Home » Perandorët më të mëdhenj të Romës dhe Bizantit që ndryshuan botën ishin Dardan

Perandorët më të mëdhenj të Romës dhe Bizantit që ndryshuan botën ishin Dardan

Shkruan: Muhamet Shabani
Perandori i fuqishëm i Perandorisë Romake Konstandini i Madh,lindi 27 shkurt 272 Nish.
E ëma e tij ishte Helena,e krishterë e fshehur e edukoi birin Konstandinin me dashurinë për fenë e Krishtit.
Me kërkesën e Helenës,Perandori Konstandin ndaloi persekutimin e krishterëve. Milano 313 shpalli Ediktin e famshëm mbi ushtrimin e lirë fesë krishterë.
gjitha paragrafët e Dekretit Milanit ishin bazuara parimet e barazisë dhe tolerancës fetare.
Ajo ka rëndësi për historinë e qytetërimit perëndimorë dhe njerëzimit është se Krishterimi u lejua përhapej lirisht dhe u bë fe zyrtare dhe e vetme e Perandorisë Romake.
Koncilin e Parë Universal Kishës Krishterë mbajtur Nike, 20 maj vitit 325 e kryesonte perandori Konstandin.
Perandori Konstandin i siguroi vetit vend histori si një nga perandorët mëdhenjtë njerëzimit me dy veprat e tij:pranimin e Krishterimit fe zyrtare Perandorisë Romake dhe ndërtimin brigjet e Bosforit kryeqytetit Perandorisë do mbaj emrin e tij deri ne vitin 1453 kur turqit osmanli e pushtuan Kostandinopojën dhe i dhanë emrin Istanbul.
Aq rëndësishme qenë rrjedhat e vendimeve sa Konstandinit me përjashtim Krishtit, Budës dhe profetit Muhamed,mund pretendojë mënyrë ligjshme konsiderohet njeriu me ndikim tē madh historinë botërore.
Sot janë tri kisha e quajnë Konstandinin shenjte:Kisha greke,Kisha ruse dhe Kisha armene.
Serbët kohën e Konstandinit Madh jetonin moçalet e luginës lumit Pripet. Ishin paganë dhe nuk kishin dëgjuar për Ballkanin se cilin cep botes gjendet.
Tani propaganda serbe mundohet ta paraqes si serb Konstandinin e Madh!.
Shtrohet pyetja e pashmangshme,Pasardhësit e Konstandinit, dardanët e sodit flasin gjuhen e tij ç’bënë për te?!

Justiniani i Madh (527-565)
———————————————-
Lindi fshatin dardan Tauresium 482.
E konsideronte veten si pasardhës cezarëve romakë i caktuar nga Perëndia.
Justiniani ilirizoi kastën perandorake Bizantit dhe i dha Ilirisë një status veçantë dhe privilegjuar se sa rajoneve tjera.
Justiniani me qëllim për t’u mbrojtur nga barbarët,ndërtoi hapësirën ilirike lindore përmbi 400 fortesa dhe i ka pajisur ato gjitha me armatimin dhe me efektivin përkatës.
Për ta çliruar Kishën Ilirike prej Kishës Greke,themeloi Justinianq Prima Kryeipeshkvinë e Ilirikut Lindor.
Ky do jetë Institucion tepër i rëndësishëm sa do duheshin kushtuar studime disa vjeçare.
Vepra e shquar e lidhur me emrin e Justinianit është padyshim CORPUS JURIS CIVILIS (KORPUSI I DREJTËS CIVILE). përmblidhen CODEX JUSTINIANUS (KODEKSI I JUSTINIANIT) si një kodifikim i drebtës romake.
Justiniani ishte perandori adaptoi përfundimisht krishterimin si religjion vetëm Bizant.
Për ribashkuar Atdheun, cilin e kish pasë ndarë përgjysmë Teodosi, dërgoi kryekomandantin shumë dëgjuarin Belisar,i gjakut dardan. Realizoi me sukses bashkimin.
Justiniani triumfoi pa vështirësi deri atë shkallë sa i tërë shekulli i VI quhet me drejtë ” SHEKULLI I JUSTINIANIT”
Konstandini i Madh dhe Justiniani i Madh kanë bërë kaq shumë për vendin dhe etninë e vet,njëri para ndarjes Ilirikut,tjetri pas ndarjes e megjithatë historiografia botërore,kur përmendën këta dy emra as ka idenë se ishin DARDANË.
gjitha FAKULTETET JURIDIKE botës studiohet “KODI” i famshëm i Justinianit,por pedagogët dhe studentët nuk kanë njohuri se Perandori JUSTINIAN JETËN E TIJ PËRDITSHME KA FOLUR PO ATË GJUHË FLASIN SOT PASARDHËSIT E TIJ SHQIPTARËT
E KEQJA E MADHE NUK PËRFUNDON KËTU!.
PEDAGOGËT SHQIPTARË NUK U FLASIN STUDENTEVE PËR PËRKATËSINË ETNIKE DARDANE PERANDORIT JUSTINIAN.
INSTITUCIONET SHKENCORE SHQIPTARE : AKADEMIA E SHKENCAVE DHE E ARTEVE,INSTITUTI I HISTORISË DHE AI ALBANOLOGJIK KOSOVË, ÇFARË BËNË T’A SENSIBILIZOJNË OPINIONIN NDËRKOMBËTARË PËR PËRKATESIN E TYRE ETNIKE DARDANE!?

Reklama