Home » “Artistët ferizajas kërkojnë të mbrohen dhe tu jepen në shfrytëzim objektet e vjetra të ish gjimnazit të parë në Ferizaj” plus 9 more Ferizaj Press

“Artistët ferizajas kërkojnë të mbrohen dhe tu jepen në shfrytëzim objektet e vjetra të ish gjimnazit të parë në Ferizaj” plus 9 more Ferizaj Press

h1 a:hover {background-color:#888;color:#fff ! important;} div#emailbody table#itemcontentlist tr td div ul { list-style-type:square; padding-left:1em; } div#emailbody table#itemcontentlist tr td div blockquote { padding-left:6px; border-left: 6px solid #dadada; margin-left:1em; } div#emailbody table#itemcontentlist tr td div li { margin-bottom:1em; margin-left:1em; } table#itemcontentlist tr td a:link, table#itemcontentlist tr td a:visited, table#itemcontentlist tr td a:active, ul#summarylist li a { color:#000099; font-weight:bold; text-decoration:none; } img {border:none;}

“Artistët ferizajas kërkojnë të mbrohen dhe tu jepen në shfrytëzim objektet e vjetra të ish gjimnazit të parë në Ferizaj” plus 9 more Ferizaj Press

Artistët ferizajas kërkojnë të mbrohen dhe tu jepen në shfrytëzim objektet e vjetra të ish gjimnazit të parë në Ferizaj Posted: 27 Jun 2017 10:02 AM PDT

Komuniteti i artistëve dhe pedagogëve artit kërkon marr mbrojtje dhe mirëmbajtje ish ndërtesën e gjimnazit dhe ish  konviktit nxënësve. Komuniteti i artistëve dhe pedagogëve artit Ferizaj  përmes një kërkese sot i janë drejtuar qeverisë komunale Ferizajt tu japë shfrytëzim ish ndërtesën e gjimnazit vjetër ( ndërtuar vitin 1928) dhe ish konviktin e nxënësve (i ndërtuar vitin 1934) këtë kërkesë  kërkohet  këto objekte ridestinohen dhe kalojnë shfrytëzim  si shkollë e mesme e arteve. Artistët ferizajas kërkesën e kanë bazuar edhe vlerën kulturore këtyre objekteve si dhe nevojën e këtij komuniteti për objekte bazuar  ne vlerën kulturore tyre  e sidomos për lokalitetin ku gjendet, pasi gjitha ndërtesat kanë bëjnë artin dhe kulturën ferizajase  gjendet afërsi dhe rreth këtyre objekteve. “Nga ky këndvështrim optimist, një objekt i përhershëm plotëson kërkesat dhe nevojat për nxënës dhe pedagogë këtij institucioni edukativ, padyshim se mund jetë objekti I vjetër (1934), i gjendet Rr. Ramadan Rexhepi, përballë Qendrës Kulturës Ferizaj, (shih foton). Ne si komunitet i artistëve, bashkë me pedagogët e shkollës, artistët e lirë etj, e shtrojmë këtë kërkesë me shpresë hasim mirëkuptim, fillimisht ky objekt mos rrënohet, e pastaj destinohet si Shkollë e Mesme e Arteve Ferizaj. Një gjë është se e domosdoshme thuhet se ky objekt është afër Teatrit Qytetit, afër Qendrës Kulturës, afër Galerisë Arteve, afër Muzeut Qytetit, Kinemasë Qytetit, Qendrës Rinore etj për cilat shumti ka nevojë Shkolla e Mesme e Arteve për promovime dhe organizime” thuhet mes tjerash kërkesën e nënshkruar nga artistët dhe pedagogët  e artit Ferizaj. Kjo Iniciativë vije nga një grup artistësh nga tri fushat e artit: figurativ, muzikor dhe dramatik si dëshirë një ditë krijohet një shkollë e mesme e veçantë e arteve apo “Liceu artistik” Ferizaj. Autorët e kësaj kërkese besojnë me punën  e tyre dhe me një përkrahje vogël do mund t’i kthejnë Ferizajt një objekt kulturës me vlerë dhe përdorshëm. “Një renovim i vogël krijon hapësirë për ne e mbrojtje arkitekturës vjetër” ka thënë Lebibe Topalli, piktore dhe një nga aktivistet aktive Ferizaj. Artistet-ferizajas “Artistët ferizajas kërkojnë të mbrohen dhe tu jepen në shfrytëzim objektet e vjetra të ish gjimnazit të parë në Ferizaj” plus 9 more Ferizaj Press Artistet-ferizajas “Artistët ferizajas kërkojnë të mbrohen dhe tu jepen në shfrytëzim objektet e vjetra të ish gjimnazit të parë në Ferizaj” plus 9 more Ferizaj Press Artistet-ferizajas “Artistët ferizajas kërkojnë të mbrohen dhe tu jepen në shfrytëzim objektet e vjetra të ish gjimnazit të parë në Ferizaj” plus 9 more Ferizaj Press Artistet-ferizajas “Artistët ferizajas kërkojnë të mbrohen dhe tu jepen në shfrytëzim objektet e vjetra të ish gjimnazit të parë në Ferizaj” plus 9 more Ferizaj Press
Thaçi zhvillon bisedë telefonike me Nishanin, e uron për mbarëvajtjen e zgjedhjeve në Shqipëri Posted: 27 Jun 2017 08:13 AM PDT

Ai thotë se e ka uruar presidentin Nishani për procesin zgjedhor nëpër cilin po kalon Shqipëria. “Presidentin Nishani, përmes një bisede telefonike, sot e urova për mbarëvajtjen e procesit zgjedhor nëpër cilin po kalon Shqipëria. Institucionet, partitë politike dhe qytetarët atje, sikurse edhe Kosovë, dëshmuan pjekuri dhe kulturë lartë politike, duke organizuar zgjedhje lira, fer dhe demokratike”, është shprehur ai. Thaçi thekson se Kosova dhe Shqipëria kanë krijuar traditë mirëfilltë organizimit zgjedhjeve me standarde evropiane.
Këto vende do mbesin pa rrymë ditëve në vijim Posted: 27 Jun 2017 08:13 AM PDT

Mirëmbajtje  planifikuar -Nuk ka  Ndërprerje me kërkesë KOSTT-it -Nuk ka  Ndërprerje e domosdoshme për punimet për sigurinë e sistemit 1. Më 29.06.2017 ne NS 35/10 kV Koliq do te ndërprehet: ·         Dalja 10  kV Grashtice (Kodi: 14016001) ,prej orës 10:00 deri ora 15:30                                              Gjatë kohës sa do zgjasin punimet pa furnizim me energji elektrike do mbesin: Grashtica dhe Radasheci. Arsyeja e ndërprerjes: Pastrimi i trases. 2. Më 29.06.2017 në NS TS 110/35/10kV Palaj do  ndërprehet: ·         Dalja 10 kV Fidanishte (Kodi 18024003)   prej orës 10:00 deri orën 15:30  Gjatë kohës sa do zgjasin punimet pa furnizim me energji elektrike do mbesin: Hashanët-Kastriot, Elektromonti, Palaj, Intering-Xhevdet Shoshi dhe Trafo Plaskos. Arsyeja e ndërprerjes: Promontimi i shtyllave .  Ndërprerje me kërkesë palëve treta 1.Më 29,30.06.2017  LP 10 kV Llausha do ndërprehet: ·         Dalja 0.4 kV Doberdoli 1 (Kodi: 14000013164 ) prej orës 09:00 deri orën 12:00..       Gjatë kohës sa do zgjasin punimet pa energji elektrike do mbesin: Një pjes e Fshatit Doberdol. Arsyeja e ndërprerjes: Vendosja e konzollave . 2. Më 01.07.2017  LP 10 kV Llausha do ndërprehet: ·         Dalja 0.4 kV Doberdoli 1 (Kodi: 14000013164 ) prej orës 09:00 deri orën 12:00..        Gjatë kohës sa do zgjasin punimet pa energji elektrike do mbesin: Një pjes e Fshatit Doberdol. Arsyeja e ndërprerjes: Vendosja e konzollave . 3. Më 29.06.2017 në NS 35/10 kV Drenasi do ndërprehet:  ·         Dalja 10 kV Shtrubullova (Kodi: 16021004)  prej orës 09:00 deri orën 12:00 dhe prej orës 15:00 deri orën17:00  Gjatë kohës sa do zgjatin punimet, pa furnizim me energji elektrike do mbesin: Shtrubullova, Krajkova, Domaneku, Baica, Tërdevci dhe Obria.  Arsyeja e ndërprerjes: Punimi i  kokave kabllovike ne kabllon 3x1x50 mm² 20 kV ne Shtyllat e LP 10 kV  Prizreni  Mirëmbajtje  planifikuar -Nuk ka  Ndërprerje me kërkesë KOSTT-it -Nuk ka  Ndërprerje e domosdoshme për punimet për sigurinë e sistemit 1. Më 29.06.2017 në NS 35/10 kV Sharr-Dragash do ndërprehët:  ·         Dalja 10 kV Bresana (Kodi:30036007)  prej orës 10:00 deri orën 14:00  Gjatë kohës sa do zgjatin punimet, pa furnizim me energji elektrike do mbesin: Fshatrat : Blaq, Brodosanë, Buzez, Kuk, Kuklibeg, Zaplluxhe, Afariste : N.P.T
Kompanitë hungareze shfaqin interesim për trajtimin e ujërave të zeza Posted: 27 Jun 2017 07:06 AM PDT

Ferizaj.27.06.2017. Kompanitë hungareze shfaqin interesim për trajtimin e ujërave zeza dhe problemeve tjera ambientale komunën e Ferizajt
Kryetari i komunës Ferizajt Muharrem Svarqa ka pritur sot një takim disa përfaqësues kompanisë hungareze BioFive cilët kanë shfaqur interesimin e tyre për investuar komunën e Ferizajt rreth trajtimit ujrave zeza dhe problemeve tw tjera tw natyrws ambientale.
Me këtë rast kryetari i komunës u ka dhënë disa informacione këtyre përfaqësuesve lidhur me zhvillmin e Ferizajt ndër vite. Ai u ka dhënë infromacione shumta për infrastrukturën e Ferizaj dhe nevojat për investime.
Gjatë këtij takimi ue ditur se kryetari i komunës ka pasur disa takime edhe me ambasadorin e Hungarisë Kosovë për shumw projekte, ndërsa veçanti për trajtimin e ujrave zeza e kanw një kosto rreth 20 milionë euro.
Trajtimi i ujërave zeza është menduar realizohet përmes kredive buta cilat i përkrahë qeveria hungareze , pastaj është biseduar edhe per nevojën e investimeve për rregullimin e transporti urban po ashtu përmes kësaj forme bëri ditur kryetari Svarqa për përfaqësusit e kompanisë BioFive.
Gjatë këtij takimi është potencuar se edhe trajtimi i mbeturinave duhet merret me seriozitet, ndërsa po kërkohet një kompani gjitha këto punë do t’i trajtojë me përgjegësi.
Kryetari i komunës Svarqa ka shpjeguar këtë takim se komuna do ofrojë mjaft lehtësira nëse arrihet marrëveshja për një bashkëpunim tillë.
Komuna për ju do mund ofrojë infrastrukturën përcjellëse dhe ndihmë për gjitha procedurat u duhen si dhe tokën ku do planifikohet ndërtimi i objektit e cila mund jepet shfrytëzim për 99 vite sipas ligjeve fuqi. Komuna ju garanton se nuk do ballafaqoheni me asnjë pengesë, shantazh apo ndonjë problem tillë gjatë kryerjes propcedurave u thënë kryetari Svarqa afaristëve nga Hungaria.
Ai po ashtu ka njoftuar se komuna e Ferizajt ka qenë përfituese edhe e projekteve tjera cilat kanë bëjnë fizibiletetin rajone ndryshme.
BIK-u pranon lëshimin e bërë për rastin “Lavdrim Muhaxheri” në Kaçanik Posted: 27 Jun 2017 07:00 AM PDT

Bashkësia Islame e Kosovës e konsideron si lëshim të saj rastin e lajmërimit të vdekjes së militantit famëkeq të grupit Shteti Islamik [IS], Lavdrim Muhaxheri, që ishte bërë në xhaminë e qytetit të Kaçanikut.

Këshilli i Bashkësisë Islame Kaçanik, pati shfrytëzuar xhaminë e qytetit dhe mikrofonët minaren e saj për njoftuar komunitetin për vdekjen e Lavdrim Muhaxherit. xhami, po ashtu ishin dhënë njoftimet, emër familjes tij, për ata donin shprehnin ngushëllimet e tyre. Zëdhënësi i Bashkësisë Islame Kosovës, Ahmet Sadriu, i ka thënë Radios Evropa e Lirë se rastin e lajmërimit vdekjes Lavdrim Muhxherit nga ana e Këshillit Bashkësisë Islame ka qenë një rast unik i pa ndodhur parë. “ rastin e Lavdrim Muhaxherit ka qenë një rast unik. Nuk kemi pasur raste tilla herët dhe njoftimi për është bërë si i përgjithshëm. Është bërë një lëshim këtë rast besoj se ardhmen do ta rregullojmë. Nuk besoj ardhmen raste tilla bëhet një njoftim i tillë, do ta rregullojmë edhe këtë çështje. Nuk do përsëriten rastet e tilla”, ka thënë Sadriu. Ai ka treguar se është traditë e besimtarëve besimit islam rastet e vdekjes t’i lajmërojnë xhami, këtë rast Këshillin e Bashkësisë Islame. “Zakonisht xhami shkojnë tek imami dhe është traditë kërkohet njoftohet xhemati nëpërmes një thirrje quhet sallë apo ‘temxhid’, i njofton gjithë qytetarët ka një rast vdekje dhe për marrë pjesë varrim. Kjo është traditë e kahershme”, thotë Sadriu. Bashkësia Islame e Kosovës, ka thënë Sadriu, ka marrë masa ndaj kryetarit Këshillit Bashkësisë Islame Kaçanik, Florim Neziraj, i cili kishte shfrytëzuar xhaminë e qytetit për njoftuar qytetarët për vdekjen e Lavdrim Muhaxherit. Neziraj, ka shtuar Sadiku, është shkarkuar nga detyra e kryetarit Këshillit Bashkësisë Islame Kaçanik. Artistet-ferizajas “Artistët ferizajas kërkojnë të mbrohen dhe tu jepen në shfrytëzim objektet e vjetra të ish gjimnazit të parë në Ferizaj” plus 9 more Ferizaj Press “Florim Neziraj është shkarkuar nga pozita e kryetarit këshillit Bashkësisë Islame Kaçanikut”, ka thënë Sadriu. Radio Evropa e Lirë ka bërë përpjekje për kontaktuar Florim Nezirajn, por nuk ka arritur marrë përgjigje. Megjithatë, kohë parë Neziraj, i kishte thënë Radios Evropa e Lirë se është i vetëdijshëm për atë ka bërë dhe kishte thënë se për rastin dhe veprimet e tij kishte biseduar edhe me Myftiun e Kosovës, Naim Tërnava. Familja Muhaxheri hap derën për ngushëllime ​”Normalisht, Myftiut nuk i ka ardhur mirë, por ne e bëjmë këtë për gjithë qytetarët dhe nuk kam llogaritur se u bë keq diçka. Këtu ka qenë pyetje familja, e jo Lavdrimi. Absolutisht, unë i kam bërë një shërbim familjes. Pra, unë i kam bërë një shërbim familjes dhe nuk e ndjej si një gabim. Nuk jam penduar për këtë punë”, pati thënë Neziraj. Ndërkohë, veprimi i Florim Neziraj, sipas ekspertit çështjeve sociologjisë religjionit, Ismail Hasani, ka shkaktuar indinjatë thellë tek qytetarët e Kosovës. rastet e lajmërimeve tilla për vdekje bëhen xhami, Hasani thotë se me rëndësi është elementi i kodit etik njerëzimit, sesa eventualisht ndonjë mospërcaktim i kodeve edhe rregullave sjelljeve kuadër Bashkësisë Islame Kosovës. “Vendimi i BIK-ut për shkarkimin e imamit xhamisë Kaçanik me rastin e veprimit tij incidental për vdekjen e Lavdrim Muhaxherit, është veprim i marrë mënyrë korrekte. Pa marrë parasysh me normativat fetare këto gjëra nuk janë rregulluara se kujt duhet t’i thirret lajmërimi për vdekje apo ngushëllime, megjithatë provinenca jonë ka një kod etik duhet t’i përmbahemi, jo vetëm njerëzit e thjeshtë, por edhe ata janë prijës fetar”, thotë Hasani. Lavdrim Muhaxheri, qytetar nga Kaçaniku i Kosovës thuhet ishte vrarë gjatë një sulmi ajror Shteteve Bashkuara Siri, natën ndërmjet 7 dhe 8 qershorit. Muhaxheri njihej si një udhëheqës i shqiptarëve formacionet terroriste ashtuquajturit Shteti Islamik [IS]. Kosova është përballur nga viti 2012 me përfshirjen e qytetarëve saj zona luftërave Siri dhe Irak. Deri tani, sipas autoriteteve sigurisë, janë regjistruar rreth 316 persona kanë marrë pjesë konfliktet Lindjen e Mesme, ndërsa zonat e luftës vlerësohet se ndodhen edhe rreth 140 tjerë. Bazuar dhënat e deritashme, rreth 117 veta janë kthyer Kosovë, dhe deri tani rreth 40 veta janë dënuar për përfshirje luftërat Lindjen e Mesme, nxitje dhe rekrutim luftëtarëve. Kosova tashmë ka miratuar Ligjin i cili sanksionon pjesëmarrjen konfliktet e huaja dhe parasheh dënimin me burg deri 15 vjet.

Mbahet mbledhja e Komitetit për Politikë dhe Financa Posted: 27 Jun 2017 06:07 AM PDT

Ferizaj. 27.06.2017.Është mbajtur mbledhja e Komitetit për Politikë dhe Financa komunën e Ferizajt si parapërgatitje për mbledhjen e radhës Kuvendit Komunës. Mbledhjen e hapi kryesuesi i Kuvendit Faruk Guri i cili prezantoi pikat e rendit ditës. Fillimisht u diskutua për dhënien e një prone komunës shfrytëzim për nevojat e kompanisë publike “Ambienti”, por pati mendime se një gjë e tillë mund jetë kushdërshtim me ligjet fuqi dhe u vendos kërkohet mendim edhe Minisitrinë Adminsitrimit Pushtetit Lokal për këtë çështje. Gjatë mbledhjes Kuvendit komunës u diskutua edhe për Kornizën Afatmesme Buxhetore 2018-2020, e cila do hidhet për miratim mbledhjen e Kuvendit. Drejtoresha për buxhet e Financa Lirije Syla shpjegoi se ka pasur një rritje buxhetore gati gjitha kategoritë dhe do ketë një buxhet mjaft stabil për dy vitet e ardhshme. Ajo tha se përgjithsi buxheti është rritur për 8.40 përqind ndërsa do jenë rreth 28 milonë euro arkën e komunës. Gjatë mbledhjes u diskutua për rritjen e buxhetit nëpër disa kategori ekonomike por u dha sqarimi nga ana e drejtoreshës Syla se mirëmbjatja e projekteve po realizohen po ndikon rritjen e kostos përgjithshme për këto nevoja. Mbledhja e Kuvendit Komunës Ferizajt do mbahet enjten ku janë paraparë edhe disa pika tjera për diskutim e kanë bëjnë me shëndrrimin e ngastrave kadastrale nga toka bujqësore tokë ndërtimore, si dhe votimi i një rrëegulloreje për tatimin mbi pronën e paluajtshme për vitin tatimor 2018.
Rrahje mes dy grupeve në Kaçanik, pesë të lënduar Posted: 27 Jun 2017 03:06 AM PDT

Një rrahje mes dy grupeve ka ndodhur Kaçanikë gjatë natës kaluar, ku si pasojë katër viktima dhe një i dyshuar janë dërguar tretman mjekësor, ndërsa katër dyshuar tjerë janë arrati. Kurse vendin e ngjarjes janë gjetur dhe konfiskuar 6 shkopinj druri dhe një thikë. Me vendim prokurorit i dyshuari është liruar, rasti shkon procedurë rregullt, thuhet raportin e policisë.
Veç edhe dy muaj afat për falje të borxheve Posted: 26 Jun 2017 12:39 PM PDT

Administrata Tatimore e Kosovës ka shumë gjasa angazhojë sërish ekipe për mbledhur borxhet e papaguara tash e shumë vjet nga individë e kompani private dhe publike. Kjo për shkak numrit ulët interesuarve për hyrë marrëdhënie kontraktuale me këtë administratë kuadër ligjit për faljen e borxheve publike. Nga mbi gjysmë miliardi euro borxhe, kanë mbetur pa u paguar edhe rreth 285 milionë euro. Shpresa e drejtuesve administratës mbetet te fundi i afatit është 1 shtatori, rritjen e interesimit për shlyerjen e borxheve, ani pse një situatë e tillë do t’i sillte jo pak probleme. Zv.drejtor i Përgjithshëm Hamdi Hoxha ka paralajmëruar masa ashpra nëse tatimpaguesit borxhlinj nuk kryejnë obligimet kuadër këtij ligji. situatë njëjtë gjendet edhe Kompania Ujësjellësi Rajonal “Prishtina”. këtë ndërmarrje thonë se këtë vit kanë falur 800 mijë euro dhe kanë riprogramuar 600 mijë euro për 1.599 konsumator borxhlinj.
Asnjë dënim kundër keqpërdoruesve të Testit të Maturës Posted: 26 Jun 2017 12:39 PM PDT

Por ndonëse ka përfunduar afati i parë i testit, asnjë dënim nuk është shqiptuar nga Ministria e Arsimit, dhe për këtë, institucionet kanë vëzhguar këtë proces, kanë kritika shumta, raporton KTV. Sipas tyre, e gjithë Ministria e Arsimit duhet japë llogari. Ndërkaq, Mustafë Kadriu, nga Divizioni për Vlerësim e Monitorim Ministrinë e Arsimit, thotë se meqë edhe afati i parë u shënua me disa parregullsi, afatin e dytë gjithë nxënësve do t’u ndalohet mbajtja e telefonit. Edhe viteve kaluara, Ministria e Arsimit nuk ka njoftuar se ka marrë ndonjë masë për rastet e identifikuara si shkelje gjatë procesit testimit. Maturantët e sivjetmë afatin e dytë testimit do ta kenë muajin gusht.
Khalilzad: Kosova është në rrugën e duhur (Video) Posted: 26 Jun 2017 12:39 PM PDT

Nuk dija shumë për Kosovën para se vija këtu. Ishte një iniciativë e ambasadorit rus kërkonte një mision faktmbledhës vinte Kosovë duke menduar se do ndryshonte pikëpamjet e disa prej anëtarëve, veçanërisht atyre shteteve zhvilluara botës armiqësohen njëfarë mënyre ndaj pavarësisë Kosovës. Kur erdha këtu isha i impresionuar me kompozicionin, shumica kosovare, minoritetet e tjera përveç atij serb kërkonin pavarësi. Pas vizitës u binda se pavarësia ishte zgjidhja e vetme kështu iniciativa ruse pati kundër efekt”, tha Khalilzad për Klan Kosovën. Mandje amerikani kishte tentuar bind gjatë gjithë kohës edhe ish-ambasadorin rus OKB, tashmë ndjerin Vitaly Churkin japë voton pozitive për pavarësinë e Kosovës. Pas një dekade, thotë se nuk është penduar fare e deshi pavarësimin e kosovarëve. Ai është i kënaqur me zhvillimin e vendit. Z.Khalilzad by GazetaExpresscom “Kosova është rrugën e duhur. Natyrisht se ka probleme dhe shqetësime vogla por është arritur progres shumë lëmi, riintegrimin e komunitetit serb, dialogun me Serbinë, progres ekonomik. Pres ndodhin reforma mëtutjeshme dhe niveli i papunësisë ulet tepër”, tha ai. Khalilzad ka edhe një dëshirë për Kosovën pret t’i plotësohet shpejti. “Si çdo shtet sovran Kosova ka drejtë ta ketë ushtrinë”, tha ai. Khalilzad qëndroi Kosovë javën e kaluar kur e pranoi dekoratën ‘Urdhri i Pavarësisë’ nga Presidenti Hashim Thaçi.
Reklama