane shumti eksportohen katalizatorët dhe pastruesit e gazrave fabrikës Xhonson Meti dedikuara për industrinë automobilistike vjet arritën vlerën e shitjes jashtë prej 1.3 miliardë euro apo një e treta e totalit eksportit vendor.
Prodhimi i tretë i eksportuar janë përçuesit për ndezje fabrikës Drekslemajer Kavadar , me vlerë preja afër 200 milion euro. Pasojnë tablotë dhe pllakat për shpërndarjen e rrymës me vlerë prej afër 93 milion euro. vendin e gjashtë prodhimeve eksportuara renditen sediljet e Xhonson Kontroll prodhohen Shtip me vlerë prej afër 80 milionë euro. Gjermani eksportohen edhe prodhime ndryshme tekstilit, verë, speca etj.
Bullgaria me vlerë prej 293 milion euro renditet vendin e dytë ku eksportojmë shumë prodhime. shtetin fqinj lindor eksport dominojnë xehet, duhani dhe gypat e çelikut.
vendin e tretë sipas vlerës eksportit me 219 milionë euro renditet Serbia ku kryesisht eksportojmë energji elektrike, ilaçet e Alkaloidit, prodhime industrisë metalurgjike , rrush për konsum, domate freskëta dhe ëmbëlsira industriale . Këto pesë prodhime përbëjnë afër 30 për qind eksportit Serbi , apo afër 70 milionë euro.

TREGU KOSOVAR I JEP 200 MILIONË EURO MAQEDONISË
Kosova renditet vendin e katërt si tregu i rëndësishëm tregtar ku plasohen prodhimet nga Maqedoni me një vlerë prej afër 200 milionë euro. vend parë sipas vlerës eksportit Kosovë renditen karburantet e rafinerisë Okta me vlerë prej afër 20 milionë euro, ndërsa vendin e dytë është çimentoja e fabrikës Usje me vlerë prej afër 13 milionë euro.
vendin e tretë me vlerën prej afër 8 milionë euro renditen prodhimet metalurgjike , ndërsa pason edhe karburanti i avionëve, apo kerozina me vlerë prej afër 7 milionë euro. Kosovë eksportohen edhe shufra çeliku, ëmbëlsira industriale fabrikave Evropa, Vitaminka e Prilepit, etj, pemë dhe perime freskëta , prodhime dhe përpunime qumështit si qumështi, jogurti apo djathërat, etj.
Greqia është tregu i pestë i rëndësishëm eksportues i Maqedonisë me 180 milionë euro ku shumti eksportojmë duhan, mermer, prodhime tekstilit, mish qengji, prodhime industrisë metalike, etj.
Nga ana tjetër, vendin e parë lidhur me importin e prodhimeve renditet Gjermania me vlerë prej 803 milionë euro, vendin e dytë është Britania e madhe me 690 milionë euro, ndërsa vendin e tretë renditet Greqia me import prej 546 milionë euro. Nga Serbia importojmë mallra vlerë prej 489 milionë euro, ndërsa nga Kina importojmë mallra vlerë prej 392 milionë euro.
periudhën e kaluar import dominojnë lëndët e para për fabrikat e huaja punojnë zonat e lira ekonomike si dhe derivatet e naftës dhe energjia elektrike.
vitin e kaluar dominon platina me 630 milionë euro dhe palladiumi me 221 milionë euro i shfrytëzon fabrika Xhonson Meti për prodhimin e katalizatorëve. vendin e dytë prodhimeve importuara Maqedoni me 670 milionë euro janë karburantet e naftës edhe nuk çudit duke llogaritur gati 390 mijë vetura qarkullojnë rrugët e Maqedonisë harxhojnë naftë, benzinë dhe pak gaz si karburant për ngasje. vendin e tretë sipas importit është industria metalike vitin 2017 ka importuar prodhime metalike dhe çelikut vlerë prej afër 510 milion euro përdoren si lëndë e para nga industria metalike.
Ndryshe, analizat tregojnë se shumica e prodhimeve Maqedonia eksporton jashtë janë lëndë para ose gjysmë prodhime ndonjë shtet tjetër inkorporohen prodhime gatshme. Ndër 100 prodhimet shumti eksportohen nga vendi ka fare pak prodhime gatshme me fazë lartë përpunimit ose prodhime për konsum final.
Ndër to radhiten autobusët, barnat, këmishët dhe prodhimet e tjera tekstilit, cigaret, ëmbëlsirat, ajvari, salsiçet etj. Analiza e prodhimeve eksportuara nga Maqedonia, tregon se gishta mund numërohen prodhimet me fazë finale përpunimit apo janë dedikuar për konsum final. Andaj, sfidë e vërtetë për ekonominë e Maqedonisë periudhën e ardhshme mbetet zgjerimi i prodhimeve me krijimin e brendeve reja, pasi edhe po rritet eksporti apo prodhimtaria e prodhimeve tani eksportohen , ato nuk do sjellin ndonjë fitim madh devizor nga eksporti për shtetin. (koha.mk)

Reklama