Home » Në emigracion me ndihmë ekonomike, paratë ndahen me zyrtaren

Në emigracion me ndihmë ekonomike, paratë ndahen me zyrtaren

Pastrimi i skemës ndihmës ekonomike ështe kthyer debatin e politikës ditët e fundit. Emisioni “Stop” sjell një rast pastër abuzimi përfitimit ndihmës ekonomike Kamëz.

Gazmir Qema ka hyrë këtë skemë vitin 2014 e deri sot, por emisioni “Stop” ka mësuar se prej tre vitesh ai ka emigruar familjarisht Gjermani.

Pas investigimit rezulton se vjehrra e Gazmirit merr 57 mijë lekë vjetra ndihmë ekonomike, duke i pjestuar me administratoren shoqërore Kamzës, Dhurata Çali.

Pranë redaksisë emisionit “Stop” ka mbërritur një denoncim për Gazmir Qemën, i cili ka hyrë skemën e ndihmës ekonomike prej vitit 2014. Një vit pas, ai ka emigruar sëbashku me familjen si azilkërkues Gjermani, por kush e ka marrë ndihmën ekonomike?

Gazetarja e emisionit “Stop” tregon se familja Qema e ka pasaportizimin Bathore, ndërkohë banon Valias Ri. Ajo iu drejtua shtëpisë vjehrrit tij, Fatmirit, ku banonte Gazmiri me familjen, por duke qenë se nuk u përgjigj njeri, pyeti banorët e zonës nëse kanë informacion për këtë familje.

Banori 1

Gazetarja – Këtë Fatmirin këtu, e njeh ti?

Banori 1 – E kam komshi.

Gazetarja – Komshi. Arjona, Arjona…

Banori 1 – E ka gocë.

Gazetarja – Po, vajza e Fatmirit. Kam informacion ka 3 vjet ka ikur Gjermani. Apo jo?

Banori 1 – E di, kështu, ka ik atje. Po!

Gazetarja – Ka ikur Gjermani?

Banori 1 – Kështu thuhet, di gjë unë…

Gazetarja – Kam marrë një listë këtu tek Bashkia për këto familjet trajtohen me ndihmë ekonomike dhe një nga këto familje është edhe familja e këtij Gazmir Qemës. Di gjë nëqoftëse janë aty, apo jo?

Banorja 2 – Jo, ajo nuk është aty!

Gazetarja – Ku është?

Banorja 2 – Ka 3 vjet është Gjermani ajo.

aa-1 Në emigracion me ndihmë ekonomike, paratë ndahen me zyrtaren

Gazetarja iu drejtua Zyrës Ndihmës Sociale Bashkinë e Kamzës për verifikuar nëse Gazmir Qema është përfitues i ndihmës ekonomike, ku komunikoi me Durata Çalin, specialisten e Zyrës Ndihmës Ekonomike.

Gazetarja – Ne kemi informacion për një familje nevojë, donim dinim: a merr ndihmë ekonomike?

Administratorja Shoqërore – Emrin…

Gazetarja – Gazi Qema.

Administratorja Shoqërore – Gazmir Qema?

Gazetarja – Po!

Administratorja Shoqërore – Si e ka emrin bashkëshortja?

Gazetarja – Arjona.

Administratorja Shoqërore – Arjana, jo Arjona e ka emrin.

Gazetarja – Ndoshta, kështu na ka ardhur informacioni.

Administratorja Shoqërore – Është familje me 5 anëtarë: Gazmir, Arjana është bashkëshortja..

Gazetarja – Po!

Administratorja Shoqërore – Kam qenë tek shtëpia…

Gazetarja – Po!

Administratorja Shoqërore – Dhe ato rrinë një shtëpi dy-katëshe…

Gazetarja – Po!

Administratorja Shoqërore – Dy-katëshe e mbaruar, jo se dy-katëshe…

Gazetarja – Kuptoj! Me çfarë shume trajtohen?

Administratorja Shoqërore – 57 mijë lekë vjetra.

Gazetarja – Shumë faleminderit për informacionin! Mirupafshim!

Administratorja Shoqërore, Dhurata Çali përballë gazetares emisionit “Stop”:

Administratorja Shoqërore – Odeta! Përshëndetje!

Gazetarja – Interesohem për Gazmir Qemën, i cili përfiton ndihmë ekonomike si një familje nevojë, ndërkohë ndodhet azilant Gjermani.

Administratorja Shoqërore – S’ka mundësi.

Gazetarja – Janë shpërngulur nga 2015 e deri sot. Kush ka aplikuar për Gazmirin?

Administratorja Shoqërore – Ka ardhur vjehrra me një autorizim, ia kemi kaluar disa herë si autorizim, ndërsa verifikimi familje nuk takon mua si administratore e ndihmës ta bëj për këtë familje. Nuk takon mua sepse jemi ndarë, njësia e Bathores ka pjesën tjetër, unë kam pjesën e Kamzës. Nuk di jap përgjigje se nuk është banori im! Nuk e kam juridiksionin tim ta kontrolloj.

Gazetarja – Çfarë do ndodhë me këtë rast?

Administratorja Shoqërore – Do thirret personi ka tërhequr lekët nga posta dhe do t’i bëhet arkëtimi i gjithë shumës tërhequr mënyrë padrejtë, sipas verifikimit do bëhet nga ana e administratorëve.

Ndaj gazetarja e emisionit “Stop” iu drejtua Zyrës Ndihmës Ekonomike Bathore, ku specialisti tha se kjo familje ka aplikuar për herë parë për ndihmë ekonomike vitin 2014.

Ne kontrollojmë situatën e personave aplikojnë pranë kësaj zyre, dalin fitues sistem dhe nëse janë fitues, paktën për 3 muaj rrjesht administratori bën verifikimet terren, nëse përputhen gjendja sociale-ekonomike e deklaruar sistem me realitetin. Përderisa kjo familje nuk rezulton ka bërë deklarim 3 mujor pranë kësaj zyre, atëherë ne nuk bëjmë dot verifikim për një familje nuk është kontigjent i kësaj zyre, pavarësisht se mund jetë banor”.

Pas kësaj deklarate, nuk mbeti gjë tjetër veçse rikthimit Zyrën e Ndihmës Ekonomike Kamëz, por specialistja Dhurata Çali nuk ndodhej, ndaj u telefonua për ta vendosur dijeni.

Administratorja Shoqërore – Odeta!

Gazetarja – Pas intervistës zhvilluam dje, vajta te Zyra e Ndihmës Ekonomike Bathore, ku ishte krijuar hapja e ndihmës ekonomike vitin 2014.

Administratorja Shoqërore – Po, po!

Gazetarja – Por pastaj nuk ishte paraqitur te zyra e Bathores, por ishte paraqitur këtu te ty, zyra e Kamzës.

Administratorja Shoqërore – Po, po!

Gazetarja – Vërtetë është banor Bathore, por aplikimin e ka bërë tek ty. Pse çove Bathore kur ka bërë aplikimin e ka bërë këtu dhe përgjegjësinë e ka Zyra e Ndihmës Ekonomike Bashkinë Kamëz.

Administratorja Shoqërore – E ka dhe Bathorja se e ka banorin e vet, e ka dhe Kamza.

Gazetarja – Nuk e kishte pra, këtë jam duke thënë.

Administratorja Shoqërore – Po tani ku e di unë se çfarë thotë Bathorja. Mirë, kur vijë nga afër flasim…

Gazetarja – Nuk e kishte Bathorja sepse nuk rezulton aplikues.

Administratorja Shoqërore – E mirë, mirë!

Dhurata Çali ndërpreu telefonatën, duke lënë gazetaren duke i shpjeguar se çfarë iu tha Zyrën e Ndihmës Ekonomike Bathore.

Gazetarja u shpreh se sipas specialistes ndihmës ekonomike Kamëz, aplikimi bëhet Kamëz, ndërsa verifikimi Bathore. Ndaj u rikthye shtëpinë e vjehrrit dhe vjehrrës Gazmir Qemës.

Vjehrra e tij, Rabie Mema tregoi se nuk e dinte nuk duhej merrte ndihmën ekonomike kur dhëndrri i saj me familjen nuk ndodhen Shqipëri.

Ato s’ kanë thënë asnjë gjë. kanë marrë lekë, i kam dhënë kartat. Asnjë gjë se do ma kishin ndaluar. Ata janë Gjermani s’ta mohoj. thoshin këto nuk takon, mos hajde”.

E pyetur nga gazetarja se ku e paraqet deklarimin, ajo tha se gjithçka e ka bërë Dhurata Çali.

Unë kam dhënë lekë kush ma ka lëshuar autorizimin. Ajo duhej thoshte nuk lejohet dhe unë spostohesha. Unë kam marrë 30 mijë lekë muaj”, ndërsa diferencën e ka marrë Dhurata Çali.

Taksat tona duhet shkojnë për familjet nevojë dhe për përmirësimin e infrastrukturës kopshteve dhe shkollave dhe jo abuzohet nga “Dhuratat”.

s.a/dita

Reklama

Lexo më shumë