Home » Armët edhe në çantat e nxënësve të shkollave të Kosovës

Armët edhe në çantat e nxënësve të shkollave të Kosovës

qantat Armët edhe në çantat e nxënësve të shkollave të KosovësDhjetëra raste janë shënuar gjetjes armëve nëpër çantat e nxënësve shkollave fillore dhe mesme Kosovë. Bëhet fjalë për armë zjarri apo armë ftohta, kryesisht thika.

Policinë e Kosovës, gjatë viteve 2016-2017 janë raportuar 74 raste posedimit armëve. Nga to, për posedim armëve zjarrit janë raportuar 30, kurse 44 ishte numri i raportuar i armëve ftohta.

Për shkak bartjes këtyre armëve dhe përdorimit tyre, disa raste kanë përfunduar me lëndime rënda trupore, e disa edhe me fatalitet.

Gjatë kësaj jave, një nxënës i shkollës mesme, komunën e Suharekës ka humbur jetën si pasojë e një përleshjeje ka ndodhur ndërmjet disa rinjve, e i cili nuk ka mundur t’u mbijetojë plagëve shkaktuara me thikë. Ngjarja nuk ka ndodhur shkollë, por ishte pasojë e posedimit dhe përdorimit armëve nga rinjtë dhe nxënësit.

Po ashtu, edhe vitin 2016, nga përdorimi i armëve ftohta, kishte gjetur vdekjen një i mitur Prishtinë. Ndërkohë dy vitet e fundit kanë ndodhur 12 tentim-vrasje.

Zyrtarë Ministrisë Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë i konsiderojnë si shqetësuese këto raste. Merita Jonuzi, koordinatore për drejtat e njeriut këtë ministri, thotë se ka raste kur edhe autoritetet kompetente nuk arrijnë ta menaxhojnë mjaftueshëm situatën, pastaj rastet përfundojnë me fatalitet. Ajo thotë se ka shumë rrethana shpijnë deri te konfliktet ndërmjet rinjve.

“Rastet kanë përfunduar me fatalitet, janë reflektim i situatës përgjithshme vend, jo çdo herë mund t’i vihet gishti institucionit shkollës”, thotë Jonuzi.

shumë se 1.100 është numri incidenteve përgjithshme janë raportuar organet e rendit, protagonistë cilave kanë qenë nxënësit, raste këto kanë ndodhur brenda objekteve shkollore ose afërsi tyre.

Nga to, 367 raste kanë përfunduar me lëndime lehta dhe rënda trupore, kurse me kanosje 40 raste. Ndërkaq, rastet tjera janë lidhura me vjedhje, zjarr-vënie, posedim substancave narkotike, grabitje apo ngacmime seksuale.

Dhuna ndërmjet nxënësve forma ndryshme vazhdon jetë e pranishme pothuajse gjitha mjediset edukative – arsimore shkollat e Kosovës, por masë madhe kryeqytet, Prishtinë.

Këtë e pranojnë edhe vetë nxënësit.

L.B është maturante një shkollë mesme Prishtinë. Ajo tregon se përgjatë tri viteve, ka pasur shumë raste dhunës.

“Sidomos shkolla mesme ka shumë raste dhunës. Ka pasur raste therje me thika, rrahje…”, thotë ajo.

Alberti është nxënës i klasës tetë një shkolle fillore Prishtinë. Ai thotë se edhe për gjëra vogla, shpeshherë nxënësit përdorin dhunën si mjet.

Kam dëgjuar se ka dhunë shkolla, por edhe pas përfundimit mësimit”, thotë Alberti.

shqetësuar shumë për fenomenin e dhunës dhe armëve shkolla janë prindërit.

Bajram Beqiri, nga Këshilli i Prindërve Kosovës, thotë për Radion Evropa e Lirë, se kanë kërkuar nga gjitha institucionet kompetente krijohet një ambient i sigurt hapësirat e shkollave.

Kemi bërë apel te Ministria e Arsimit, organet e sigurisë, te drejtoritë komunale arsimit, edhe shkolla krijohet një ambient i sigurt dhe miqësor nëpër shkolla. Fatkeqësisht, edhe viteve kaluara kemi pasur raste me fatalitet, por edhe me lëndime serioze”, thotë Beqiri.

anën tjetër, Merita Jonuzi, nga Ministria e Arsimit, thekson se për zvogëluar nivelin e dhunës shkolla, ministria tashmë ka hartuar “Protokollin për parandalim dhe referim dhunës institucionet e arsimit parauniversitar”.

“MASHT-i ka hartuar platformë për parandalim dhunës shkollë dhe ka iniciuar hartimin e rregullores për këtë çështje. Ky dokument është ngritur nivel qeverisë për marrë obligime gjitha institucionet mbështetje shkollave për t’i adresuar rastet”.

Për shembull, një rast mund vijë i gjeneruar nga dhuna familje ose problemeve tjera narkomanisë ose problemeve tjera sociale, e reflekton ambiente shkollës” shprehet Jonuzi.

Ndërkaq, sipas psikologëve, janë disa faktorë i shtyjnë fëmijët deri te përdorimi i dhunës apo edhe armëve shkolla.

Mimoza Shahini, psikologe, thotë për Radion Evropa e Lirë, se përveç faktorit individual, si adoleshent, problemet familjare apo edhe klima shkollë janë disa nga faktorët rrisin nivelin e dhunës fizike dhe psikike.

Ajo, rikujton edhe faktin se shoqërinë kosovare një mënyrë promovohet dhuna si mjet për zgjidhjen e problemeve.

Po t’i shikojmë këta faktorë, mendoj se janë lidhur ngushtë edhe me promovimin shoqëria i bën dhunës. Kjo pasi shpeshherë veprat e dhunshme, cilat shikohen nga figurat politike apo aktivitete ndryshme, qëndrojnë vazhdimisht qendër vëmendjes duke promovuar dhunën si mjete për zgjidhjen e problemeve. Kështu do thosha se rritja e nivelit dhunës nëpër shkolla, është e ndërlidhur pikërisht me mosfunksionimin e këtyre hallkave”, vlerëson Shahini.

Dhuna ndërmjet nxënësve, po ashtu, vlerësohet se mund ketë burim përhapjes, dështimin për krijuar një bazë qëndrueshme komunikimit dhe bashkëpunimit ndërmjet autoriteteve shkollore, nxënësve dhe prindërve./REL

Reklama