Home » Gjashtë shenjat që tregojnë mungesën e hekurit

Gjashtë shenjat që tregojnë mungesën e hekurit

Nëse gradualisht filloni ndjeheni nga energjetike e lodhur, mungesa e hekurit mund jetë shkaku. Është mangësia e zakonshme ushqyese nga e cila rrezikuara janë femrat sesa meshkujt ndërsa shkaku kryesor janë menstruacionet.

Zyrtarisht jeni anemike kur nuk keni mjaftueshëm hekur trup për krijuar sasinë e nevojshme hemoglobinës.

Hemoglobina është komponenta e rëndësishme e qelizave kuqe gjakut dhe shërben si sistem transportimi oksigjenit nëpër trupin tuaj. Kur trupi juaj nuk ka mjaftueshëm hemoglobinë, numri i qelizave kuqe gjakut do bie dhe do e bëjë vështirë për indet e juaja furnizohen me oksigjen, gjë sjell plogështi dhe gulçim.

Kur konsumoni ushqime pasura me hekur, ndihmoni kurimin e anemisë mirëpo nëse jeni anemike e vërtetë atehërë problemi nuk qëndron tek mënyra e ushqyerit. Mungesa e hekurit shpesh shkaktohet nga pamundësia e absorbimit hekurit, si efekt anësor i barërave apo operacioneve kirurgjike, nga prodhimi i pamjaftueshëm i qelizave kuqe gjakut apo gjakderdhja. Përderisa disa simptome mungesës hekurit janë pritura, sikurse plogështia dhe gulçimi, disa tjera mund duken sikur nuk kanë asnjë lidhje me nivelet e hekurit trupin tuaj. poshtë i keni gjashtë shembuj tillë për cilët mund informoheni.

Dëshira për ngrënë dhe. Nëse keni ngrënë dhe kur keni qenë fëmijë, me siguri keni vuajtur nga mungesa e hekurit. Shkencëtarët nuk janë sigurtë për arsyet pse mungesa e hekurit i detyron njerëzit dëshirojnë dhe, baltë, niseshte misri, karton apo materiale pastirimi. Gjendja quhet pika dhe mund jetë e vështirë vërehet pasiqë njerëzit turpërohen pranojnë se kanë varësi tilla çuditshme.

Thonjë rrafshët apo konkavë. Edhepse nuk duken se mund jenë lidhur me mungesën tuaj hekurit, thonjtë e deformuar tregojnë shumëçka për shëndetin tuaj. Nëse ju ndodh pjesa e brendshme e thoit fundoset gisht, është mirë bëni ca teste gjakut pasiqë mund vuani nga anemia.

Buzë plasaritura. Falë dimrave ashpër, dhomave thata apo shprehisë lëpirjes buzëve, shumica prej neve e kuptojnë vështirësinë e buzëve plasaritura. shkruan femra.net. Një e treta e njërzve me mungesë hekurit janë prirur për një lloj plasaritjes quajtur çeilitis këndor, i cili zakonisht ndikon skajet e buzëve, gjë e vështirëson ngrënien, buzëqeshjen madje edhe folurit.

Gjuhë e ënjtur. Një tjetër simptomë e mungesë hekurit është glossitisi i atrofuar, i njohur si gjuhë e ënjtur dhe e ndjeshme. Ënjtja e bën vështirë përtypjen dhe folurit.

Nevoja e vazhdueshme për akull. Nevoja për akull është një pikë specifike e quajtur pagofagia dhe është një nga simptomet zakonshme mungesës madhe hekurit.

Therje e këmbëve. Kjo ndjenjë është e përshkruar si djegie, therje apo sikur keni insekte duke ecur nëpër brendinë e këmbëve. Mjekët nuk janë sigurtë se çfarë e shkakton këtë gjendje, disa studime deklarojnë se mungesa e hekurit është një nga shkaqet.

 

Reklama