Home » “Një libër i dhuruar nga Adnan Ismaili mberrinë në shtepinë e secilit arsimtar shqiptar”

“Një libër i dhuruar nga Adnan Ismaili mberrinë në shtepinë e secilit arsimtar shqiptar”

Pas aksionit dhurues me rastin e 7 Marsit, SHB “Logos-A” po e realizon këto ditë bashkëpunim me SHB “Shkupi” dhe Lidhjen e Arsimtarëve Shqiptarë, Almakos përfitoi nga rasti për realizuar një bisedë gjatë me drejtorin e SHB “Logos-A” nga Shkupi, Adnan Ismaili.

Me këtë rast biseduam për botimet e Logosit vitin 2017, për planin botues vitin 2018, për mbështetjen i jepet kulturës shqiptare Maqedoni, por edhe për çështje tjera, kanë bëjnë me librin dhe arsimin shqip, por nuk mundëm pa prekur edhe tema politike, cilat emri i tij shpeshherë është përmendur.

Almakos: Duke qenë botues edhe i librave shkollore, na flisni pak për marrëdhënien e ka Logosi me shkollat shqipe?

A. Ismaili: Logos-A për vite me radhë ka botuar edhe libra shkollorë, por edhe lektyra shkollore, madje një vit i ka botuar edhe ditarët e shkollave. Megjithatë, përvoja jonë nuk është se ka qenë edhe shumë e mirë. Derisa ne përpiqeshim sjellim tekste vërteta shkollore, duke bashkëpunuar me bashkëpunëtorët mirë jo vetëm vendit, por edhe Shqipërisë dhe Kosovës, anën tjetërpër shkak pakujdesisë ose interesave tjera, sikur u harrua misioni i edukimit gjeneratave me ato libra. Dhe, kur kjo kaloi vetëm temën e përfitimit komercial, ne nuk e gjetëm veten aty. Për neve nuk ishte me rëndësi vetëm fitimi, sa ishte me rëndësi standardizimi terminologjik, përfaqësimi i letërsisë, historisë, artit dhe muzikës shqiptare. Sidoqoftë, mendoj se shkollës shqipe i duhen libra edhe cilësorë dhe gjendja aktuale lë shumë për dëshiruar.

Mund mos jetë modeste, por ne jemi përpjekur – aq sa kemi mundur – veçanërisht t’i furnizojmë shkollat me lektyrat e klasave 1-4, cilat i kemi botuar qysh moti dhe besoj se këtë drejtim kemi bërë diçka. Megjithatë, letërsia shqiptare për fëmijë kërkon shumë angazhim dhe shumë botime.

E kur jemi te shkolla shqipe, ashtu siç është i informuar opinioni, sivjet Këshillin Botues SHB “Logos-A” është vendosur , me rastin e festës 7 Marsit, pra Ditës Mësuesit Shqiptar, secilit arsimtar shqiptar Maqedoni t’ia dhurojmë nga një libër dhe secilës shkollë shqipe nga 150 kopje librash, ku janë përfshirë lektyra, atlase e libra tjera për fëmijë, total kalojnë mbi 30.000 libra. Kështu dëshirojmë shprehim respektin tonë modest për punën e arsimtarëve shqiptarë, janë pishtarët e identitetit tonë këtë shtet. Ata meritojnë shumë tepër, por ne mund bëjmë kaq për ata.

Reklama