Home » ALMIRI, simboli i një shteti që po e vrasim

ALMIRI, simboli i një shteti që po e vrasim

Rasti i Almirit edhe një herë po tregon se maqedonasit moti kanë ngritur duart nga Maqedonia si një shtet i përbashkët me shqiptarët. Ata me veprimet e tyre, si individuale por edhe institucionale, po e vrasin Maqedoninë vetëm pse duhet jetë edhe shqiptare, ashtu si e vranë edhe Almirin vetëm pse ishte shqiptar
Last updated Mar 21, 2018
109

Nga Bilall KASAMI

Maqedoni, vazhdimësi është derdhur gjaku i shqiptarëve pafajshëm gjitha moshave, nga themelimi i saj e deri ditët e sotme. Por, rasti i Almirit është rasti tipik i ndërlidhjes fatit shqiptarëve me atë shtetit.

Tanimë, gjithnjë e shumtë janë zërat se Maqedonia po rilind si një shtet i ri, një shtet ku edhe shqiptarët po faktorizohen si një popull shtetndërtues. Edhe përkundër faktit se kemi një emigrim popullsisë shqiptare, momente mund llogaritet edhe shqetësues, përsëri trendet demografike janë favor shqiptarëve. Shqiptarët, me një popullsi re dhe me tre universitete gjuhën amtare, padyshim se janë e ardhmja e këtij shteti.

Për shumë, maqedonasve ju ndodh ajo i ndodh çdokujt ballafaqohet me një fobi caktuar. Ashtu sikurse edhe individi kur ballafaqohet me një situatë fobie e humb racion dhe rrjedhimisht edhe kontrollin mbi vetveten dhe veprimet e tij, edhe maqedonasit mirë se vetë shqiptarët e kanë kuptuar se e ardhmja e Maqedonisë është vetëm me shqiptarë barabartë, por këtë ende nuk janë gatshëm ta pranojnë.

Vrasja e Almirit ka ndodhur situatë një konflikti mes familjes tij dhe vrasësit dhe jo rastësisht personat e përfshirë këtë konflikt ju përkasin etnive ndryshme. Ballafaquar me një realitet pamohueshëm se vrasja ka ndodhur me paramendim, si rezultat i një sulmi me veturë ndaj familjes Almirit nga ana e vrasësit, pas një konflikti paraprakë verbal. kushtet kur gati se i gjithë opinioni vendës i ka parë shumë se një herë pamjet filmike vrasjes këtij vogëlushi, prokurori i ri, i cili u votua parlament edhe nga disa shqiptarë dhe i cili duhej kishte prioritet rikthimin e besimit te institucioni drejton, ai bëri një veprim jo vetëm se e vrau Almirin për herë dytë, por u kujdes me veprimin e tij t’i jap edhe goditjen e radhës ardhmes Maqedonisë.

Ashtu si edhe vrasja e Almirit, edhe vrasja e Maqedonisë po ndodh me paramendim. Derisa vrasja fizike e Almirit ka ndodhur nga një person dhe kushte kur duhej veprojnë institucionet për vënë drejtësinë vend, ndodhi edhe vrasja e dytë e këtij vogëlushi pafajshëm. Ngjashëm edhe me rastin e Maqedonisë, përderisa prokurori si individ mund edhe ketë bindje raciste ndaj shqiptarëve, me çka duke keqpërdor një institucion kaq rëndësishëm po vret besimin e qytetarëve, janë institucionet e tjera shtetit ata po e vrasin ardhmen e Maqedonisë, me përkrahjen heshtje një veprimi tillë nga ana e prokurorit.

Dhe mesazhi është se i qartë. Shqiptarët janë padëshiruar institucionet e shtetit drejtohen nga maqedonasit dhe ata duhet vepruar ngjashëm si edhe rastet e tjera nuk janë pakta. Këtu do përmend vetëm një, e vlerësoj rëndësishëm për ardhmen e Maqedonisë. vitet e nëntëdhjeta, nga pavarësimi i Maqedonisë, menjëherë shqiptarët u çuan këmbë kërkojnë një drejtë me gjitha konventat ndërkombëtare llogaritet si e drejtë elementare njerëzore, drejtën e shkollimit gjuhën amtare. Atëherë, kur pritej një përkrahje nga bashkëqytetarët e etnitetit maqedonas për një kërkesë kaq fisnike, ne u ballafaquam me rinj, mbështetur edhe nga profesorët e tyre, protestonin kundër shkollimit shqiptarëve gjuhën e tyre amtare.

Atëbotë, ashtu si sot, qasja e maqedonasve edhe si qytetarë, por edhe si bartës institucioneve shtetërore ishte dhe mbeti qasje antishtetërore. Një qasje shtetërore do nënkuptonte ballë kërkesës shqiptarëve për shkollim gjuhën amtare duhej qëndronin maqedonasit, kurse institucionet e shkollimit lartë do duhej t`i hapnin dyert dhe t`i prisnin krah hapur rinjtë shqiptarë. Me këtë do t`u mundësonin shqiptarëve shkollim gjuhën amtare, duke studiuar ambiente përbashkëta me kushte barabarta me moshatarët e tyre maqedonas. Njëherësh, do studionin programe njëjta dhe për një shtet gjithë do ta ndjenin si vetin, pa marrë parasysh dallimet etnike.

Por, kjo nuk ndodhi. A thua vallë maqedonasit me rezistencën e tyre ia arritën t`ua mohojnë shqiptarëve drejtën e shkollimit gjuhën amtare. Sigurisht jo. Sot, njëzet vite vonë shqiptarët kanë hiç pak se tre universitete gjuhën amtare. Por vallë a mësojnë me njëjtat programe studimore si moshatarët e tyre maqedonas? A mësojnë për një Maqedoni njëjtë si moshatarët e tyre maqedonas? A mësojnë me kushte njëjta si moshatarët e tyre maqedonas? Sigurisht përgjigja këto dhe shumë pyetjet tjera kësaj natyre është një JO e madhe. Tanimë shqiptarët mësojnë për një Maqedoni duhet ndërtuar nga fillimi si një shtet edhe i tyre po aq sa i maqedonasve. Një Maqedoni shpejt do duhet flasë edhe shqip, sepse këta studentë sotëm, burrështetas nesërmes, as e ndjejnë nevojën dhe paku e kanë dëshirën mësojnë gjuhën e bashkëqytetarëve tyre maqedonas. Njëjtë siç kanë vepruar moshatarët e tyre maqedonas me dekada tëra, duke jetuar me shqiptarët dhe duke mos mësuar edhe gjuhën e tyre.

Dhe sot, me rastin e vrasjes Almirit, shqiptarët marrin mësimin e radhës nga bashkëqytetarët e tyre maqedonas. Almiri po bëhet kurban i një sistemi drejtësisë duhet ndërtuar nga vetë ata edhe përkundër rezistencës maqedonasve, ashtu si Abdyselam Emini u bë kurban i arsimit lartë gjuhën shqipe dikur. Reagimi i katër prokurorëve shqiptarë dhe e gjithë ajo do pasojë mund jenë vetëm hapja e kutisë Pandorës.

Sa parë maqedonasit e pranojnë se detyrimisht shqiptarët po ndërtojnë ardhmen e tyre si barabartë këtë shtet përbashkët, aq mirë do bëhet për gjithë ne, pa marrë parasysh cilës përkatësi i takojmë. Si rastin e shkollimit gjuhën shqipe edhe sot, o do ketë sistem drejtësisë do ndajë drejtësi edhe për shqiptarët, as pak e as shumë po njëjtë si për maqedonasit, ose shqiptarët do fillojnë me themelimin e gjykatave dhe prokurorive tyre, sado kjo sot mund duket diçka absurde.

Por, rasti i Almirit edhe një herë po tregon se maqedonasit moti kanë ngritur duart nga Maqedonia si një shtet i përbashkët me shqiptarët. Ata me veprimet e tyre, si individuale por edhe institucionale, po e vrasin Maqedoninë vetëm pse duhet jetë edhe shqiptare, ashtu si e vranë edhe Almirin vetëm pse ishte shqiptar.

Pra, Almiri le jetë simboli i një ndërgjegje kthjelluar individuale dhe institucionale maqedonasve përfundimisht ulen me shqiptarët e merren vesh se pajtohen ndërtojmë këtë shtet barabartë. Një Maqedoni do ketë një identitet ri, pse jo edhe emër ri, dhe emri i Almirit do ishte një emër do duhej ta mbaj me nderë edhe shteti. Një emër gjithmonë do na përkujtonte gjithëve se sa afër ishim t`i lejojmë maqedonasit ta vrasin shtetin, vetëm se po ballafaqohen me fobinë e tyre se shqiptarët po jua marrin atë.

Reklama