Home » A do ta ketë Basha fatin e Sarkozy-s?

A do ta ketë Basha fatin e Sarkozy-s?

Xhevdet Shehu

Ajo i ndodhi dje ish-Presidentit Francës, Nicolas Sarkozy dhe u transmetua nga mediat dhe portalet shqiptare kishte një domethënie rëndësishme sidomos për ne shqiptarët. Sarkozy është arrestuar dje për t’u marrë pyetje lidhur me akuzat se ka marrë miliona euro fonde paligjshme për fushatën e tij zgjedhore vitit 2007 nga regjimi i diktatorit ndjerë libian, Muamar Gaddafi.

Meqenëse Francë funksionon ligji dhe shteti ligjor ka një traditë shekullore, lajmi i arrestimit ish-presidentit për një akt antiligjor nuk shkaktoi ndonjë habi madhe. Ishte krejt normale ndodhte kështu. Por, ne shqiptarët shtrojmë me  njëherë pyetjen: Po ne? Ku jemi ne? Kur edhe tek ne do funksionojnë standarde tilla, evropiane për politikanë, funksionarë dhe ish-funksionarë lartë shtetit akuzohen për afera ngjashme?

Sepse kemi shembullin freskët: Kreu aktual i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, jo vetëm është akuzuar, por edhe është vërtetuar me dokumente pakontestueshme nga shtypi amerikan dhe nga kontrata e depozituar Departamentin Amerikan Drejtësisë nuk lënë vend aspak për dyshime se rusët qëndronin pas lobimit Lulzim Bashës SHBA dhe një foto me presidentin Donald Trump, gjatë kohës PD ishte fushatë zgjedhore.

Janë qindra mijë dollarë kanë fluturuar me një firmë Bashës mënyrën arbitrare mundshme, me shumë hije abuzivizmi dhe sidomos me shumë pikëpyetje politike presin përgjigje. Çështja koklavitet edhe shumë ndërsa këtë aferë përzihet dhe një firmë ruse. Deri tani kreu demokrat, vend ta sqarojë dhe lehtësojë pozitën e tij, e ka pështjelluar keq situatën me ca deklarata kontradiktore qenka dhënë media. Por ende nuk është thirrur nga Prokuroria për dhënë shpjegime. Pa le merret si i pandehur, apo arrestohet, sikurse i ndodhi dje ish-Presidentit Francës.

Sidoqoftë, ne, si qytetarë këtij vendi, kemi drejtë ta kërkojmë një hetim tillë, pavarësisht se nuk mund barazohemi me Francën. Kemi drejtë pyesim edhen mënyrë retorike:

A do ta ndjekë Basha shembullin e Sarkozisë dhe ketë fatin e tij?

Reklama

Lexo më shumë