Home » Deputeti i LDK-së: Raporti i Bulliqit do jetë shkaktar për konfilkte në mes Kosovës dhe Malit të Zi

Deputeti i LDK-së: Raporti i Bulliqit do jetë shkaktar për konfilkte në mes Kosovës dhe Malit të Zi

Deputeti i Lidhjes Demokratike Kosovës, Ramiz Kelmendi, ka komentuar demarkacionin mes Kosovës dhe Malit Zi.

Përmes një shkrimi gjatë, Facebook, ligjin për demarkacionin e ka quajtur ‘mollë sherri për demokracinë dhe gjeneratat e ardhshme’.

Kelmendi ka theksuar se marrëveshja e vitit 2015 për demarkacionin me Malin e Zi, ka nxitur konflikte brendshme për tri vite radhazi.

Duke folur për dy raportet e komisioneve përkatëse për demarkacionin dhe marrëveshjen për kufirin me Malin e Zi, Kelmendi ka thënë se raporti i Bulliqit, mundë paraqes konflikte ndërshtetërore.

“Raporti i Bulliqit është ligj i cili e hapur mundësinë e konfliktit ndërshtetërorë, është ligj hap konflikte brendshme politike rastin e qeverisë demokratike, është ligj dëmton interesat e brezave ardhshme qytetarëve”, ka thënë ndër tjera Kelmendi.

Ky ligj menjëherë bëhet konfliktuoz, rastin e parë implementimit, sepse nuk ceken kufijtë apo ndryshimi i tyre dhe secili komision do implementojë terren, duhet ta ketë qartë se a është kufiri Çakorr dhe Kullë, apo sipas marrëveshjes ratifikuar Parlament. Mos harrojmë se komisioni malazez ka marrëveshjen e ratifikuar dhe nënshkruar dhe jo dokumentet përcjellëse Bulliqit”.

Shkrimi i plotë pa ndërhyrje

Ligi për Demarkacionin – Mollë sherri për demokracinë dhe gjeneratat e ardhshme

ratifikojmë ligj i cili avancon dhe fuqizon marrëdhëniet mes popujve dhe shteteve fqinje, e jo ligj i cili rehabiliton liderët politik dhe gabimet e tyre.

Njëkohësisht, pastrohen edhe nominimet – patriot dhe tradhëtarë.

Realiteti po tregon se Qeveria Mustafa kishte drejt.

dashur miq,

Marrëveshja e vitit 2015 për demarkacionin me Malin e Zi, një çështje kjo nxiti konflikte brendshme për trë vite rradhazi, duke protestuar rrugë, parlament dhe duke vënë Kosovën faqet e para gazetave prestigjioze botërore.

Sot kemi këtë situatë anën e Malit Zi. Pra, kemi një marrëveshje nënshkruar Vienë vitin 2015 dhe kjo marreveshje është ratifikuar parlamentin malazez duke e marrë fuqinë ekzekutive. anën tjetër kemi marrëveshjen e pa ratifikuar, raportin e Bulliqit dhe e treta, kemi dokumentin e nënshkruar mes presidentit Kosovës dhe atij Malit Zi e cila jep mundësi për përmirësim gabimeve mundshme nga ana e komisionit Meha, me mundësinë e prezantimit dokumentëve shtesë, komisionit për demarkacion kurdo ato gjenden (konstatohen).

gjitha dokumentët anën tonë raportin e Bulliqit nuk dokumentojnë dhe nuk mundësojnë çvendosjen e kufirit Çakorr dhe Kullë, porse, dokumenti i presidentëve, mundëson lëvizje teknike kompenzive siperfaqeve vogla tokësore (dhjetëra hektarë – pra jo 8 mijë hektarët) për interesa qytetarëve jetojnë atë zonë. Ky dokumentë është identik sikur edhe marrëveshja kryeministri Mustafa arriti ta bënte me kryeministrin e Malit zi, konkretisht, , nëse pengohet ndonjë rrugë fshati, rrugë tek burimi i ujit, ndarje e sipërfaqeve tokës fermerëve, e njejta kompensohet me sipërfaqe njejt kudo, ne çdo vend, me marrëveshje. Ky ligj përmban marrëveshjen për demarkacion, dokumenti i presidentëve dhe raporti i Bulliqit është ligjë i cili e hapur mundësinë e konfliktit ndërshtetërorë, është ligj hap konflikte brendshme politike rastin e qeverisë demokratike, është ligj dëmton interesat e brezave ardhshme qytetarëve tanë dhe me këtë, çdo herë ka mundësi edhe opozita e brendshme e edhe armiqët e jashtëm ngrisin implementimin e këtij ligji është aprovuar nga parlamenti i Kosoves, (pra si një mollë sherri mes).

Ky ligj menjëherë bëhet konfliktuoz, rastin e parë implementimit, sepse nuk ceken kufimjët apo ndryshimi i tyre dhe secili komision do implementoj terren, duhet ta ketë qartë se a është kufiri Çakorr dhe Kullë, apo sipas marrëveshjes ratifikuar Parlament. Mos harrojmë se komisioni malazez ka marrëveshjen e ratifikuar dhe nënshkruar dhe jo dokumentet përcjellëse Bulliqit.

Nisur nga ky realitet, lind edhe pyetja se; me këtë, a po dëshirohet bartet çështja tek komisionet nivelin e ultë ? Kjo nuk kalon tek qytetarët, meqë ata po shohin se pikat e kontrollit kufitarë janë gjendjen e kaluar. Andaj, përse duhet tu bëhet ky obstruksion qytetarëve Kosovës? Pse duhet tu lihet brezave ardhshëm politik dhe qytetarëve tanë kjo mundësi e mosmarrëveshjes dhe konfliktit? Pse duhet shpresojnë banorët e Rugovës dhe Kulles presin pafundësisht kthimin e kufirit Çakorr dhe Kullë.

Nga kjo konstatojmë se tani para deputetëve është një ligj konfliktuoz i cili pritet raftifikohet, pra hapur tu tregohet qytetarëve ishte gabim i madh politik, sjellja e opozitës kaluar raport me këtë marrëveshje dhe pranohen këto gabime sepse nuk është turp. Opozita e djeshme dhe një pjesë e sotme e saj, janë bazuar fjalë shumta dhe kundërshtime ekspertëve inekzistent dhe gjelozë. Pra, është mirë këto tu thuhen qytetarëve tani, se sa tentohet binden ata (qytetarët) se kemi arritur ta kthejmë kufirin Çakorr dhe Kullë. Nuk qëndron fakti për këtë dhe është mirë pastrohen gjitha parashtesat dhe prapashtesat e marrëveshjes demarkacionit, dhe ajo jetë e pastër e jo, konfliktuoze.

Është mirë dhe e drejtë pastrohen edhe nominimet – patriot dhe tradhëtarë – nga qytetarët cilët padrejtësisht janë polarizuar për interesa politike. Nuk është mirë edhe për partite politike demokratike lejojnë këtë ligj këso llojesh dokumentave cilat cënojnë funksionimin e qeverive demokratike. Ne jemi dëshmitarë se sa shume qytetarë janë grumbulluar protesta, duke rrezikuar edhe familjet dhe pasuritë e liderëve politik demoktratik. Andaj kjo çështje mos vazhdoj mbetet si “mollë sherri” për ardhmen. Pra, e ripërsëris, duhet ratifikuar ligji i cili avanson dhe fuqizon marrëdhënjet mes popujve dhe shteteve fqinje, e jo ligji i cili rehabiliton liderët politik dhe gabimet e tyre.

Ramiz Kelmendi – Deputet i Kuvendit Republikës Kosovës, LDK

The post Deputeti i LDK-së: Raporti i Bulliqit do jetë shkaktar për konfilkte në mes Kosovës dhe Malit të Zi appeared first on INSAJDERI.

Reklama