Home » Sëmundjet e shpeshta që shkakton pirja e duhanit

Sëmundjet e shpeshta që shkakton pirja e duhanit

Ju rrezikoni sëmureni rëndë nëse vazhdoni pini duhan. Autoritetet e Institutit Shëndetit Publik, thonë se lini duhanin, është gjëja e rëndësishme ju mund bëni për shëndetin tuaj, cilado qoftë mosha juaj dhe numri i viteve gjatë cilave keni pirë duhan.

Trupi juaj kur pini duhan nuk merr vetëm nikotinë, por shumë tepër. Janë rreth 4000 kimikate një cigare.

Duke pirë duhan, ju thithni: nikotinë, e cila krijon varësi, monoksid karboni pengon veprimin e duhan-2-300x213 Sëmundjet e shpeshta që shkakton pirja e duhanit muskujve dhe trurit, arsenik, cianide ( përbëra nga cianuri dhe hidrogjeni), adiktivë kimikë, produkte zbardhjes hirit, katran, i cili vendoset bronke dhe mushkëri dhe mund shkaktojë kancer, amoniak prodhuesit e cigares i shtojnë duhanit për lehtësuar thithjen e nikotinës mënyrë t’i mbajë duhanpirësit varur prej saj. Disa nga këto kimikate janë njëjta me ato ndodhen varakun e drurit, helmet e insekteve dhe helmin e minjve”, shkruan Dita.

Gjithnjë e shumë gjatë viteve fundit apelohet për reduktimin e duhanpirjes, e cila ka ndikuar shtimin e sëmundshmërisë shfaqur popullatë. Tumoret, problemet me mushkëritë, si dhe problemet me funksionimin e zemrës dhe enëve gjakut, janë vetëm disa nga sëmundjet mund shfaqen, ose rëndohen shumë tek personat konsumojnë duhanin.

• Kanceri
Pothuajse gjithë e dimë se pirja e duhanit shkakton kancer mushkëri, por pak njerëz e kuptojnë se pirja e tij është një faktor rrezikues për disa lloje tjera kanceri, si: kanceri i gojës, i laringut, i fytit, i ezofagut, veshkës, pankreasit, stomakut, apo leucemisë.

Sëmundjet e mushkërive

Pneumonia është një tjetër sëmundje e përfshirë listën e sëmundjeve shkaktuara nga duhani. Pirja duhan-2-300x213 Sëmundjet e shpeshta që shkakton pirja e duhanite duhanit rrit rrezikun e sëmundjeve mushkërive, si: emfizema dhe bronshiti kronik. Këto sëmundje janë grupuar bashkë dhe njihen me termin SPOK (Sëmundjet Pulmonare Obstruktive Kronike). Kjo gjendje shkakton sëmundje kronike dhe paaftësi, cilat përkeqësohen me kalimin e kohës, dhe shpesh bëhen fatale. Duhanpirësit konsumojnë shumë cigare janë rrezikuar nga zhvillimi i SPOK-ut.

Duhanpirësit janë dy herë prirur vdesin nga ataku i zemrës sesa joduhanpirësit. Duhanpirja duhan-2-300x213 Sëmundjet e shpeshta që shkakton pirja e duhanitgjithashtu ndikon muret e enëve gjakut transportojnë gjak tru, cilat mund shkaktojnë goditje.

“Konsumimi i tepërt i duhanit shton rrezikun për vdekje papritur. Monooksidi i duhanit, një nga përbërësit e tymit, pakëson oksigjenin gjak, ndërkohë nikotina një nga përbërësit e duhanit shton punën e zemrës dhe dyja shkaktojnë formimin e trombit (mpiksje gjaku) ngushton dhe bllokon anët e gjoksit’, bëjnë me dije ekspertët e ISHP-së. Gjithashtu burrat pijnë duhan janë prirur preken nga impotenca për shkak sëmundjeve enëve gjakut.

Pirja e duhanit shkakton rrudhje parakohshme lëkurës, vështirësi frymëmarrje, erë keqe flokë dhe rroba, thonj verdhë.

 

p.k/dita 

Reklama

Lexo më shumë