Home » Stivën Hoking: “Vështroni yjet dhe jo këmbët”

Stivën Hoking: “Vështroni yjet dhe jo këmbët”

Artan Boriçi

Stivën Hoking ndërroi jetë sot mëngjes duke lënë prapa një trashëgimi madhe shkencore dhe simbolike. Ai ishte dhe mbetet një prej shkenctarëve me ndikimin madh botën njerëzore. Ai ishte i pari bashkoi relativitetin me mekanikën kuantike përshkrimin e vrimave zeza. Njeri me karakter dhe humor e me dashuri madhe për jetën. Ai refuzoi titullin e kalorësit si protestë ndaj financimit ulët shkencës. Mund shkruhet gjatë për , por mirë se askush ai e përshkruan veten me fjalët ka lënë:

Për vrimat e zeza: “Ajnshtajni ishte i gabuar kur tha: “Perëndia nuk luan me zarë”. Konsiderata e vrimave zeza sugjeron jo vetëm se Perëndia luan zarë, por nganjëherë na ngatërron duke i hedhur ato aty ku nuk mund shihen “- Natyra e hapsirës dhe kohës, botuar 1996.

Për arsyen përse ekziston gjithësia: “Nëse e gjejmë përgjigjen për këtë, do ishte triumfi i fundit i arsyes njerëzore – sepse atëherë do ta njihnim mendjen e Perëndisë” – Një histori e shkurtër e kohës, botuar 1988.

Për Zotin: “Nuk është e nevojshme ta lutësh Zotin për t’i tërhequr dikujt vëmendjen dhe për vendosur lëvizje Gjithësinë” – Projekti i Madh, botuar 2010.

Për suksesin tregtar: “Dua librat e mi shiten libraritë e aeroportit” – Intervistë The New York Times, dhjetor 2004.

Mbi famën: “Dobësia e famës time është se unë nuk mund shkoj kudo botë pa njohur. Nuk mjafton për mua vesh syze dielli errëta dhe një paruke.” – Intervista TV izraelite, dhjetor 2006.

një botë papërsosur: “Pa papërsosmëri, ju ose unë nuk do ekzistojmë” – Për Gjithësinë me Stivën Hoking, The Discovery Channel, 2010.

Për eutanazinë: “Viktima duhet ketë drejtën t’i japë fund jetës tij, nëse dëshiron, por mendoj se do ishte një gabim i madh. Sado e keqe mund duket jeta, ka gjithmonë diçka mund bëni dhe keni sukses. Për sa kohë ka jetë, ka edhe shpresë “- Cituar People’s Daily Online, qershor 2006.

lidhje me mundësinë e kontaktit midis njerëzve dhe jashtëtokësorëve: “Mendoj se kjo do ishte një fatkeqësi, sepse jashtëtokësorët ndoshta do jenë shumë përpara.” Historia e racave avancuara takojnë njerëz primitivë këtë planet nuk është shumë e lumtur dhe ishin njëjtat specie. Mendoj se ne duhet mbajmë kokat ulur”- Shkencën e Zhveshur: Kontakto jashtëtokësorët, Kanali Kombëtar i Gjeografisë, 2004.

Për diagnostikimin me sëmundjen neurone motorike: “Pritjet e mia u reduktuan zero kur isha 21 vjeç. Çdo gjë atëherë ka qenë një bonus” – Intervistë The New York Times, dhjetor 2004.

Mbi vdekjen: “Unë kam jetuar me perspektivën e një vdekjeje hershme për 49 vitet e fundit. Nuk kam frikë nga vdekja, por nuk nxitoj për vdekur. Fillimisht duhet bëj shumë gjëra”. – Intervistë The Guardian, Maj 2011.

Reklama

Lexo më shumë