Home » RTSH: “Kryeministri Rama në “Përballë”: “Ne duhet të shkojmë drejt një sistemi bipolar”” plus 9 more

RTSH: “Kryeministri Rama në “Përballë”: “Ne duhet të shkojmë drejt një sistemi bipolar”” plus 9 more

h1 a:hover {background-color:#888;color:#fff ! important;} div#emailbody table#itemcontentlist tr td div ul { list-style-type:square; padding-left:1em; } div#emailbody table#itemcontentlist tr td div blockquote { padding-left:6px; border-left: 6px solid #dadada; margin-left:1em; } div#emailbody table#itemcontentlist tr td div li { margin-bottom:1em; margin-left:1em; } table#itemcontentlist tr td a:link, table#itemcontentlist tr td a:visited, table#itemcontentlist tr td a:active, ul#summarylist li a { color:#000099; font-weight:bold; text-decoration:none; } img {border:none;}

RTSH: “Kryeministri Rama në “Përballë”: “Ne duhet të shkojmë drejt një sistemi bipolar”” plus 9 more

Kryeministri Rama në “Përballë”: “Ne duhet të shkojmë drejt një sistemi bipolar” Posted: 23 Jun 2017 12:55 PM PDT

Sondazhet e fundit, e nxjerrin fitues. Nëse edhe ju do ta thoni fjalën tuaj me votë, me 25 qershor, e nxirrini fitues, atëherë njeriu pretendon modelojë shije, dhe drejtojë vendin 4 vitet vijim ka drejtë shkojë Parlamentin e ardhshëm sportiv, me bluzë, e ndoshta jo me numrin 2 ka mbajtur pothuaj gjatë gjithë fushatës dhe me cilin është sot studio, por me numrin 1. Kjo fushatë zgjedhore po mbyllet nëse do ta thonim me një batutë: ka ofruar tuta dhe batuta. Për gjithë. Por ka ofruar edhe akronim: TT Ky akronim shumëkujt i kujton pistoletën e famshme TT. vërtetë është akronimi për dy fjalët përdorura këtë fushatë: Timon dhe Tepsi. Jam i lumtur sonte kemi rastin heqim “fishekët” dhe ta analizojmë TT me kryeminsitrin e Shqipërisë, zotin Edi Rama. Zoti kryeministër, faleminderit ju përgjigjët ftesës për qenë emisionin#Përballë Radiotelevizionin publik, dhe ju falenderoj për kohën do ndani me shikuesit e radiotelevizionit publik, ndjekësit e tij rrjetet sociale facebook dhe youtube, dhe padyshim edhe kanalin tuaj televiziv  ERTV RamaShumë faleminderit dhe juve. Besoj se jam i falur për veshjen sepse është një axhendë super e ngarkuar, por unë kisha dëshirë isha edhe këtu dhe ju përgëzoj për rilindjen e emisionit. – Mesazhi sundues këtë fushatë nga ana juaj ka qenë: votoni PS, mos ndahet tepsia. Katër vjet parë ju keni qenë violinë e parë, dirigjent dhe muzika bëhej sipas shkopit tuaj. Pse nuk e dirigjove orkestrën një mënyrë tillë muzikantëve mos u shkonte mendja te tepsia? Rama: Atëherë, faleminderit për pyetjen. Unë besoj se për 44 muaj, se katër vjet bëhen fund shtatorit jemi saktë dhe unë i numëroj me ditë, koalicioni ynë ka bërë një sërë reformash themelore për jetësuar projektin e shtetbërjes. Pa këto reforma ne nuk do ishim sot kushtet kur kemi vendosur themelet për shtëpinë e shtetit shqiptar. Por nga ana tjetër …  Dhe sot jeni një pozicion, kur nuk keni nevojë për koalicion? Rama: Por nga ana tjetër sot ne e kemi domosdoshme krahas implementimit plotë reformës drejtësi, porta e cilës u hap plotësisht me përzgjedhjen e komisioneve vettingut, hapim edhe portën për një administratë shtetërore jetë e shtetit dhe jo e partive pushtetit. Dhe e vërteta është pari, s’dua asnjë keqkuptim nga njerëzit e arsyeshëm. Kush pastaj nuk do kuptoj është i lirë mos kuptoj, unë flas për një sistem është ngritur prej 27 vjetësh, nuk flas për diçka ndodhi sot, apo ndodhi këto 44 muaj. dyti, unë nuk flas për një parti apo për një parti tjetër. Unë flas për gjitha partitë… Po, por kur ju flisni njerëzit menjëherë kanë mendje diçka konkrete. Rama:  E qartë… Ju ke-i qenë timonier i vetëm për 713 407 votues socialistë, 2013 ju kanë njohur ju si tillë. Keni sot një mesazh për ta?.. Rama: Çka po thosha është janë disa reforma, cilat janë shumë vështira dhe nuk janë bërë çerek shekulli për shkak se janë reforma prekin drejtpërdrejtë interesat e atyre duhet t’i votojnë reformat, pra partive. Kështu është reforma drejtësi dhe prandaj ishte kaq e vështirë. Kështu është edhe reforma administratën shtetërore dhe prandaj është kaq e vështirë. Dhe prandaj unë sot ju them shqiptarëve 44 muaj parë dhe këto 44 muaj kjo reformë ishte e pamundur. Sot mund ta bëjnë ata mundur. Dhe si mund ta bëjnë mundur?! Duke i dhënë fuqinë PS-së, pavarësisht bindjeve, se këtu nuk flasim për një administratë shtetërore majtë apo djathtë, flasim për një administratë shteti t’u shërbejë majtëve dhe djathtëve, mënryë PS mos jetë e shantazhueshme. Dhe e fundit, koalicioni ynë për mua ka qenë një histori suksesi. Jam shumë I keqardhur, papritur e pakujtuar pati gjithë këtë… – Nuk e kuptoj dot histori suksesi, kur këtë fushatë dëgjojmë akuza tilla kryetari I LSI-së ju çon denoncim prokurori për një deklaratë tuajën, për policinë për cilën kërkuat ndjesë…. Rama: Flas për koalicionin, nuk flas për vijën e sjelljes aleatëve këtë fazë, është një vijë sjelljeje tërësisht e pajustifikueshme, as nga ana etike, as nga ana morale, as nga ana politike, as nga ana qytetare, por kjo është çështja e tyre. Unë flas për bilancin raport me atë është qëllimi im themelor këtë detyrë, bëjnë shtet. Sot është momenti atakojmë atë është kanceri trupin e administratës shtetërore. -Ju nuk keni qenë i vetëm timon, por anën tjetër keni patur nën kontroll instrumenta tjerë, policia ka qenë e gjitha e juaja, inspektoriate kontrolli, departamenti antikorrupsion po ashtu…nuk janë këta mjaftueshëm për mos u shantazhuar nga pjesa… Rama: S’ka lidhje. Nuk flitet për shantazhe natyrës penale. Flitet për qenit i shantazhueshëm politikisht. ... Për kolonizimin e administratës publike me militant partie. Rama: Bravo dhe faleminderit solle policinë. Për shembull, nëse sot policia është krejt ndryshe nga ajo ishte, pavarësisht se duhet dhe do jetë edhe mirë katër vitet e ardhshme, kjo erdhi si rezultat I faktit ne kishim mundësinë vendosnim traun për gjitha partitë dhe për gjithë deputetët. Ju jeni I kënaqur me policinë edhe nivelin e parë, edhe nivelin e lartë? Rama: lejoni ta mbaroj… për gjithë deputetët. Pra, unë i kam thënë gjithë deputetëve PS-së se historia deputetët emërojnë shefa komisariatesh, historia i bëjmë presion ministrit për vendosur drejtorin e policisë duhet marrë fund. parkojnë para rrugëve dhe trotuarëve… Rama: Ato po e po, nuk diskutohet. Po kështu arsim. Ne kemi pasur sukses me vendosjen e traut për emërimet e mësuesve. I kemi vendosur një tra partive politike, edhe partisë socialiste. Këtë gjë nuk e kemi bërë dot… Qëllimi juaj është për ndarë administratën nga partitë politike… Rama: Bravo, këtë gjë nuk e kemi bërë dot me administratën shtetërore. – Nëse votuesit shqiptarë nuk do t’ua japin timonin vetëm, do ndash prap tepsinë? Rama: Unë nuk flas me nëse… – Jemi një situatë hipotetike, ose do ta keni ose nuk do ta keni timonin vetëm. Se dyja situatat janë hipotetike. Rama: Dakord, ju mund t’i bëni hipotezat se ky është profesioni juaj. Ndërkohë detyra ime është deri 25 qershor gjej çdo rrugë dhe përdor çdo sekondë për t’i thënë shqiptarëve e kanë ata dorë. Këtu nuk bëhet fjalë tepsinë e pushtetit ta marrë vetëm PS-ja. Këtu bëhet fjalë tepsinë ta çojmë për skrap dhe PS-ja marr përsipër katër vjet t’u jap shqiptarëve zyra hipotekash, pantentash, liçensash, dokumentash dhe inspektoriate janë shteti. Jo një parti, një parti, një parti e pushtetit. -Të kalojmë te nëse-në do t’ju pëlqej. Nëse ju arrini objektivin, siç thonë edhe sondazhet e fundit, do merrni 71 mandate vetëm. Do ftoni parti tjera koalicion? Rama: Këtu pastaj do ndodh një ndryshim themelor…. -Ja këtu, këtë rastin e nëse-së ju përgjigjeni… Rama: Jo, jo, unë flas parim. Nuk ju thashë a do ftojmë apo jo. Këtu ju thashë, atëherë do ndodh një ndryshim themelor. Cili do jetë ndryshimi themelor? Deri sot koalicionet nisen nga tepsia. Pra, partia fituese nuk bën dot gjithçka do donte bënte sepse paraprakisht duhet kalojë nga ndarja e tepsisë. Partitë e tjera përpara se japin votbesimin për bërë qeverinë, duan kenë qartë se sa pjesë tepsisë do kenë. Pra, sa drejtori, sa agjenci, sa inspektoriate, sa kështu, sa ashtu, deri dhe sa pastruese nëpër institucione. Nëse ne kemi shumicën e mjaftueshme, pra jemi pashantazhueshëm politikisht e kam fjalën, atëherë… Ju do ftoni…? Rama: Atëherë koalicionet janë një çështje programore, janë një çështje lidhet me vlerësime strategjike për vendin dhe jo hajde edhe ti se unë s’kam numrat, edhe po jap edhe ty një copë nga shteti s’është I imi, është i gjithëve. Cila është kauza për cilën nuk pranoni asnjë kompromis? Rama: ç’kuptim? -Duke ftuar tjerët. Rama: Këtë do ta vendosin shqiptarët… A keni një kauzën tuaj nuk pranoni formoni një qeveri qoftë duke kërkuar votat e tjerëve. Ju po thoni do ta mbështesni mbi program. Atëherë pyetja është kjo: a ka ndonjë tezë programit partive shikoni rrotull ju pëlqen dhe do donit ta adoptonit? Rama: Mund ketë gjëra interesante lart e poshtë, po mendoj partitë… Ka ndonjë gjë pëlqen, e ke pikasur fushatë?  Rama: Mendoj partitë e tjera, duke filluar nga PD-ja, kanë programin kemi parë dhe kemi dëgjuar nga viti ’91. Po bëni një kërkim gjithë fushatat, gjithë pa përjashtim, hynë një garë se kush do t’i çojë taksat shumë përtokë dhe kush do i çojë shpenzimet shumë qiell për njerëzit… – Dhe paratë, këtë rast i sjellin mullinjtë e erës … Rama: Kjo është një garë vetëm për t’i trajtuar njerëzit si peshq, duke u përpjekur me karemin atraktiv. Po kjo nuk ka funksionuar. Ndërkohë ne kemi një qasje tjetër. Qasja jonë është: mund ta rrisim ekonominë mbi 5%, mund ulim papunësinë një shifër, mund vendosim dispozicion njerëzve 600 mijë dollarë për rritjen e rrogave, 40% katër vitet e ardhshme, mund vendosim 240 milion dollarë për pensionet, për t’i rritur ato çdo vit… Kjo është e mundur vetëm nëse ju merrni…  Rama: Prit, një sekondë. Por këto gjitha si rezultat i proçesit bërit shtet. Se nëqoftëse nuk ke shtet, gjitha këto receta janë hava. Se nuk mund thuash ti do ul taksat e do rris shpenzimet nëse nuk ke shtet dhe nëse pastaj je i detyruar, siç kanë qenë detyruar çerek shekulli, nxjerrin ardhura nga taksat 150 milionë dollarë mbushin gropën e vjedhjeve sektorin energjitik. Pra, është komplet kontradiktore e gjitha si qasje dhe është një copy-paste i vitit ’91, ’96, ’98, 2000, etj, etj. Ne kemi qasje tjetër. Për ne është rritja ekonomike vjen si rezultat I vendosjes themeleve dhe shtëpisë shtetit shqiptar. Mesa po kuptoj, dallimi këtë fushatë është kjo, nëse i keni ose nëse nuk I keni 71 mandate, qasjen ndaj partnerëve mundshëm ju do ta bëni mbi bazën e programit tyre? Rama: Ekzakt. Dhe a ka ndonjë tezë keni dëgjuar fushatë këtyre partive janë fushatë, nuk janë shumë këtë rradhë, 18, ju pëlqen dhe doni ta adoptoni? Rama: Nuk ka asnjë arsye për bërë koalicion me askënd këtu nëse do thoni ndonjëri përfaqëson ndonjë pasuri programore. Arsyet për koalicion këtu…. Flasim teza, ide, propozime… Rama: Arsyet për koalicion këtu mund jenë lidhura vetëm me fuqëzimin e vullnetit politik për bërë reformat e mëdha dhe për çuar përpara proçesin e integrimit. Një nga reformat e mëdha ka qenë reforma e drejtësisë dhe vettingu. Zoti kryeministër kur prisni vettingu fillojë jap rezultat? Rama: Komisionet u ngritën siç e patë. Jam shumë i kënaqur kemi disa personalitete përfshira këtë proçes si Ina Rama, si Sokol Çomo apo si Albana Shtylla janë një garanci e madhe profesionale dhe një garanci e madhe morale për këtë proçes. Po ashtu sikundër jam shumë i qetë sepse pas gjithë këtij proçesi është Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit dhe unë jam i bindur deri fund këtij viti do fillojmë shikojmë gjykatës dhe prokurorë nga nivelet e larta do duhet lënë pallatin e drejtësisë për shkak mos justifikimit pasurisë tyre, për shkak mos justifikimit lidhjeve tyre dyshimta dhe për shkak mos justifikimit vendimarrjeve tyre. –Sa kohë i jepni ju pastrimit drejtësisë si rezultat i proçesit vettingut? Rama: Unë them pari, kjo do fillojë japë shenjat e para brenda këtij viti. dyti, vetë fakti kjo fillon,… ndryshimi i marrëdhënieve drejtësisë, trupës gjykatësve dhe prokurorëve do jetë i ndjeshëm menjëherë. Dhe treti, mos harrojmë një gjë sepse unë e kuptoj shumë mirë pyetjen tuaj dhe është një pyetje e kudondodhur, ashtu sikundër është edhe një shqetësim i kudondodhur. 44 muaj nuk bëhet dot shtet siç unë dua ta bëjnë dhe siç duhet bërë. Sepse vimë nga një periudhë kaosi, pa shtet prej shumë e shumë vitesh. Dhe nëse krahasohemi me tjerët nuk duhet harrojmë asnjëherë se tjerët këto beteja i kanë bërë jo dekada, por edhe shekuj përpara. A shikoni ju parametra matshëm si rezultat i proçesit vettingut? Rama: Patjetër. Unë besoj nga proçesi i vettingut do ndodh ajo për cilën vettingu bëhet. Pra do ketë një ndarje, me filtër, racional, midis gjykatësve dhe prokurorëve nuk mund rrinë pallatin e drejtësisë, por e kanë vendin përpara drejtësisë… Ky është pastrimi I gjyqësorit… Rama:dhe gjykatësve dhe prokurorëve jam i bindur janë sistemin e sotëm drejtësisë me gjitha standardet e duhura profesionale dhe integritetit tyre njerëzor do çlirohen nga sistemi. Sepse unë vazhdoj dhe e përsëris nuk janë njerëzit korruptojnë sistemin, është sistemi korrupton njerëzit. Njerëz ndershëm një sistem korrupton janë lehtësisht tundueshëm dhe janë lehtësisht gabueshëm. Njerëz edhe pandershëm një sistem nuk korrupton janë vështirësisht korruptueshëm. Ky është efekti i pastrimit gjyqësorit, por e kisha fjalën për parametra tjerë se gjyqësori nuk do pastrohet thjesht për estetikë dhe rri i pastër. Rama: Kjo nuk është estetikë, jo është thelb. Thelbi, por thelbi do thotë….parametra tjerë. A shikoni ju politikanët do jenë frikësuar bëjnë korrupsion për shkak se gjyqësori… Rama: E shikoj për një arsye shumë thjeshtë. Sepse nëse i bëjmë pyetjen vetes pse çerek shekulli, këto 27 vjet, asnjë siç është bërë zakon quhet peshk I madh nuk është ndëshkuar? Sepse gjykatësit janë gjitha larva janë rritur pishinën e peshqëve mëdhenj dhe kanë dalë nga ajo pishinë. ç’kuptim? Gjykatësit janë poste kyçe, trupat ku do duhej gjykoheshin zullumet edhe zyrtarëve lartë, edhe pushtetarëve fuqishëm, janë vendsur prej tyre. do thotë se është një marrëveshje e heshtur… unë nuk them nëse i është dhënë vota x gjykatësi po themi për t’u bërë gjykatës I lartë, ose gjykatës kushtetues, ose gjykatës apeli… i është thënë shiko unë do jap votën, ti shko atje, po erdha unë… po marrëveshja është kjo: je I votuar nga unë.. Ka qenë Kushtetutë, njerëzit zgjedhin presin gjykohen prej tyre pastaj… Rama: këtë kuptim… këtë kuptim, Gjykata e Lartë zgjidhet nga deputetët dhe deputët gjykohen nga Gjykata e Lartë. Kjo s’është . Rama: Sigurisht kushtetueshmërisht kjo nuk ka qenë e gabuar nga pikëpamja… sepse ka qenë një lloj sistemi, por vendin tonë kjo nuk ka funksionuar. Sot një gjykatës do dalë nga vettingu i pastër nuk ia ka borxh askujt, përveçse ia ka borxh familjes tij, vetes tij, punës tij dhe ia ka borxh njerëzve shërbejë për atë ka detyrë. Pra, nuk është sikletin shiko ky ka dhënë votën, tani po vjen dhe unë do ta fus burg. Sa e identifikoni veten me rezultatin e reformës drejtësi? Rama: Veten kuptimin … Si kryetar I PS-së… Rama: Pa PS-në nuk do kishte reformë drejtësi. – Nëse do bënim tersin e Pojanit dhe do thonim vettingu pas dy vjetësh nuk jep rezultate prekshme. A ka përgjegjësi këtë rast  kryetari i Partisë Socialiste? Rama: pari njëherë gjitha rastet drejtësia Shqipëri do fillojë rilind patjetër. dyti, cilësia e këtij proçesi, shpejtësia e këtij proçesi, qëndrueshmëria e këtij proçesi janë gjitha për t’u parë dhe për t’u garantuar… Po a mban dikush përgjegjësi nëse diçka nuk shkon? Rama: Edhe këtë sens është e rëndësishme vota lidhet mendjen e njerëzve edhe me këtë proçes. bëri shumë përshtypje kryetari i opozitës tha 25 qershor nuk do votoni për reformën drejtësi se ajo është punë e kryer. Jo, jo, 25 qershor njerëzit do votojnë edhe për ta garantuar zbatimin e reformës drejtësi. E kisha fjalën tek përgjegjësia zoti kryeministër. Nëse nuk shkon, kush mban përgjegjësi? Rama: Nuk flas me nëse asnjëherë, po unë mendoj ne kemi bërë gjënë e duhur. çfarë sensi? Unë e kam thënë ditën e parë, reforma drejtësi, se janë bërë shumë herë ndërhyrje janë quajtur reforma, por kanë qenë vetëm arna dhe deformime. I kanë bërë gjithmonë politikanët Parlament. Këtë herë politikanët vetëm duhet japin mbështetjen politike dhe reformën duhet ta bëjnë ekspertët dhe duhet ta bëjnë ata kuptojnë se çfarë bëhet dhe nuk kanë konflikt interesi për mbrojtur veten e tyre nesër. Dhe ne i kemi dhënë maksimumin e mbështetjes politike refromës, kështu besoj këtë aspekt ne jemi me drejtë kryelartë para shqiptarëve. Mirë atëherë, po e bëj pyetjen ndryshe. Kur mendoni se do vij koha për bërë një bilanc për reformën drejtëi? Rama: çdo vit do ketë një bilanc për reformën drejtësi. Por nëse pyesni kur mendoni ju se pallati I drejtësisë do jetë ai duhet… Ndoshta do dojë edhe 100 vjet, por kuptimin e rezultateve prekshme… Rama: Unë mendoj rezultatet e prekshme do fillojnë hap pas hapi dhe pallati i drejtësisë i atyre sot janë fëmijët tanë do jetë një pallat drejtësie si çdo vend normal Europës. Nëse ecën gjithçka mirë ju keni kredon thoni e nisëm këtë betejë dhe e çuam deri fund. Por nëse nuk ecën mirë do t’i mbetet miqve euro-amerikanë përgjegjësia nuk eci reforma? Rama: Nuk ka asnjë arsye mos eci, e para. Dhe e dyta, nuk ka reformë përsosur kuptimin mos ketë nevojë për axhustime. Se po ishte ashtu nuk do bënin reforma as gjermanët kanë shtetin funksional, as suedezët, as danezët, as norvegjezët, janë shtete si kompjuteri i Steve Jobs-it. Kështu çdo proçes është një proçes ndryshimi I vazhdueshëm për garantuar situatën dhe për adaptuar gjëra mbase mund mos funksionojnë. është parashikuar një mënyrë caktuar letër, realitet shfaqet një mënryë tjetër. – Le kalojmë tek një çështje është edhe pjesë e fushatës, ka bëjë me rolin e presidentit zgjedhur. Nga mënyra e zgjedhjes, nga solemniteti i seancës, por sidomos nga deklarimet pas duket se zoti Meta nuk ka dëshiruar jetë president. çfarë do dëshironte bëhej zoti Meta? Rama: Nuk e di. Kjo është një pyetje duhet t’ia bëni atij. E vetmja gjë unë mund them dhe e mendoj sa herë dëgjoj me keqardhje këto kërcitje komplet jashtë kontekstit është çfarë mund bënte shumë Shqipëria, çfarë mund bënin shumë shqiptarët, çfarë mund bënte shumë PS-ja, çfarë mund bënim shumë ne, aleatët dhe kolegët e tij…   “politikanin e tepsisë” e çuat Presidencë … Rama: Jo, jo.. Nuk thuhet kështu këtë rast…? Rama: lërë ta mbaroj. Ai është i vetmi njeri historinë e Shqipërisë, është bërë edhe kryeministër, edhe kryetar kuvendi dhe President dhe kjo nuk është pak. Ai tha: “nuk jam i lumtur, jam i nderuar”, por nuk jam i lumtur… Rama: Ky është një nder shumë i madh. Dhe kjo është pikëpyetja ime, çfarë mund bëj shumë një popull për njeriun sesa t’i bëj këto ndere kaq mëdha, cilat njeriu duhet përpiqet me çdo kusht t’i meritoj. Ndërkohë , e përsëris, kur unë flas për tepsinë nuk kam parasysh persona, nuk kam parasysh një parti apo një tjetër, kam parasysh një sistem. Dhe sigurisht këtë sistem partitë e mëdha, siç është PS, janë edhe ato fajtore për gjithë këtë mënyrën se si është ngritur sistemi, por njëkohësisht janë edhe viktimat e para dhe janë parat mund justifikohen sepse kanë qenë detyruara jetojnë këtë pengmarrje, ndërkohë partitë e vogla ushqehen nga ky sistem. gjithë ata sot kërkojnë vota nga partitë e vogla… po ia them shqiptarëve, pastaj ata bëjnë çfarë duan, t’i votojnë, mos i votojnë, është puna e tyre… votat i marrin me programe e dinë se kurrë nuk kanë për t’i realizuar, siç del Ben Blushi dhe thotë do japim 1 mijë euro për një bebe, muhabet kot. Apo siç del një tjetër do e bëj Shqipërinë zonë lirë, parajsë fiskale dhe sapo vinë Parlament, kërkojnë pjesë tepsi, gjithë një për një dhe ky nuk është parashikim… – Domethënë nëqoftëse janë gjithë ne nuk mund përjashtojmë askënd nga kjo? Rama: gjithë këta njerëz vinë vërdallë me partira krijuara për veten e tyre dhe për një rreth njerëzish tyre janë pjesë e këtij sistemi. Atëherë çfarë duhet bërë? Duhet përmbysur sistemi. Dhe ku duhet përmbysur sistemi? Siç e bëmë përmbysjen e sistemit shumë sektorë, duhet ta përmbysim adminsitratën shtetërore dhe duhet ta bëjmë qartë se nuk ka rrugë për partitë administratën shtetërore. Pyetja ishte për presidentin e zgjedhur dhe ndoshta një aryse e ndryshimit sjelljes tij dhe këtij qëndrimi ka LSI-ja gjatë kësaj fushate ka bëjë me marrëveshjen e 17-18 majit.   Negociata e gjatë konfidenciale nisi natën e 17 majit dhe përfundoi 18 maj deri tani nuk ka asgjë publike rrëfyer përveç notave romantike dhe referencave te personazhet e famshëm tragjedisë Shekspirit (Romeo dhe Zhuljeta)… A është koha për bërë transparencë rreth kësaj marrëveshjeje ka ndryshuar gjithçka besoj, dhe jo vetëm tonet e kësaj fushate? Rama: pari njëherë unë habitem me këtë pyetje se nuk jeni i pari e bëni. Negociatat konfidenciale. Nuk di ndonjë vend botës… negociatat jenë jo konfidenciale… Rama: Nuk di ndonjë proçes ketë negociata me televizor. dyti, bashkëbisedimi ishte rezultat i një tryeze organizuar jo nga unë, jo nga PS. Unë e kisha thënë me kohë kjo është shah. Ashtu sikundër e kisha thënë kur bëmë listat unë vazhdoj besoj PD-ja do hyjë zgjedhje dhe unë kam punuar deri sekondër e fundit PD-ja hyjë zgjedhje dhe paralelisht sigurisht bënim atë pjesën tonë. Sepse është një lojë e madhe psikologjike, luftë psikologjike dhe nuk është thjesht… Ajo është një gjë e kryer tashmë, kështu pyetja është… Rama: Jo, jo po shpejgoj. fal ta shpejgoj. Kështu unë u gjenda atë tryezë i imponuar nga gjithë partitë e tjera e kishin organizuar si mbledhjen e 81 partive Moskë. Kjo është e qartë. Rama: Dhe çfarë kuptova atë tryezë është se gjithë ata kishin vendosur ta nxirrnin PS-në si dele zezë nuk donte zgjedhje, madje nuk donte as vettingun, etj. Dhe vajta atë takim duke e ditur përmbajtjen e takimit vetëm me një qëllim, kërkoj edhe njëherë takim me Lulzim Bashën. Ajo çka bëra kur vajta ishte thashë unë s’kam ardhur këtu mbaj fjalime. Fjalimet e mia i keni dëgjuar, tuajat i kam dëgjuar. Ju shpjegova nuk është ashtu siç thoshin ata qëndrimi amerikan. Dhe I thashë ju jeni opozita e bashkuar, nuk jeni Shtetet e Bashkuara Amerikës këtu. Prandaj flisni për vete, mos flisni për Amerikën. Dhe i thashë kam ardhur rri me këtë zotërinë përballë pasi ju mbaroni fjalimet. Dhe qëndruam bashkë… U arrit marrëveshja… Rama: Dhe marrëveshja është e shkruar. çfarë është diskutuar është e shkruar. Nuk ka një aneks… Kjo është marrëveshja e shkruar, por unë nuk besoj tre orë jenë folur vetëm këto gjëra. Por gjithsesi pyetja është kjo: a është kjo marrëveshje e qëndrueshme? Rama: Nuk e di pse nuk e besoni ju, po ju siguroj paktën këndvështrimin tim… Ky është produkti ka dalë nga 2 ditë negociata…  Rama: paktën këndvështrimin tim ai është një produkt, i cili nëse nuk do mbetet letër, është historik. Siç është historike për herë parë ne kemi zgjedhje, ku s’ka shans…   mos pranohet rezultati… Rama: pala humb dalë e thotë ato ka thënë zakonisht. Dhe për herë parë kemi zgjedhje kur opozita është brenda me sy e me vesh, e me dorë me firma qeveri për kontrolluar proçesin zgjedhor. Shumë dakord. A është kjo marrëveshje e qëndrueshme?  Rama: Dhe për njerëzit… nuk e di çfarë mendoni ju, njerëzit ma kanë thënë kudo, gjitha shtresave, fushatë si kjo nga pikëpamja e qetësisë dhe e frymëmarrjes nuk kemi parë ndonjëherë..,  Kjo është e dukshme. Marrëveshja a është e qëndrueshme gjykimin tuaj?  Rama: Kjo është për t’u parë. Aspirata ajo marrëveshje…  çfarë e rrezikon, kur thoni për t’u parë?  Rama: Nga letra realitet është një proçes quhet zbatim. Siç edhe ju e keni nënvizuar vet shumë herë, edhe çfarë keni shkruar apo kritikuar, Shqipëria nuk është se ka vuajtur shumë se nuk pasur gjëra shkruara. Shqipëria ka vuajtur shumë se nuk ka zbatuar gjërat e shkruara.  Po, por keni një angazhim madh për katër reforma, reformën kushtetuese, reformën zgjedhore, futjen e teknologjive elektronike proçesin e  identifikimit dhe reformimin tërësor sistemit prokurimit publik dhe auditimit shpenzimeve. këto 4 reforma mëdha nuk është reforma për administratën publike. Pyetja ime është kjo: Reforma kushtetuese do marrë gjithë mandatin e ardhshëm? Rama: Këto janë gjëra për t’u parë teknikisht. Ne kemi folur parim dhe ajo marrëveshje është një dokument parimesh themelore, përcaktojnë një qasje komplet re politike ndaj vendit, do thotë qeveria dhe opozita… Do shajnë njëri-tjetrin Tiranë, por jo Bruksel… Rama: Do vazhdojnë jenë përplajse, por këtë do ta bëjnë shqip. Anglisht do jenë avokatët e Shqipërisë, siç e kanë bërë gjithë vendet janë integruar BE. dyti, kjo do thotë qeveria dhe opozita mund kenë dhe do kenë gjithë luftrat e nevojshme për çështje programore lidhen me afiliacionin e tyre ideor po themi, se fjala ideologji mua s’ bën asnjë sens. Por për reforma rëndësishme kanë bëjnë me proçesin e integrimit do jenë bashkë. Dhe e fundit, është shumë e rëndësishme kjo marrëveshje krijon hapësirën e një Shqipërie politike pa shkesë. Pra, krijon hapësirën e një marrëdhënieje institucionalizuar mes kryetarit qeverisë dhe kryetarit opozitës, pa pasur nevojën vinë shkesët anglisht dhe fillojnë na thotën sa i mirë është ai tjetri dhe pse duhet takohemi. Domethënë ju jeni marrë vesh për takime periodike, shkëmbim pikëpamjesh? Rama: Po, ekzakt… Dhe thoni ka element e bëjnë këtë marrëveshje qëndrueshme apo afatgjatë? Rama: Marrëveshja ashtu siç është e shkruar është krejtësisht e realizueshme, nëse vullneti me cilin u shkrua do jetë një vullnet konstant dhe nuk do ketë rrëshqitje nga shinat e marrëveshjes për arsye interesash politike momentit. -Modelin e ftesës ministrave nga opozita për vëzhguar para fushatës elektorale e shikoni si një rast unik për këto zgjedhje apo si një mekanizëm mund përdoret çdo zgjedhje? Rama: Për mua është ad hoc, por nuk përjashtoj jetë edhe një mekanizëm nëse diskutohet dhe bëhet, por jo kështu si këtë rradhë. Këtë rradhë është pak si shumë i improvizuar, por shumë është për t’i dhënë qetësi maksimale opozitës. Dhe dua ta sqaroj edhe këtë, se gjithë këta politikanët dhe komentatorët jetojnë mes tepsisë dhe kazanit flasin për ALUIZNIN, OSHEE dhe këto dhe i trajtojnë si institucione tenderash dhe lekësh… Po fakt, nëse do thuash drejtori I AZHBR-së (Agjencia e Zhvillimit Bujqësore dhe Rural) do t’i kalojë opozitës, unë nuk di çfarë shpjegimi t’i jap tjetër, përveçse një gjë s’ka shumë lidhje me zgjedhjet, paktën mënyrë dukshme. Rama: Ta shpjegoj unë. është qartësisht e nënvizuar gjithë këta persona nga ministrat deri tek këta drejtorët nuk kanë asnjë punë me fondet publike. Pra, nuk bëhet asnjë proçes prokurimi dhe nuk finalizohet asnjë proçes prokurimi këtë fazë. Po kanë punë vetëm me kontrollin e administratës sepse gjithë fobia kishte opozita ishte që… Duket jo pa drejtë. paktën nga rastet kanë dalë duket se ka pasur drejtë, nuk ka qenë fobi.. Rama: Cilat raste? Rastet e shkarkimit drejtuesve administratës për angazhim fushatë. Rama: këto ka dhe shumë eksese them drejtën, por kjo është një histori tjetër. Nuk mundet ta pretendonim këtë, ishte një gjë implementohej mënyrë perfekte se i është rënë qafë edhe shumë njerëzve pa drejtë, por kjo është është çështje tjetër. Pra, fobia ishte këto janë institucione me shumë punonjës dhe mund bëjnë një influencë shumë madhe zgjedhje përmes presionit mbi administratën. Kaq. Dhe faktikisht këta njerëz, qoftë ministrat teknikë, qoftë drejtorët e këtyre institucioneve janë rojtarë etikës zgjedhore administratës dhe nuk janë aty as për bërë tendera, as për ndarë llokma, as për bërë punësime, as për bërë heqje nga puna. Ata janë thjesht rojtar dhe jo njerëz do bëjnë punën e ministrit?  Rama: Jo, fare, asgjë, zero. Sepse pjesa programore, zbatimi i programit është komplet ekskluzivitet i qeverisë ka fituar zgjedhjet dhe këtë pjesë e mbulojnë zëvendës ministrat.  Ministrat teknik nuk kanë punë fare.  A keni ju një vlerësim për punën e ministrave rinj, me cilët nuk jeni takuar asnjëherë? Rama: Ata janë roje për zgjedhje dhe këtë vlerësim unë nuk e bëj, nuk dua futem këtë polemikë. E kam pranuar… Dhe ju nuk është se e keni si rregull takoni rojet? Keni takuar ndonjë prej tyre? Rama: Jo nuk kam takuar dhe nuk e kam ndër mend takoj asnjë prej tyre sepse nuk ka… Ju jeni kryeministër i qeverisë. Keni një qeveri ka marrë votimin Parlament, ministrat  kanë marrë dekretet e presidentit… Rama: Jo… Nuk kanë ndodhur këto gjëra? Rama: Jo, kjo është një qeveri, e cila është e tillë sot vetëm sepse janë zgjedhjet. -Po ka qenë edhe vullneti juaj, nuk është se jua kanë imponuarRama: Patjetër, pa diskutim, po vullneti im… Pra, një kryeministër nuk takon ministrat... Rama: për çfarë t’i takoj? Unë jam një kryetar partie jam zgjedhje. Ata janë aty për garantuar zgjedhjet. Për çfarë t’i takojë? Normalisht ju keni qenë edhe kryetar partie edhe kryetar bashkie, dhe kryetar partie dhe kryeministër dhe nuk është se e keni jetën ndarë,  sot jam vetëm kryetar partie sot dhe nuk jam kryeministër... Rama: Po s’kanë lidhje ata. Ata janë aty për një punë, për kontrolluar edhe partinë time, edhe partinë tjetër dhe partinë tjetër… Nuk janë aty marrin urdhra nga unë. kuptimin pjesën programore dhe politike nuk e bëjnë ata. Ata nuk kanë punë fare me pjesën programore dhe politike qeverisë. Unë e kam ditur marrëveshja e ka këtë, ketë eksese, goditen njerëz padrejtësisht, por e kam marrë përsipër këtë dhe… Edhe me riskun e konflikt hapur mes DAP (Departamenti Administratës Publike) dhe ministrave teknikë? Rama: Janë kostot e një marrëveshjeje ka shumë mira se sa këto këqijat e vogla. Dhe ju i ftuat aty për vëzhguar proçesin dhe për t’i dhënë garanci opozitës se zgjedhjet nuk preken? Rama: Ekzakt. A shikoni ju përmirësime këtë proçes zgjedhor si rezultat i kësaj marrëveshjeje? Rama: Nuk ka krahasuar me asnjë proçes zgjedhor mëparshëm. është komplet relaks. Pavarësisht këtyre zmadhimeve dhe gjërave marrin një jehonë bombastike, edhe nxitura artificialisht. -Disa gjëra janë edhe rezultat I marrëveshjes, për shembull mos ndotja e qyteteve dhe ka qenë një gjë rezultative dhe e mirë. Dhe duket se po funksionon… Rama: Ajo ka qenë kërkesa ime se e kam pasur tmerr. dukej Shqipëria vendi i prapambetur i botës sa herë kishim fushatë. fal, një katundari e paimagjinueshme e elitës poltike. Vërë flamuj nëpër shtylla, kap banderola nga një anë e rrguës tjetrën, një barbari vizuale, mjedisore, qytetare dhe jam shumë I lumtur ia kemi hequr shqiptarëve këtë stres. Kjo është e dukshme. A shikoni ju standard tjetër zgjedhjet janë përmirësuara, përveç tonit... Rama: Janë përmirësuara gjitha aspektet, nuk shoh ndonjë gjë, ku nuk janë. Vet PS-ja çfarë standardi ofron këtë fushatë? Rama: çfarë sensi? – sensin, diçka tepër se sa ajo parashikon respektimi i kodit zgjedhor. Rama: Nuk di ta gjykoj. Nuk di çfarë them për këtë. Por duket fushata normale kam bërë unë vet. – Një element tjetër i marrëveshjes dhe jo vetëm i perceptuar duket se ka qenë eleminimi i partive vogla. Sepse u lejua lejimi i regjistrimit partive mes, por jo regjistrimi i koalicioneve. Rama: është bërë spekullim I madh me këtë. Faktikisht, ne ishim futur proçes. Pra, ju e dini shumë mirë ne kishim filluar. Dhe BE-ja kishte dhënë qartësisht qëndrimin si asnjëherë përpara ishte për proçesin, madje duke i bërë thirrje shqiptarëve votonin…   zgjedhjet janë legjitime gjithsesi… Rama: …dhe duke goditur PD-në si fajtore. E njëjta deklaratë ishte gati dhe do dilte pas orës 12 natës fundin e ditës 17 majit, nëse nuk do kishte marrëveshje, nga SHBA. Pra, ne nuk kishim asnjë detyrim… Nga pikëpamja e legjitimitetit jashtëm ka qenë 100% e garantuar...  Rama: fal, çfarë po mundohem shpejgoj. Po them këtë, ne e bëmë këtë marrëveshjen për vënë interesin e Shqipërisë mbi interesin tonë. Po ishte për marrë shumë pushtet siç thonë këta, sot ne këtu … ju do ishit duke folur me kryeministrin e zgjedhur nga një parti do kishte 100 deputetë Parlament. Edhe opozita do ishte akoma çadër, apo ku di unë se ku do ishte. Por s’do ishte fare këtë lojë. Atëherë ne e bëmë këtë për Shqipërinë dhe për t’i dhënë gjithë shqiptarëve një mundësi, por edhe shtetit tonë një dinjitet madh. Unë gjithmonë kam menduar sa e bukur është ajo shprehja “kriza është gjithmonë një mundësi” Mos e lërë humbi shansi.Rama: Dhe një krizë kush merret me politikë, kush merret me biznesë ose kush përballet me një krizë, qoftë edhe marrëdhëniet shoqërore, duhet ta shoh si një mundësi për dalë nga kriza duke qenë mirë se ç’ishte përpara krizës. Dhe kjo është ajo ka ndodhur. Me sa parti politike e shikoni parlamentin e ardhshëm? Rama: Pra, kur erdhi puna duheshin futur zgjedhje partitë e opozitës kishte dy çështje. çëshja e parë ishte data… ishin kaluar afatet...  … e cila, nëse ne do shkelnim kushtetutën dhe nëse do shkelnim afatin e vetëm një javor për shtyrje do ishte një turp i madh për mua dhe për PS-në se nga një anë u themi njerëzve jemi gjithë barabartë përpara ligjit, nga ana tjetër ne bëjmë ligjet themi jo ne s’jemi barabartë, se ne mund t’i ndryshojmë ligjet. Dhe tjetra ishte rreziku po hapej loja do fillonte prapë. Kështu , aty u hap vetëm dera për futur partitë. Siç ishim futur ne, futeshin edhe ata. Dhe nuk upër mënjanuar njeri, por u bë thjesht për futur dhe tjerët. Sepse faktikisht, kush ishte esenca? Esenca ishte, kjo lojë ka filluar. Ne po bëjmë “një shkelje”…  Faull... Rama: … po bëjmë një faull, për mos dështuar proçesin dhe për t’ju pasur ju brenda. Pra, ju mund futeni gjatë lojës, si me u fut ndeshje me vonesë nga vija, por loja nuk mund fillojë dot nga e para. Ky ka qenë sensi. Me sa parti e shikoni Parlamentin e ardhshëm?  Rama: Nuk e di këtë do ta thonë shqiptarët. Po faktikisht, kryetari I PD-së ka bërë një lloj çorbe, se i ka futur edhe partitë e tjera brenda. Kështu faktikisht ata do jenë brenda si rezultat i votës demokratëve. Domethënë vijnë me votën e PD-së, po do dalin si parti parlament… Rama: Ata do sillen prapë si parti dhe prapë do jenë kërkim tepsisë. Cila është pika e ekuilibrit siguron përfaqësimin politik partive përfaqësojnë shtresa apo minoritete dhe ruajtjen e tepsisë larg oreksit madh? Rama: Unë jam jo sot, por kam qenë gjithmonë partizan i sistemit bipolar… Domethënë ju jeni për dy parti…?! Rama: Shqipëri është si puna e asaj shprehjes dy parti janë pak, tre parti janë shumë. Domethënë unë mendoj shumëzimi i partive Shqipëri nuk sjellë rritje cilësisë demokracisë, por sjellë vetëm rritje paqëndrueshmërisë shtetit. Sepse gjitha ato parti synojnë copën e pushtetit. Nuk synojnë ndonjë gjë tjetër. S’ka këtu parti kanë dalë për një kauzë. Këtu nuk ka kauza. Këtu janë kauzat e personave krijojnë këto parti, shfrytëzojnë konjuktura, shfrytëzojnë imazh, shgrytëzojnë paqartësinë e njerëzve dhe pastaj tak, futen aty dhe fillojnë kërkojnë tepsinë. Unë them se ne duhet shkojmë drejt një sistemi bipolar. Kjo është bindja ime dhe Bipolarizmi funksionon mirë aty ku ka një demokraci konsoliduar dhe institucione forta. A është ky rasti i Shqipërisë? Rama: Nuk është e vërtet kjo. Unë mendoj se bipolarizmi… -Po s’kemi vend… edhe Britaninë e Madhe ishte rasti klasik, nuk është kështu. Rama: Bipolarizmi është rezultat i maturisë, ndërsa fragmentimi është rezultat i mungesës maturisë. Nuk shoh ndonjë vend unë jetë i fragmentuar edhe ketë pasur ndonjë hajër nga fragmentimi kaq i madh i skenës politike. Nuk shoh. Do thotë fragmentarizimi i shumtë sjellë këto probleme ju thoni. Por edhe kalimi ekstremin tjetër me dy parti politike. Po vras mendjen si do ndjehet një njeri është me LSI-në dhe dëgjon kërkohen dy parti Shqipëri? Rama: Unë e kam bindjen ne duhet kemi një sistem bipolar dhe maxhoritar. Kjo është bindja ime. Por maxhoritari kërkon një gjeneratë tjetër. A është kjo pjesë e marrëveshjes? Rama: Jo, jo. Na duhet përgatitemi për patur një shoqëri shumë shëndetshme dhe për pasur një koishencë demokratike shumë fortë sepse e dimë shumë mirë nga maxhoritari pastaj ka humbje madhe raport me gratë se e kanë shumë vështirë zgjidhen. Ka humbje madhe edhe raport me kualitetet, kurse këtë lloj proporcionali, është proporcionali maxhoritar, besoj unë se ne kemi sistemin mirë paktën edhe për një gjeneratë. Kurse nëse pyesni për partitë unë them se këtu ne jemi shumë aspekte vonuar për shkak partive. Një kritikë ju bëhet partive politike Shqipëri dhe kryesisht partive mëdha është se janë shumë fuqishme, kanë shumë pushtet dhe janë forta se institucionet. Janë parti kryetarësh, jo me demokraci zhvilluar. Rama: Nuk ka lidhje fare. Këto janë broçkulla. Francë fitoi një parti ka vetëm kryetar. Nuk kishte asnjeri deri dje dhe kjo nuk do thotë aspak ajo parti nuk është demokratike, apo ajo parti nuk do prodhojë rezultat mirë për Francën. Këto janë gjitha përralla. Ajo është e rëndëishme është për çfarë e përdor fuqinë. Dhe fuqia nuk kontrollohet ashtu siç kujtojnë këta. Fuqia shkon bashkë me përgjegjësinë. Z. Kryeministër shumë vetë e pranojnë se drejtësia Shqipëri vuan, lëngon. A ka përgjegjës për këtë situatë? Rama: Sigurisht ka përgjegjës. Emra përveçëm apo le themi klasa politike? Rama: rradhë parë përgjegjëse është politika nuk e ka reformuar dot sistemin. Unë jam gjithmonë me modernizimin. Domethënë përgjigja e sfidave për kuruar plagë mëdha është modernizimi, jo gjuetia e shtrigave. Dekriminalizimi politikës është një sukses mbetet testohet. Por para dekriminalizimit kemi pasur kriminalizimin. A kemi përgjegjësi identifikuara për këtë? Rama: Unë kam një opinion tjetër për gjithë këtë histori, por nuk jam njeriu i duhur për t’u pyetur. Ju keni dhënë miratimin për një ligj ndoshta cënon edhe drejtat kushtetuese. Rama: Po, e kam dhënë miratimin, i bindur është nga pikëpamja kushtetuese një barbari, por nga pikëpamja e kohës cilën jetojmë është i domosdoshëm. Dhe për këtë e kam dhënë miratimin. Dekanabizimi duket një proces jo dhe aq i vështirë sa ç’mendohej. U deshën tri deklarata publike, e juaja, e ministrit brendshëm dhe drejtorit policisë dhe u përcoll mesazhi nuk tolerohet mbjellja e kanabisit. Pyetja është: a ka përgjegjësi identifikuar mbërritëm kët situatë? Rama: Jo, nuk është ekzaktësisht kështu pari njëherë, nuk ishin tre deklarata. Ato deklarata erdhën pasi u përgatit një plan kombëtar, për cilin u punua për muaj tërë. U përcoll mesazh publik... Rama: Dhe ajo çka ndodhi vitin e kaluar pati sepse ne patëm një 2014-të shumë sukseshme, patëm një 2015-të suksesshme dhe patëm një 2016-të ku gjërat dolën jo ashtu… Po çfarë ndodhi 2016-ën se nuk pati ngrohje globale themi ndodhi çudia e madhe… Rama: Jo, jo. Pati shumë prodhim, por për ta vënë (to set the record straight) prodhimi I 2016-ës është I ulët se sa I 2013-ës jemi qartë. Po kush e thotë këtë? është e vështirë besohet 2016-ën është prodhuar pak se 2013-ën, paktën nga tonelatat e kapura nga policia italiane. Rama: është shumë e thjshtë. Tonelatat e kapura janë rezultat I punës policisë. Nuk kapen nga qielli… Nga qielli na erdhën avionë… Rama: E kam thënë dhe stërthënë, policia italiane 95% operacioneve është bashkëpunim me policinë shqiptare. Tani, ajo po thosha është kjo. Ne kemi një plan kombëtar do ta fshijë këtë hisotori. Jo se s’do ketë këtu asnjë rrënjë, por ama e vërteta është se po shikosh komunikatat e policisë shtetit përpara vitit 2013-të, kur ishin sekrete, ato e tregojnë se Shqipëria kishte kanabis nga Tropoja deri Konispol. Po, por jo këto përmasa sa ç’i pamë 2016-ën. Rama: Këta nga e nxirrni ju për shembull? Nëqoftëse jeton këtë vend, ulesh një kafene, shkon bisedon diku, shikon çfarë bëhet, nuk do shumë… Rama: Kjo s’ka lidhje me kafenenë. Jo, po them kur e gjen një gjë tillë edhe kafene… Rama: Atëherë, kohën kur ky fenomen ekzistonte dhe ishte i shpërndarë gjithë Shqipërinë, ne dinim vetëm Lazaratin. Komunikatat e policisë ishin sekrete. Media nuk merrj fare me këtë punë. Ndërkohë këtu jemi marrë me këtë punë dhe policia e ka luftuar si asnjëherë parë. Natyrisht edhe … ..dhe prandaj u larguan 12 drejtorët e policisë me ardhjen e z. Xhafaj? Rama: Nuk ka lidhje kjo. Po për çfarë u larguan ata? Rama: është absolutisht e drejta dhe detyra e ministrit bëj vlerësimet e veta dhe për t’i dhënë një impuls shumë një beteje, ku policia e shtetit ka dhënë shumë rezultate pozitive, ta bëj këtë punë. . Po përpiqem identifikojë një gabim. Nëse ju do përgjigjeni a ka ndonjë gabim i njihni vetes nuk lidhet as me sistemin, as me tepsinë dhe as me kazanin? Rama: Para tre ditësh e bëra një gabim, kërkova dhe falje. – Përveç asaj kërkuat ndjesë për angazhimin e policisë pas orarit punës. Rama: Bëra një gabim nuk ishte qëllimi im thosha policia futet fushatë, por nga mënyra se si e thashë u perceptua keq. Po gabimi prapë I imi mbetet. fushata janë falshme. Po flas për pjesën e qeverisjes. Rama: meta mund ketë plotë. Gabime qëllimshme jo. Gabime paqëllimshme unë nuk i di, mbase ka. Jemi fushatë nëse hapim google-in dhe shkruajmë dy fjalë kyçe “programi I PS fushatë”, nuk na çon gjëkundi. Sepse nuk ekziston paku faqen e PS-së. Rama: E keni gabim. Ne kemi një manifest PS-së. Pak minuta para se fillonim emisionin bëra këtë kontroll fundit. Rama: Dakord, rregull. Mbase nuk e kemi faqen e keni kërkuar ju, mbase e kemi diku tjetër, por e kemi një manifest… është faqja e Paritësë Socialiste, ps.al Rama: Dakord, kemi një manifest PS-së, me program plotë, e kemi prezantuar kongres, e kemi miratuar kongres. faqen e PS-së gjeta gjëra shumë detajuara, por kanë lidhje fakt me fushatën e 2013-ës, janë ende aty. Dhe pyetja ime është kjo: si kryeministër si ndjeheni kur jepni një premtim dhe nuk e mbani? Rama: E para punës njëherë nuk ka asnjë rast historinë politike, programi elektoral zbatohet 100% nga një qeveri. Programi elektoral ëshët një program i shkruar letër dhe i ngritur mbi një skenar tërë parashikimesh, kurse jeta politike është dinamike dhe jetën politike dinamike dhe proçesin qeverisës dinamik nuk është çështja a i mbajte gjitha 100%, por a u transformua funksion programit I gjithë boshti për cilin ke marrë përsipër marrësh përgjegjësi. Dakord. Po nëse unë do vendosja këtë fletë dhe kjo është nga premtimet tuaja 2013-ës dhe ka bëjë vetëm me infrastrukturën europiane. Dhe nënvizuara janë gjërat as nuk janë prekur fare.  Rama: Po ma jep pak, ma jep ta shoh dhe them unë janë prekur apo s’janë prekur. Për shembull përmirësimi tërësor i infrastrukturës rrugore vendit për ju nuk është i prekur, për mua është shumë i prekur sepse kudo ka përmirësim infrastrukturës rrugore vendit. Hartimi, miratimi, zbatimi I standardeve projektimit dhe ndërtimit rrugëve nacionale është i bërë. Ju po lexoni pjesët nuk I kam nënvizuar Rama: Ndërtimi I koridorit Këtu do ngeci fjala... Rama: Jo, jo s’ka. S’ ngec fjala fare. Ndërtimi i koridorit gjelbër, autostrada veri-jug, lidh bashkë 22 copëzat e rrugëve nga ajo Kakavijë po vazhdon, është duke u bërë. Koridori i kaltër është proçes financimi nga BE-ja.  Projekti I fizibilitetit është bërë… Duken shumë mëdhaja, por t’ju përmend 3-4 gjëra... Rama: jemi qartë për një gjë. Kur një parti politike thotë programin e vet do ndërtojmë këto rrugë, kjo nuk do thotë se këto rrugë do fillojnë dhe do mbarojnë brenda 44 muajve. Sepse kur thua do ndërtojmë këto rrugë do thotë do projektojmë, do financojmë.. – Ndërtimi I rrugëve reja si rruga e Arbrit…  Rruga e Arbrit është projektuar, është financuar, ka mbaruar faza e parë e proçesit… Premtimet z. kryeministër jepen për 4 vjet, jo për 8 apo 12 vjet. Rama: Jo, kur flasim ndërtimi I rrugës domethënë që… Tani, nëse ju premtoni diçka ju nuk e keni fjalën për 2017-2021? Rama: fal, kur flasim ndërtimi i rrugës domethënë… e dini ju për sa vite ndërtohen rrugët Gjermani, e keni idenë? Kemi një përvojë për ndërtimin e rrugëve Shqipëri… Rama: Përvojë e bukur shumë. Unë atë përvojë e konsideroj një nga dështimet spektakolare shtetit. Ajo po ju them është se ndërtimi i rrugës Arbrit fillon shtator. Po ndërkohë ne nuk kemi ndejtur, se nuk është se rruga fillon me një fishkëllim dhe shko filloje. Rruga e Labërisë ka filluar ndërtimi ta dish. Kjo është këtu me kuqe. Modernizimi i rrjetit hekurudhor, faza e parë fillon me Durrës -Tiranë, është finalizuar dhe është proçes tenderimi. Kështu zvogëlimi I numrit aksidenteve rrugore ka ndodhur… Tirana s’ka fare stacion treni, por gjithsesi… Rama: Modernizimi I hekurudhës ka filluar dhe është proçes tenderimi. E kemi financuar nga BE-ja.  Po ju përmend unë katër gjëra: bypass-i I Fierit, bypass-i Vlorës, Tiranë-Elbasan, kanë qenë me projekte financuara… Rama: Jo, jo, e keni gabim Bypass-i I Fierit ka qenë I mbaruar.Rama: E keni shumë gabim. Rrugët janë kontrata. Kontrata e bypass-it Fierit dhe Vlorës ka qenë një skandal. Se tani… Dakord, nuk do futemi detaje…. Rama: Shiko, e di si është kjo punë? Rrugët nuk janë meritë, se duket sikur ato kanë qenë gati… epo pse nuk u bënë nëse ishin gati, ma thuaj ti, pse nuk u bënë. çfarë I pengoi qeveria beheshin? Ka bëjë me prioritetetRama: Jo mo, nuk ka bëjë me prioritetet. Ato janë kontrata. është një kontratë, e cila duhet zbatuar, kontrata skancaloze… Kush mban përgjegjësi kjo kontratë nuk ka funksionuar 44 muaj? Rama:… kontrata skandaloze, cilat ne jemi detyruar t’i rishohim dhe faktikisht kemi ngecur proçes për shkak mënyrës skandaloze hartimit kontratave. E kupton apo jo?! Prandaj them, ajo përvojë e ndërtimit rrugëve Shqipëri ka qenë një përvojë skandaloze me kosto tmerrshme. Cilësia si mos keq, kontratat si mos keq, situatat pas si mos keq… Le themi këto janë premtime 2013-ës jo vetëm thjesht për 4 vjet, por për diçka tepër…  Rama: jo, jo, ato janë tëra futura proçes, tëra, komplet. Nuk ka asnjë aty mund thoni s’keni bërë asgjë. Dhe vitin 2021 kush mbaron nga këto?  Rama: gjitha. Rruga e Arbrit fillon tani dhe do përfundojë. Rruga e Labërisë përfundon për 18 muaj. Kooridori I gjelbër po vazhdon. Ndërkohë për kooridorin blu kemi proçesin me ëestern Balkan Fond, është një proçes nuk diktohet ritmi nga ne. Po bëhen 2 vjet nga reforma territoriale. Jeni i kënaqur me rezultatet e kësaj reforme? Rama: Patjetër. Unë do ta doja edhe fortë, por patjetër. – Domethënë nëse flasim për reformën territoriale një nga aspektet është decentralizimi. Ajo çfarë shohim këtë fushatë është angazhimi I kryebashkiakëve lokalë për fushatën kombëtare. Rama: Kjo është gjëja normale botë. Edhe vende nuk kanë nevojë për asgjë, kuptimin I kanë gjitha gjërat bazike zgjidhura, kryetarët e bashkive janë fushatë patjetër. Nuk përbën ndonjë lajm kjo. Dhe qeveria përdor fondet publike për inaguruar vepra publike janë Rama: Në këtë aspekt, është fushata e parë që… Kjo fushatë ka dy elementë tjerë janë spektakolar. E para s’kemi bërë asnjë inagurim dhe asnjë gjë re këtë fushatë. Sheshi Skëndërbej dhe me ngjyrat... Rama: Kur them inagurim e kam fjalën për gjëra fillojnë tani. Sheshi Skëndërbej është një punë e përfunduar… Jo, nuk është e përfunduar, se po jetë e përfunduar… Rama: Jo, është një punë e përfunduar e Bashkisë Tiranë. Le biem dakord nuk është e përfunduar. Edhe historia e Rama: Pse nuk është e përfunduar. – Po nuk është e përfunduar. Po shkojmë përreth sheshit le themi, është punë e pa mbaruar. Rama: Pjesa këtej… Faza e parë, e cila I jep mundësi njerëzve kenë akses shesh ka përfunduar. Edhe faza për përuruar 400 metra nuk duket se është ndonjë gjë shumë e madhe për bërë inagurime.  Rama: Nejse, kjo është një fushatë s’ka shirita, s’ka inagurime, s’ka asgjë. Flas për inagurime, do fillojmë këtu, do çojmë fadromat, do bëjmë këtë, do bëjmë atë, s’ka nga këto fare. E dyta, është një fushatë e cila për herë parë nga pikëpamja e ardhurave buxhet është spektakolare. Domethënë gjithmonë fushatat janë karakterizuar 5-6 muaj nga lëshimi, mos ia merr taksat këtij, mos ia merr atij, se është fushatë dhe mos mërzitet. A po jetojnë mirë shqiptarët 2017 se 2013? Rama: Po kjo është pak po e sigurtë, nuk mund krahasosh 2013-ën me 2017-ën, pavarësisht se nëse do krahasojmë ku jemi sot me ku duam jemi, edhe këtë nuk mund ta krahasosh. Po krahasosh 2013-ën me 2017-ën këtu s’ka… Domethënë jetojnë mirë?  Rama: Janë shifra, kanë dalë 60 mijë njerëz nga varfëria. Po këtu flitet sikur varfëria, papunësia, korrupsioni lindën me rilindjen. Nëqoftëse I referohemi shifrave një sondazh I fundit I Gallupit thotë se 56% e shqiptarëve duan largohen nga Shqipëria, vendi I dytë botë pas Sierra Leone-s. ç’është kjo dëshirë e madhe për lënë vendin, kur jetojnë mirë se ç’kanë jetuar 4 vite parë? Rama: Jo, jo, s’ka lidhje kjo fare. pari, Gallupi ishte nga ata thoshte Britania e Madhe nuk do dalë nga Europa, kështu unë këto I dëgjoj me rezervë. Nëse nuk e besoni, nuk e  Rama: S’është puna se nuk e besoj, po unë sondazhet, gjitha llojet e sonadazheve i marrë me rezervë. dyti, ajo unë them është kjo. Unë nuk e kuptoj dot çfarë është ky muhabet. Unë kam qenë dhe mbetem njeri I lumtur shqiptarët nuk janë mbyllur bunker, por kanë drejtën lëvizin. Jetojmë një botë tjetër, e cila është bota e njeriut lirë. Dua shkoj jashtë, shko jashtë. Dua kthehem Shqipëri, kthehu Shqipëri. Dhe nga kjo lëvizje, Shqipëria vetëm fiton. Dhe kjo teoria do ikin shqiptarët dhe do ngelet bosh, janë teori njerëzisht duan vetëm spekullojnë.  Ka disa shifra. Mosha mesatare e shqiptarëve tani është 37 vjeç, ritmet e ikjes është 1/3…  Rama: fal, shpjegoj unë disa shifra. Po marrim shifrat e ikjeve nga Polonia, nga çekia, nga Sllovakia, etj, etj drejt perëndimit janë kataklizmike, por ndryshimi kush është. Ata ikin tregun, domethënë janë pjesë e tregut lirë… Hidraulikët polakë shkojnë Britaninë e Madhe  Rama: ata janë pjesë e tregut lirë punës Europë. Ne ngaqë nuk kemi akses quhemi refugjatë. Shqiptarët nuk ikin nga Shqipëria për arsyet ikin ata Sierra Leone-s. Ata Sierra Leone-s ikin nga lufta. Shqiptarët ikin se duan tentojnë bëjnë një jetë mirë, gjejnë një punë jashtë. Quhen refugjatë. Futja tregun e lirë europian punës…    I bën lëvizin. Rama: E çfarë humb Shqipëria këtë mes?! Se nuk e kuptoj. E refuzojmë një Shqipëri varfër, një model ekonomik, ku burimet dhe energjia e vendit janë shërbim pak njerëzve…” Rama: Patjetër… ..”Hendekun dita-ditës zgjerohet mes pasurve dhe varfërve, shtresën e mesme varfërohet çdo ditë e shumë”. Kjo ishte pjesë  e  (programit) 2013-ës. është vendi ndryshe, burimet dhe energjia tashmë nuk janë duart e pak njerëzve, por shumë njerëzve? Rama: Shiko, këtu është çështje modeli. Edhe njëherë po ju them, spostohesh nga një model i çerek shekulli një model ri nuk do thotë brenda 44 muajsh ke ndërtuar modelin, por ama patjetër kemi një model ekonomik tjetër. Patjetër kemi tjera dhëna nga ekonomia reale, se ç’kishim parë. Dhe patjetër kemi sot, nuk diskutohet, një konsum madh. gjitha këto janë llafe. Thelbi për mua është ky: a konsumojnë shqiptarët pak apo konsumojnë shumë? Nëse shqiptarët konsumojnë pak, janë keq. Nëse konsumojnë shumë, janë mirë. Kaq. Shifrat e konsumit ne shohim këtë periudhë prej 44 muajsh janë rritje. – Shifat e konsumit po rriten sepse edhe nga Italia po vijnë jetojnë pensionistë, për shkak morëm 3 mijë muxhahedinë. A do marrim muxhahedinë Shqipëri? Rama: Mos bëhemi qesharakë tani. I rritën shifrat e konsumit 3 mijë muxhahedinët, tani vjen keq tani. Ne flasim për rritje shifrash konsumi të… E kishim fjalën te çështja e modelit... Rama: Humorin tuaj unë e kam shumë qejf, po këtë rast ishte jashtë… Dua t’ju kujtoj një thënie tuajën 7 dhjetor vitit 1991, një ditë pas rrëzimit qeverisë stabilitetit. një debat me intelektualë Muzeun Historik Kombëtar ju keni thënë diçka besoj se është e vlefshme dhe sot “demokracia nuk është individ është mekanizëm”. Rama: Ekzakt. 26 vjet mbrapa ne vimë tek individi Edi Rama dhe jo tek një mekanizëm institucional… Rama: Jo, jo, absolutisht. Demokracia është një mekanizëm. Ju thoni mekanizëm, unë them sistem. Jo, ju e keni thënë. Rama: Dakord pra, dakord. është mekanizëm, por mekanizmin e ndërtojnë njerëzit vizionarë, momente caktuara historike. Dhe unë besoj se ne kemi vizionin, ne kemi skuadrën dhe programin, ne kemi gjithë fuqinë për ta ndërtuar këtë mekanizëm. Kaq. Kur unë them na jepni timonin dhe ndihmoni, ta thashë nuk është se dua shumë pushtet për veten. Se po doja shumë pushtet për veten, sot do isha me 100 deputetë këtu.  Po them pikërisht për vazhduar ndërtimin e këtij mekanizmi. Z. Kryeministër, faleminderit ishit sonte emisionin #Përballë! Rama: Shumë faleminderit edhe juve! fund një intervistë mes njerëzish!  
Rama : “Do të bëj për Vlorën dhe gjithë Shqipërinë 4 fishin e atyre që janë bërë në këto 44 muaj” Posted: 23 Jun 2017 12:10 PM PDT

Me një fjalim me doza larta patriotizmi, kryeministri socialist Edi Rama mbylli fushatën zgjedhore PS Vlorë, i mbështetur fuqimisht nga banorët entuziastë këtij qyteti. “Sikur duhet zgjedh vendin për fjalimin tim fundit publik do jetë Vlora. Sikur duhet them ku është një vend mbi këtë tokën tonë ku Shqipëria dhe Kosova janë bashkë njëjtin vend, unë them Vlora” tha zoti Rama ndërsa brohoritej fuqishëm nga pranishmit. “Do bëj për Vlorën dhe gjithë Shqipërinë 4 fishin e atyre janë bërë këto 44 muaj” premtoi zoti Rama. Por fjalën e tij nuk mungoi edhe autokritika. “Dua ti kërkoj falje çdo qytetari Vlorës për çdo shkelje keqe zyrat e shtetit këtu qarkun e Vlorës. Nëse ka një gjë, bën vijë zor nga këto 44 muaj përpara jush dhe çdo qytetari nga Vermoshi deri Konispol pa dallim bindjesh, është marrja me mend e rasteve panumërta, çdo ditë sjelljeve këqija ndaj njerëzve këtij vendi zyrat e administratës shtetërore” tha zoti Rama. “Shqipëria kemi zyrat e shërbimeve për qytetarët nuk është Shqipëria duam. Është një Shqipëri e vjetër, e lodhshme dëshpëruese për njeriun kërkon një patent, një dokument dhe merr prapsh një nëpërkëmbje duhet marrë fund 25 qershor” shtoi tej ai.
Fjalimi i zotit Rama u mbështet nga një skenografi e rrallë për aktivitete tilla dhe një spektakët fishekzjarresh nën tingujt e himnit kombëtares kuq e zi.
Basha thirrje shqiptarëve: Bëhuni pjesë themeluese e Republikës së re! Posted: 23 Jun 2017 11:48 AM PDT

Lideri i opozitës djathtë Lulzim Basha u ka bërë thirrje shqiptarëve dalin masivisht votime për tu bërë pjesë themeluese e Republikës re. “I bëj thirje çdo kujt ti bashkohet kësaj lëvizje jashtëzakonshme! zhgënjyerit, braktisurit! Mos rrini shtëpi! Bashkohuni me ne! Bëhuni pjesë themeluese e Republikës re” tha ai mitingun përmbyllës Tiranë, miting i zhvilluara para selisë qeverisë.
Zoti Basha kujtoi këtë shesh betejën e opozitës për kauzën e zgjedhjeve. “110 ditë parë republika e vjetër krekosej mbi Shqipërinë e mjeruar, shqiptarët nuk shihnin dritë fund tunelit, 101 ditë parë demokratët u ngritën dhe nisën një marshim cilin sot janë bashkuar shumica e Shqipërisë. Sa herë demokratët bëjnë një hap përpara, Shqipëria bën një hap përpara” tha zoti Basha. “Kështu ka qenë kur sollëm demomkracinë, kur liberalizuam vizat dhe u anëtarsëuam NATO dhe kështu do jetë edhe ditën e dielë kur do themelojmë republikën e re” kujtoi ai vitet kur pushtet ishte PD.
Zoti Basha e konsideroi një arsye me shumë votën për PD rrënimin e ekonomisë ka sjellë sipas tij kryeministri socialist Rama. “Njeriun për pushtetin e tij rrënoi ekonominë me taksa larta dhe çmime larta, kriminalizoi shtetin, mbushi Shqipërinë me drogë. Ky është Kryeministri ju do ta largoni me votë dielën. dielën votohet për ekonominë tuaj, punën dhe punësimin tuaj” u tha kreu i PD përkrahësve tij. Ai hodhi poshtë mundësinë e bashkëpunimit me PS kur tha se datë 25 nuk jemi nisur drejt pazareve dhe kompromiseve, por drejt fitores”.
Fier, Meta sulmon Ramën: “Mavia do iki njëherë e përgjithmonë nga drejtimi i Shqipërisë” Posted: 23 Jun 2017 11:31 AM PDT

Thirrjet për votuar numrin 1 listën e partive, kane qenë refereni i fjalës ish kreut LSI, Ilir Meta mitingun e kësaj partie Fier. “LSI do fitojë se është partia e rinisë” tha zoti Meta. Por fjalën e tij plot nerv, zoti Meta sulmoi ashpër ish aleatin e tij për katër vjet, kryeministrin aktual Edi Rama. Ai e akuzoi atë se punon për një grup vogël njerëzish. “Mavia është vetëm shërbim oligarkisë dhe biznesmenëve mëdhenj. Mavia ka shkatërruar biznesin e vogël dhe mesëm me taksat rriti. Mavia ka cënuar standardin e jetesës. Mavia i ka shpallur luftë shtresës mesme Fier dhe gjithë Shqipërinë” tha zoti Meta për ish aleatin e tij. Ai shprehu bindjen se 25 qershor do bashkohen jo vetëm anëtarët dhe votuesit e LSI, porgjithë qytetarët e ndershëm dhe socialistët u mashtruan nga mavia. “Mavia do iki njëherë e përgjithmonë nga drejtimi i Shqipërisë se përfaqëson drejtimin vjetër, antipopullor, përfaqëson një drejtim shtypës ndaj qytetarëve thjeshtë” tha zoti Meta.
Shqipëria drejt zgjedhjeve Posted: 23 Jun 2017 08:22 AM PDT

Shqipëri janë orët e fundit fushatës për zgjedhjet parlamentare 25 qershorit, e vlerësuar si e qeta ndër gjitha fushatat e nxehta dhe plot tension vendi ka njohur nga viti 1991 pas rënies regjimit komunist dhe vendosjes demokracisë.
Gjatë 30 ditëve fushatës, 18 parti nga i gjithë spektri politik shqiptar, i ranë kryq e tërthor vendit për bindur zgjedhësit votojnë për ta 25 qershor.
PS aktualisht pushtet ka vendosur ta mbylli fushatën Vlorë, ku kandidon edhe kreu i saj Rama. PD e opozitës ka zgjedhur Sheshin “Nënë Tereza” Tiranë. Ndërsa LSI, aleate e deritanishme e PS dhe synon dali forcë e parë këto zgjedhje, ka zgjedhur Fierin. Pretendime kanë këto zgjedhjeve edhe PDIU, parti e komunitetit çam si dhe dy partitë e reja Sfida për Shqipërinë dhe LIBRA.
gjitha forcat politike kanë përzgjedhur listat e tyre disa mijëra kandidatë, emra njohur e panjohur, por vetëm 140 prej tyre do ulen sallën e parlamentit shqiptar. Sistemi i zgjedhjeve Shqipëri është proporcional sipas 12 qarqeve vendit.
zgjedhje janë ftuar votojnë rreth 3.452.000 shtetas, 136 mijë prej cilëve do votojnë për herë parë.
gjithë vendin po ngrihen 5362 qendra votimi. KQZ ka shtypur rreth 3.5 milionë fleta votimit, si dhe fletët e votimit për zgjedhjet e parakohshme bashkiake Kavajë. këtë bashki konkurojnë kandidatët e PS, PD dhe LSI.
KQZ bëri me dije se me 25 qershor ka akreditura gjithsej 5180 vëzhgues, numri i madhe i vëzhguesve zgjedhjet e zhvilluara ndonjëherë Shqipëri. Mjaftë prej tyre janë vëzhgues huaj. Këta fundit do paraqesin deklaratën e tyre paraprake pas zgjedhjeve një konferencë për shtyp, hënën 26 qershor, Tiranë.
Autoritetet shqiptare shpresojnë ecuria e mirë e zgjedhjeve 25 qershorit, zhvillimi i tyre sipas standarteve europiane dhe pranuara nga gjithë, çojë hapjen e negociatave mes BE dhe Shqipërisë, ç’ka do ndikojë integrimin e shpejtë vendit Europë.
Përkujtohet 80-vjetori i lindjes së Viktor Gjikës Posted: 23 Jun 2017 07:43 AM PDT

Pas emrit dhe kreativitetit tij fshihen disa prej filmave kanë bërë epokë historinë e kinematografisë shqiptare. Nëse do ishte gjallë ai sot do kremtonte 80 vjetorin e lindjes. Viktor Gjika regjisori dhe kineasti i fisëm dhe elegant me talentin e tij na dhuroi filma si Gjeneral Gramafoni, Nëntori i dytë apo Rrugë bardha edhe mungesë mblodhi kineastë dhe aktorë Ministrinë e Kulturës. Gjatë aktivitetit organizuar nga Qendrës Kombëtare e Kinematografisë dhe Forumit Mbrojtjes Autorëve Audiovizualit u shfaq edhe një Etyd i veprës artistike me vlerësime dhe kujtime artistëve, miqve dhe kolegëve regjisorit. Gjatë gjithë karrierës Viktor Gjika realizoi rreth 15 filma artistikë dhe 25 dokumentarë. vitin 1977 i jepet titulli “Artist i Merituar” dhe 1985 “Artist i Popullit”. “Sa herë emri i mjeshtrit Viktor Gjika shfaqet film cilësinë e regjisorit, spektatori duhet jetë gati për kundruar një poezi ngjyrash, tingujsh e imazhesh cilat e veçojnë plotësisht punën e tij nga regjisorë tjerë. Arti i Gjikës zotëron veçanërisht pushtetin e ndjenjave mbi spektatorin, dashurisë apo revoltës, manipulimit emotiv si mjet i ideologjisë totalitare.
Durrës: Tuberkulozi shfaqet në spitalin rajonal Posted: 23 Jun 2017 07:13 AM PDT

Tuberkulozi prek brenda 6 muajve 8 qytetarë Durrës tre prej cilëve janë pjesë e stafit spitalit Rajonal. Dr.Donika Mema, koordinatore e programit turbekulozit thotë se aktualisht spitalin e mushkërive Sauk po marrin mjekim 2 punonjëse lavanterisë cilat e kapen herët sëmundjen dhe se vatra po hetohet. “Nga hetimi epideiologjik kemi proçes, se duhen një sërë ekzaminimesh për dalë një raport përfundimtar nëse këto dy pacientë janë infektuar nga burime jashtme spitalore apo brendshme. Ato nuk janë burim infeksioni për tjerët pasi momentin fillohet mjekimi nuk mund infektojnë tjerat”. Dr.Mema ngre shqetësimin se Durrës ende nuk kryhen analizat laboratorike për ekzaminimin e tuberkulozit. “ dispancerinë e Durrësit problem mbetet moskryerja e analizave laboratorike për pacientët trajtohen nga tuberkulozi, ata janë raste reja si dhe për familjarët e tyre”. Ndërkohë, një grua nga komuniteti rom, e cila nuk kishte marrë mjekim u nda nga jeta rreth një muaj parë nga kjo sëmundje ngjitëse, po shënon rritje qytetin bregdetar. Megjithatë mjekët sqarojnë se nuk ka vend për panik dhe situata është nën kontroll. Statistikat tregojnë se vendin tonë janë prekur 415 një vit. Shenjat e sëmundjes vijnë me kollë, temperaturë, djersë. Ethe, rënie peshë dobësi trupore etj. Ekspertët tregojnë se 0.5% rasteve për 100 mijë banorë pësojnë fatalitet nga tuberkulozi, pra përqindje konsiderueshme sëmundja është e kurueshme.
Ndryshimet në kod: Prokurori i pafuqishëm për të vendosur mbi hetimin Posted: 23 Jun 2017 06:17 AM PDT

Ndryshimet Kodin e Proçedurës Penale, cilat do hynë fuqi muajin Korrik, presin sjellin dallime mënyrën e hetimit dhe gjykimit çështjeve. I pari do preket nga këto ndryshime, është roli i prokurorit, cilit u cungohet e drejta për vendosur mbi fatin e një çështje hetim. Avokati Ndue Pjetra, i cili drejton dhe shoqatën antikorrupsin deklaron se këto ndryshime ligjore do forcojë pozitat e gjykatësit mbi palët edhe fazën e hetimit. “Pasi ta shqyrtoje çështjen brenda 10 ditëve, nga dita e depozitimit gjykatë, vendos nëse kjo çështje mund kaloje për gjykim”. Çështjet cilat kanë bëjnë me konfliktet si çështjet e gjakmarrjes e parashikojnë dënimet deri 7 vite burgim, pritet mbyllen me ndërmjetësim mes palëve për ta cuar pas dosjen gjykatë. Pjetra thotë se risi është edhe përfaqësimi i viktimës me avokat një proçes gjyqsor, çka do shmang korrupsionin, pasi shpesh viktima ka marr dhe fajin. “Viktima do ketë avokatin e vet. Viktima do përfaqësohet njëlloj , duke qënë pjesë e proçesit gjyqësor. Kjo do shmang korrupsionin se deri sot faji i ka mbetur viktimës” theksoi tej Avokati Ndue Pjetra.
Blushi: Libra do të zhduki varfërinë Posted: 23 Jun 2017 06:11 AM PDT

LIBRA, partia e re e spektrit politik shqiptar garon zgjedhjet parlamentare 25 qershorit, ka mbyllur fushatën elektorale Tiranë me një koncert tek pedonalja e kryeqytetit. Kreu i saj, Ben Blushi tha se LIBRA do jetë fuqia e shtresës mesme. “Libra do nxjerri nga varfëria 400 mijë shqiptarë sot jetojnë me 400 lektë vjetra ditë. Ne i përfaqësojmë ata se partitë e vjetra i tradhëtuan, i lanë mjerim, varfëri” tha zoti Blushi. “Ka gjithmonë një kurë për varfërinë, ka gjithmon një ilaç për varfërinë dhe ky është LIBRA” u shpreh kreu i saj. Zoti Blushi u shpreh i bindur se edhe ish pronarët do votojnë LIBRA-n pasi ajo do zgjidhi çështjen e tyre.
INSTAT: Kriza politike pakëson vizitorët në maj Posted: 23 Jun 2017 05:58 AM PDT

Kriza politike përfshiu Shqipërinë këtë pranverë duket se ka ndikuar numrin e vizitorëve huaj vendin tonë. Sipas INSTAT, pavarësisht se numri i vizitorëve huaj për muajin maj 2017 është mbi 360 mijë vetë, do thotë është rritur me 0,4% krahasuar me njëjtin muaj një vit parë, numri i huajve kanë hyrë Shqipëri për qëllime pushimi dhe vizita ditore majin e këtij viti, kur kriza politike ishte kulmin e saj, ka rënë me 7.8%. Nga 145.655 ishte maj 2016 është bërë 134.364. Po muajin maj 2017 është ulur edhe numri i shtetasve huaj kanë hyrë për qëllime personale. Krahasuar me Majin e 2016-s, kjo kategori është ulur me 0,3%. Maj 2017 është 353.277 vetë. Kjo shifër përbën 98,1%, numrit gjithsej hyrjeve shtetasve huaj. Por nuk ka rënë numri i hyrjes shtetasve huaj nëse do llogarisim jo vetëm muajin maj, por pesëmujorin e parë 2017. këtë periudhë kemi mbi 1 milion e 300 mijë vizitorë, 9,5% shumë krahasim me njëjtën periudhë vitit 2016. E huajt vijnë për biznes duket se nuk kanë dashur t’ia dinë për krizën politike. Krahasuar me një vit parë, kjo kategori është rritur me 67,5% këtë muaj maj, gjë përbën 1,9% hyrjeve shtetasve huaj. Numri i madh i hyrjeve shtetasve huaj vendin tonë edhe muajin sapo shkoi rezulton jetë nga Kosova me 29,3%, pasuar nga hyrjet e shtetasve huaj nga Maqedonia me 13,6%,Mali i Zi me 10,1 %,Greqia me 8,8%,etj. muajin maj 2017 ka ulje dhe daljet nga Shqipëria, qoftë shtetasve shqiptare edhe atyre huaj. bashku janë 789.052, duke shënuar një ulje me 2,1%, krahasuar me njëjtën periudhë një viti parë. Numri i shtetasve shqiptarë dalë nga territori i Shqipërisë Maj 2017 është 407.096. Krahasuar me muajin Maj2016, ky numër është ulur 2,7 %. Ndërsa pesëmujorin e parë 2017-s kemi një rritje prej 3,8% daljeve. Kanë dalë nga Shqipëria 1.882.335 shqiptarë, shumë se gjysma e popullsisë. Ndërsa kemi 1 milion e 300 mijë vizitorë huaj për pesëmujorin e parë 2017. Domethënë shumë kanë dalë shqiptarë nga Shqipëria se sa kanë hyrë vizitorë Shqipëri.
Reklama