Home » 8 pika/ Rusi apo SHBA: Ku jetohet më mirë?

8 pika/ Rusi apo SHBA: Ku jetohet më mirë?

Marrë nga CNN, Angela Dewan. Grafika nga Henrik Peterson, CNN

Presidenti rus, Vladimir Putin pritet marrë një fitore thellë zgjedhjet e 18 Marsit, por kjo s’do thotë rusët janë lumtur me situatën vendin e tyre.

Masat kundër lirisë politike nuk kanë lejuar Putin përballet me një kundërshtar vërtetë opozitar, dhe problemet ekonomike ndër vite kanë pasur ndikim madh jetën e përditshme rusëve.

Por a jetohet mirë SHBA? Ky është një krahasim midis dy vendeve.

Për sa i përket lumturisë…

Niveli i lumturisë SHBA është shumë i lartë se Rusi, sipas Raportit Botëror Lumturisë, kryer nga OKB. Elementë si ardhurat për frymë, jetëgjatësia, liria për vendosur dhe mbështetja sociale i renditin SHBA-të vendin e 14-të mes 155 vendeve botës, ndërsa Rusinë vendin e 49.

Por hendeku midis dy vendeve sa vjen e zvogëlohet. Raporti thotë se Rusia renditet e shtata mes 126 vendeve për sa i përket përmirësimit nivelit lumturisë, për periudhën kohore nga vitet 2005-2007 e deri vitet 2014-2016. Pra, përparimi i Rusisë gjatë këtyre viteve ka qenë domethënës.

SHBA-të, anën tjetër, kanë qenë mes 56 vendeve kanë humbur pikë këtë drejtim, duke u bërë pak lumtur e duke u renditur vendin e 103-të. Rënia vjen kryesisht nga ulja e mbështetjes sociale dhe e lirive personale.

Nëse do kursesh para…

Çmimet Rusi janë ulëta se SHBA, por edhe rrogat janë ulëta. Po merret parasysh fuqia blerëse, e cila mat se sa përballueshme janë këto çmime për popullatën, amerikanët mund blejnë shumë gjëra me dollarët e rrogës tyre sesa rusët me rublat.

Qiraja e banesave dhe shpenzimet e argëtimit (një darkë restorant apo blerja e një shishe vere) janë përballueshme për amerikanët. Sigurisht, Rusi ka gjëra tjera lira, si çmimi i taksive.

Nëse je grua…

Hendeku gjinor për sa i përket numrit grave vende pune dhe nivel arsimi nuk ndryshon shumë midis dy vendeve. Por një studim i Forumit Ekonomik Botëror për barazinë gjinore i ka renditur SHBA-të lart se Rusia për një arsye kryesore: fuqizimin e gruas politikë.

Gratë amerikane kanë një rol rëndësishëm qeverisje se gratë Rusi, edhe pse Rusia ka shumë gra nivel ministrish. Megjithatë, asnjë nga dy vendet nuk ka pasur një udhëheqëse femër krye shtetit.

Rusia nuk ka ligje t’i adresohen dhunës familje veçanti. Madje, Shkurt këtij viti u paraqit një ligj i quajtur “Ligji i Shuplakës”, hiqte nga lista e krimeve shumë trajta dhunës familje.

Nëse do bësh pushime…

Pushimet e paguara garantohen me ligj Rusi. gjithë kanë drejtë bëjnë paktën 14 ditë pushimi për festa kombëtare. Nëse festat bien për ditë marte, rusët mund bëjnë edhe hënën pushim.

Shtetet e Bashkuara Amerikës janë vetmet mes vendeve zhvilluara nuk garantojnë me ligj pushime paguara. Megjithatë, amerikanët profesione nuk paguhen sipas orëve punës, por me rrogë fikse vjetore, presin punëdhënësit garantojnë pushime vjetore dhe ditë festash.

Por shumë rusë nuk i marrin pushimet u takojnë, gjithsesi. Shumë thonë nuk e përballojnë dot shkojnë diku për pushime. Kjo varet gjithashtu nga fakti se shumë rusë kanë ardhura u vijnë përtej rrogës. Kështu , ndonëse rroga u paguhet njësoj kur marrin pushimet, ata humbasin ardhura tjera duke munguar punë.

Nëse sëmuresh…

Nuk është e lehtë vlerësosh shërbimin shëndetësor rus sasi e cilësi. Rusia ofron shërbim universal shëndetësor falas për gjithë banorët, do thotë se qeveria paguan njerëzit vizitohen nga mjekët dhe marrin trajtim. Rusia ka gjithashtu shumë shtretër dhe mjekë për person. Por cilësia e shërbimit shëndetësor është aq e ulët, sa shumë rusë detyrohen paguajnë nga xhepi.

SHBA-të shpenzojnë një pjesë madhe PPB për shëndetësinë, por mbulojnë me fonde ose me subvencione vetëm qytetarët me ardhura ulëta (dhe familjarët e tyre); personat me aftësi kufizuara dhe moshuarit. Kështu, shumica e amerikanëve varen nga sigurimet shëndetësore private për trajtime mjekësore. Por një studim i botuar ngaThe Lancet”, i cili rendit sistemet e shëndetësisë botë sipas cilësisë dhe lehtësisë qytetarit për t’i marrë, i rendit SHBA-të vendin e 34-t mes 195 vendeve, ndërsa Rusinë shumë poshtë, vendin e 72-të.

Nëse do lindësh fëmijë…

Leja e lindjes për nënat e baballarët është një tjetër fushë ku SHBA-të mbeten pas vendeve tjera zhvilluara. Sipas ligjit, prindërit e rinj kanë paktën një vit punojnë (për një kompani përmasave caktuara), marrin pushime kur lindin ose kur birësojnë fëmijë, por nuk ekziston asnjë detyrim me ligj paguhen ose t’u ruhet vendi i punës për disa muaj. Megjithatë, disa shtete, si Kalifornia, kanë nisur ofrojnë kushte mira.

Leja Rusi është bujare, por paguhen me pagë minimale. Gratë marrin 70 ditë pushimi para dhe 70 pas lindjes ose birësimit. Disa gra kanë raportuar diskriminime dhe pasiguri për vendin e punës, pasi kanë mbaruar lejen.

Për burrat nuk ka leje përcaktuar me ligj, por meshkujt rusë mund marrin leje vjetore paguar dhe punëdhënësit duhet t’u ofrojnë orare manovrueshme deri tre vite pas lindjes. Një prind mund qëndrojë shtëpi për një kohë caktuar, me një pagesë prej 12,555 rublash, (rreth 377 dollarë) dhe ta përdorë lejen brenda këtyre tri viteve.

Nëse je homoseksual ose lesbike

Pranimi i homoseksualëve Rusi është tepër i ulët dhe vitet e fundit homofobia ka depërtuar deri politikën qeveritare. vitin 2013 u miratua një ligj u quajt “ligji kundër propagandës homoseksuale”. Ky ligj e quan paligjshme miturve t’u shpërndahen materiale flasin rreth marrëdhënieve seksuale jo-tradicionale.

Rreth një vit parë u raportua se autoritetet Republikën Çeçene Rusisë kishin burgosur dhe keqtrajtuar meshkuj homoseksualë vetëm për shkak orientimit tyre. Qeveria çeçene i mohoi akuzat, por gjithashtu mohoi republikën e tyre kenë ekzistuar ndonjëherë meshkuj homoseksualë.

SHBA, anën tjetër, ka pasur përmirësime për drejtat e homoseksualëve. Gjykata e Lartë Amerikane shpalli një vendim vitin 2015 hapi rrugën për lejimin e martesave brenda njëjtës gjini 50 shtetet. Një tjetër vendim i Gjykatës Lartë vitin 2016 ligjëroi birësimin nga çiftet e njëjtës gjini, gjithë vendin.

Nëse do ndihesh i sigurt nga krimi

Niveli i krimit SHBA është i lartë se Rusi, përveçse kur bëhet fjalë për vrasje. krahasim me SHBA-të, Rusia ka shumë se dyfishin e vrasjeve qëllimshme për çdo 100,000 banorë, por amerikanët rrezikojnë pesë herë shumë grabiten dhe 14 herë shumë sulmohen fizikisht, sipas Zyrës OKB për Drogën dhe Krimin./tch

s.a/dita

 

 

 

 

Reklama

Lexo më shumë