Home » Mesazhi.com: “OBOZITETI-TRAJTIMI NATYRAL” plus 9 more

Mesazhi.com: “OBOZITETI-TRAJTIMI NATYRAL” plus 9 more

h1 a:hover {background-color:#888;color:#fff ! important;} div#emailbody table#itemcontentlist tr td div ul { list-style-type:square; padding-left:1em; } div#emailbody table#itemcontentlist tr td div blockquote { padding-left:6px; border-left: 6px solid #dadada; margin-left:1em; } div#emailbody table#itemcontentlist tr td div li { margin-bottom:1em; margin-left:1em; } table#itemcontentlist tr td a:link, table#itemcontentlist tr td a:visited, table#itemcontentlist tr td a:active, ul#summarylist li a { color:#000099; font-weight:bold; text-decoration:none; } img {border:none;}

Mesazhi.com: “OBOZITETI-TRAJTIMI NATYRAL” plus 9 more

OBOZITETI-TRAJTIMI NATYRAL Posted: 22 Jun 2017 07:36 PM PDT

1- Duke lëvizur, caktuar kohë për aktivitet çdo ditë. Nëse këtë nuk mund ta arrini ka alternativë. Plus e kryeni njërin nga obligimet prioritare besimin Islam, Namazi, është aktivitet psike-fizik ku njëjtën kohë janë koordinim zemra, mendja dhe shpirti. Është konstatuar se nëse falen pesë vakt namazet ditë llogaritet sikur ecët 5 km. Ky adhurim kryhet duke qenë komod dhe brenda shtëpi. Nëse lutja kryhet faltore do keni privilegj takoni miq tuaj duke shkëmbyer respekt dhe solidaritet reciprok. 2- Zgjidhni ushqimin cilësor, duke i dhënë organizmit atë për cilën ka nevojë, jo vetëm ajo dëshirohet konsumohet. 3- Yndyrat dhe sheqernat kanë shije mirë por ju nevojitet një masë dietike e tyre çdo ditë. 4- Balanconi dietën tuaj, gjitha ushqimet mund vendosen dietë shëndetshme, kjo duhet realizohet konsultim me ekspertët, dietologët. 5- Praktikoni një dietë natyrale, abstenim nga ushqimi ditë caktuara (agjërim) i cili mundëson organizëm djegën yndyrat dhe glucidet e tepërta. 6- Planifikoni kaloni 5-10 minuta aktivitet çdo mëngjes, nëse për këtë nuk gjeni vullnet atëherë kryeni ritualin fetar lutjes dhe adhurimit (falni namaz), namazi është forma praktike e pushimit, kthimit koncentrimit dhe disponimit. Ata nuk e kan provuar këtë eksperiencë fizike-shpirtërore, nuk duhet ndihen inferior, kjo kushton lirë se një seancë psikoterapeuti dhe nuk ka efekte anësore sikur ilaçet nëse obligohen nga psikiatri.
Përgatiti: Rrahman FERIZI The post OBOZITETI-TRAJTIMI NATYRAL appeared first on Mesazhi.com.

Mbi 850 qytetarë të Kamenicës e pritën iftarin bashkë Posted: 22 Jun 2017 03:51 PM PDT

sheshin Metush Krasniqi Kamenicë është organizuar një iftar ambient hapur, i financuar nga afaristë lokal dhe disa njerëz vullnetit mirë. pranishëm këtë iftar madhështor ishin rreth 850 agjërues. FB_IMG_1498171764221 Mesazhi.com: “OBOZITETI-TRAJTIMI NATYRAL” plus 9 more The post Mbi 850 qytetarë të Kamenicës e pritën iftarin bashkë appeared first on Mesazhi.com.

Macron – zyrtarëve të emigracionit: Tregohuni të njerëzishëm Posted: 22 Jun 2017 12:47 PM PDT

Franca ka këshilluar zyrtarët lokalë që të tregojnë më shumë humanizëm ndaj emigrantëve. Këto raporte i tha një zëdhënës i qeverisë. Deklarata erdhi pasi një mbikëqyrës i të drejtave të njeriut tha se duhet të mbahet përgjegjësi për kushtet çnjerëzore me të cilat përballeshin emigrantët në rajonin e Kale (Calais). Rreth 400 emigrantë nga Lindja e Mesme dhe Afrika u kthyen në portin verior të Francës ku qeveria e Fransua Oland dërgoi buldozerët për të “spastruar” kampin e emigrantëve të njohur si “Xhungla”. “Oficerët që përballen me emigrantët duhet të sillen me më shumë humanizëm,” tha zëdhënësi i qeverisë Christophe Castaner për Reuters. “Ne nuk mund t’i trajtojmë ato gra dhe burra sikur të ishin thjeshtë numra.” Castaner tha se reformimi i procesit të azilit në Francë ishte përparësi për presidentin e ri Emmanuel Macron. /MESAZHI/ The post Macron – zyrtarëve të emigracionit: Tregohuni të njerëzishëm appeared first on Mesazhi.com.

Spiegel: Gjermania përgjon Shtëpinë e Bardhë Posted: 22 Jun 2017 12:33 PM PDT

Shërbimi i jashtëm i inteligjencës Gjermanisë ka spiunuar objektiva shumta zyrtare dhe Shtetet e Bashkuara, duke përfshirë Shtëpinë e Bardhë, raportoi enjten gazeta prestigjioze gjermane “Spiegel”.
Këto spiunime përfshijnë numrat e telefonit ose faksit, si dhe adresat e-mailit Shtëpinë e Bardhë, ashtu si edhe financat amerikane.
Objektivat e tjerë monitorimit shkonin deri te institucionet ushtarake, duke përfshirë Forcën Ajrore SHBA-ve, agjencinë hapësinore NASA grupin civil Human Rights Watch.
Qindra ambasada huaja si dhe organizata ndërkombëtare si Fondi Monetar Ndërkombëtar nuk u kursyen, tha Spiegel. Gjermania kishte reaguar me zemërim kur informacioni i zbuluar nga ish kontraktori i NSA Edward Snowden zbuloi vitin  2013 agjentët amerikanë po bënin përgjime përhapura gjithë botën, duke përfshirë telefonin celular kancelares Angela Merkel. Merkel, i cili u rrit Gjermaninë Lindore komuniste, ku shteti spiunonte qytetarët, ishte deklaruar mënyrë përsëritur se “spiunimi mes miqve nuk ekziston më”. Por për sikletin e madh Gjermanisë, vonë doli se shërbimi sekret gjerman BND ndihmoi NSA-në spiunonte aleatët evropianë.
Para një viti, Gjermania miratoi masa të reja, duke përfshirë mbikëqyrje më të madhe, për të frenuar në BND-në. /MESAZHI/ The post Spiegel: Gjermania përgjon Shtëpinë e Bardhë appeared first on Mesazhi.com.

Këto janë 13 rutinat që garantojnë suksesin e fëmijëve Posted: 22 Jun 2017 12:14 PM PDT

Prindërit e mirë duan rrisin fëmijë mbarë, shkëlqejnë mësime dhe bëjnë gjëra mëdha kur rriten. Edhe pse nuk ka një recetë për rritjen e fëmijëve sukseshëm, kërkimet psikologjike kanë vënë dukje disa faktorë parashikojnë suksesin. Ja disa nga ngjashmëritë kanë prindërit e fëmijëve suksesshëm. Ata i detyrojnë fëmijët bëjnë detyra rutinëNëse fëmijët nuk i lajnë pjatat, i bën dikush tjetër,”- thotë Julie Lythcott-Haims, ish dekane Universitetin Stendford dhe autore e librit “Si rritësh një rritur.” “Këta fëmijë çlirohen jo vetëm nga puna, por edhe nga mësuarit se puna duhet bërë dhe se secili nga ne duhet kontribuojë për mirën e përbashkët,”- thotë ajo. Lythcott-Haims beson se fëmijët rriten me përgjegjësinë e kryerjes e detyrave, ardhmen bëhen nënpunës bashkëpunojnë mjaft mirë me kolegët dhe shfaqin shumë empati pasi ata e dinë çdo thotë vështirësi dhe janë aftë kryejnë detyra mënyrë pavaruar. “Duke i detyruar bëjnë punë, derdhin plehrat, mbledhin rrobat e palara, ata kuptojnë se duhet bëjnë punët e jetës me qëllim jenë pjesë e saj,” – shprehet Lythcott-Haims. Ata u mësojnë fëmijëve vet socializimin. Kërkimet nga Universiteti i Pensilvanisë dhe nga Universiteti Duke shqyrtuan shumë se 700 fëmijë gjithë Amerikën nga mosha shkollore deri 25 vjeç dhe gjetën një lidhje mes aftësive sociale shfaqura kopësht dhe suksesit tyre 20 vjet vonë, transmeton “bota.al”. . Studimi 20 vjeçar tregoi se fëmijët bashkëpunonin me moshatarët, i ndihmonin tjerët, kuptonin ndjenjat e tyre dhe i zgjidhnin vetë problemet, kishin shumë mundësi merrnin një diplomë universiteti si dhe kishin një punë me kohë plotë moshën 25 vjeç, sesa ata me aftësi limituara sociale. Këta fundit kishin shanse mëdha për tu arrestuar, pinin dhe aplikonin për vendstrehim. “Ky studim tregon se ndihmosh fëmijët zhvillojnë aftësi sociale dhe emocionale është gjëja e rëndësishme ne mund bëjmë për t’i përgatitur për një ardhme shëndetshme,”- thotë Kristin Schubert, drejtoreshë programacioni fondacionin “Robert Wood Johnson”. -“ moshë hershme këto aftësi përcaktojnë nëse një fëmijë do shkojë universitet apo burg, nëse do përfundojnë punësuar apo vartës drogërash.” Ata kanë pritshmëri mëdha Nga dhënat e 6600 fëmijëve vitin 2001, Universitetin e Kalifornisë, profesor Neal Halfon dhe kolegët e tij zbuluan se pritshmëritë e prindërve për fëmijët e tyre kishin një ndikim madh mbi realizimin e tyre. “Prindër shohin shkollën si ardhmen e fëmijëve vet i drejtojnë ata drejt këtij qëllimi pavarsisht ardhurave dhe aseteve tjera,” – shprehet ai. Rezultatet dolën nga teste standarde, ku prindërit kishin pritshmëri për 57% fëmijëve, shkonin keq me mësime, vazhdonin shkollën e lartë dhe për 96% fëmijëve, ishin mirë me mësime shkonin shkollë lartë. Ky është një zbulim tjetër: efekti Pigmalion, ku pritshmëritë për dikë shërbejnë si një profeci vetëpërmbushëse. rastin e fëmijëve ata përmbushin pritshmëritë e prindërve. Ata kanë marrëdhënie shëndetshme me njëri-tjetrin Sipas studimeve Universitetit Ilinoisit fëmijët jetojnë konflikte familjare, divorce ecin keq sesa ata fëmijë me një jetë familjare qetë. Robert Hughes Jr, profesor Universitetin e Ilinoisit thekson se ka gjetur fëmijë me një prind vetëm shëndetshëm mendërisht se ata me dy prindër konfliktualë. “Konflikti mes prindërve para divorcit ndikon negativisht mbi fëmijët, ndërsa ai pas divorcit ka një ndikim shumë madh mbi ndryshimin e tyre,”- shprehet Hughes. Një studim tregon se pas divorcit, kur një baba, pa drejtën e kujdestarisë, mban lidhje me fëmijët dhe ka konflikte minimale, këta fëmijë shkojnë shumë mirë. Ndërsa kur ka konflikte, vizitat e shpeshta babait janë lidhura me një ndryshim ulët për fëmijët. Ky studim tregon se edhe pas 20-tave, ata fëmijë kanë përjetuar divorcin e prindërve, akoma shfaqin dhembje dhe stres edhe pas 10 vjetësh. Moshat pak rritura kishin përjetuar konflikte mes prindërve tyre shfaqnin ndjenja dështimit dhe keqardhjes. Ata kanë një nivel lartë arsimor Një studim i vitit 2014 i relizuar nga Universiteti i Miçiganit tregoi se nënat kishin mbaruar një shkollë lartë, apo Universitetin rrisnin fëmijë shkolloheshin njëjtën mënyrë. Nga një grup prej 14 000 fëmijësh hynë kopësht për periudhën 1998 -2007 studimi tregoi se fëmijët e nënave reja (18 vjeç e poshtë) kishin pak mundësi përfundonin shkollën apo hynin Universitet krahasuar me moshatarët e tyre. Frymëzimi është pjesërisht përgjegjës. Psikologu Erik Dubow nga një studim i vitit 2009, i kryer periferi New York-ut, tregon se niveli arsimor i prindërve kur fëmijët ishin 8 vjeç parashikonte mënyrë domethënëse arritjet shkollore dhe profesionale për ta 40 vjet vonë. Ata u mësojnë matematikë fëmijëve moshë hershme Një studim i vitit 2007 me 35000 fëmijë parashkollorë Shtetet e Bashkuara, Kanada dhe Angli tregoi se zhvillimi i aftësive matematikore herët kthehej një avantazh madh. “Rëndësia e aftësimit matematikor, fillimi i shkollës me njohuri mbi numrat, rendin e numrave, dhe koncepte tjera matematikore është një e enigmë doli nga studimi,” – tha Greg Duncan, bashkautor nga Universiteti Northwestern. -“Aftësimi moshë hershme i koncepteve matematikore, jo vetëm parashikon ardhmen matematikë, por edhe arritjet lexim.” Ata vendosin marrëdhënie me fëmijët e tyre vitin 2014 një studim me 243 njerëz lindur varfëri tregoi se fëmijët ishin rritur me ndjenjën e përkujdesit tre vitet e para, jo vetëm patën arritje mira akademike , por edhe arritje shkëlqyera akademike moshën 30 vjeçare. Prindërit janë dhimbsur i përgjigjen sinjaleve fëmijëve tyre shpejt dhe ashtu si duhet duke hedhur një bazë sigurt për fëmijët eksplorimin e botës. “Kjo sugjeron se investimi marrëdhënien prind – fëmijë herët sjell rendimente afatgjata akumulohen përgjatë jetës individit.” – shprehet psikologu Lee Raby nga universiteti i Minesotës. Ata janë pak stresuar. Sipas një kërkimi cituar nga Brigid Schulte Uashington Post, numri i orëve një nënë kalon me fëmijët mes moshës 3-11 vjeç parashikon pak sjelljen e fëmijës, mirëqënien apo edhe arritjet. Një marrëdhënie e thellë e nënës ose një prindërim helikopter ndikon tek fëmija. “Stresi i nënës, sidomos kur ajo ndodhet mes punës dhe gjetjes kohës për fëmijët e vet, mund ti prekë ata.” – tha Kei Nomaguchi për Uashington Posti. Gripi emocional ose fenomeni psikologjik, ku njerëzit i kapin ndjenjat si një grip na e shpjegon arsyen. Nëse një mik është i lumtur, kjo ndjenjë do t’ju prekë edhe juve. Nëse është i trishtuar, zymtësia do transferohet tek ju. Me pak fjalë, nëse një prind është i lodhur apo i frustruar, gjendja emocionale do transferohet tek fëmijët. Ata vlerësojnë shumë përpjekjet sesa mungesën e dështimit Kur femijët mendojnë se suksesi vjen nga arritjet e parashikuara. Carol Dweck nga Universiteti i Stenfordit ka zbuluar se fëmijët (dhe rriturit) mendojnë për suksesin një nga dy mënyrat. Maria Popova thotë se ata veprojnë pak a shumë këtë mënyrë: një mentalitet i rregullt supozon se karakteri ynë, inteligjenca dhe aftësia krijuese janë dhëna dhe s’mund ndryshojnë, pra suksesi është një pohim i inteligjencës trashëguar, një vlerësim i mënyrës se si këto dimensione dhëna vlerësohen përballë një standardi rregullt: lufta për suksesin dhe shmangia e dështimit me çdo kusht kthehet një mënyrë ruajturi ndjesisë qenit i zgjuar ose i aftë. Mentaliteti i hapur ,nga ana tjetër, ushqehet me sfida dhe i sheh dështimet jo si një provë e mungesës inteligjencës, por si një trampolinë për rritjen dhe zgjatjen e aftësive egzistuese. thelb ka një ndryshim, mënyra si vlerësoni do t’ju prekë aftësitë tuaja ashtu sikurse ka ndikim edhe mbi fëmijët. Nëse u thuhet se dolën shkëlqyeshëm një provim për shkak inteligjencës tyre kjo krijon një mentalitet dhënë, nëse ata dolën mirë për shkak përpjekjeve kjo u mëson atyre mentalitetin e hapur, transmeton “bota.al”. Nënat punojnë Sipas një studimi nga “Harvard Business School” fëmijët rriten me nëna punojnë janë avantazhuar. Studimi tregoi se vajzat rriten nga nëna punojnë shkonin shkollë, kishin rol mbikqyrës dhe fitonin shumë para, krahasuar me 23% moshatareve rriteshin nga nëna shtëpiake. Djemtë e këtyre nënave kishin tendencën bënin punë shtëpiake dhe kujdeseshin për fëmijët. Studimi tregoi se ata kalonin 7.5 orë shumë javë për kujdesin e fëmijëve dhe 25 minuta për punët e shtëpisë. “Modeli është një mënyrë sinjalizimi se çfarë është e përshtatshme për mënyrën se si silleni, çfarë bëni, aktivitetet ku angazhoheni dhe çfarë besoni,”- tha Kathleen L. McGinn. Ka pak gjëra ne i njohim dhe kanë një efekt tillë mbi pabarazinë gjinore si ajo e rriturit nga një nënë punon,”- tha ajo. Ata kanë një status socio-ekonomik lartë Fatkeqësisht një e pesta e fëmijëve amerikanë rriten varfëri gjë kufizon potencialin e tyre. Po bëhet gjithnjë e ekstrem ky lloj ndryshimi. Sipas kërkuesit Sean Reardon, nga Universiteti i Stenfordit distanca e sukseseve fëmijëve nga familje me ardhura mëdha dhe atyre me ardhura ulta është 30% – 40% e madhe tek fëmijët e lindur 2001 sesa tek ata lindur 25 vjet parë. Sa larta ardhurat e prindërve aq larta rezultatet e fëmijëve. “Mungesa e përfshirjes dhe ndërhyrjet e shtrenjta, statusi socioekonomik janë çfarë motivojnë arritjet akademike dhe performancat, ” – shkruan ai. Ata janë autoritarë, por jo rreptë as edhe tolerantë Sipas Diana Baumride ka tre lloj prindërimesh: tolerant, prindër përpiqen mos jenë ndëshkues dhe pranojnë sjelljen e fëmijëve, prindër rreptë janë ata prindër formësojnë dhe kontrollojnë fëmijët bazuar një lloj sjellje standarde dhe prindër autoritarë përpiqen t’i drejtojnë fëmijët mënyrë racionale. Idealë janë prindërit autoritarë sepse fëmijët rriten me një respekt për autoritetin, por nuk ndihen mbytur nga ai. Ata u mësojnë determinimin Në vitin 2013 Angela Duckworth nga Universiteti i Pensilvanisë fitoi çmimin MacArthur, “gjeniu” për zbulimin e një lloj personaliteti të fuqishëm të quajtur “determinim”. Përcaktohet si një prirje për ta mbajtur interesin gjallë dhe përpjekjen deri në arritjen e qëllimit. Kërkimet e saj e lidhën determinimin me edukimin, me notat e studentëve në “Ivy League”, rezistencën e kadetëve në “West Point” dhe renditjen e pjesmarrësve në “US National Spelling Bee”. /www.bota.al/ The post Këto janë 13 rutinat që garantojnë suksesin e fëmijëve appeared first on Mesazhi.com.

KFOR: Pjesëmarrësit në luftërat e huaja dhe ndikimi rus kërcënim për sigurinë në Kosovë Posted: 22 Jun 2017 09:58 AM PDT

Luftëtarët e kthyer në Kosovë nga vatrat e luftërave në Siri e Irak, mund të paraqesin sfidë serioze për sigurinë, madje edhe nëse tashmë janë nëpër burgje. Një konstatim të tillë e ka dhënë Komandanti i KFOR-it, Giovanni Fungo, me të cilin pajtohen edhe përfaqësuesit e institucioneve të Kosovës. “Siguria në Kosovë mbetet e brishtë dhe mjaftë e paqëndrueshme”, ka vlerësuar komandanti i forcës paqeruajtëse të KFOR-it në Kosovë. Gjatë një fjalimi në Bruksel, ai ka thënë se ka shumë rrethana që mund të prodhojnë dhunë. “Në Kosovë çdo ditë ballafaqohemi me sfida politike e acarime multietnike, pastaj ato të ekstremizmit fetar, probleme të refugjatëve e të migrantëve, si dhe me ndikimin rus”, ka vlerësuar komandanti i KFOR-it. “Muajt e ardhshëm do të shohim se disa luftëtarë, pjesëmarrës në luftërat e huaja, do t’i përfundojnë dënimet e tyre nëpër burgje dhe do të kthehen në shoqëri, çka mund të jetë mjaftë sfiduese”, ka thënë komandanti i KFOR-it. Zëvendësministri i Punëve të Brendshme në Qeverinë ne largim të Kosovës, Valdet Hoxha, tha se Komandanti i KFOR-it, me të drejtë i ka ngritur këto shqetësime. Në fillim institucionet e Kosovës janë ballafaquar me sfidën e shkuarjes së qytetarëve të Kosovës në luftërat e huaja në Siri e Irak, një dukuri kjo e cila sipas Hoxhës është stopuar pas disa veprime të ndërmarra. Kurse tash, sfidë mbetet deradikalizimi dhe ri-integrimi i këtyre personave, që njihen edhe me termin “luftëtarët e huaj”, ndonëse ata do të ballafaqohen edhe me drejtësinë për veprimet e tyre. “Me të drejtë kemi konstatimin që pas një kohe mund të kemi të liruarin e parë apo të liruarit e parë për veprat që i përkasin terrorizmit. Prandaj, ne e kemi orientuar strategjinë tonë, ndërveprimin tonë, fillimisht të ndërtimit të disa dokumenteve që i japin drejtim trajtimit të këtyre personave, por pa lënë anash edhe familjet e tyre”, ka thënë Hoxha. Institucionet e Kosovës kanë një strategji për deradikalizim dhe ri-integrim. Ato po ndihmohen nga ICITAP-i, (Programi Ndërkombëtar i Asistencës për Trajnime në Hetimet Kriminale) në lidhje me trajtimin e personave të përfshirë në aktivitete radikale apo edhe terroriste. Qëllimi i strategjisë për integrimin e personave të përfshirë në aktivitete terroriste, sipas Valdet Hoxhës, është që ata të ri-integrohen në familje e shoqëri, ngase shumica prej tyre, nënvizon ai, tashmë kanë deklaruar se janë penduar. Një pilot-projekt i strategjisë është zbatuar në komunën e Gjilanit, thotë zëvendësministri Hoxha. Sipas tij, rezultatet e para janë pozitive. “Ka edhe disa raste konkrete të cilat qysh në fazën e parë kur janë vërejtur disa elemente të ekstremizmit dhe radikalizmit tek disa të rinj, janë lajmëruar organet kompetente, janë trajtuar personat e tillë dhe kështu i kemi shpëtuar radikalizmit të mëtejmë të tyre dhe të keqes më të madhe që do të mund të ndodhte po të mos ishte ky mekanizëm, pra këta qytetarë do të mund të përfundonin në luftërat e Lindjes së Mesme”, tha Hoxha. Ndërkohë, Burim Ramadani, nga Qendra Kërkimore për Politika të Sigurisë thotë se institucionet dhe shoqëria në Kosovë janë angazhuar në aspektet e parandalimit dhe luftimin e radikalizmit, kurse u mungon përvoja në programet tjera të de-radikalizimit, rehabilitimit dhe ri-integrimit. “Institucionet e Kosovës kanë kohë, maksimalisht deri në prill të vitit 2018, që të vendosin në zbatim një program të veçantë për de-radikalizim dhe ri-integrim, sepse në prill të vitit 2018, pritet që i dënuari i parë ta përfundojë dënimin dhe të kthehet në jetën shoqërore”, tha Ramadani. Në bazë të shifrave aktuale, nënvizon Ramadani, për përfshirje apo bashkëveprim në aktivitete terroriste, janë dënuar 50 qytetarë të Kosovës, kurse ndaj 34 personave po zhvillohen procedura gjyqësore. Ndërkaq, nën hetime, janë 131 persona. Një fenomen tjetër që ka përcjellë shtimin e rrezikut nga përhapja e radikalizmit dhe ekstremizmit ishte shtrirja e këtyre dukurive nëpër burgjet e Kosovës. Ministri në largim i Punëve të Brendshme, Skender Hyseni, kishte deklaruar se të radikalizuar janë jo vetëm ish-luftëtarët e luftërave të huaja, por edhe të burgosur tjerë. Ndërkohë që Radio Evropa e Lirë kishte raportuar edhe për fenomenin e përhapjes së literaturës islame nëpër burgje, për çka më pas patën reaguar institucionet duke ndërmarrë veprime në drejtim të pengimit të shtrirjes së radikalizmit nëpër burgje. Gjatë vitit 2016, Gjykata Themelore në Prishtinë u ka shqiptuar dënime 31 personave për pjesëmarrje në aktivitete terroriste. Vetëm gjatë janarit të këtij viti, shtatë persona janë dënuar me gjithsej 18 vjet e gjysmë burgim. Të dënuar janë edhe ish-imamë të Kosovës, siç ishte rasti me Zeqirja Qazimin, i dënuar me 10 vjet burg. Në kuadër të luftimit të terrorizmit dhe radikalizmit, Kuvendi i Kosovës pati nxjerrë dhe një ligj i cili e sanksionon pjesëmarrjen e qytetarëve të Kosovës në luftërat e huaja, duke paraparë edhe dënime të rrepta deri në 15 vite heqje lirie. Së paku, 300 shtetas të Kosovës kanë marrë pjesë në konfliktet e huaja në Siri dhe Irak, të pozicionuar në anën e organizatave të shpallura terroriste, siç është i ashtuquajturi Shteti Islamik dhe Al-Nusra. Një numër prej tyre, kanë humbur dhe jetën e tyre në këto vatra. Strukturat e sigurisë në vend kanë theksuar se në fushëbetejat e huaja janë duke qëndruar ende 140 persona, në mesin e të cilëve ka edhe gra dhe fëmijë. Nga këto vende të luftës, në Kosovë tashmë janë kthyer 100 persona. The post KFOR: Pjesëmarrësit në luftërat e huaja dhe ndikimi rus kërcënim për sigurinë në Kosovë appeared first on Mesazhi.com.

Fondacioni “Freskia” shpërndan 800 pako ushqimore Posted: 22 Jun 2017 09:51 AM PDT

Fondacioni “Freskia” vazhdon t’u dal ndihmë shumë familjeve skamnore Kosovë. Për nder Festës Fitër Bajramit ky fondacion ka bërë shpërndarjen e rreth 800 pakove ushqimore për familjet jetojnë gjendje rëndë ekonomike. Nga ky aksion përfituan gjashtë komuna vendit si: Prishtina, Drenasi, Mitrovica, Skenderaj, Vushtrria, Prizreni dhe Suhareka. Përzgjedhja e rasteve është bërë bashkëpunim me drejtoritë komunale dhe institucione tjera përkatëse. Ndërsa donatorët e aksionit janë nga diaspora kosovare nga Cyrihu, Londra dhe donatorë tjerë vendorë. Fondacioni “Fresika” me këtë rast ka ftuar gjithë bamirësit përkrahin aksione tilla, pasi konsideron se familjet kanë nevojë për ndihmën e shoqërisë janë shumta./Mesazhi.com/ FB_IMG_1498171764221 Mesazhi.com: “OBOZITETI-TRAJTIMI NATYRAL” plus 9 more FB_IMG_1498171764221 Mesazhi.com: “OBOZITETI-TRAJTIMI NATYRAL” plus 9 more FB_IMG_1498171764221 Mesazhi.com: “OBOZITETI-TRAJTIMI NATYRAL” plus 9 more FB_IMG_1498171764221 Mesazhi.com: “OBOZITETI-TRAJTIMI NATYRAL” plus 9 more The post Fondacioni “Freskia” shpërndan 800 pako ushqimore appeared first on Mesazhi.com.

(VIDEO) Depilim me sheqer, recetë që nuk dështon Posted: 22 Jun 2017 08:54 AM PDT

Depilimi me sheqer, njohur ndryshe si depilimi tradicional i gjyshes vazhdon t’i rezistojë kohës. një tigan shtoni: 2 lugë gjelle sheqer kaf 1/2 gote ujë vakët (100 ml) Lëng limoni sipas dëshirës. Përzieni mirë përbërësit mirë derisa lidhen. Lërini ziejnë për disa 5-6 minuta.
Pasi përbërësit jenë shkrirë me njëri-tjetrin dhe jetë formuar një masë xhelatinoze, hidhni masën në  një enë qelqi. Kujdes! Sheqeri nuk duhet jetë shumë i nxehtë pasi rrezikon plasarisë vazon. pas me ndihmën e një spatule druri ose plastike shtrini dyllin e sheqerit mbi lëkurë dhe lëreni ngrijë paksa dhe tërhiqni qimen nga ana e kundërt. Ndryshe nga depilimi me brisk, ku është e nevojshme lëkura jetë e lagur dhe e hidratuar, këtë rast lëkura duhet jetë e thatë. Pas depilimit mund aplikoni sipas dëshirës xhel aloe vera ose vaj esencial. The post (VIDEO) Depilim me sheqer, recetë që nuk dështon appeared first on Mesazhi.com.

Medreseja “Alauddin” hap dyert për nxënësit e rinj Posted: 22 Jun 2017 07:07 AM PDT

Medreseja e Mesme “Alauddin” Prishtinë dhe paralelet e saj Gjilan dhe Prizren kanë hapur afatin për pranimin e nxënësve rinj. Mesazhi.com ua sjell detajet shtesë rreth mënyrës aplikimit për t’u bërë pjesë e kësaj shkolle. Afati për aplikim do jetë deri javën e ardhshme kur edhe pritet mbahen provimet pranuese. FB_IMG_1498171764221 Mesazhi.com: “OBOZITETI-TRAJTIMI NATYRAL” plus 9 more The post Medreseja “Alauddin” hap dyert për nxënësit e rinj appeared first on Mesazhi.com.

23 ditë pushim për Bajram në Arabinë Saudite Posted: 22 Jun 2017 07:00 AM PDT

Me udhëzimin e mbretit Selman, pushimi për Bajramin e Ramazanit në Arabinë Saudite rritet në 23 ditë. Agjencia zyrtare e lajmeve të Arabisë Saudite, SPA, njofton se pushimi për Bajramin e Ramazanit, i cili filloi më 16 qershor, me udhëzimin e mbretit Selman bin Abdulaziz do të përfundojë më 9 korrik. Dita e punës pas pushimit 23 ditor të Bajramit për shërbyesit civilë dhe personelin i cili vepron në institucionet ushtarake, do të fillojë më 9 korrik, ditën e diel. Ministria e Punës së pari kishte shpallur se pushimi për festën e Bajramit do të jetë 11 ditë, kurse më parë ishte shtyrë për pesë ditë dhe ishte zgjatur në 16 ditë. Qytetarët e Arabisë Saudite kanë pushime të gjata në Bajramin e Ramazanit dhe të Kurbanit, kurse përveç këtyre dy festave ata pushojnë vetëm në ditën kombëtare të tyre më 23 shtator. The post 23 ditë pushim për Bajram në Arabinë Saudite appeared first on Mesazhi.com.

Reklama