Home » Rrëfimi i njeriut shkaktar të fillimit të tragjedisë siriane: Nuk jam penduar!

Rrëfimi i njeriut shkaktar të fillimit të tragjedisë siriane: Nuk jam penduar!

 

Atij sigurisht as i kishte shkuar mendje se vendi i tij do katandisej një “ferr mbi tokë”, kur mendoi bënte diçka për rrëzuar regjimin e Asadit. E megjithatë thotë se nuk është penduar.

Ky është Muavije Sajasna, një prej rinjve shtatë vite parë (atëherë prag adoleshencës) nisën rebelohen kundër regjimit me mbishkrime muret e shkollës, duke u vetë-ndier pjesë e Pranverës Arabe.

Sajasna, i cili tashmë është 20 vjeç një rrëfim ka treguar se: Kur unë dhe shokët e mi nisëm shkruanim shkrime nëpër mure, ishim ndikuar nga revulucionet Tunizi dhe Egjipt”, tha Sajasna.

mur shkruam: ‘O doktor tani e ke radhën ti‘. Arsyeja shkruam shkrimin ishte ngritja e një kabine roje policisë pranë shkollës dhe provokimet ndaj nesh kur kalonim pranë policëve ruanin aty. Dy-tre ditë pas, çështja u hetua nga regjimi dhe u zbulua ne ishim autorët e shkrimit”, shton ai.

Pasi bastisën shtëpitë tona, na morën dhe na vendosën qeli ndara. pas, ushtruan tortura dhunshme për na detyruar pranonim se kush kishte shkruar shkrimet. Disa nga ne i varën mur, ua thyen gishtërinjtë dhe i qëlluan me shkopinj elektrikë. Familjet tona nuk kishin dijeni për vendndodhjen tonë”, rrëfen Sajasna, duke bërë ditur se pas ngjarjes janë përballur me torturat e regjimit.

Ai thotë se nuk i kishin treguar emrat e shokëve tjerë dhe se veprën e kishin marrë përsipër ai dhe shoku i tij me emrin Ahmed.

Pas kësaj, shokët e tjerë u liruan, ndërsa ne mbetëm brenda. Na dhanë disa letra t’i firmosim dhe pas torturave regjimit na burgosën. Pas një kohe shkurtër shpërthyen protestat dhe regjimi na liroi. Për shkak këtyre shkrimeve u arrestuan edhe njerëz nuk kishin asnjë lidhje”, tregon Sajasna.

a2Fhalk1-150x150 Rrëfimi i njeriut shkaktar të fillimit të tragjedisë siriane: Nuk jam penduar!

Sajasna po ashtu bën ditur se shokët e tjerë shkruan mbishkrimin janë larguar nga vendi, ndërsa vetëm ai dhe shoku i tij Ahmedi kanë vazhduar jetojnë rajonin Dera.

Sajasna tregon se tani ndodhet radhët e Ushtrisë Lirë Siriane dhe merr pjesë betejat kundër regjimit.

“Shpresoj regjimi bie dhe situata Siri bëhet mirë se sa ka qenë. Shpresoj gjithashtu kthehen njerëzit dhe shokët e mi mbetën detyruar largohen nga vendi”, thotë ai.

Kanë kaluar shtatë vite nga shkrimi ynë mur. Jam krenar për atë kemi vepruar. Sepse kemi parë fytyrën e vërtetë regjimit. Njerëzit mëdhenj se ne e dinin se çfarë ishte regjimi, por nuk mund bënin asgjë. Ne shkruam mur dhe filloi revolucioni”, përfundoi rrëfimin e tij Sajasna.

l.h/ dita

Reklama

Lexo më shumë