Për gratë shtatzënë: A duhet të shqetësoheni nëse barku juaj duket i vogël gjatë shtatzënisë

Indeksi i masës trupore ( është numri i kilogramëve raport me gjatësinë trupore) është një përcaktues shumë i rëndësishëm i bukurisë trupore. kulturën perëndimore ashtu si edhe tek ne Kosovë, konsiderohet atraktive një vajzë me pak kilogramë, ndonëse ka kultura cilat një grua konsiderohet atraktive nëse është e dhjamosur.

Është normale njerëzit përpiqen duken atraktiv. Është fenomen psikologjik kur e shohim një vajzë bukur ose një djalë pashëm, atëherë për atë person mendojmë se ka edhe shumë atribute tjera pozitive. Për këtë arsye sot shumica prej nesh jemi përpjekje vazhdueshme kemi pak kilogramë se ç’kemi aktualisht.

Por, një fenomen i çuditshëm ndodhë kur po e njëjta grua mbetet shtatzënë. Zakonisht, shtatzënat shqetësohen shumë nëse dikush iu thotë se barku i saj është i vogël. Është e zakonshme biseda me një shtatzënë shoqet e saj e komentojnë madhësinë e barkut dhe nëse i thonë senuk është fryrë aq shumë”, ato mendojnë se diçka nuk është rregull me beben e tyre.

Natyrisht ka raste kur një bebe nuk rritet aq sa duhet dhe këtë rast duhet bëhet vëzhgim i kujdesshëm ose ndoshta edhe ndonjë intervenim mjekësor, por zakonisht madhësia e dukshme e barkut nuk e përcakton mirëqenien e bebes. Është mirë shtatzëna bazohet mendimin e mjekut obstetër i cili e përcjell shtatzëninë dhe t’i lërë anash mendimet e miqve për madhësinë e barkut saj.

Barku tek një shtatzënë matet me centimetra duke filluar nga java 20. Ekziston një formulë e thjeshtë për ta llogaritur se a është rritur aq sa duhet barku i një shtatzëne. Sipas kësaj formule beba ka rritje normale nëse distanca prej simfizës e deri te fundusi i mitrës e shprehur centimetra përputhet me javët e shtatzënisë (me lëkundje plus 2 dhe minus 2 javë).

Domethënë, nëse një grua është javën e 30 shtatzënisë, atëherë distanca prej simfizës e deri te fundusi i mitrës normalisht duhet jetë 28 deri 32 centimetra (domethënë 30 +/- 2).

Janë disa arsye se përse barku i një gruaje shtatzënë mund duket “i vogël”:
1. Kur gruaja është shtatzënë për herë parë. Gratë cilat nuk qenë parë shtatzënë i kanë muskujt tendosur dhe për këtë arsye bebja mbetet lartë barkun e nënës.
2. Pozicioni i bebes mitrën e nënës ndryshon gjatë shtatzënisë, por zakonisht pas javës 32 beba zakonisht ka vendosje gjatësore me kokë teposhtë. Varësisht nga pozicioni i bebes barku mund duket me madhësi dhe formë ndryshme.
3. Gjatësia trupore e shtatzënës ndikon përshtypjen se sa e madhe mund jetë bebja. Gratë cilat janë shtatlarta dhe cilat distancën midis pelvikut dhe brinjëve e kanë madhe, ato kanë hapësirë mjaftueshme për ta “akomoduar” beben brendi barkut tyre. Për këtë arsye bebja barkun e tyre mund duket e vogël se s’është vërtetë.

Është vështirë vendosen konkludime përgjithshme për gjitha gratë, por janë disa arsye se përse barku i disa grave duket i madh, ndonëse beba ka dimensione normale.
1. Nëse shtatzëna ka lindur dy ose tepër fëmijë. këtë rast muskujt e barkut janë flashkët dhe rritja e mitrës bëhet e dukshme krahasuar me shtatzëninë paraprake.
2. Pozicioni i bebes bën barku duket ndonjëherë i madh e ndonjëherë i vogël.
3. Gjatësia trupore e shtatzënës. Gratë shtatshkurta tek cilat distance prej brinjve deri te pelviku është e vogël kanë pak hapësirë për ta mbajtur beben brenda barkut tyre prandaj barku del jashtë. / Gazeta Shneta

The post Për gratë shtatzënë: A duhet të shqetësoheni nëse barku juaj duket i vogël gjatë shtatzënisë appeared first on Gazeta Shneta | Me rëndësi shneta.

Reklama