Home » 10 gjëra të tmerrshme që dikur ishin të ligjshme dhe normale

10 gjëra të tmerrshme që dikur ishin të ligjshme dhe normale

Nëse mendoni se njerëzit modern bëjnë gjëra çuditshme, ju duhet njihni disa raste historike relativisht kohëve fundit. Paraardhësit tanë bënë gjëra shumë absurde dhe madje ishin lejuar me ligj!

poshtë janë 10 qëndrime herët ishin krejtësisht pranueshme.

Trajtimi me kokainë

100 vjet parë, kjo substancë nuk konsiderohej e rrezikshme. Përkundrazi, mund merrej çdo farmaci. Kokaina u rekomandohej edhe fëmijëve si pilula gjumi. U përdor gjithashtu për kuruar kollitjet dhe për lehtësuar dhimbjen e dhëmbëve. Dhe si çdo ilaç tjetër, kishte shumë reklama pikave dhe shurupit kokainës.

10786460-1592263972_8db2b5c85b_o-1508399647-650-d0ca9310a4-1509122669 10 gjëra të tmerrshme që dikur ishin të ligjshme dhe normale

9. Dërgimi i fëmijëve me postë

Tingëllon si një shaka, por fillim shekullit njëzetë, ishte absolutisht e ligjshme dërgoni një foshnjë me postë tek afërmit tuaj. Kostoja e transportit kushtonte rreth 15 cent, me kusht fëmija peshonte jo shumë se një dërgesë  standarde. Ndoshta këtë mënyrë, prindërit kursenin para kur dërgonin fëmijët tek gjyshërit e tyre.

10786460-1592263972_8db2b5c85b_o-1508399647-650-d0ca9310a4-1509122669 10 gjëra të tmerrshme që dikur ishin të ligjshme dhe normale

8. Kafaze dritare për foshnjë

vitet 1930, Britani, ju mund shihni kafaze teli dritaret e shumë shtëpive. Me këto objekte artificiale, foshnjat thithën ajrin e pastër, ndërsa nënat e tyre ishin zënë me punët e shtëpisë, transmeton oranews. Është e pabesueshme, por këto kafaze janë konsideruar sigurta. Çfarë mendonin prindërit e asaj kohe?
10786460-1592263972_8db2b5c85b_o-1508399647-650-d0ca9310a4-1509122669 10 gjëra të tmerrshme që dikur ishin të ligjshme dhe normale

7. Hermitët e kopshtit

Disa njerëz pasur kanë bërë njerëzit e tjerë vuajnë vetëm për përmbushur tekat e tyre çmendura. shekullin e tetëmbëdhjetë, Evropë, ekzistonte mënyra e pasurit kopsht një ” Garden hermit” personal. Ata e kishin ndaluar laheshin prisnin flokët, thonjtë dhe duhet jetonin një “shpellë” artificiale. E gjitha bëhej me qëllim tregonte  “dekorimin e gjallë” për mysafirët e tij. /express.

10786460-1592263972_8db2b5c85b_o-1508399647-650-d0ca9310a4-1509122669 10 gjëra të tmerrshme që dikur ishin të ligjshme dhe normale

6. Trajtim i dyshimtë

kaluarën jo aq largët, mjekët nuk kishin idenë për nevojën e dezinfektimit dhe e përdorën gjitha llojet e metodave çuditshme: gjakderdhje për gjitha sëmundjet, prerja e gjuhës për “kuruar” belbëzimin, lobotomi dhe goditjet elektrike. Edhe për mjekët suksesshëm atë kohë, për shembull, si kirurgu ortopedik amerikan Lewis Sayre (fotoja poshtë me një pacient), operacionet me një rezultat vdekjeprurës nuk ishin një gjë e rrallë.

10786460-1592263972_8db2b5c85b_o-1508399647-650-d0ca9310a4-1509122669 10 gjëra të tmerrshme që dikur ishin të ligjshme dhe normale

5. Lodra radioaktive

vitet ’50 shekullit njëzetë, rrezatimi nuk u pa me aq shqetësim sa sot: thjesht nuk konsiderohej ishte shumë i rrezikshëm. Lojërat “Atomike”, si mini-laboratori mund shihni, ishin shumë njohura. Ky përmbante elementë radioaktivë si: polonium dhe uranium, por, sigurisht, doza mikroskopike.

4. Kopsht zoologjik për njerëzit 

Shumë kohë parë, ekspozitat e aziatikëve dhe afrikanëve si njerëz egër ishte një “argëtim” popullor Perëndim. Dhe shumë herë u vendosën pranë majmunëve, për “testuar” teorinë e Darvinit.
Kjo praktikë e turpshme u miratua për një kohë gjatë, dhe kjo foto tregon, kopshtin zoologjik Belgjikës vitin 1958.

10786460-1592263972_8db2b5c85b_o-1508399647-650-d0ca9310a4-1509122669 10 gjëra të tmerrshme që dikur ishin të ligjshme dhe normale

3. “Ekskursione” për azil

kaluarën, pacientët mjediset psikiatrike u trajtuan mënyrë tmerrshme dhe dobët. Kjo ndodhi edhe me pagesën e mirëmbajtjes këtyre njerëzve për dashurit e tyre.
Por kjo dukej pak për pronarët e këtyre institucioneve psikiatrike, njohura si azil’. Ata vendosën organizonin një biznes vogël. Për një tarifë moderuar, çdokush mund hyjë dhe shohë sëmurët mendorë dhe madje t’i ndëshkojë me një shkop.

10786460-1592263972_8db2b5c85b_o-1508399647-650-d0ca9310a4-1509122669 10 gjëra të tmerrshme që dikur ishin të ligjshme dhe normale

2. Koleksione pjesëve trupit

Sot, vetëm një psikopat do grumbullonte pjesë trupit si trofe. Por shumë kohë parë, kjo ishte një praktikë e zakonshme: njerëzit e nivelit lartë kishin koleksione veçanta pjesëve trupit njerëzor dhe nganjëherë ushtarët i merrnin dorë kafkat e armikut tyre. Ishte pikërisht ajo bëri një marinar i Luftës Dytë Botërore, siç mund shihet imazhin e mëposhtëm, me kafkën e një ushtari japonez.

10786460-1592263972_8db2b5c85b_o-1508399647-650-d0ca9310a4-1509122669 10 gjëra të tmerrshme që dikur ishin të ligjshme dhe normale

1. Rekomandimi i duhanit gjatë shtatzënisë

ditët e sotme ka shumë ligje ndalojnë pirjen e duhanit vende caktuara, por 70 vjet parë mjekët amerikanë rekomanduan gratë shtatzëna pinë duhan për luftuar kapsllëkun. Gratë u lejuan pinë duhan spital pas lindjes. Nuk e imagjinojmë dot nëse mjekësia do ta kishte ende atë mendim.

10786460-1592263972_8db2b5c85b_o-1508399647-650-d0ca9310a4-1509122669 10 gjëra të tmerrshme që dikur ishin të ligjshme dhe normale

The post 10 gjëra të tmerrshme që dikur ishin të ligjshme dhe normale appeared first on INSAJDERI.

Reklama