Home » Zv.kryeministri Osmani: Çdo gjë do të arkivohet dhe shqip, kemi një sfidë të madhe përpara

Zv.kryeministri Osmani: Çdo gjë do të arkivohet dhe shqip, kemi një sfidë të madhe përpara

Me rastin e votimit ligjit për përdorimin e gjuhëve parlament, i ftuar emisionin debativ ‘Click plus’ ishte zv.kryeministri për eurointegrime Bujar Osmani i cili ka folur gjatë lidhur me sfidat e presin qeverinë pas miratimit dhe publikimit ligjit Gazetën Zyrtare, transmeton Zhurnal.mk

“Gabimi thelbësorë i VMRO procedurë, amandamentet jepen për ndryshim një propozim ligji e jo ligjit miratuar, ligji i miratuar mund ndryshojë vetëm me propozim ligj për ndryshim tij, kryetari i parlamentit nuk ka shkelur asnjë procedurë dhe kryeparlamentari nuk ka lejuar bie grackën e tyre dhe jo momentin kur Dimovski kërkon procedurale ai shfrytëzon 15minuta detyron kryetarin e parlamentit merr masa dhe ai nuk reagon asnjë moment është pa precedan dhe shumica parlamentare ishin vetëdijshëm opozita ishin gatshëm një skenar dhe deputetët e shumicës treguan pjekuri politike dhe ne sot kemi një ligj miratuar, bazë asaj u paraqit sistem ishin 64 vota pro votimin e përgjithshëm, befasoi pozitivisht deklarata e Mickoskit sa i përket reformave është punë e gjithë faktorëve politik vend, ky ishte një moment i rëndësishëm procesin e eurointegrimeve gjithmonë komuniteti ndërkombëtarë ka thënë se rruga e Maqedonisë drejt Brukselit kalon përmes Ohrit ka qenë një nga motot kryesore Brukselit për vendin tonë”, ka thënë mes tjerave debat zv.kryeministri Osmani.

Sipas tij, tashmë sfida e rradhës do jetë vendosja përdorim e gjuhës standarde shqipe institucionet larta shtetërore.

Për dhënë theks rrugën euroatlantike miratimi i ligjit do jetë një energji shtesë për përshpejtimin e proceseve ligji do futet funksion presidenti nuk do e nënshkruajë por kjo tanimë nuk është cështje sfida e madhe do jetë implementimi dhe futja e ligjit funksion ne nuk i frikësohemi atyre inciiativave se e dimë ligji është kuadër kornizës kushtetuese sikur edhe Komisionin e Venecias shkonte, fokusohemi si fusim gjuhën standarde shqipe institucionet larta shtetërore, nuk do jetë sfidë e lehtë për ne por pasiqë kemi kornizën ligjore ngadalë do vëmë funksion plotë nga momenti do publikohet Gazetën Zyrtare, duhet jemi vetëdijshëm se ky do jetë një proces i vështirë për implementuar, do kemi rezistenca ende nga mungesa e vullnetit politik dhe me ligj janë paraparë edhe dënime dhe gjoba përmes inspektoratit zyrtarë gjuhës shqipe, gjatë përpilimit ligjit jemi munduar mos dalim nga kornizat kushtetuese mirëpo nuk mendoj do jetë vetëm një avancim por është zyrtarizim vertikal nëse deri tani e kemi pasur gjuhën shqipe zyrtare komunat ku janë shqiptarët mbi 20% tash këtë 20% e trajtojmë nivel qendrorë një shtrirje vertikale”, ka thënë mes tjerave zv.kryeministri për eurointegrime Bujar Osmani.

Reklama