Home » Disa mendime lidhur me armët kimike siriane

Disa mendime lidhur me armët kimike siriane

Guri Shyti

Historikisht është e njohur se helmet, si mjet alternativ vrasës, janë përdorur, nga ushtri ndryshme, qysh kohët e lashta. Kur mjetet tradicionale luftarake nuk kishin efikasitetin e nevojshëm, sidomos për nxjerrë nga mburojat e tyre ushtritë mbrojtëse, janë shfrytëzuar lëndë ndryshme, cilat, duke u djegur, lëshonin tym, u shkaktonte trupave kundërshtare fushën e luftës, shqetësime dhe humbje jete.

Kështu, i kanë përdorur spartanët luftën e Peloponezit v. 429 para epokës se re, maqedonasit v. 332, romakët v. 189 dhe 81 po p.e.re. e kështu herë pas here. Por lufta e madhe, cilën këto mjete alternative gjetën përdorim masiv, qe Lufta e Parë Botërore. Pikërisht përdorimi shkallë gjerë i lëndëve kimike, sidomos nga trupat gjermane dhe dëmi i madh shkaktuan ato forcat e armatosura kundërshtare, bënë ato marrin emrin përdoret për to edhe sot, armë kimike, ose lëndë helmuese luftarake.

Rreziku i madh paraqiste kjo armë e re, sidomos për popullsinë e pambrojtur, shqetësoi qeveritë e botës mbarë, cilat, pas L I B, kërkuan , kuadër Lidhjes Kombeve, thirrej një Konventë Ndërkombëtare, ku kërkohej angazhimi i gjitha qeverive për mos i përdorur kurrë atë armë luftërat e mundëshme, ardhmen.

v. 1925, Gjenevë Zvicrës u mblodh Konventa fjalë dhe u mor vendimi historik, kërkonte koha, për mospërdorimin e armës kimike. Këtë Konventë e firmosën gjitha vendet pjesëmarrëse, me përjashtim SHBA. Fakti L II B arma kimike nuk u përdor, megjithëse depot e ushtrive ndërluftuese ishin mbushura me to dhe rrethanat luftarake shpesh e kërkonin këtë, ishte rezultat edhe i firmës vënë poshtë asaj marrëveshje ndërkombëtare.

Ditët e fundit, nëpër ekranet e TV botërore u shfaqën disa pamje, cilat i atribuoheshin një qyteti sirian me emrin Duma, ku disa fëmijëve u lanin fytyrën me ujë, ose dikujt i vinin një maskë hundë.

Fjalët shoqëronin figurën tregonin se ky ishte rezultat i përdorimit lëndëve helmuese luftarake nga ana e ushtrisë rregullt siriane për mposhtur qëndresën e kundërshtarëve politikë qeverisë. Këto pamje, pas jehonës patën vende ndryshme, bënë natën e datës 14 prill këtij viti, forcat e armatosura disa vendeve me krye SHBA, goditnin me raketa objektiva ushtrisë siriane, , sipas njoftimeve, ishin depo dhe laboratorë armëve kimike.

Natyrisht, përdorimi i armëve kimike, sidomos kundër popullit pambrojtur, është një krim i shëmtuar duhet indinjojë këdo dhe bëjë , gjithë njerëzit e thjeshtë ngrenë zërin armët e shkatërrimit masë mos prodhohen dhe asgjësohen ato ndodhen depove shumta. Vetëm se, sipas mendimit tim, ndërmarrësh një sulm me raketa kundër një vendi sovran, vetëm nisur nga disa pamje, ngjajnë si skena ndonjë filmi artistik, pa krijuar një komision ndërkombëtar për ta verifikuar vend dhe me saktësi faktin e lajmëruar, pa një vendim unanim Këshillit Sigurimit OKB-së, si organi i lartë i përcakton këto ngjarje, duket i nxituar.

Mua si njeri , për shkak detyrës, kam qenë mjaft i familjarizuar me armët kimike, duket e padrejtë edhe për një fakt domethënës. Thuhet njoftimin u dha se u goditën depot dhe laboratorët ku mbaheshin dhe prodhoheshin lëndët helmuese, por, siç dihet, mënyra kryesore e përdorimit armëve kimike fushën e luftës, janë mjetet shpërthyese, si predhat e artilerisë, bombat e aviacionit, fugaset etj., cilat mbushen me këto lëndë presuara dhekur shpërthejnë, bëjnë shpërndahen avujt sipërfaqe mëdha.

rastin konkret, raketat kanë goditur objektivat e mësipërme, teksa shpërndanin atmosferë lëndët helmuese depove dhe laboratorëve supozuar, duhet shkaktonin një batërdi vërtetë, jo vetëm popullsinë përreth vendit, por shumë gjerë, kështu do bëhej një katastrofë e vërtetë. Por një gjë e tillë nuk u dha nëpër lajme, gjë bën dyshues se janë goditur pikërisht objektivat e treguara njoftime. qoftë se kjo është e vërtetë, bën hedhë një hije madhe dyshimi nëse skenat e treguara lajme ishin vërteta apo inskenime regjisorësh stërvitur. Le kujtojmë se, për sulmuar Irakun, fillim viteve 2000, u përdor preteksti se, atë vend, prodhoheshin dhe mbaheshin armë dëmtimit masë, gjë nuk u vërtetua dhe, po autoritetet amerikane deklaruan se ishte bërë gabim.

Mos edhe këtë rast kemi bëjmë me po njëjtin gabim dhe raketat e hedhura kishin tjetër qëllim? këtë kuadër, sikur unë isha Këshilltar Ushtarak i Z. President Meta, nuk do ta këshilloja ngutej me përshëndetjen i bëri sulmit me raketa nga ana e SHBA dhe disa aleatëve europianë. Asnjë tjetër Kryetar Shteti europian dhe gjerë, ende nuk e ka bërë një gjë tillë.

*Ish pedagog i armëve shkatërrimit masë Akademinë Ushtarake “Mehmet Shehu”

Reklama

Lexo më shumë