Home » Tirana Observer: “Analiza e Lubonjës për opozitën e re: LSI parti oligarkike, ka punuar me të pasurit…” plus 9 more

Tirana Observer: “Analiza e Lubonjës për opozitën e re: LSI parti oligarkike, ka punuar me të pasurit…” plus 9 more

h1 a:hover {background-color:#888;color:#fff ! important;} div#emailbody table#itemcontentlist tr td div ul { list-style-type:square; padding-left:1em; } div#emailbody table#itemcontentlist tr td div blockquote { padding-left:6px; border-left: 6px solid #dadada; margin-left:1em; } div#emailbody table#itemcontentlist tr td div li { margin-bottom:1em; margin-left:1em; } table#itemcontentlist tr td a:link, table#itemcontentlist tr td a:visited, table#itemcontentlist tr td a:active, ul#summarylist li a { color:#000099; font-weight:bold; text-decoration:none; } img {border:none;}

Tirana Observer: “Analiza e Lubonjës për opozitën e re: LSI parti oligarkike, ka punuar me të pasurit…” plus 9 more

Analiza e Lubonjës për opozitën e re: LSI parti oligarkike, ka punuar me të pasurit… Posted: 03 Jul 2017 09:11 AM PDT

Analisti Fatos Lubonja u shpreh sot se nëse Lulzim Basha vazhdon me njëjtën mënyrë bërit opozitë, nuk ka asnjë shans rikthehet pushtet. Sipas tij, edhe LSI ka punuar me njëjtën metodë si PD, “ka qenë parti oligarkike, ka punuar me fortët, me pasurit”. Lubonja foli një lidhje me “Skype” nga Italia për “News 24”. LUBONJA PËR… …Rama-Basha-Metën gjitha palët mbajtën pozicione çuditshme fushatë: Lulzim Basha e quajti regjim kriminal dhe bëri marrëveshje dhe u ndërsye kundër Metës, Rama nuk e mori vetë përgjegjësinë por ja la përgjegjësinë ‘shushunjave’, ndërsa Ilir Meta president bëri fushatë për LSI”. … zgjedhjet PD PD nuk ka dialog e reflektim ku gjithë marrin përgjegjësi dhe diskutojnë për ardhmen. Kjo do ishte e rëndësishme se sa krijimi i një lideri autoritar PD. Duhet një dialog i sinqertë me njëri-tjetrin për ecur përpara, por rreziku është i madh mos kemi opozitën kërkojmë kemi. Insistoj gjëja e mirë është krijohet një vizion. Deri tani PD ka punuar për oligarkët, prandaj s’ka kredibilitet. Nëse Basha vazhdon me këtë mënyrë vjetër, nuk ka asnjë shans”. …LSI-në opozitëEdhe këtë rast nuk është çështje lideri. Për fat keq edhe kjo parti ka punuar me njëjtën metodë: ka qenë parti oligarkike, ka punuar me fortët, me pasurit. A do mund kjo parti kthehet tek 56% e shqiptarëve duan ikin nga vendi, këtë nuk mund ta di. Por besoj Kryemadhi do jetë vulnerabël edhe për shkak postit ri shoqit. Varet nëse ata do kthehen tek populli apo tek biznesi. Pjesa pozitive është kjo parti ka rinj”.
KATALONJA / Historia e një rajoni rebel Posted: 03 Jul 2017 08:54 AM PDT

Ndryshimet kryesorë mes Katalonjës dhe shumicës pjesës tjetër Spanjës janë gjuhësorë, politikë dhe ekonomikë. Katalanasit flasin një gjuhë ndryshme nga shumica e spanjollëve tjerë. Gjuha katalane dhe ajo spanjolle janë dyja me origjinë latine, por kanë buruar nga dialekte ndryshëm latinë. Spanjishtja (praktikisht gjuha kastiliane moderne) ka patur fillesën si një dialekt latin i folur veriperëndim Spanjës. Gjuha katalanase fillimisht u zhvillua fillimisht nga një gjuhë mesjetare e juglindjes Francës e quajtur Occitan-e e Vjetër, e cila nga ana e saj kish buruar nga një dialekt latin i folur atë rajon. Për pothuajse gjithë pjesën tjetër botës, 11 shtatori si datë, është tashmë pazgjidhshmërisht e lidhur me rrëzimin e Kullave Binjake Qendrës Botërore Tregtisë Nju Jork dhe sulmin ndaj Pentagonit. Por për katalanasit, ato ngjarje 2001 zënë një vend dytë, prapa La Diadas, dita kombëtare e rajonit, e cila përkujton rënien përfundimtare Katalonjës pas një sulmi forcave kastijiane dhe franceze, zgjati shumë se një vit. 11 shtatori erdhi e mori peshë si Ditë Kombëtare jo vetëm për heroizmin e Rafael Casanovas, kryebashkiak i Barcelonës kohën e sulmit, por për shkak asaj ndodhi pas dorëzimit qytetit. Brenda dy vitesh, mbreti fitimtar spanjoll Filipi V ndëshkoi territoret e Aragonës duke nxjerrë dekretet e Nueva Plantas. Katalonja i ish bashkuar Aragonës shekullin 12, por kish ruajtur gjithmonë parlamentin e saj. Politikisht, Katalonja ka gjithashtu identitetin e saj dallon. fundin e shekullit 8, pasi muret kishin pushtuar shumicën e Spanjës por ishin dëbuar nga Franca e jugut, mbretërit frankë krijuan një seri shtetesh gjysmë pavarur kufi me qëllim parandalonin kthimin e morëve. Deri fund shekullit 10, pjesa lindore e kësaj zone “sfungjer” iu largua kontrollit frankëve dhe u shndërrua Katalonjën. Ndonëse Katalonja u shkri me mbretërinë e Spanjës veriore shekullin 14, ajo u lejua ruajë parlamentin e saj – pra identitetin e saj politik. Edhe terma ekonomikë, (dhe me pasoja gjata ideologjike) Katalonja u zhvillua ndryshe nga pjesa tjetër e Spanjës. E bëri këtë për tre arsye kryesore. pari, vendndodhja e saj gjeografike – pranë Mesdheut, por edhe pranë tregjeve europianë – i jepte një avantazh shumë madh tregtar kundrejt pjesës tjetër gadishullit Iberik. dyti, për arsye se pjesa e madhe ishte pushtuar nga muret, vetëm për pak breza shekullin e tetë, shumica e Katalonjës nuk ka qenë asnjëherë krahun pritës reconquista-s – ripushtimi prej Kishës Spanjolle, i Spanjës jugore dhe qendrore shekujt 11 deri 13. Reconquista përfshiu një ndryshim gjerë pronësinë e tokës ku prona mëdha iu shpërndanë bazë feudale fisnikëve spanjollë dhe kishës. ato zona ripushtuara, pronësia e tokës u përqëndrua duart e një numri vogël njerëzish. Shumica e Katalonjës nuk iu nënshtrua këtij procesi klasik feudalizimi dhe kështu , vend kërkonte status lartë përmes marrjes pronësisë tokës, katalanasit kishin prirjen shihnin fatin e tyre si lidhur me tregtinë, politikën dhe ekspansionin ekonomik. Gjatë periudhës mesjetës, Katalonja krijoi një perandori mesdhetare tregtie, përfshinte ishujt Baelarikë, Sardenjën, Sicilinë, pjesë Greqisë jugore, si dhe portin jugor francez Monpeljesë. Flori dhe argjend Një faktor i tretë do përforconte pabarazitë ekonomike mes Katalonjës dhe Spanjës ishte një tjetër pushtim spanjoll: ai i Botës Re. Katalonja kryesisht u përjashtua nga ai proces, si dhe nga fitimet i solli pjesës tjetër Spanjës. Pasuria e Botës Re – gjithë floriri dhe argjendi – shkoi kryesisht Kastijë. shumicën e pjesës tjetër Spanjës, përfituesit kastilianë pushtimit Botës Re përdorën pasurinë e tyre për rritur prestigjin, duke blerë shumë toka. Pra, pushtimi i Amerikës Qendrore dhe Jugore thjeshtë shërbeu për rrethuar tej natyrën e orientuar nga pronësia e tokës, elitës kastiliane si dhe shumicën e ekonomisë spanjolle. Gjërat ishin shumë ndryshe Katalonjë. Prirja tradicionale e katalanasve për tregti ndihmoi për krijimin e një klase mesme fuqishme, donte shanse për arsimim dhe përfshirje politike. Deri mesin e shekullit 15, Aragon/Katalonja kishte 6 universitete, ndërkohë pjesa tjetër e Spanjës kishte vetëm katër. Edhe pasi Kastija dhe Aragon/Katalonja iu nënshtruan një bashkimi dinastik 1479, roli qendror arsimi luante jetën katalanase ndihmoi parlamentin e saj, t’i rezistonte kërkesave qeverisë qendrore për taksa larta – dicka parlamenti kastilian, shumë i dobët, nuk mund ta arrinte. Këta faktorë gjuhësorë, politikë dhe ekonomikë çuan krijimin e një eksperience dhe identiteti historik katalanas, ishte ndryshe nga pjesa tjetër e Spanjës. Por lëvizja moderne nacionaliste katalanase, ndonëse e varur nga ajo histori, është rritur prej ngjarjeve specifike gjatë 300 viteve fundit. Zhvillimet fundit reflektojnë një seri fenomenesh gjerë paneuropianë – centralizimi politik, romanticizmi kulturor, industrializimi dhe polarizimi ideologjik. Para shekullit 18, Katalonja, ndonëse pjesë e shtetit spanjoll, kish gëzuar autonomi fiskale dhe politike. Por rajoni mbështeti palën humbëse Luftën për Trashëgiminë Spanjë (e luftuar nga 1701-14 mes shumicës fuqive mëdha europiane ndaj bashkimit mundshëm Spanjës dhe Francës) – dhe pagoi një çmim lartë. Regjimi i ri spanjoll, i prirur rriste fuqinë e qeverisë qendrore, i shkëputi gjithë avantazhet fiskalë Katalonjës dhe shpërndau parlamentin e saj. Katalanasit janë përpjekur rivendosin atë parlament atëherë, dhe dëshira për autonomi fiskale – ende e parivendosur pas tre shekujsh – mbetet një prej kërkesave kyçe nacionalistëve. Pastaj, shekullin 19, lëvizja romantike paneuropiane solli konceptin etno-gjuhësor kombësisë – koncepti politik/kulturor i njohur fillimisht si Volkstum (identiteti etnik). Europën paramoderne, shtetet ishin shpesh multikulturorë dhe përcaktuar kryesisht prej zotërimeve dinastikë. Njerëzit ishin pikësëpari nënshtruar sundimtarit, dhe jo qytetarë folk-ut apo kombit tyre. Lëvizja romantike, me theksin i vinte koncepteve identitetit etnik dhe kulturor, ndryshoi gjithë këtë. Shpejt po manifestohej si një rilindje shkallë gjerë kulturës katalanase (renaixenca) – bazuar trashëgiminë e dalluar gjuhësore, historike dhe ekonomike rajonit. Kjo rilindje u përforcua nga një valë krenarie kombëtare dhe vetëbesimi u nxit prej rritjes shpejtë industrisë katalanase shekujt 19 dhe 20. Rajoni u industrializua një shkallë shumë madhe se sa pjesë tjera Spanjës. Fillimisht, epokën e hershme moderne, Katalonja kish qenë një qendër e rëndësishme për prodhimin e leshit dhe prodhimin e rrobave leshta. Me ardhjen e shekullit 19, prodhuesit e rrobave zonë kishin diversifikuar tregun e tekstileve me një sukses shumë madh. Industria tekstile kërkonte krijimin e fabrikave, si dhe krijimin e një klase madhe punëtore. Ashtu si zona tjera industriale Europës, kjo çoi zhvillimin e sindikatave dhe politikës radikale majtë. Katalonjën industriale shekullit 20, zgjerimi i sindikatave dhe politikës majtë dhe demokratike nisi bëjë kontrast me rritjen e ideologjive djathta ekstreme, sidomos Kastijë dhe Navarrë. Largim nga Franko Nga 1936-39, Spanja u përfshi nga lufta civile. Teksa vendi rrëmbeu armët, shumica e katalanasve mbështetën qeverinë republikane – u premtoi autonomi – kundër Frankos. Kur lufta mbaroi, me një fitore për Frankon, katalanasit përbënin deri 60% mërgimtarëve politikë u larguan nga Spanja, për shmangur ekzekutimin apo burgosjen. Shumë tepër, nuk ia dolën largohen, u burgosën. vitet pasuan Franko sulmoi kolonat e kulturës katalanase, duke ndaluar gjuhën e tyre, letërsinë, filmat dhe madje edhe vallëzimet. Franko mund ketë vdekur prej katër dekadash, por irritimi për atë regjimi i tij i bëri Katalonjës nga fundi i viteve 1930 deri 1970 ka rezultuar një faktor i fuqishëm forcimin e aspiratave katalanasve. Praktikisht, shumë katalanas besojnë se ata subvencionojnë pjesën tjetër Spanjës. Ata janë veçanërisht mërzitur negociatat 2005 nuk arritën rifitojnë autonominë fiskale ata humbën 3 shekuj parë. Qeveria spanjolle, ndërkohë, ndien se çdo përpjekje nga qeveria rajonale e Katalonjës për mbajtur një referendum për pavarësinë do ishte një shkelje e kushtetutës Spanjës, e cila bazohet “pandashmërinë e kombit spanjoll, atdheu i përbashkët dhe i pandashëm i spanjollëve”. Për ta bërë situatën edhe ndezur, muajt e fundit disa elementë kanë bërë thirrje Spanja ndërmarrë veprime ushtarakë ndaj Katalonjës, nëse kjo përpiqet mbajë një referendum për pavarësinë. Tashmë është krijuar terreni për një konfrontim shëmtuar mes Madridit dhe Barcelonës – i ndezur prej historive shumë ndryshme , nga ana e tyre kanë prodhuar aspirata dhe identitete bien ndesh mes tyre. / Përgatiti: Bota.al
Politikë, xhihad dhe tabu: Si u shndërrua Al Jazeera në armik Posted: 03 Jul 2017 08:00 AM PDT

fillim ishte një zyrë e largët, praktikisht shkretëtirë, një antenë satelitore e vendosur mes askundit dhe vetëm një linjë telefonike, për telefonata me jashtë vendit. Ata, cilët atë kohë viheshin kërkim televizionit ri arab, i cili kish bërë flitej për gjithë rajonin, pa mëdyshje kishin njëjtin reagim: “Vetëm kaq?”. Ishte viti 1996 dhe Al Jazeera sapo kishte filluar transmetimet. Megjithatë, nga fillimi, kanali vetëm me lajme, i lindur nga një ide e Sheikut Hamad bin Kalifa Al Thani, njeriu pak vite do ri-bënte një komb, Katarin, ishte një revolucion. një botë arabe mësuar me mediat shtetërore, me titujt e gazetave dhe lajmeve, ndarë mënyrë barabartë, mes hapjes një spitali apo përurimit një rruge nga ana e udhëheqësit radhës, shtëpitë e miliona njerëzve papritmas erdhi një lajm i vërtetë. Përtej emisioneve debateve, ku ata flisnin ishin jo vetëm qeveritë, por edhe opozita. Kishte transmetime konfidenciale për temat diskutueshme, nga mënyra si e shohin gratë seksin, deri tek homoseksualiteti. Dhe predikimet e Sheikut Al Kardavi, fytyra e Vëllazërisë Myslimane. “Mendimi dhe mendimi i kundërt”, ishte krye herës, sllogani i Al Jazeeras, kujton Donatella Della Ratta, autore 2005-ën e largët, e librit “Al Jazeera. Media dhe shoqëria arabe mijëvjeçarin e ri”, libër ende sot mbetet shumë i rëndësishëm. Përzierja ishte krejtësisht e re për një rajon mësuar deri tani vetëm me një opinion: atë qeverisësit radhës. Dhe ku faktet nuk ekzistonin. Risia solli menjëherë probleme tek emetuesit dhe sponsorët Katar: nga akuzat për sionizëm, sepse i kish dhënë fjalën “armikut” izraelit, deri tek thirrjet zyrtare për ambasadorët e Dohas rajon, Al Jazeera nuk pati kurrë një jetë qetë. Pastaj erdhi 11 shtatori dhe nga lumë ishin, polemikat u shndërruan oqean. Fytyra e Osama bin Ladenit shoqëruar nga logoja e artë e televizionit u kthye një makth për civilët dhe qeveritë botën perëndimore: tek Al Jazeera, lideri i Al Kaedës ishte dërgonte mesazhe nga strofulla e tij Afganistan, për Al Jazeera dha intervistën e vetme pas 11 shtatorit. Për këdo kërkonte lajme ndërkombëtare atë kohë, kanali ishte një detyrim. Nga ato ditë lavdisë dhe polemikave mund thuhet se emetuesi televiziv nuk është çliruar kurrë: televizioni gjuhën arabe nuk ka qenë gjendje shkundë etiketën “i afërt me terrorizmin.” Atij gjuhën angleze, i krijuar vitin 2006, iu desh mbrojë veten kundër akuzave tilla nga dita e tij e parë, pavarësisht se kishte, krahasim me vëllanë e madh, standarde gazetareske shumë lartë. Momentet e lavdisë, për dy rrjetet, nuk kanë munguar: vitin 2001 kur filloi sulmi i udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara kundër Afganistan, gazetarët e Al Jazeera arabe ishin vetmit Kabul. E njëjta gjë ndodhi Gaza vitin 2008, ku ata shkëlqyen ishin gazetarët Al Jazeera anglisht. Por maja e suksesit dhe polemikave erdhi vitin 2011 kur televizioni, dhe bashkë me edhe Katari upjesë përbërëse e revolucioneve arabe, duke i dhënë hapësirë agjendave opozitave Tunizi, Egjipt, Jemen dhe Libi (shumë pak Siri). Kjo ishte koha kur establishmenti egjiptian (sot pushtet me ish gjeneralin Abdel Fattah al Sisi) dhe ai saudit, me Katarin dhe televizionin e tij kishin një llogari hapur prej vitesh, vendosi një herë e mirë , zëri i Al Jazeeras do duhej shuhej. Shumë ambicioz, shumë i pavarur, shumë i zhurmshëm: tamam si Katari i Sheikut Hamad. Katër vjet parë, kur mbreti u detyrua japë dorëheqjen nga presioni saudit, Al Jazeera u ridimensionua. Paratë, deri atëherë nuk kishte qenë një problem, filluan reduktohen. Disa nga emrat mëdhenj u larguan nga rrjeti. Përpjekja për nisur një kanal amerikan përfundoi para kohe. Por Al Jazeera, sidomos versionin e vet arab, vazhdoi flasë dhe sikletosë. mbrojtje kanalit nga sulmi i nisur nga Kajro dhe Riadi ditët e fundit kanë zbritur nga pak gjithë: një gazetë progresiste si britanikja The Guardian (“veprim qesharak”), një e përjavshme si The Economist (“përpjekje ngjall zemërim”), Kombet e Bashkuara (“sulm i papranueshëm mbi lirinë e informimit”), por fjalët mira i kanë zgjedhur gazetarët e versionit anglisht faqen e tyre internetit: “përpjekja për heshtur Al Jazeeran është një përpjekje për heshtur gjithë gazetarinë e pavarur rajon”. / La Repubblica – Bota.al
Nga Andi Bushati/ Basha po përbalt edhe çadrën e vet Posted: 03 Jul 2017 07:23 AM PDT

Nga Andi Bushati/ Lulzim Basha po rend me shpejtësi drejt organizimit një gare farsë PD. Ai po mohon me këmbëngulje një proces hapur, barabartë dhe ndershëm me kundërshtarët e tij parti. Duke mos pranuar zhveshjen nga ofiqet zyrtare, “de facto” ia hoqi humbja katastrofale zgjedhje, duke refuzuar një debat hapur brenda partisë, duke mbyllur veshët përpara kërkesës për shumë kohë dhe shumë drejta për rivalët e vet, ai është vënë papritmas pozicionin ku qe Edi Rama, pas 20 shkurtit. kohën kur PD-ja nisi aksionin e çadrës, i cili për nga kërkesat, slloganet dhe vlerat promovonte ishte pa dyshim, diamanti i kurorës opozitës 4-vjeçare, Rama çuditërisht mbante njëjtat pozicione si ato Bashës sot. Ai nuk pranonte largohej nga zyra, emër një gare ndershme. Ai nuk pranonte shtynte zgjedhjet, emër një konkurrimi barabartë. Ai nuk pranonte përjashtimin e faktorëve ekstraelektoralë, emër një konkurrimi sipas standardeve perëndimore. Edhe Rama ashtu sikurse Lulzim Basha tani, fshihej pas procedurave ligjore dhe kleçkave afateve për mohuar një gjë shumë madhe dhe rëndësishme: zgjedhjet e lira. Seç ndodhi pas e dimë gjithë. Marrëveshja okulte e natës 18 majit, iluzioni se pushteti i bandave, i drogës, i mediave kapura dhe i përfituesve koncensioneve, mund ndalohej me disa ministra dhe disa drejtorë rezultoi një katastrofë. Ndryshimi polikës nganuk ka zgjedhje me Ramën” përqafimin e idesë se Rama ëshë i kontrollueshëm, përfundoi si një ëndërr e keqe Kryesisht për fajet e veta, por po aq edhe për dinakërinë e kundërshtarit, Lulzim Basha i dhuroi demokratëve rezultatin keq historinë e tyre politike. Kjo traumë e papritur i ndau demokratët dy grupe mëdha. njërën anë u renditën ata besuan tek “Republika e re” dhe vazhdojnë predikojnë, se Basha duhet amnistuar. Ata janë bindur se atij i duhet dhënë edhe një mundësi e dytë. Dhe këtë arsyetim e mbështesin faktin se humbja ndodhi për shkak mungesës përvojës, për shkak naivitetit, për shkak një besimi tepruar tek një kundërshtar doli hileqar sesa e kishin imagjinuar. gjithë këtë logjikë, vihet gjithnjë pikpyetje aftësia politike e Bashës, po asnjëherë, asnjëherë vetme, parimësia e qëllimeve tij. Sipas tyre, lideri i ngrirë i PD-së është gjithnjë po i njëjti, i gatshëm sakrifikojë për zgjedhjet e lira, për mundësi dhe shance barabarta garë, shkurt për ato vlera ai i përmblodhi slloganin e “Republikës re”. Ndërsa grupimin e dytë radhiten ata e shohin Bashën si një pazarxhi vogël. vlerat e çadrës qe i gatshëm t’i shiste për disa zyra ministrash dhe disa drejtori fitimprurëse. Sipas tyre marrëveshja me Ramën nuk qe as një llogari e gabuar, as një kalkulim naiv, por një vendim i ndërgjegjshëm i një politikani përpara se besojë tek vlerat, beson tek allishverishet. Fatkeqësisht mënyra se si Basha po sillet me zgjedhjet e brendshme parti, ku po mohon garën dhe konkurrencën e ndershme, po i jep drejtë këtyre dytëve. I vënë papritmas pozicionin e Ramës, ai po tregon se dy janë bij njëjtës republikë, me njëjtën mendësi dhe me njëjtat vese. dy nuk besojnë as tek demokracia dhe as tek vota, por thjesht tek pushteti dhe tek forca. këtë kuptim, 22 korriku po e përdhos imazhin e çadrës shumë sesa 18 maji. Basha pamë bulevard ishte thjesht një rol. Basha i ngrirë selinë e PD-së është origjinali. (lapsi.al)
Le Temps (1939): Protesta e njëqind shqiptarëve të Francës ndaj Italisë fashiste dhe telegrami i tyre Posted: 03 Jul 2017 06:44 AM PDT

Nga Aurenc Bebja*, Francë Gazeta franceze, “Le Temps”, ka botuar, mërkurën e 12 prillit 1939, faqen n° 2, telegramin e shqiptarëve Francës,  lidhje me pushtimin e Shqipërisë nga Italia fashiste. Patriotët shqiptarë, megjithëse asokohe ishin kundërshtarë Mbretit Zog, i kanë lënë mënjanë kontradiktat e tyre dhe janë vënë dispozicionin e tij për mbrojtur atdheun. Bashkëkombasit tanë Francë po përgatishen për tu rikthyer atdhe me qëllim për luftuar fashistët. njëjtën kohë, ata u kanë dërguar një telegram kombeve lira, interesuara ose kërcënuara mbrojnë kombin shqiptar. Çfarë përmban ky telegram? Cilave vendeve u drejtohej ? vijim do gjeni dokumentin e plotë sjellë shqip nga Aurenc Bebja, Blogu “Dars (Klos), Mat – Albania”: image Tirana Observer: “Analiza e Lubonjës për opozitën e re: LSI parti oligarkike, ka punuar me të pasurit…” plus 9 moreNjëqind shqiptarë jetojnë krahinën e Lyon-it u mblodhën dje po qytetin Lyon. Ata kanë dërguar një delegat Paris kërkojë një pasaportë kolektive me qëllim për shkuar luftë. Emigrantët, deri tani kundërshtarë mbretit Zog, cilët merrnin pjesë mbledhje, i kanë dërguar një telegram këtij sovrani për t’i thënë ata janë dispozicionin e tij për mbrojtur atdheun. Shqiptarët e vendosur departamentin e Loire-s i janë drejtuar Z. Daladier, president i këshillit, dhe ambasadorëve Anglisë, Greqisë, Jugosllavisë, Shqipërisë, Rumanisë dhe Turqisë nëpërmjet telegramit vijim : Anëtarët e kolonisë shqiptare Loire-s protestojnë fuqishëm kundër sulmit vendit tyre nga fashistët e Musolinit. Ata sigurojnë bashkëkombasit e tyre për simpatinë kanë ndaj atdheut dhe zotohen për ta mbrojtur atë me gjithë energjinë e tyre. Ata kërkojnë ndaj kombeve lira dhe atyrëve janë interesuara ose kërcënuara, gjatë një afati pak a shumë shkurtër, nga vazhdimësia e këtyre akteve plaçkitëse dhe vrasëse, shpëtojnë kombin shqiptar. Rroftë populli shqiptar i lirë dhe krenar!”  Burimi: Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania
Nga Armand Plaka / Rroftë Shqipëria e re! Posted: 03 Jul 2017 06:30 AM PDT

Nga Armand Plaka/ Viva la nuova Albania! Pikërisht kështu thuhet një parullë shkruar muret e një shkolle Tiranë, ndërsa nxënëset e saj realizojnë një numër harmonik me patina e mbajnë veshur një uniformë, çka për kohën konsiderohej një stil modern, por njëkohësisht tashmë edhe shumë i përhapur radhët e rinisë fashiste, “balila”-ve Itali e Shqipëri. Ishte viti 1941 dhe dukej se planet e italianëve për Shqipërinë e shqiptarët, kishin marrë udhë e tashmë vendi i vogël, ishte bërë pjesë vitale e Perandorisë re Romake, shtrirë brigjet e “Mare Nostrum”. image Tirana Observer: “Analiza e Lubonjës për opozitën e re: LSI parti oligarkike, ka punuar me të pasurit…” plus 9 more Por ajo shkoi ndërmend menjëherë sapo i pashë (mua rezultojnë për herë parë), si pjesë e fondit mbi Shqipërinë i koleksionit pasur fotografik Institutit LUCE Romë, është fakti se sa herë është dashur ky vend t’ia nisë nga e para, nisë dukje një jetë re e çdo rast t’a quante atë “Shqipëria e re”, duke hedhur pas krahëve e zeronte çdo gjë ishte përjetuar deri atë çast, paçka se ato përbënin kontribute modeste, por shumë mundimshme, vetë atyre njerëzve, mos prindërve e gjyshërve tyre. A nuk ndodhi kështu kur u shpall pavarësia? Apo kur erdhi Princ Vidi? Po kur u shpall monarkia? Po kur pushtet erdhën komunistët, e “Shqipëria e Re” madje vijonte quhej e tillë, paradoksalisht deri kur regjimi po përpëlitej për mbijetesë, ndërsa populli lutej ajoe reja” bëhej një orë e parëe vjetër”. image Tirana Observer: “Analiza e Lubonjës për opozitën e re: LSI parti oligarkike, ka punuar me të pasurit…” plus 9 more “Rilindja”, apo “Republika e re”, janë terma simetrikë si eufemizma ndaj “Shqipërisë Re”, na i solli mënyrë sofistikuar kjo kohë, ndërsa çdo katër vjet kemi përjetuar teorikisht nga një “Shqipëri re”, mbushur me premtime e bilance, duke na bërë besojmë vërtetë se çdo mandat qeverisës është një revolucion vehte. Ndoshta shqiptarët ka ardhur koha mos përjetojnë revolucione, por evolucion mentalitet, praktikë jetësore e shtetformuese, derisa “Shqipëria e re” vijë natyrshëm, si pasojë e respektimit rregullave lojës, punës e kontributeve brezave, dhe e jo e nihilizimit dhe mosvlerësimit, përjashtimit dhe trumbetimit pavlerë çdo metri katror shtrohet me pllaka apo me asfalt, larg anatemizmit dhe njollosjes po na çojnë gjithëve qorrsokak. Vetëm kështu do ecim përpara e nuk do ta përjetojmë “Shqipërinë e re”, duke kthyer sytë mbrapa e uruar si dikur, “e reja” bëhet një orë e parëe vjetër”.
Rama ngre grupet e punës, fati i administratës në dorë të këtyre deputetëve Posted: 03 Jul 2017 06:10 AM PDT

Kryeministri Edi Rama ka njoftuar sot ngritjen e pesë grupeve punës cilët do përgatisin raporte hollësishme nga puna e deputetëve, te reforma administratë dhe eliminimi i burokracive shtetërore për t’i diskutuar fund muajit gusht. Sipas kreut qeverisë, Gramoz Ruçi do drejtojë grupin e punës do përgatisë rekomandimet për veprimtarinë e partisë dhe punën e deputetëve, ndërsa Niko Peleshi do drejtojë grupin e punës për reformën Administratë. FJALA E RAMES Duhet ngritur nga sot një grup pune, nën drejtimin e Sekretarit Përgjithshëm partisë dhe kryetarit aktual grupit. përbërjen e tij mendoj jenë dhe Taulant Balla, Saimir Tahiri, Ermonela Felaj, Klodiana Spahiu, Ulsi Manja e çdokush tjetër Gramozi mund shohë arsyeshme përfshijë. Ky grup duhet përgatisë një raport formën e një dokumenti rekomandimesh për çdo aspekt veprimtarisë parlamentare partisë, si dhe aktivitetit deputetit, jo vetëm parlament, po edhe zonën e përfaqësimit. Zyrat kryesore elektorale çdo bashki Shqipërisë duhet adaptohen dhe funksionojnë katër vjetet e ardhshme si zyra grupit parlamentar qarkut – për suksesin e koalicionit madh me njerëzit e zakonshëm, rrjeti kombëtar i zyrave deputeteve është tanimë një domosdoshmëri. Nga ana tjetër, gjatë këtij turi duhet analizohen dhe pastaj renditen problematikat kryesore natyrës politike, sociale dhe infrastrukturore duhen adresuar katër vitet e ardhshme, nga qeveria e re. Këto problematika dhe 3 prioritetet kryesore çdo qark, zbërthyera për çdo Zonë Administrative Zgjedhore, duhet jenë pjese e raporteve do paraqesin udhëheqësit e qarqeve Asamblenë Kombëtare Partisë. Një grup pune, i përbërë nga Milva Ikonomi, Evis Kushi, Almira Xhembulla, Vilma Bello, Ardiana Jaku dhe Laert Duro duhet përgatisë Dokumentin Kombëtar mbi sa lart, konsultim edhe me gjithë kryetaret e bashkive, pa dallim ngjyrash partiake, pra një dokument sintezë 12 raporteve drejtuesve qarqeve. Një grup pune i përbërë nga Niko Peleshi, Damian Gjiknuri, Bledi Çuçi, Lindita Nikolla, Ogerta Manastirliu duhet analizojë organizimin administrativ çdo sektor dhe përgatisë një Dokument Rekomandimesh për reformën e administratës shtetërore. Ky dokument duhet përmbajë një analizë gjendjes ekzistuese si edhe një draft-projekt ristrukturimi rrjetit agjencive, inspektoriateve, zyrave kombëtare, rajonale e lokale; me propozime për shkrirjen, bashkimin, apo zgjerimin, rast pas rasti, institucioneve ekzistuese. Edhe ky dokument duhet jete gati për mbledhjen e Asamblesë Kombëtare partisë, fund gushtit. Po njësoj, duhet përgatitet edhe Dokumenti i Rekomandimeve për Derregullimin, mbi një analize tërësore numrit licencave e dokumenteve kërkohen këtë vend për marrë drejta, apo shërbime nga shteti. Qëllimi ynë do jete ta lehtësojmë maksimum peshën e burokracisë mbi njerëzit dhe mbi sipërmarrjet, si dhe te garantojmë çdo dokument i kërkohet qytetarit, apo sipërmarrjes nga zyrat e shtetit, vetë shteti ta siguroje për qytetarin, ose sipërmarrjen një sportel vetëm, pa e detyruar qytetarin bredhë 17 zyra për plotësuar dosjen e një kërkese ndaj shtetit dhe ndeshet me 17 hajdutë. Për këtë dokument duhet te angazhohet një grup pune i përbërë nga Arben Ahmetaj, Erion Braçe, Ilir Beqja, Ditmir Bushati, Elisa Spiropali, Klotilda Ferhati dhe Milena Harito. Një grup pune i përbërë nga Fatmir Xhafaj, Blerina Gjylameti, Ilir Pendavinji, Alket Hyseni, Ana Dhamo, Flamur Golemi dhe Arben Kamami duhet analizojë dhe përmbledhë një raport sa plotë për Asamblenë kombëtare, gjendjen aktuale politike dhe organizative partisë çdo qendër votimi nën dritën e rezultatit 25 qershorit.    
DEKLARATA/ Gara në PD, Paloka dhe Spaho refuzojnë të plotësojnë kërkesat e kritikëve Posted: 03 Jul 2017 05:48 AM PDT

një kohë kur afati zyrtar për regjistrimin e kandidatëve për kreun e ri PD-së ka skaduar, sot do mblidhet Kryesia e kësaj force për miratuar kandidaturat. Kështu, me anë një deklaratë për shtyn, dy nënkryetarët e PD-së, Edi Paloka Edmond Spaho kanë bërë qartë edhe disa nga rregullat do ndiqen për zgjedhjen e kreut ri, duke refuzuar kështu plotësimin e kërkesave zërave kritikë, siç janë Astrit Patozi apo dhe Eduard Selami. DEKLARATA Ne përfundim te procesit te paraqitjes se kandidaturave per Kryetar te PDSH, kane paraqitur dokumentacionin ne sektorin e Organizimit disa kandidate. Sot do te mblidhet Kryesia e PDSH per te miratuar kandidaturat qe do te garojne per Kryetar te PDSH. Ne lidhje me disa pretendime te ngritura gjate ketij procesi sqarojme: 1- Cdo kandidat paraqet kerkesen e tij ne sektorin e Organizimit te PDSH. Statuti i PDSH, dhe aktet e tjera te dala ne zbatim te tij si dhe organizmat e PDSH garantojne gare te ndershme, te drejte dhe te barabarte per kedo qe desheron te kandidoje. 2- Procesi i shpallur i gares per Kryetarin e PDSH eshte normal dhe bazuar ne statutin e saj. Kryetari i Partise, bazuar ne nenin 43, pika 2 ka autorizuar delegimin e te gjithe vendi-marrjes organizative te dy Nenkryetaret dhe Sekretari i Pergjithshem. 3- Neni 30, pika 2, flet per paraqitjen e kandidateve per pushtet qendror dhe vendor: “Kryesite e Degeve vendosin per kandidaturat e Keshilltareve vendore. Per bashkite e kategorise se pare, lista e keshilltareve te pergatitur nga kryesite e Degeve miratohen nga Kryesia e PDSH.” Kompetencat e Kryesise se PDSH percaktohen ne nenin 40, pikat 1 deri 9. Ne asnje prej tyre nuk parashikohet e drejta e Kryesise per te hapur garen per Kryetar Partie. 4- Koha e zgjedhjes se Kryetarit te PDSH dhe organeve te tjera te saj percaktohet ne nenin 58 te Statutit: “Te gjitha organet e Partise duhet tu nenshtrohen zgjedhjeve te pakten cdo kater vjet. Sikurse dihet zgjedhjet e fundit jane zhvilluar me 22.07.2013. Zgjedhjet e ardhshme do te mbahen me 22.07.2017. 5- Databaza e partise krijohet dhe administrohet ne perputhje me statutin e PDSH. Neni 13/1 percakton detyrimin e mbajtjes se Regjistrit elektronik dhe pika 2 e ketij neni thote: “Rregullat e hollesishme per formatin e regjistrit, administrimin, dhe aksesimin e tij percaktohen me vendim te Kryetarit te Partise. Ne vendimin e dy nenkryetareve te partise per hapjen e gares per Kryetarin e PDSH percaktohet se ne votim do te marrin pjese vetem ata te cilet jane antare te PDSH deri ne daten 28.06.2017. Qe nga data 28.06.2017 ne PDSH nuk ka patur dhe nuk do te kete antaresime te reja deri sa te perfundoje procesi i zgjedhjes se kryetarit te saj. Listat e antaresise administrohen sipas statutit dhe rregullave te permendura me siper. Cdo dege e PDSH ku do votohet per Kryetarin e PDSH do marre ne avance ne perputhje me vendimin e Komisionit te Organizimit dhe Kontrollit te Operacioneve Elektorale kopje te listes se antaresise te Deges se saj te cilen ajo e disponon edhe ne Dege. Listat e votimit sipas percaktimeve ne statut do administrohen nga komisioni i votimit i cili kryesohet nga Kryetari ose Sekretari i Deges dhe antare te tjere qe i zgjedh Kryesia e Deges. Cdo kandidat do te kete vezhgues ne cdo komision votimi. Cdo Dege e PDSH administron databazen e antaresise se saj. Cdo ndryshim ne Databazen ne qender behet vetem me kerkesen zyrtare te Deges shoqeruar me dokumentacionin e plote te antarit qe shtohet apo largohet. 6- Komisioni i Organizimit dhe kontrollit te Operacioneve Elektorale, perberja e tij dhe kryesimi krijohen ne baze te nenit 46 te statutit dhe eshte kompetence e Kryesise se PDSH. Sipas pikes 2 te ketij neni ai ka autoritetin per pergatitjen dhe organizimin e operacioneve te votimit ne nivel kombetar dhe territorial dhe siguron rregullsine e tyre. Ai nderhyn ne zgjidhjen e ceshtjeve elektorale ne Deget e Partise ne perputhje me aktet e nxjerra per kete qellim. Ai pergjigjet perpara Kryesise se Partise. Ne keto rrethana ne si drejtues te PDSH nuk mund te plotesojme kerkesa qe nuk parashikohen apo jane ne kundershtim me statutin, dhe as te ndryshojme statutin e PDSH. Ne garantojme qe brenda kompetencave tona do sigurojme per cdo kandidat nje proces te rregullt, te ndershem dhe te barabarte sipas statutit te PDSH.   NenKryetaret e PDSH: Edi Paloka Edmond Spaho
Ministrat teknikë: Konflikti PS-PD rrezikon të lërë pa energji gjithë vendin Posted: 03 Jul 2017 05:30 AM PDT

Konflikti mes Partisë Socialiste dhe asaj Demokratike rrezikon lerë pa energji gjithë vendin. Burime pranë qeverisë bënë me dije se ka një ngërç lidhur me përballimin e situatës dhe nevojës për importe. Aktualisht është Operatori i Shpërndarjes Energjisë Elektrike po siguron energjinë e nevojshme përmes ardhurave saj. Por lojë mund hyjë KESH ka dispozicion 22.4 milionë euro nga Projekti me Bankën Botërore për Rimëkëmbjen Energjetike, fond i parashikuar specifikisht për raste emergjente dhe kriza si rrjedhojë e thatësiravë. Edhe pse paratë janë ato nuk mund përdoren për shkak se vendimi për përdorimin e tyre duhet kalojë Këshillin e Ministrave. njëjtat burime konfirmuan se ministrat teknikë Partisë Demokratike s’kanë firmosur asnjë vendim duke lënë pezull autorizimin për KESH përdorë paratë e projektit për importin e energjisë. Një vendim i tillë shihet si i nevojshëm për shmangur situata vështira vazhdim. OSHEE nga ana tjetër rrezikon nëse vijon përdorë ardhurat e saj për importe shkurtojë pjesën e investimeve. Kompania e shpërndarjes realizoi blerje energjie nga importi maj masën e 173 269 Mwh ndërkohe gjatë përgjatë gjithë muajit qershor kontraktoi vetëm për tre ditët e fundit Qershorit dhe për muajin Korrik import masën e 285 600 Mwh. Rrjedhimisht, gjatë gjithë Qershorit, vendi u furnizua me energji elektrike duke përdorur prodhimin e sforcuar kaskadës Drinit nga KESH-i çka çoi edhe uljen e ndjeshme nivelit Fierzë. Aktualisht, niveli i liqenit Fierzës ka zbritur 272 m ndërsa prurjet janë tejet ulëta. KESH-i tashmë prodhon për nevojat e OSHEE-së vetëm duke shfrytëzuar sasinë e prurjeve natyrale, me synim mos ulë tej nivelin e kaskadës. Për shkak rritjes konsumit, nisur edhe nga temperaturat e larta atmosferike, OSHEE është detyruar shtojë sasinë e importit energjisë, me synim garantimin e furnizimit konsumatorëve. Përtej sasisë kontraktuar fund periudhës drejtimit nga administratori teknik, OSHEE ka hapur procedurën edhe për një sasi shtesë energjisë nga importi për muajin Korrik masën 112 000 Mwh. Kryeja e importeve kushtet e thatësirës tejzgjatur dhe nivelit ulët kaskadës pamundëson mbulimin e ngarkesës pikut, bën edhe çmimet e importit jenë pafavorshme për OSHEE-në./Monitor
Presidenti i Zyrihut: S’kemi ofertë për Sadikun Posted: 03 Jul 2017 05:20 AM PDT

E ardhmja e Armando Sadikut mbetet ende e paqartë, ndonëse zërat për interesimin e skuadrave ndryshme, madje edhe nga Izraeli nuk kanë munguar. Futbollisti i kombëtares kuqezi ka shijuar pushimet Shqipëri, por nuk dihet nëse do ta vijojë stërvitjen me Zyrihun zotëron kartonin e tij. 26-vjeçari bën pjesën listën e futbollistëve mendohet se do ta vijojnë karrierën larg klubit zviceran. Presidenti i Zyrihut, Ancillo Capena, i pyetur për ardhmen e Sadikut e ka pranuar se sulmuesi shqiptare do largohet dhe kjo është normale, por për momentin nuk ka mbërritur asnjë ofertë zyrtare për kartonin e tij. Nëse Zyrihu nuk arrin përfitojë nga kartoni i Sadikut këtë merkato vere, atëherë do ta humbasë me parametër zero. Nga skuadra sapo u ngjit Superligës e Zvicrës mund largohet edhe Burim Kukeli, moshën 33-vjeçare nuk konsiderohet lojtar i perspektivës. Sikurse veproi me Sadikun gjatë janarit Zyrihu mund ta huazojë lojtarin te Lugano, aktualisht pjesëmarrëse Europa League.
Reklama