Home » “Kristali”, një pirg me diploma false, edhe 900 italianë të diplomuar

“Kristali”, një pirg me diploma false, edhe 900 italianë të diplomuar

Universitetet private, cilat u mbyllën 2014-ën me një vendim Këshillit Ministrave, dorëzuan pranë Ministrisë Arsimit regjistrat e tyre, por universiteti jo publik “Kristal” nuk e bëri diçka tillë.

Duke u nisur nga këto kushte, Ministria e Arsimit bëri një kallëzim Prokurorinë e Tiranës për veprat penale “Mashtrim” dhe “Shpërdorim detyre”. Pas shqyrtimit çështjes, Prokuroria e Tiranës vendosi pushimin e saj.

Pas përfundimit procesit nga oficerët e policisë gjyqësore, arkivin e Ministrisë Arsimit ndodhen edhe 61 regjistrat e universitetit jo publik “Kristal”, cilat shihen si vështira për t’u menaxhuar, jo vetëm brendi, por edhe fizikisht.

Ministrinë e Arsimit ka një fluks madh kërkesash si nga individë e institucione vendase, si dhe nga Kosova e Italia.

Fran Deda interesohet për nusen e djalit Ministrinë e Arsimit, sepse këto fundit janë Itali. Nusja ka marrë një diplomë “Kristali” për infermieri dhe Frani pret marrë një vulë nga Ministria e Arsimit, e pas ta çojë për vulë apostile Ministrinë e Jashtme.

Unë vij nga Rrësheni dhe jo nga ndonjë zonë e Tiranës. Unë kam 3 muaj pres”, shprehet Fran Deda.

Nusja ka punuar Shqipëri si infermiere dhe duket se nuk ka problem me vërtetësinë e diplomës.

thonë se kanë mbi 4 mijë kërkesa, por unë nuk kam ardhur për përfaqësuar popullim, por për dokumentet e mia”, thotë Deda.

 “Ministria vendosi t’u referohet regjistrave nga 2017, por duke bërë shënim nuk garanton vërtetësinë absolute del nga ato regjistra”, shprehet zëvendësministri i arsimit, Ervin Demo.

22 institucione arsimit lartë, shumica private u mbyllën me VKM-në e 2014. Zëvendësministri i Arsimit, tregon se sa kërkesa janë prekur kohët e fundit nga Ministria e Arsimit.

Janë 300 apo 400 kërkesa dhe janë verifikuar një sërë problematikash”, thotë Demo.

I pyetur lidhje me 86 diplomat e parregullta Ministria konfirmoi fundmi, zëvendësmistri shprehet: “Diplomat kanë qenë dhënë programe kanë qenë jo licensuara, cilat janë me qindra ndoshta edhe me mijëra mijëra diploma pavlefshme”.

Zëvendësministri i Arsimit vë theksin edhe tek shtetasit italianë pajisur me diplomë “Kristali”.

Kanë qenë 900 italianë regjistruar, kur “Kristal” nuk ka patur programe gjuhën italiane apo angleze”.

Por përse nuk ja referon Prokurorisë gjitha këto raste Ministria e Arsimit?

“Regjistrat ne disponojmë janë regjistra Prokuroria i ka disponuar. Edhe studentët nuk i gjejnë emrat nëpër regjistra, pretendojnë është faji i institucionit nuk ua ka shkruar emrin regjistër. Ne jemi hapur regjistrat merren edhe njëherë nëse Prokuroria i dëshiron”, shprehet zëvendësministri i Arsimit, Ervin Demo.

s.a/dita

 

 

 

Reklama

Lexo më shumë