Home » RTSH: “Kryemadhi, zonja e parë në krye të LSI në opozitë” plus 9 more

RTSH: “Kryemadhi, zonja e parë në krye të LSI në opozitë” plus 9 more

h1 a:hover {background-color:#888;color:#fff ! important;} div#emailbody table#itemcontentlist tr td div ul { list-style-type:square; padding-left:1em; } div#emailbody table#itemcontentlist tr td div blockquote { padding-left:6px; border-left: 6px solid #dadada; margin-left:1em; } div#emailbody table#itemcontentlist tr td div li { margin-bottom:1em; margin-left:1em; } table#itemcontentlist tr td a:link, table#itemcontentlist tr td a:visited, table#itemcontentlist tr td a:active, ul#summarylist li a { color:#000099; font-weight:bold; text-decoration:none; } img {border:none;}

RTSH: “Kryemadhi, zonja e parë në krye të LSI në opozitë” plus 9 more

Kryemadhi, zonja e parë në krye të LSI në opozitë Posted: 05 Jul 2017 12:48 PM PDT

Bashkëshortja e presidentit ardhshëm shqiptar Ilir Meta, zonja Monika Kryemadhi është zgjedhur kryetare e Lëvizjes Socialiste për Integrimi, partia e tretë e madhe parlamentin shqiptar, pas zgjedhjeve 25 qershorit. Ajo zëvendësoi zotin Petrit Vasili i cili dha dorëheqjen pasi LSI nuk arriti dilte forcë e parë këto zgjedhje, ashtu siç kishte premtuar, ndonëse shënoi një rritje krahasim me zgjedhjet e vitit 2013.
konventën e kësaj LSI mërkurën Tiranë, zonja Kryemadhi deklaroi se partia ajo do udhëheqi, do jetë forca kryesore opozitare e vendit. “Besoj se është e qartë se ne jemi forca kryesore opozitare Shqipëri. Ne do jemi një forcë udhëheqëse opozitare, ata do ta çojnë për skrap qeverinë e krimit organizuar dhe blerjes votave” tha zonja Kryemadhi. Sipas saj beteja e LSI parlament do jetë kundër “kastës ka marrë timonin e krimit”, duke ju referuar kështu PS aleates LSI gjatë katër viteve qeverisjeje. fjalën e zonjës Kryemadhi vend veçantë zunë raportet mes LSI dhe PS. “Kërkoj falje për pjesën tonë bashkëqeverisjes me Edi Ramën. Nuk reaguam fort kur konstatuam se Shqipëria po kthehej një plantacion droge” tha ndër tjera kryetarja e re e LSI. “Përballë nesh është një kundërshtar i armatosur me krimin. Ne do bëjmë një opozitë fortë deri pikën e fundit, pa bërë kompromis me pushtetin” tha tej zonja Kryemadhi.
Zgjedhja e zonjës Kryemadhi krye LSI, e deklaruar tashmë opozitë, sjell një zhvillim mjaftë interesant skenën politike shqiptare. Si bashkëshorte e presidentit ardhshëm Ilir Meta, ajo do jetë edhe zonja e parë e vendit. Vetë zoti Meta, si president do ti duhet jetë përfaqësues i interesave gjithë popullit, e po këtë rrugë do duhet ndjeki edhe bashkëshortja e tij, por tashmë është deklaruar udhëheqëse e një pjese opozitës.
Gjatë fushatës zgjedhjeve 25 qeshorit zoti Meta tërhoqi vëmendjen me përfshirjen e tij si dhe tonet agresive ndaj PS dhe kryeministrit Rama. Ky i fundit i sugjeroi kreut ardhshëm shtetit kërkonte falje. Zoti Meta nuk ka reaguar pas këtyre deklaratave, por nuk u pa ishte i pranishëm konventën e LSI ku bashkëshortja e tij mori drejtim e partisë, cilën ai e kish krijuar dhe udhëhequr për shumë se një dekadë.
Për këto arsye, por dhe tjera, zhvillimet e mëtejshme priten me mjaftë interes, pasi edhe pyetjet lindin janë shumta.
Svilanovic: samiti Triestes, një shans për rajonin Posted: 05 Jul 2017 08:40 AM PDT

Carl Bildt, ish kryeministri i Suedisë dhe bashkëkryetar i Këshillit Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë (ECFR), François Heisbourg, Kryetar i Institutit Ndërkombëtar për Studime Strategjike dhe Kryetar i Këshillit themeltar Qendrës Gjenevës për Politikat e Sigurisë, dhe Robert Cooper, Këshilltar Special Komisionin Evropian, takuan sot Sarajevë me Goran Svilanoviç, Sekretarin e Përgjithshëm Këshillit Bashkëpunimit Rajonal. Zyrtarët folën për integrimin evropian dhe stabilitetin e Ballkanit Perëndimor, veçanërisht kontekstin e bashkëpunimit rajonal dhe samitin e ardhshëm Triestes.
“Zgjerimi i mëtejshëm i BE-së është një domosdoshmëri dhe e vetmja rrugë përpara për Ballkanin Perëndimor është përshpejtimi i integrimit evropian. Anëtarësimi do marrë kohë, pasi nuk është një rrugë e lehtë, megjithatë, reforma thella ekonomike janë nevojshme për t’i bërë këto vende pranueshme për anëtarësim dhe bashkëpunimi rajonal është një mjet i fuqishëm për t’i dhënë rajonit një shtysë jetike “, tha Bildt. “Unë pres krerët e Ballkanit bien dakord për disa hapa konkretë Trieste javën e ardhshme, mënyrë sigurohet stabiliteti rajon, nxiten reformat vendet e tyre, duke i sjellë ato afër BE-së” shtoi ai.
Svilanoviç shprehu optimizëm lidhur me Samitin e ardhshëm Ballkanit Perëndimor Trieste, duke shpresuar plani i veprimit i përgatitur nga KBR me qeveritë e rajonit rregullohet, duke filluar kapitullin e ri rrugën e rajonit drejt prosperitetit ekonomik dhe social dhe pranimit BE. “Plani i Veprimit parasheh projekte çojnë drejt përparimit avancuar dhe përshpejtuar rajonit tregti, ndëlidhje, konkurrencë, agjendë dixhitale etj. Ky është një katalizator për procesin e integrimit BE, por jo një zëvendësim për kuadrin ekzistues dhe ne duam shohim ekonomitë tona angazhuara për ndryshim dobi qytetarëve ” tha Svilanoviç.
Heisbourg përsëriti se rajoni po jep shenja paqëndrueshmërie serioze dhe se liderët e Ballkanit dhe Evropa gjithashtu duhet veprojnë shpejt për kapur momentin për mbajtjen e rajonit korsinë evropiane.
Duke folur për përpjekjet e rajonit për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian, Cooper theksoi sundimin e ligjit si një shtyllë kyçe duhet ngrihet vendet aspiruese, pasi Bashkimi është një bashkësi e ligjit dhe nuk mund pranojë anëtarë rinj përveç nëse sistemet e tyre drejtësisë përmbushin standarde larta – për vepruar me kompetencë dhe për përfaqësuar partnerë besueshëm.
Maqedoni; Emigracioni i të rinjve Posted: 05 Jul 2017 07:06 AM PDT

Nën organizimin e Qendrës Maqedonase për Bashkëpunim ndërkombëtar “Civica Mobilitas” u mbajt Shkup forumi me temë “Sfida, perspektiva dhe potenciale emigracioneve” cilin u theksua se vendi vuan nga prirje larta emigracionit, ngjashme me fqinjët e tjerë ballkanike. takim u diskutua për shpërnguljen jashtë vendit rinjve, mjekëve, specialistëve dhe artistëve, dhe per ndikimin e emigracionit sektorin e biznesit dhe sektorë tjerë. forum u tha se emërimi i një ministri posaçem për diasporën pritet ndikojë këtë prirje duke parandaluar shpërnguljen e numrit madh rinjve nga Maqedonia shtetet evropiane. Folësit thanë se është e vështirë parandalohet shpërngulja, por e rëndësishme është krijohet një strategji për bashkëpunim me diasporën, përdoret kapaciteti i tyre për zhvillimin e vendit. Sipas sondazheve dhe studimeve fundit, një çdo dy rinj, do thotë gjysma e popullsisë nga 15-39 vjeç , dëshiron largohet nga Maqedonia, duke bërë ky vend mos bëjë përjashtim nga trendi ballkanik.
Parlamenti 2017, parlamenti i brezit të ri Posted: 05 Jul 2017 06:37 AM PDT

Parlamenti i ardhshëm do jetë parlamenti i brezit ri politikë. Nga 140 deputetë do ulen parlamentin e ardhshëm, 63 do jenë krejtësisht emra rinj politikë.
Rekordin me freskimin e listave e mbajnë demokratët nga 43 deputetë fituan 25 Qershor, 23 janë rinj.Demokratët këto zgjedhje mbajnë edhe rekordin për lista tërësisht reja qarqet e Shkodrës, Vlorës dhe Korçës.
Për socialistët nga 74 deputetë fituan 25 Qershor, 32 do jenë rishtarë majën e politikës vendit. Socialistët janë treguar kujdesshëm gërshetojnë emrat tradicionale me prurjet e reja, megjithëse fazën e rinovimit total listës e kanë kaluar zgjedhjet e vitit 2009.
Levizja Socialiste për Integrim siguroi 19 deputetë nga zgjedhjet e 25 Qershorit. Prej tyre 6 janë emra rinj vijnë kryesisht nga forumi rinor i LSI.
Për PDIU ka dy risi, e para se listën e deputetëve nuk e kryeson me kreu i partisë Idrizi dhe e dyta se nga tre deputetë fitues, dy janë prurje reja.
E sigurtë është se parlamenti i ardhshëm me mandatet e çertifikuara nga KQZ, siguron gati një shkëmbim brezash politikën shqiptare.
Plazhet; Jo të gjitha me roje bregdetare Posted: 05 Jul 2017 06:05 AM PDT

Pergjatë vijës bregdetare Kepi i Rodonit-Divjakë 70 km gjatë shtrihen një numër i madh plazhesh.Një pjesë e tyre kanë ngritur kulla vrojtimi dhe kanë punësuar roje shpëtimi ,ndërsa një pjesë e tyre nuk e ka këtë shërbim. Gentian Marishta, specialist pranë Agjencisë Bregdetare thotë se “Agjencia ka trainuar 42 roje bregdetare Mal Zi për shërbyer gjithë bregdetin por ato janë jashtë shërbimit pasi bashkitë bregdetare nuk i paguajnë.”. Dhe sigurisht për joshur klientelë, ata kanë siguruar shërbimin e rojeve plazhit janë privatët. Zamir Kaba dhe Oerd Zuna janë dy rinj trajnuar dhe prej vitesh shërbejnë si roje plazhi plazhet e Golemit. Nga ana e tyre, pushuesit thonë se shërbimi i rojeve bregdetare është domosdoshmëri. Sipas tyre, fëmijët mund luajnë e prindërit vetë ndihen sigurt duke patur edhe vëmendjen e rojeve bregdetare. Vitin shkoi, plazhet e Durrësit dhe Kavajës u mbytën det 12 persona ndaj ky shërbim duhet ngritur atje ku mungon.
BQE: Euro vijon të mbetet e fortë në Ballkan Posted: 05 Jul 2017 05:52 AM PDT

Ndikimi ndërkombëtar i euros, është bazë e një studimi zhvilluar nga Banka Qëndrore Europiane. Duke u ndalur Ballkanin jugperëndimor paratë e gatshme euro janë ende përhapura Shqipëri, Kroaci, ish Republikën Jugosllave Maqedonisë dhe Serbi. Rezultatet nga studimet sugjerojnë se agjentët rajon vazhdojnë preferojnë para euro për arsye lidhen kryesisht me besimin edhe pse pas krizës financiare botërore dhe krizës borxhit eurozonës, besimi euro ka rënë .
Euroizimi jozyrtar është një element i spikatur i sistemeve bankare shumicën e vendeve kandidate dhe potencialisht kandidate për BE, veçanti Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë, ish-Republikën Jugosllave Maqedonisë dhe Serbisë. Por ky Euroizimi jozyrtar sipas Bankës Qëndrore Europiane, është një rrezik për stabilitetin financiar rast luhatjeve papritur dhe konsiderueshme kursit këmbimit dhe kufizon hapësirën e manovrimit politikës monetare. Disa shtete mes tyre edhe Shqiperia po punojnë për përgatitjen e kornizave politikës monetare për lehtësuar këtë rrezik duke siguruar stabilitetin nominal kursit këmbimit. Për tepër, euroizimi pengon transmetimin e impulseve politikës monetare dhe kështu kufizon efektivitetin e saj thuhet publikimin e Bankës Qendrore Europiane.
Trafiku i kanabisit, arrestime në Tiranë Posted: 05 Jul 2017 05:46 AM PDT

Policia e Tiranës sekuestroi 50 kg kanabis si dhe vuri pranga 3 persona gjatë operacionit koduar “Kalaja”. Blerim e Dritan Murati dhe Bashkim Mema u arrestuan gjatë momentit shkëmbimit drogës rrugën e vjetër Vorë-Rinas. Trafikimi i lëndës narkotike kryhej si filma duke shkëmbyer automjetet me njeri- tjetrin, për mos rënë sy njerëzve dhe policisë. Për këta shtetas është arritur dokumentohet veprimtaria kriminale e shpërndarjes lëndëve narkotike zona ndryshme kryeqytetit. Ndërkohë, afërsi fshatit Urë, vendin e njohur Maja e Ksulit, policia ka zbuluar një parcelë hapur rishtas me 434 bimë hashashi. parcelën e zbuluar nga komisariati nr. 4, uniformat blu gjetën edhe 54-vjeçarin Aqif Kryeziu, i cili u arrestua flagrancë.
Eda Zari rikthen Jazz-in në “Wine Fest” Posted: 05 Jul 2017 05:42 AM PDT

Kjo fundjavë do jetë një fundjavë kushtuar e gjitha Jazzit dhe Verës Porto Palermo Himarë. mbrëmjen e 7 Korrikut hap dyert edicioni i dytë i Festivalit Ndërkombëtar i Jazz-it dhe Verës. skenën me qiell hapur plot pluhur yjesh Porto Palermo, do rrugëtojnë artistë skenës Jazz- it Internacional. Një nismë e artistes Jazzit Eda Zari, ky festival qëmton Shqipërinë e bukur ta zbulojmë përmes muzikës. Eda Zari shprehet kështu: “Festivali do ftojë skenën e tij, artistë shqipëtarë nga diaspora dhe trojet e Shqipërisë si nga dhe vendet e tjera Ballkanit, si Maqedonia, Kroacia, apo nga Zelanda e Re, Bregu i Fildishtë, Kuba, Kolumbia, Gjermania, Hollanda, Turqia, etj., duke e kthyer gjirin e Panormos (emri i lashtë për Porto Palermon, do thotë “vend i mbrojtur”) një port komunikimi përmes muzikës.” Emra zbresin nga skenat ndërkombetare, e tillë është artistja nga Havana de Cuba, Maryali Pacheco, pianistja dhe kompozitorja e cila bashkëpunon me Richard Bona, Omar Sosa dhe perkusionistin e Stingut Rhani Krija. Gjithashtu mbi madhështinë e detit Jon do ngjiten artistët e skenës Jazz-it shqiptar, si pianisti maestro Gent Rushi, Ermal Rodi, saksofonisti i mirënjohur, Enver Muhamedi, kontrabasisti kosovar i suksesshëm skenat ndërkombëtare Jazzit. Ndërsa muzika duhet shijohet nga shpirtrat, vera do te jetë shoqëruesja besnike e dy netëve Festivalit ku do prezantohen verërat përfaqësuese vijnë nga Maqedonia, Kosova, Greqia, Gjermania, Franca dhe Italia, shoqëruar me traditën e pasur kulinarisë.
Basha OSBE-ODIHR-it: Zgjedhjet e 25 qershorit ishin prova e fundit e vdekjes klinike të zgjedhjeve të lira në Shqipëri Posted: 05 Jul 2017 05:24 AM PDT

Kreu i deritanishëm i PD Lulzim Basha, ka deklaruar se zgjedhjet e 25 qershorit Shqipëri ishin prova e fundit e vdekjes klinike zgjedhjeve lira. Deklaratën e tij zoti Basha e bëri gjatë një takimi mërkurën Tiranë me drejtues lartë misionit vëzhguesve OSBE-ODIHR. Për kreun e PD një rol vecantë këto zgjedhje luajti shitblerja e votave, paraja e përfituar nga kultivimi dhe trafikimi i lëndëve narkotike, nga bandat kriminale me mbështetje qeveritare. ndihmë tjetërsimit vullnetit zgjedhësve u përdor edhe shumëfishimi i listës përfituesve ndihmës ekonomike ,si edhe punësimet masive administratë, tha zoti Basha. Dy zyrtarë lartë PD zoti Spaho dhe Bylykbashi referuan takim raste blerjes se votave Elbasan dhe Durrës, ku policia sipas tyre nuk ka ndërhyrë. Zoti Basha kërkoi qëndrim realist nga OSBE për problemet sipas tij procesit zgjedhor. Kjo do ta ndihmonte Shqipërinë tha zoti Basha, për dalë nga stadi i avancuar i zëvendësimit demokracisë me një regjim për tjetërsuar vullnetin e zgjedhësve, mbështëtet tek krimi, droga dhe korrupsioni galopant.
Ronaldinjo, spektakël në miqësoren e legjendave Posted: 05 Jul 2017 04:37 AM PDT

Ditët e fundit stadiumin mitik “Kamp Nou” Barcelonës, është zhvilluar një ndeshje bamirësie midis legjendave klubit katalan Barcelona dhe atyre Mançester Junajtid. Natyrisht, nuk ka munguar spektakli dhe një nga protagonistët e tij ka qenë padyshim ylli i Barcelonës, Ronaldinjo. Ndonëse 37-vjeçar, dhe zyrtarisht jashtë karrierës aktive si futbollist, Ronaldinjo ka dëshmuar edhe një herë se nuk ka humbur asgjë nga talenti dhe reflekset e tij jashtëzakonshme.
Ish-ylli i Paris Sen Zhërmenit, Milanit dhe Barcelonës e ka turpëruar njërin prej ish-futbollistëve spikatur Mançester Junajtid gjatë ndeshjes “Kamp Nou”. Ronaldinjo i dha një leksion Jesper Blomkvistit, ndërsa nuk nguroi shpaloste edhe pasim kamufluar për një tjetër ish-yll brazilian katalanëve, 45-vjeçarin Rivaldo, për pak sa nuk shënoi me një finte bukur.
Pavarësisht gjithë kësaj, ndeshja ku luajtën edhe Edgar Davidsi, Duajt Jorku dhe Karel Poborski, u fitua nga Mançester Junajtid 3-1.
Reklama