Home » Zhduket Eksperimentali nga Teatri i Ri, Kiço Londo themelon Institutin

Zhduket Eksperimentali nga Teatri i Ri, Kiço Londo themelon Institutin

Drejtori i institucionit, Kiço Londo pasi mëson lajmi se Teatri Kombëtar Eksperimental “Kujtim Spahivogli” nuk do përfshihet ndërtesën e Teatrit Ri Kombëtar, themelon një institut.

Themelimi i tij është deklaruar datë 16 mars një takim mes artistësh, studiuesish, botuesish dhe medias. këtë ditë është prezantuar edhe puna e parë i këtij instituti: Stanislavski – SISTEMI  (Puna e aktorit me veten)

Londo u shpreh seInstituti i TKEKS është një platformë e kërkimit dhe e shprehjes krijuese fushën e teatrit, performancës artistike, ndikimit poetik dhe e teorive mbi teatrin eksperimental.”

tej, ai ka sqaruar edhe mënyrën sesi do funksionojë ky institucion shtetëror. Ai thotë se institucioni i ri ka si qëllim ndërtimin e gjendjeve, depozitimin e kërkimeve interpretuese dhe edukative veprave dhe shfaqjeve, kultivimin e teorive radikale si dhe aktin artistik me një grup gjerë shoqëror do kapërcejë pengesat e komercializmit dhe kulturës regjimit dominues.

Londo ka folur edhe për mënyrën sesi do punësohen artistët këtë institucion.

“Vendi i punës” ose është një festë ose nuk ekziston, asnjë nuk detyron jesh aty. Akti teatral bëhet një fushë shprehjeje e jetës kolektive, bashkësisë lashtë, respektit, dashurisë, ndihmës reciproke dhe sinqeritetit shpenguar midis gjithe zbatuesve. Hierarkia zhduket. Marrëdhëniet bëhen vërteta, nuk ekzistojnë kompromiset dhe detyrimet e përditshme jetës sonë ua lënë vendin angazhimeve ndërgjegjshme, zgjedhjeve personale dhe vendimeve kolektive.”

s.a/dita

 

Reklama

Lexo më shumë