Home » NDËRROI JETË SOT, POR CILI ISHTE MESAZHI I FUNDIT I HAWKING PËR NJERËZIMIN

NDËRROI JETË SOT, POR CILI ISHTE MESAZHI I FUNDIT I HAWKING PËR NJERËZIMIN

Shkencëtari dhe fizikani i famshëm vdiq moshën 76 vjeçare pas një beteje gjatë me një sëmundje neuroneve.

Dhe pavarësisht se mund fliste vetëm përmes një kompjuteri dhe nuk mund lëvizte, profesori Hawking përhapi dijen e tij deri vdekjen e tij.

një nga paraqitjet e fundit herët këtë muaj, ai tregoi teorinë e tij se çfarë besonte ai se kishte para fillimit kohës – çfarë ndodhi para Big Bengut.

Duke folur me fizikanin Neil DeGrasse Tyson, ai tha: “Gjendja kufitare e universit është se… ai s’ka kufij”.

Me fjalë tjera, Hawking thoshte se koha nuk ekzistonte para ndodhisë Big Bengut.

Para krijimit universit, koha ishte e shtrembëruar dhe ekzistonte një “gjendje lakuar”.

Hawking kishte shpjeguar teorinë e tij edhe parë, duke thënë: “Meqenëse ngjarjet para Big Bengut nuk kanë pasoja vëzhguese, mund t’i heqim ato nga teoria dhe themi se koha filloi me Big Bengun.

Ngjarjet para Big Bengut thjeshtë nuk janë përcaktuara, sepse nuk ka asnjë mënyrë matet ajo çfarë ndodhi me to”.

Hawking besonte se jeta Tokë lehtë mund shuhet. Ai pati thënë se “njerëzit duhet ta braktisin Tokën brenda 200 viteve, nëse dëshirojmë mbijetojnë”.

Ky ishte paralajmërimi i Hawking disa muaj para vdekjes tij. Fizikani legjendar besonte se jeta Tokë mund zhduket nga një fatkeqësi si një goditje asteroidi, Inteligjenca Artificiale ose pushtimi nga alienët.

Ai paralajmëroi gjithashtu se mbipopullimi, agresioni njerëzor dhe ndryshimi klimatik mund bëjnë njerëzimi vetë-zhduket./Gazeta Express

Reklama