Home » Përveç demarkacionit, Qeveria në dorë të Listës Serbe edhe për një vendim tjetër

Përveç demarkacionit, Qeveria në dorë të Listës Serbe edhe për një vendim tjetër

Rreth 120 kandidatë kanë aplikuar për pozitën e anëtarëve Bordit  kompleksit metalurgjik “Trepça”, sipas zyrtarëve Qeverisë, pritet jetë funksional muajin e ardhshëm.

Sipas Ligjit, qeverisja për “Trepçën” bëhet nga Bordi mbikëqyrës dhe Bordi menaxhues. Bordi mbikëqyrës përbëhet nga nëntë anëtarë, cilët nuk mund jenë anëtarë forumeve politike, mirëpo duhet jenë ekspertë fusha caktuara, nevojiten për mbikëqyrjen e kombinatit. Ky bord, pas, zgjedh edhe anëtarët e Bordit menaxhues të gjigantit metalurgjik “Trepça”.

Bordi mbikëqyrës i “Trepçës”, sipas Ligjit, i cili është miratuar vitin 2016, ishte dashur themelohej brenda gjashtë muajve nga miratimi tij Kuvendin e Kosovës.

Shyqyri Sadiku, kryetar i Sindikatës “Trepçës”, një prononcim për Radion Evropa e Lirë, thotë se shpreson muajin prill do zgjidhet ky bord, por thekson se kjo çështje është neglizhuar nga përfaqësues të komunitetit serb.

trepc-730x409 Përveç demarkacionit, Qeveria në dorë të Listës Serbe edhe për një vendim tjetër

“Pengesë këtë proces po paraqesin përfaqësues komunitetit serb, pasi, sipas Ligjit, parashihet Bord ‘Trepçës’ duhet jenë nëntë anëtarë, prej tyre tre nga komuniteti serb (dy përfaqësues institucioneve Kosovës dhe një përfaqësues i punëtorëve). Ndërsa, nga shqiptarët, pesë duhet jenë përfaqësues Qeverisë dhe një përfaqësues i Sindikatës”, thotë Sadiku.

Por, ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka, një konferencë për media mbajtur gjatë kësaj jave, ka thënë se për këtë çështje është duke biseduar me partnerin e koalicionit qeverisës, Lista Serbe.

Kemi pasur bisedime mes Qeverisë Kosovës dhe partnerët e koalicionit qeverisës, Lista Serbe, nga cilët normalisht se duhet kemi një aprovim, për arsye se shumë projekte duhet kalojnë Kuvendin e Kosovës për zhvillimin e ‘Trepçës’”.

“Negociatat kanë qenë duke u zhvilluar vazhdimësi, për shkak se ka pasur mospajtime kohë caktuara. Por, besoj se këto ditë jemi përafruar mjaft shumë, japin edhe dritën e gjelbër për rekrutimin e Bordit”, ka deklaruar ministri Lluka.

Edhe zyrtarë Ministrisë Zhvillimit Ekonomik Qeverinë e Kosovës, thonë se procesi i zgjedhjes anëtarëve Bordit është vijim e sipër dhe shpresohet se do përfundojë fillim muajit prill.

Gjatë procesit përzgjedhjes kandidatëve, thuhet përgjigjen e Ministrisë Zhvillimit Ekonomik, do respektohen gjitha procedurat ligjore, si edhe kriteret e kërkuara përmes konkursit, cilat vlejnë për secilin kandidat, pa marrë parasysh se cilit komunitet i përket.

Kombinati “Trepça”, llogaritej si një prej ndërmarrjeve mëdha jo vetëm Kosovë, por edhe ish-Jugosllavi. Por, vitet e fundit kaloi fazën e mbijetesës dhe nga shumë se 20 mijë punëtorë sa kishte kaluarën, “Trepça”, aktualisht, numëron rreth 1,400 punëtorë.

The post Përveç demarkacionit, Qeveria në dorë të Listës Serbe edhe për një vendim tjetër appeared first on INSAJDERI.

Reklama