Home » Vuçiç: Serbia do ta kundërshtojë formimin e FA-së së Kosovës

Vuçiç: Serbia do ta kundërshtojë formimin e FA-së së Kosovës

 

Nuk ka asnjë instrument ligjor ndërkombëtar mund justifikojë formimin e Forcave Armatosura Kosovës dhe Serbia do kundërshtojnë atë, tha Presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiç, duke shtuar se këtë qëndrim e përcolli mënyrë qartë edhe te zyrtari i lartë amerikan Wess Mitchell.

Vuçiq iu përgjigj pyetjes gazetarëve serb nëse ai bisedoi me Mitchellin për formimin e Ushtrisë Kosovës, pasi Mitchell kishte mbështetur dje, Prishtinë, qëllimin e Kosovës.

Vuçiç tha se ai i është mirënjohës Mitchellit për bisedën mbi këtë temë, e cila ishte e hapur, dhe pas Vuçiç iu drejtua pranishmëve konferencën për shtyp, njerëzve BE, SHBA, gjithëve … duke i ftuar tregojnë “një dokument vetëm bazë cilit do formohej ushtria e Kosovës dhe ka mbështetje drejtën ndërkombëtare “.

Nuk ka asnjë dhe nuk mund shpiket nga askush SHBA apo BE. përputhje me marrëveshjen ushtarako-teknike Kumanovë, asnjë forcë ushtarake e Kosovës nuk mund ekzistojë, vetëm KFOR-i mund ekzistojë”, tha Presidenti serb.

Sa i përket Rezolutës 1244, shtoi ai, gjithashtu nuk parashikon forcat ushtarake shqiptare, por flet vetëm për ‘kthimin’ e forcave serbe sigurisë.

Kështu unë u kërkoj gjithë mysafirëve listojnë një nen, një paragraf i jep drejtën çdokujt për formuar një ushtri tillë”, pyeti Vuçiq, dhe pastaj tha:

Ata janë bazuara faktin se ata e njohin pavarësinë e Kosovës, amerikanët këtë rast kanë marrëdhënie veçanta me Kosovën, pasi i kanë njohur ata, konsiderojnë se kanë drejtë formojë forcat e sigurisë”.

Serbia, megjithatë, shtoi ai, nuk mendon kështu, kundërshton dhe do vazhdojë kundërshtojë, dhe kjo i është kumtuar qartë Mitchellit.

Serbia është e gatshme për kompromis çështjen e Kosovës, por nuk është e gatshme dhe nuk do pranojë asnjë poshtërimin dhe kolaps shtetit serb, ka thënë presidenti serb pas takimit me Mitchell.

Vuçiç tha se Serbia dhe SHBA kishin pikëpamje ndryshme mbi çështjen e Kosovës, por Mitchell kishte dëgjuar pikëpamjet tona dhe ndoshta i kuptonte.

Çdo kompromis është i vështirë, por duhet pranohet nga palët e dyta dhe treta,” shtoi Vuçiq./Zeri.info

l.h/ dita

Reklama

Lexo më shumë