Home » Shkenctarët zbuluan një strukturë të pa parë më herët në spermën njerëzore

Shkenctarët zbuluan një strukturë të pa parë më herët në spermën njerëzore

Bishti i spermës është ndoshta një nga strukturat portretizuese midis gjitha qelizave trupin e njeriut, kështu është e çuditshme mendosh se ka ende gjëra nuk i dimë për këtë, shkruan Science Alert transmeton Gazeta Shneta.

Ajo rezulton se ka një lloj çuditshëm spirale drejtë majë bishtit askush nuk e ka vënë re parë. Hulumtuesit përgjegjës për zbulimin janë ende duke punuar atë bën, por duke u përpjekur për kuptuar atë mund na ndihmojë kuptojmë pse disa spermatozoide notojnë mirë se tjerët.

Hulumtuesit nga Universiteti i Gothenburgut Suedi dhe Universiteti i Kolorados përdorën një mashtrim imazhit kombinon mikroskopin e elektronit me veprimin ‘fetë-nga-fetë’ skanimeve CT. Tomografia e elektronit kriogjenik, prodhon fotografi detajuar objekteve deri shkallën nanometër mund rikombinohet një imazh 3D.

“Meqenëse qelizat janë përshkruar ngrira akull – pa shtuar kimikate cilat mund errësojnë strukturat e qelizave vogla, mund vërehen edhe proteina individuale brenda qelizës”, thotë biologu molekular Johanna Höög nga Universiteti i Gothenburgut. Höög dhe ekipi i saj përdorën metodën e fitimit çmimit Nobel për marrë një pamje ngushtë strukturat e proteinave brenda bishtit, ose flamurit, spermatozoidit përulur njerëzor.

Pjesa e madhe e asaj ne dimë aktualisht lidhje me spermat si-rrëshqitës shërbejnë si qeliza motorike vijnë nga studimet organizmat mikroskopike tilla si protistat. Flagella tilla si ato përzënë qelizat e spermës përbëhen nga tre seksione – pjesa e mesme, e cila përmban mitokondri, seksioni kryesor ‘helikë’ dhe një fund i vogël majë.

Helika përbëhet nga një kompleks i mikrotubulave ngjashme me shufrën e quajtur dMTs ndërlidhur me proteinat lëvizëse. Ndërveprimet mes proteinave dhe mikrotubulave e bëjnë flakën e flamurit një mënyrë kontrolluar, duke lëvizur spermatozoidin përmes mjedisit tij. “Lëvizja e mijëra proteinave motorike duhet koordinohet minutën e detajuar mënyrë spermatozoidi jetë gjendje notojë”, thotë Höög.

Gjatë skanimit strukturës saj, hulumtuesit e kthyen vëmendjen e tyre fundin e bishtit përmbante fundin. Zgjerimi rreth një dhjetën e rrugës poshtë flamurit e secilit prej mikrotubulave, ishte një strukturë qelizore askush nuk e kishte përshkruar parë parënjë spirale majtë. Ajo TAILS bën brenda mikrotubulave flamurit nuk dihet ende.

Megjithatë, hulumtuesit kanë dyshimet e tyre. “Ne besojmë se kjo spirale mund veprojë si një tape brenda mikrotubulave, duke i penguar ata rriten dhe zvogëlohen ashtu siç do bënin normalisht, dhe vend kësaj lejonte energjia e spermës përqendrohej tërësisht notimin shpejt drejt vezës”, thotë autori kryesor i studimit Davide Zabeo nga Universiteti i Gothenburgut.

Studiuesit gjithashtu spekulojnë studimin e tyre se struktura mund ndihmojë gjithashtu drejtimin e spermës drejtimin e duhur ose mundësojë atyre notojnë me shpejtësi. Pa dyshim, shumë kërkime do ndihmojnë pastrimin e rolit saj lëvizjen e spermës.

Njohja e gjithçkaje mund bëjmë për atë e bën një spermë shëndetshme mund na tregojë pse disa prej këtyre sistemeve shpërndarjes ADN-së thjesht nuk po e bëjnë punën e tyreNdërsa ka shkaqe shumta infertilitetit tek meshkujt, bishtet jonormale – ose ciliopatia siç dihet – dihet jetë një faktor kontribues shumë raste.

Duke hedhur poshtë barrën e një krize mundshme globale fertilitetit mashkullor, sado pak mund na ndihmojë diagnostikojmë dhe trajtojmë ata me spermë ngadaltë. Gjithashtu ju bën pyesni veten se sa shumë struktura tjera fshehura brenda trupit tonë presin zbulohen. / Gazeta Shneta

 

The post Shkenctarët zbuluan një strukturë të pa parë më herët në spermën njerëzore appeared first on Gazeta Shneta | Me rëndësi shneta.

Reklama