Home » Rrahje “kolektive” në parlament

Rrahje “kolektive” në parlament

Parlamenti i Turqisë miratoi sot një ligj ri debatueshëm për zgjedhjet. Opozita thotë se ligji i ri mund t’i hapë derën manipulimit zgjedhor dhe rrezikojë votimet e planifikuara për vitin 2019.

Pasi Nënkryetari i Parlamentit njoftoi rezultatin e votimit për rregulloren e re zgjedhore, filloi një përleshje mes deputetëve maxhorancës dhe atyre opozitës. Pati shkëmbime grushtash dhe shtyra, ndërsa deputetët ndiqnin njëri-tjetrin nëpër sallat e parlamentit.

Kritikët e qeverisë Turqi janë alarmuar për ligjin e ri i jep Bordit Lartë Zgjedhor autoritetin shkrijë zona zgjedhore, si dhe zhvendosë kutitë e votimit drejt zonave tjera. Gjithashtu, fletët e votimit do pranohen pa vulën e komisionit zgjedhor vendor.

Ndër tjera, ligji i ri parashikon forcat e sigurisë do lejohen futen qendrat e votimit nëse ftohen nga një votues. Qeveria turke thotë se kjo masë do jetë një kundërpeshë ndaj kërcënimeve nga Partia e Punëtorëve Kurdë, PKK, zonën juglindore vendit. Ligjvënësit e opozitës janë shprehur se prania e forcave sigurisë mund përdoret për ta bërë pak transparent procesin e numërimit votave./voa

Reklama