Home » Anketa e CRPC: ASH i afrohet BDI-së,Sela e Ahmeti të afërt me mbështetje

Anketa e CRPC: ASH i afrohet BDI-së,Sela e Ahmeti të afërt me mbështetje

Qendra për Hulumtim dhe Komunikim Politik (CRCP), për nevojat e një organizate ndërkombëtare vepron Maqedoni ,gjatë periudhës 25 Shkurt- 2 Mars 2018 ka realizuar një hulumtim opinionit publik mbi këto tema:
1. Gatishmëria e qytetarëve maqedonas për pranuar zgjidhjen e ofruar nga Qeveria rreth bisedimeve për emrin me Greqinë,
2. Integrimin e Maqedonisë NATO, dhe
3. Përkrahjen e partive politike.

Anketa është realizuar me anketues/kampion rastësishëm numër total prej (1081) personash. Anketa është shtrirë pesë qytetet mëdhaja vendit: Shkup, Strumicë, Tetovë, Gostivar, dhe Manastir. QHKP ka përdorur metodologji veçantë për zonat dhe komunat, cilat shqiptarët janë shumicë, me qellim arritjes saktësisë dhe probabilitetit lartë, ndërsa mostra është stratifikuar për ruajtur përfaqësimin e popullatës komuna dhe njësi zgjedhore aty ku shqiptarët dominojnë. këtë mostër janë ruajtur specifikat karakteristike popullatës, siç janë: gjinia, mosha, arsimi dhe vendbanimi rural/urban, duke e përcjellë edhe shpërndarjen gjeografike gjithë popullatës”, thonë nga QHKP

bazë rezultateve dalura nga pyetësorët dhe pëpunimi i dhënave me SPSS, pyetjen flet për gatishmërinë e qytetarëve maqedonas për pranuar propozimin e Qeverisë për ndryshim eventual emrit shtetit, 54,97% e anketuarve do pranonin ndryshimin eventual emrit, kurse 27,5 përqind e anketuarve nuk janë gatshëm pranojnë ndryshimin e emrit shtetit dhe 17,53 përqind e anketuarve nuk deklarohen.

Ndërkaq pyetjen e njëjtë dallimet baza etnike janë edhe theksuara. 38,1 përqind e maqedonasve do pranonin ndryshimin e emrit, ndërsa 49,25% e tyre e kundërshtojnë atë. Kurse te anketuarit shqiptarë 63 përqind do pranonin ndryshim emrit, kurse vetëm 12,8 përqind nuk pranojnë ndryshimin e emrit.

Sa jeni gatshëm pranoni propozimin për ndryshimin eventual emrit shtetit

Maqedonas Shqiptarë

Pro ndryshimit emrit 54,97 % 38,15% 63,90%
Kundër ndryshimit emrit 27,53% 49,25% 12,8%
Nuk deklarohen 17,5 %

12,6 23,3%

pyetjen mbi integrimin e Maqedonisë NATO, rezulton se 67,9 përqind e anketuarve janë pro inkuadrimit vendit strukturat euroatlantike, ndërsa vetëm reth 18,1 përqind janë kundër,

A jeni për inkuadrim vendit NATO

Maqedonas Shqiptarë

Për inkuadrim NATO 67,95% 55,25% 87%
Kundër Inkuadrimit NATO 18,15% 24,6% 1,7%
Nuk Deklarohen

13,9% 20,15% 11,3%

Sa i përket disponimit anketuarve për përkrahjen e partive politike anketuarit janë përgjigjur kësisoji:

Te partitë shqiptare rejting lartë sipas anketës fjalë ende vazhdon ketë BDI, me 5.18%, e ndjekur nga Aleanca për Shqiptarët, rejtingu i cilës është rritur 4.63%. Ulje rejtingut vërehet te Lëvizja Besa, pas turbulencave muajve fundit, e cila tani gëzon përkrahje prej 2.29%, kurse PDSH, vazhdon përjetojë krizën thellë nga themelimi i saj, ku tani gëzon vetëm 0,64% mbështetje.

kampin politik maqedonas rezultatet e anketës QHKP-së, tregojnë një epërsi theksuar LSDМ-së kundrejt VMRO-DPMNE-së. Sipas QHKP-së, tek maqedonasit LSDM prinë me 21.8%, ndërsa për VMRO-DPMNE janë përcaktuar 18.9% e anketuarve

LSDM 21,85%
VMRO-DPMNE 18,97%
BDI 5,18%
ALEANCA 4,63%
L. BESA 2,29%
PDSH 0,64%
Nuk deklarohen 46,44%

Pjesë e pyetësorit QHKP-së ka zhvilluar anketën ishte edhe përkrahja gëzojnë liderët politik . bazë anketimit rezulton se Kryeministri Zoran Zaev i LSDM-së gëzon mbështetjen madhe anketuarve edhe atë me 23,7 përqind , i ndjekur nga lideri I opozitës Hristijan Mickovski i VMRO-DPMNE-së, me 17.3 përqind.

kampusin politik shqiptarë mbështetja thuajse është e barabartë mes Ziadin Selës Aleancës dhe dhe Ali Ahmetit BDI-së cilët gëzojnë 6.70 përqind , respektivisht 6,5 përqind, ndjekur nga Bilall Kasami gëzon 2,6 përqind dhe Menduh Thaçi me 0,8 përqind mbështetje.

Zoran Zaev 23,75%
Hristijan Mickovski 17,39%
Ziadin Sela 6,71%
Ali Ahmeti 6,49%
Bilall Kasami 2,69%
Menduh Thaçi 0,82%

Anketimi është bërë përmes telefonit me 1081 anketuar kurse gabimi margjinal i kësaj ankete është +/- 2.5%. Përpunimi i rezultateve nga pyetësori i paraprak është bërë me SPSS. Anketa është realizuar dhe perkrahur nga Qendra për Hulumtim dhe Komunikim Politik CRPC.
www.crpc.eu

*Center for Research and Political Communication)

Reklama