Home » Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 more

Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 more

h1 a:hover {background-color:#888;color:#fff ! important;} div#emailbody table#itemcontentlist tr td div ul { list-style-type:square; padding-left:1em; } div#emailbody table#itemcontentlist tr td div blockquote { padding-left:6px; border-left: 6px solid #dadada; margin-left:1em; } div#emailbody table#itemcontentlist tr td div li { margin-bottom:1em; margin-left:1em; } table#itemcontentlist tr td a:link, table#itemcontentlist tr td a:visited, table#itemcontentlist tr td a:active, ul#summarylist li a { color:#000099; font-weight:bold; text-decoration:none; } img {border:none;}

Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 more

Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj Posted: 11 Oct 2017 09:40 AM PDT

Dy persona janë vrarë dhe një tjetër është plagosur një atentat me armë zjarri ndodhi shëtitoren e qytetit Lushnjes pasditen e sotme. Mësohet se viktimat janë dy rinj, ndërsa identiteti i tyre nuk është bërë ende me dije. Atentatorët qëlluan me breshëri kallashnikovi nga një makinë dhe pas u larguan drejtim paditur. Identiteti i tyre nuk dihet, ndërsa policia ka ngritur postblloqe për kapjen e tyre. Sipas ABC News, dy viktimat janë miq familjes Aldo Bares. Ndërkohë, nuk ka informacione as për plagosurin. Shkaqet e vrasjes mbeten ende mister. atentati-lushnje1 Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 more atentati-lushnje1 Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 more
Kartëmonedha shqiptare bën 100 vite! Posted: 11 Oct 2017 09:00 AM PDT

Si sot, 100 vite parë, 10 tetor 1917, u hodh qarkullim Seria C e kartëmonedhave Krahinës Autonome Korçës, me dy prerje, Gjysmë dhe Një Frangë. Këto kartëmonedha njihen edhe si kartëmonedhat e para shqiptare, cilat përbëjnë një dëshmi rëndësishme disa prej ngjarjeve madhore historisë kombëtare, siç ishte shpallja dhe veprimtaria e Krahinës Autonome Korçës. Postimi i Banka Shqipërisë “Facebook”: Si sot, 100 vite parë, 10 tetor 1917, u hodh qarkullim Seria C e kartëmonedhave Krahinës Autonome Korçës, me dy prerje, Gjysmë dhe Një Frangë. Këto kartëmonedha njihen edhe si kartëmonedhat e para shqiptare, cilat përbëjnë një dëshmi rëndësishme disa prej ngjarjeve madhore historisë kombëtare, siç ishte shpallja dhe veprimtaria e Krahinës Autonome Korçës. Kjo seri ndryshon nga dy parat për shkak ndryshimit statusit krahinës. Tani kartëmonedha nuk mban legjendën “Shqipërië Vetqeveritare”, por “Republika Shqiptare”. Përveç mbishkrimit, simbolet dhe dekoracionet janë po ato dy emetimeve para, por nënshkruara tashmë nga Vasil Kondi, mbajtësi i radhës i kryesisë Këshillës Qeveritare dhe Drejtori i Zyrës Financës, Nikollaq Zoi. Legjenda dhe vlera e këtyre kartëmonedhave janë shkruar dyja gjuhët, shqip dhe frëngjisht. faqen e pasme tyre, lart djathtë, kanë vulën e rrumbullakët me shqiponjë mes, rreth cilës shkruhet: “Direksia e Financës Korçë”. Pamja e gjitha emisioneve kartëmonedhave Krahinës Autonome Korçës u gdhend nga një ushtar francez, i quajtur Davier, cilit shenjë mirënjohjeje për realizimin e klishesë kartëmonedhave, iu dhurua një orë e artë.
Si u krijuan njerëzit që janë sot? Posted: 11 Oct 2017 08:45 AM PDT

Kushtet ekologjike Europë i vendosën majmunët rrugën për t’u bërë njerëz miliona vjet para se Homo Sapiensi evoluonte, thotë antropologu Dejvid Began. Pa zhvillimet ndodhën Europë, njerëzit nuk do mund evoluonin kurrë Nga David Began* Fantashkencë? Jo, ka ndodhur vërtet. Midis 20 deri 7 milionë vjet parë, Toka realisht ishte planeti i majmunëve. paktën 100 specie popullonin botën, para se shfaqeshin njerëzit e parë. Ata ishin shquar numër dhe diversitet, por janë edhe interesante ato mund na thonë mbi vetë origjinën tonë. Tiparet kryesore njeriut, duke përfshirë trurin e madh, duart e zhdërvjellëta, qëndrimin e drejtë trupit dhe fëmijërinë e gjatë, mund gjurmohen atë periudhë. Dhe gjëja vërtet e habitshme, është se gjitha këto tipare evoluuan te majmunët europianë. Lajmi është plot me zbulime ndryshojnë idetë tona mbi evolucionin e njeriut. Por, kur mendojmë për paraardhësit tanë, ne priremi përqendrohemi te 8 milionë vitet e fundi, aty ku prejardhja jonë ndahet nga ajo e shimpanzeve. Po çfarë kishte herët? Tri dekada studimi, kanë bindur se kjo periudhë e hershme qe absolutisht vendimtare. Nuk ka dyshim se majmunët e kanë origjinën nga Afrika, apo se evolucioni ynë i fundit ka ndodhur atje. Por, për një periudhë midis këtyre dy zhvillimeve, majmunët qenë prag zhdukjes kontinentin e tyre, ndërsa po lulëzonin Europë. Për tepër, transformimi i specieve europiane gjatë kësaj kohe, na ka bërë ne njerëzit ata ne jemi sot. dhënat fosile, tregojnë se majmunët filluan ekzistonin Afrikë rreth 26 milionë vjet parë, dhe u vendosën mënyrë përfundimtare ka 4 milionë vjet apo shumë vonë. Një i afërm i ngushtë, ka jetuar 18 milionë vjet parë, na jep një tablo jashtëzakonshme këtyre majmunëve hershëm. Mbetjet e Ekembos janë gjetur ruajtura Pompei – ashtu si shtresat e hirit vullkanik ishullin Rusinga Kenia Afrikës. Ajo ne kemi është një kafshë me krahë dhe këmbë me gjatësi barabarta, një shtyllë kurrizore orientuar horizontalisht, dhe një tru madhësinë e një babuini sotëm. Me fjalë tjera, Ekembo ngjan si një majmun pak i madh, por me një ndryshim thelbësor – pa bisht. Bishti i mundëson shumë majmunëve balancojnë qëndrimin, por Ekembo kompensohet përmes pasjes shumë kyçeve, duarve fuqishme dhe këmbët për t’u kapur. Kjo i vendos majmunët një rrugë ndryshme nga majmunët e Botës Vjetër. Një ndryshim i dytë i rëndësishëm ndodhi me një bashkëkohës Ekembos, i quajtur Afropiteku. dy duken shumë ngjashëm nga qafa e poshtë, por kanë nofulla dhe dhëmbë shumë ndryshëm. Ata Afropitekut janë shumë fuqishëm, përshtatur për bluar materiale forta. pajisur me këto cilësi, ata mund nxirrnin lëndën ushqyese nga bimët me lëvore padepërtueshme, për nofullat holla Ekembove. Mund mos tingëllojë shumë mbresëlënëse, por kjo aftësi ka pasur pasoja mëdha për majmunët. Me kapacitetin për ngrënë një shumëllojshmëri gjerë ushqimesh, ata mund zgjeronin gamën e tyre nga Afrika, Europë dhe Azi. e dimë se majmunët e vjetër Europë, i përkisnin gjinisë Grifopitekëve dhe datojnë 17.5 milionë vjet parë. Ata trashëguan kafshimin e fuqishëm Afropitekëve, por dhëmbët e tyre qenë pak ndryshe, ngjashëm me ato paraardhësve tanë hershëm e drejtpërdrejtë Afrikës. Sipas dhënave fosile, grifopitët jetonin pjesë Gjermanisë dhe Turqisë sotme, rreth 17 milionë vjet parë. këtë kohë shumë pjesë Europës i përkisnin zonës subtropikale. Sezonaliteti ishte e ulët dhe klima e përshtatshme për kafshë si majmunët, cilët mbështeteshin një furnizim vazhdueshëm me fruta gjatë gjithë vitit. Megjithatë, kur grifopitët emigruan veri, kushtet do dëshmoheshin shumë vështira – duke i detyruar ata fund zhvillonin disa përshtatje reja. Pasi lëvizën drejt veriut, grifopitët u rikthyen jug, ndaj deri rreth 15 milionë vjet parë lloji i tyre mbulonte një sipërfaqe shtrihej nga Europa Afrikën Lindore. Një anëtar i familjes, Nakolapiteku, jetonte asokohe Kenia, kishte evoluar gjymtyrët bërryla dhe kyçe duarsh mëdhenj, ndoshta duke i paraprirë zhvillimit krahëve gjata, gjenden te majmunët e sotëm dhe njerëzit hershëm. Megjithatë, grifopitët duket se vdesin Afrikë, ndonëse ne nuk e dimë pse. fakt, dhënat fosile tregojnë se ndërmjet 14 dhe 8 milionë vjetëve parë, majmunët atje qenë diçka e rrallë, dhe shumica ishin nga linja e lashtë e trashëgimisë lidhej me Ekembon dhe detyruar për t’u zhdukur. Mbretërit e ritmit Ndërkohë Europë, majmunët po shfaqeshin si majmunë me pamjen e sotme. Rreth 12.5 milionë vjet parë, u shfaq majmuni i parë me një qëndrim drejtë. Pierolapiteku, ndonjëherë i quajtur Driopiteku, dhe u zbulua Katalonjë veri Spanjës. Skeleti i pjesshëm ka një shtyllë vertikale, një gjoks gjerë, krahë gjata se këmbët, kyçet e duarve shumë lëvizshme dhe gishtërinj gjatë, lakuar dhe fuqishëm për kapjen e objekteve. Këto karakteristika e bënin Driopitekun dukej shumë si majmunët e sotëm mëdhenj. Ato gjithashtu dëshmojnë një tranzicion madh nga ecja si një majmun mbi 4 katër këmbë te lëvizja si majmuni, duke u kacavjerrë nëpër degët e pemëve. Hispanopiteku, jetoi Katalonjën e sotme disa milionë vjet vonë, kishte krahë gjata dhe shtyllë kurrizore drejtë. Po kështu edhe Rudapiteku, bashkëkohësi i tij atë është tani Hungaria. e rëndësishmja, dijeninë tonë, Rudapiteku është majmuni i parë tek i cili  zhvillohen dy karakteristika tjera kryesore majmunëve mëdhenj modernë – një tru i madh dhe fëmijëri e zgjeruar. vitin 1999, ekipi im zbuloi një kafkë mirëruajtur Rudapitekut sitin arkeologjik Rudabanjas. Detajet strukturore – përfshirë skeletin, nofullat dhe bazën e kafkës – gjitha ngjajnë me anatominë e majmunëve aktualë afrikanë, sidomos gorillave. Truri ishte i krahasueshëm madhësi me ato shimpanzeve sotme. Dhe dëshmitë nga studimet mbi rritjen e dhëmbëve, tregojnë se Rudapiteku ka patur një fëmijëri gjatë sesa paraardhësit e tij. librin tim ri, “Planeti i vërtetë i Majmunëve”, unë argumentoj se këto dhe zhvillime tjera rëndësishme evolucionin e majmunëve, u nxitën nga kushtet e vështira ekologjike janë hasur Europë. Majmunët kolonizuan kontinentin gjatë fazës ngrohtë Miocenit, por duke filluar nga 14 milionë vjet parë ai ishte duke u ftohur, pyjet qenë duke u bërë pak dendur dhe ushqimi i rrallë. Për mbijetuar, majmunët u detyruan zhvillonin strategji reja për gjetur ushqim si nëpër pemë ashtu edhe tokë. Kjo çoi ndryshime fizike dhe njohëse. Truri i madh dhe fëmijëria e gjatë, janë lidhura me nivele larta inteligjencës, kujtesës, mësimit kompleks dhe menduarit strategjik, mjete rëndësishme për majmunët jetojnë mjedise sfiduese sezonale – dhe cilësitë karakteristike vetë species tonë. Gradualisht, kushtet Europë u bënë shumë e vështira për majmunët, dhe rreth 10 milionë vjet parë ata e braktisën kontinentin për shkuar Afrikë. Atje, linja veçanta afërmve tanë evoluuan, fillimisht gorilla dhe pastaj shimpanzetë njerëz. Por, anatomia dhe sjellja e njerëzve hershëm ka kuptim vetëm dritën e majmunëve epokës Miocenit. Unë do shkoja aq larg sa thosha se pa zhvillimet kanë ndodhur Europë, njerëzit nuk do mund evoluonin kurrë. *antropolog, universiteti i Torontos
Si të hysh në Harvard. Këshilla të thjeshta, nga presidentja e Universitetit më të nderuar të Amerikës Posted: 11 Oct 2017 08:29 AM PDT

Gjithkush e di se si hyjë Carnegie Hall: praktikë, praktikë, praktikë. Por, ç’ thuash, për ata duan hyjnë universitetin nderuar vendit? Për studentët ambiciozë shkollave mesme sot, formula për hyrë atë shkollë mund duket po aq e thjeshtë. Urtësia tradicionale thotë se ndjekja kokëulur, me mendjen tënde, e kualifikimeve është rruga e suksesit. Ajo e bën çdo zgjedhje për çdo organizatë vogël një betejë nxehtë, dhe i bën orët e mësimit pothuaj një mendim rikthehet kokë pas shumë kohësh. Çdo orë nuk kalohet mësim, kalohet për ndërtuar një rezyme mrekullueshme: Këshilli i studentëve, National Honor Society, kapiten i ekipit futbollit ose volejbollit dhe anëtarësim një duzinë organizatash tjera studentore. Sigurisht, kjo nuk do thotë se një 4.0 bashkë me një grumbull lëndësh me provime “Advanced Placement”, nuk është ende thelbësor. Bëni gjithë këto dhe do hyni Harvard, apo jo? “Ne mund ta mbushnim klasën tonë dy herë shumë me studentë përsosur”, i tha presidentja e Harvardit, Dru Gilpin Faust, një audience Aspen Ideas Festival, sponsorizuar nga Instituti Aspen dhe The Atlantic. Kjo do thotë se zyrtarët e pranimeve mbështeten gjëra paprekshme, si ese interesante ose rekomandime veçanërisht pazakonta, për vendosur se kush e përbën 5.9 përqindëshin e aplikantëve pranohen. Këshilla kryesore e Faust për rritur një djalë apo vajzë denjë për Harvard? “Bëjini fëmijët tuaj interesantë!” Për prindërit dhe studentët, ky është edhe lajm i mirë, edhe lajm i keq. Lajmi i keq është se sigurisht, është shumë e kollajtë ta thuash se sa ta bësh ndodhë, ndonëse Faust rekomandoi nxiten fëmijët ndjekin pasionet e tyre, si një mënyrë për zhvilluar një personalitet interesant. Eshtë shumë e kollajtë plotësish një listë, sado e lodhshme, se sa jesh interesant. Por lajmi i mirë është se kur kolegjet vendosin këtë seri kriteresh, fëmijët mund fokusohen formësimin e viteve tyre adoleshencës, një mënyrë nuk është thjesht plotësim resht pas reshti i rezymesë, por fokusohen një sens holistik vetvetes. Kjo duket si një mënyrë shumë e arsyeshme për t’u rritur shkollë mesme, se sa tendosesh për marrë disa pozicione, tek asnjë prej cilëve nuk mundesh përqëndrohesh. Kjo nxit një qasje diletante ndaj mësuarit dhe shoqërisë, është ekzaktësisht e kundërta e asaj artet liberale janë përpjekur tradicionalisht inkurajojnë. Ka edhe një bonus me lajme mira: nëse fëmija hyn Harvard, ndoshta nuk do ketë nevojë punojë paralelisht. 60 % e studentëve Harvard marrin ndihmë financiare, thotë Faust, dhe ata po paguajnë një mesatare prej 12 mijë dollarë vit, përkundër pagesës 60 mijë dollarë shkollimit, konviktit dhe ushqimit. Kjo është pjesë e një tendence rritje universitetet elitare. Për vite, disa prej tyre kanë thënë se përmbushin 100 përqind nevojën e demonstruar, por vitet e fundit vetëm pak prej tyre kanë filluar ofrojnë shkollim tërësisht falas për studentë me ardhura familjare, nën një nivel caktuar. Kjo do thotë , edhe pse çmimi i etiketës, për ndjekjen e shkollës është rritur lartësi edhe marramendëse, gjithnjë e pak studentë po e paguajnë atë çmim etikete. Këto dy ndryshime nënkuptojnë , ndërkohë arsimi kolegj nuk është ai ishte dy breza parë, ai nga ana tjetër, nuk është kaq i papërballueshëm sa duket. / The Atlantic – shqip nga Bota.al
Armë & Naftë: Mbreti saudit në Moskë, si shenjë e lindjes së aleancave të reja Posted: 11 Oct 2017 08:15 AM PDT

Nga Bernard Guetta Mbreti Salman i Arabisë Saudite ishte për një vizitë Moskë, ku bleu armë ruse, firmosi kontrata seri u përpoq gjejë mënyra për rregulluar, bashku me Vladimir Putinin, çmimin e naftës. Udhëtimi i Salman tregon shumë për gjendjen e botës. Komuniste dhe ateiste, Rusia ka qenë prej kohësh “dega” tokësore e ferrit për Riadin. Rënia e Murit Berlinit nuk i ndryshoi gjërat, sepse lidhjet ndërmjet amerikanëve dhe sauditëve ishin thella. Por pastaj Amerika e Bushit vendosi përmbysë Sadam Huseinin Irak, duke ia besuar komandën e vendit shumicës shiite, e njëjta rrymë islamike si iranianët, cilët janë armiq betuar sauditëve. Pavarësisht kundërshtimit Riadit, Barack Obama bëri një kompromis për çështjen bërthamore, i cili i mundësoi Iranit shpëtojë nga kthetrat e sanksioneve ndërkombëtare, cilët po e asfiksonin ekonominë e tij. Me abstenim e tyre nga konflikti sirian, Shtetet e Bashkuara kanë rihapur dyert e Lindjes Mesme edhe për Rusinë, dhe kështu, pavarësisht vardisjes Donald Trumpit ndaj Riadit, sauditët kanë vendosur bëjnë ujdi me Moskën. Interesat përtej naftës Situata rajonale i shtyu ata këtë drejtim, duke filluar me naftën, burimi kryesor i rusëve dhe sauditëve, cilët një fazë vështirë ekonomike ndajnë interesin për kontrolluar çmimet për fuçi. Ata e kishin bërë këtë dhjetor 2016, duke gjetur një marrëveshje parashikonte një ulje prodhimit nga vendet eksportuese. Sot, Putini përpiqet zgjasë marrëveshjen, e cila duhet përfundojë vitin e ardhshëm. Kjo është arsyeja pse ai ka takuar një herë Presidentin e Venezuelës dhe tani priti Mbretin Salman. Por kundërshtim me atë konspiratorët besojnë, nuk është vetëm nafta. atentati-lushnje1 Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 more skenën e Lindjes Mesme, rusët dhe sauditët janë përplasje, sepse Moska është aleate e Iranit dhe regjimit sirian, dy armiq Arabisë Saudite. Riadi dhe Moska nuk janë front i përbashkët rajon, por referendumi për pavarësinë e kurdëve irakenë ndryshon shumë gjëra Lindjen e Mesme. Shtetet e rajonit po zbulojnë me shpejtësi se, përtej rivaliteteve tyre dhe përplasjes mes shiitëve dhe sunitëve, duhet gjejnë mënyrën për bashkëjetuar, me qëllim pengimin e një ndryshimi kufijve tyre kombëtarë. Ka kurdë katër prej këtyre vendeve, sunitë Irakun me shumicë shiite dhe shiitë Arabi Saudite, ku janë përqëndruar zonat pasura me naftë. Raison d’État bën pashmangshme një aleancë mes fuqive Lindjen e Mesme dhe kështu, Rusi, sovrani saudit e gjen veten duke bërë ujdi me një aleat Iranit. / France Inter – Bota.al
Dosja e errët e Facebook: Njeriu i afërt i Putinit që prodhon lajme të rreme nga Shën Petërburgu Posted: 11 Oct 2017 08:00 AM PDT

Nga Isabelle Hanne Liberation Tashmë provat ekzistojnë se Rusët janë hedhur me kokë dhe me gëzim zemër për ndikuar përmes Facebokkut fushatën presidenciale amerikane. Llogari fallco, publicitet i targetuar deri detaje, ata kanë përdorur mënyrë inteligjente gjitha mundësitë jepë rrjeti social (shiko pjesën e Parë dosiesë/shkrimi poshtë). Masa dhe pesha me cilën Kremlini ka ndikuar zgjedhjen e Trump mbetet akoma zbulohet dhe është hetim e sipër, por amerikanët kanë arritur zbulojnë se ku gjendet “fabrika e lajmeve rreme” prej ku dirigjohej manipulimi i Fcebookut kundër kandidates Hillari Klinton. Nga periferitë e Shën Petërburgut disa qendra “Kiber- ushtare” punonin gjatë gjithë kohës përmes llogarish fallco për mbështetur politikën e Kremlinit dhe për  denigruar armiqtë e Rusisë. Edhe përpara se fillonte fushata presidenciale amerikë, mediat Ruse kishin raportuar për këtë fabrikë prodhimit lajmeve rreme. Një investigim i gazetës pavarur “Novaia Gazeta” pati zbuluar një lidhje mes biznesmenit nga Shën Peterburgu Evgeny Prigogine dhe fabrikës “trolls”. Ky afarist i mbiquajtur ndryshe edhe kuzhinjeri i Putinit (shiko foton Prigogine majtas) njihet për lidhjet e tij afërta me Kremlinin është një nga aksionerët kryesorë fabrikës gënjeshtrave. Kompania e Prigoginit njihet si një nga emrat mëdhenj kuzhinës Rusi, ka fituar shumë tendera shtetërorë, ka organizuar gjithë ceremoninë e zgjedhjes president Putinit, madje ai vetë i ka shërbyer shefave shteteve kur ata takoheshin Moskë dhe Shën Petërburg liderin rus. gjitha këto zëra Kremlini i ka mohuar kategorikisht. “Ne nuk kemi asnjë lidhje me këtë, ne s’kemi dëgjuar për këtë gjë, dhe s’duam emri ynë lidhet me këtë histori Facebook-u ka thënë zëdhënësi i presidencës ruse Dimitri Peskov. Por eksperti i pavarur dhe specialist i kibernetikës Andrei Soldatov, një intervistë i ka dhënë gazetës Libaration dhe Lapsi.al e ka lexuar, pohon krejt kundërtën. “Gjithçka vendoset Kremlin” pohon ai dhe vazhdon: “Ka një ndryshim me periudhën sovjetike, atëherë ishin njerëz ndryshëm merreshin me çështjet e brendshme dhe tjera mbulonin ato jashtme. Ndërsa tani është një rreth i ngushtë njerëzish Kremlin merret me dyja”. Por Soldatov nuk i jep shumë rëndësi teorisë ndërhyrjes zgjedhjet e ShBA. “Shumat e harxhuara para janë shumë pak (rreth 100 mijë dollarë ka pohuar shefi i Facebook, Mark Zucerberg). Kremlini ka vendosur shumë vonë ndërhyjë zgjedhjet amerikane. Kjo ndodhi pas shpërthimit skandalit Panama Papers ku dolën dokumenta për pasurinë marramendëse Putinin. Vetëm pas kësaj, presidenti Rus vendosi hakmerret dhe fakt u bazua dhënat e “spiunëve” Facebookut për hir vërtetës Rusia i mblidhte prej vitit 2015″. Pra sipas tij këtu kemi bëjmë me një lëvizje taktike jo strategjike. Por Soldatov shton: “Kjo nuk përjashton faktin se prej tre vitesh ka pasur njerëz paguheshin për ndërhyrë rrjetet sociale Amerikës, Anglisë dhe Francës”. (Burimi: Liberation/ Përshtati Lapsi.al)
Rama-Gentiloni: Italia, avokatja kryesore Shqipërisë për në BE Posted: 11 Oct 2017 07:50 AM PDT

Kryeministri Rama ndodhet një vizitë zyrtare Itali, ku është pritur nga homologu i tij, Paolo Gentiloni. Pas takimit, liderët e dy vendeve zhvilluan një konferencë për mediat, ku pjesë e diskutimeve ishin bashkëpunimi fushën e ekonomisë, procesi i integrimit Shqipërisë BE, është diskutuar edhe për luftën kundër krimit organizuar dhe luftën kundër kultivimit kanabisit. Gentiloni e ka nisur fjalën e tij, duke uruar kryeministrin Rama, pas konfirmimit tij mandatin e dytë qeverisës. “Mendoj se kjo është vizita e parë bilaterale e kryeministrit Rama jashtë vendit, pas konfirmimit tij si kryeministër, ndaj dua ta uroj atë këtë mandate ri qeverisës. Italia është një partner kryesor për Shqipërinë, kemi biznese italiane vendosura Shqipëri, por ajo çfarë duhet bëjmë këtë fushë është intensifikojmë tej raportet tona, ndaj duhet bëjmë shumë për përfaqësonin tonë atje.” Nga ana e tij, kryeministri Rama është shprehur se Italia është një partner strategjik, por edhe një vend i ka ofruar ndihmë gjithmonë Shqipërisë. “Italia nuk është vetëm një partner strategjik, por edhe një vend i ka qëndruar dhe i ka dhëne shumë Shqipërisë. Ka ofruar mbështetjen e saj vijimin e procesit Berlinit.” Rama është ndalur luftën kundër kanabisit, ku ka falënderuar kryeministrin Gentiloni për mbështetjen e dhënë këtë drejtim. Nga ana tjetër, Rama foli edhe për procesin e integrimit, ku u shpreh se Italia është një avokat i rëndësishëm i Shqipërisë për BE, ndaj sipas tij po bëhet e pamundura për hapjen e negociatave. atentati-lushnje1 Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 more atentati-lushnje1 Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 more atentati-lushnje1 Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 more atentati-lushnje1 Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 more atentati-lushnje1 Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 more atentati-lushnje1 Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 more  
Nënshtetësia shqiptare për kosovarët, Meta kundër Thaçit Posted: 11 Oct 2017 07:42 AM PDT

Debati mbi demarkacionin e kufirit me Malin e Zi, i cili mban peng dhe liberalizimin e vizave Kosovës, sollën Presidenti Ilir Meta, vizitën e tij zyrtare Prishtinë, merrte një kërkesë drejtpërdrejtë nga homologu i tij, Hashim Thaçi. Pajisjen e gjithë qytetarëve Kosovës me nënshtetësi shqiptare kërkoi Presidenti Hashim Thaçi, pasi dekoroi me urdhrin e pavarësisë Prishtinë homologun e tij Ilir Meta. atentati-lushnje1 Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 moreAi tha se ky është i vetmi opsion kushtet kur Bashkimi Evropian refuzon liberalizimin e vizave. Pasi aktualisht BE ka sjellë një rrethanë izolimit klasik lëvizjes lirë njerëzve, unë e diskutova edhe me Presidentin se e vetmja shpresë ketë moment për qytetaret e Kosovës lëvizin lirshëm, përputhje me Kushtetutën dhe ligjet e Shqipërisë dhe përputhje me Kushtetutën dhe ligjet e Kosovës tu jepet nënshtetësia qytetarëve Kosovës”, tha Thaçi. Edhe kreu i shtetit shqiptar Ilir Meta foli për domosdoshmërinë e dhënies fund këtij diskriminimi për qytetaret e Kosovës, cilët sipas tij meritojnë lëvizin lirisht hapësirën europiane. atentati-lushnje1 Tirana Observer: “Atentat në Lushnje, vriten 2 të rinj” plus 9 morePor, edhe pse e cilësoi si padrejtë këtë kusht vendosur nga BE, Presidenti Meta, nuk e shikon këtë si zgjidhje problemit. Është e padrejtë vendosja e këtij kushti, por nuk është zgjidhja dhënia e pasaportave shqiptare. Duhet dialog nga e gjithë politika“, u theksoi Meta. “Përgjigjja e mirë është ta zgjidhim sëbashku. Zgjidhja nuk është merret nënshtetësi për gjithë, por zgjidhja është tejkalimi i këtij problemi. Shpresoj pas zgjedhjeve ardhshme vendore me një dialog edhe me aktiv me BE e Malin e Zi”, tha tej Meta. Pak ditë parë edhe kryeministri Edi Rama gjatë konferencës për shtyp Tiranë me homologun Ramush Haradinaj i bëri thirrje Brukselit heqë barrierat për qytetarët e Kosovës, cilët janë vetmit nuk lëvizin lirisht hapësirën Shengen.
Ryshfet për tendera, biznesmeni italian: Si më mashtroi “Kaubojsi” Posted: 11 Oct 2017 07:20 AM PDT

Top Channel ka siguruar kallëzimin e plotë biznesmeni italian, Vincezo Ricci ka bërë ndaj ish-deputetit “kaubojs” Eduard Ndocaj, cilin e akuzon për mashtrim. kallëzim, biznesmeni 64-vjeçar fillimisht tregon rrethanat e njohjes me Ndocajn. Gjatë vitit 2016, mes muajit mars jam njohur Itali me shtetasin shqiptar Eduard Ndocaj nëpërmjet një kolegut tim italian me cilin kisha njohje quhet Ambrogio Pozzi, duke ma prezantuar si deputet Parlamentin shqiptar dhe kërkon një ndërmarrje merret me shtrimin e tubacioneve gazit. Pas këtij prezantimi unë kam vazhduar  takimet me shtetasin Eduard Ndocaj, i cili premtoj se qeveria shqiptare ka 50 deri 80 km tubacion për shtuar, fliste emër qeverisë. Pas 2 javësh këmbim kësaj oferte ka kërkuar një dhuratë e cila është automjeti Audi Q7, unë ja dhashë përdorim”, ka rrëfyer Ricci. Po kallëzim, biznesmeni Ricci denoncon se ish-deputeti kaubojs fliste emër qeverisë. “Dua kallëzoj se shtetasit Eduard Ndocaj i kam dhënë 78 mijë euro kesh, pa përfshirë gjobat prej 8 mijë eurosh ishte gjobitur Itali për tejkalim shpejtësie. Këto sasi monetare mi kërkoj një muaj pasi mori makinën. pati deklaruar se për marrë këtë tender një nga përfaqësuesit e qeverisë kërkon 50 mijë euro ku 25 i kërkoi menjëherë dhe pjesën tjetër tha me firmosjen e kontratës. atë moment unë i kamë dhënë pa asnjë dokument 25 mijë euro dhe pas dy javësh edhe 25 tjera. E kam pyetur vazhdimisht se kur do e fitoj këtë tender por Eduardi me nxirrte vazhdimisht justifikime, dhe brenda harkut 3 muajve ka marrë dhe pjesën tjetër prej 28 mijë eurosh”, vijon kallëzimi i italianit. Eduard Ndocaj do ndiqet gjendje lirë për akuzën e mashtrimit ndërsa martën ai postoi një foto rrjetet sociale ku po udhëtonte drejt Italisë duke mohuar çdo akuzë. Edhe avokati i Ndocajt reagoi duke u shprehur se klienti i tij i është nënshtruar një verifikimi policor sikurse mund t’i nënshtrohet çdo qytetar tjetër i lirë dhe asnjë rast atij nuk i është hequr liria si person i ndaluar ose arrestuar.
Shkenca, e shqetësuar: Nivele të larta rrezatimi në disa vende të Europës Posted: 11 Oct 2017 07:15 AM PDT

Monitoruesit e rrezatimeve kanë zbuluar një rritje pazakontë grimcave radioaktive disa pjesë Europës Qendrore dhe Perëndimore prej javës shkuar, por origjina e tyre nuk është mundur përcaktohet. Mbi këtë çështje raporton Zyra Qendrore e Mbrojtjes nga Rrezatimi Gjermani (BFS), shkruan Dita. Bëhet fjalë për grimca ruteni-106, një izotop përdoret radioterapinë e kancerit për trajtimin e tumoreve syve ashtu si dhe gjeneratorët termoelektrikë radioizotopeve sigurojnë energji nga satelitët. Sasi larta rrezatimit nga ky metal i rrallë janë regjistruar Austri, Francë, Gjermani, Itali dhe Zvicër. Për shkak se është zbuluar vetëm ruteni-106, BFS përjashton ketë qenë rezultat i një aksidenti ndonjë qendër nukleare. Funksionarët gjithashtu pohojnë se nuk është vendi për panik pasi nivelet e rrezatimit, edhe pse larta nuk janë rrezik për shëndetin e njeriut. Edhe pse askush nuk e di se nga vjen materiali radioaktiv, autoritet evropiane kanë drejtuar gishtin nga Rusia. “Analiza reja burimit materialit radioaktiv ka ngjarë tregojnë një çlirim rrezatimi Uralet jugore”, sugjeron BFS. “Megjithatë rajone tjera jugut Rusisë nuk mund përjashtohen”, shton raporti. shkurt gjurmë jodit131 u zbuluan disa pjesë Europës. Izotopi radioaktiv u shpërbë dhe burimi i radioaktivitetit nuk u identifikua, por disa media komunikimi sugjeruan edhe atëherë se burimi ishte Rusia.
Reklama