Home » Archives for Nëntor 2012

Muaj: Nëntor 2012

Testo intuitën

Testo intuitën

Testo intuitën,zhvillo intuiten,intuita zhvilloje,zhvilloje intuiten,intuita zhvilloje,zhvillo intuiten,intuita dhe zhvillimi i saj,zhvillo zerin e ndergjegjjes

Reklama

Kohët,vendet dhe momentet më të përshtatshme për bërjen e duasë

1.Nata e Kadrit.

2.Fundi i natës.
3. Pas namazeve farze.
4. Midis ezanit dhe ikametit.
5.Një kohë e caktuar çdo natë.
6.Gjatë rënjes së shiut.
7.Gjatë thirrjes së ezanit.
8.Kur muslimanët janë duke shkuar në luftë.
9.Një pjesë kohe e caktuar ditën e Xhumasë.Sipas mendimit më të
saktë.Kjo kohë është koha para namazit të akshamit.Ka mundësi që të jetë
edhe koha e mbajtjes së hytbes apo faljes së namazit.
10.Gjatë pirjes së ujit të Zemzemit.
11.Gjatë sexhdes.
12.Kur njeriu të zgjohet nga gjumi natën.
13.Kur njeriu fle me abdes dhe pastaj zgjohet natën
14.Kur thua: ‘’La ilahe il-la ente inni kuntu minedhdhalimin’’(Askush
nuk e meriton adhurimin përveç Teje.I Lartësuar je Ti,unë jam prej
mëkatarëve.)
15.Pas varrosjes së te vdekurit musliman/e.
16. Pas lavderimit dhe madherimit të Allahut, apo dërgimit salavate për Profetin, apo gjatë teshehudit të fundit.
17.Bërja e duasë për një person në mungesen e tij.
18.Bërja e duasë në ditën e Arafatit, në Arafat.
19.Gjatë muajit të Ramazanit.
20. Kur mblidhen muslimanët për të përmendur Allahun.
21. Gjatë momenteve kur zemra e njeriut është më afer Allahut.
22. Duaja që bën një person, të cilit i është bërë padrejtësi dhe lutet kunder atij qe i ka bere padrejtesi.
23. Duaja e prindit për femijën e tij,( apo kundër fëmijës së tij Allahu na ruajte ) .
24. Gjatë udhëtimit.
25. Gjate agjërimit derisa të vijë koha e iftarit.
26. Në kohën e iftarit.
27. Në kohë të veshtira.
28. Duaja e një udhëheqësi të drejtë musliman.
29.Duaja e fëmijës që i respekton prindërit, për ata të dy.
30.Duatë e caktuara që thuhen pas abdestit.
31.Pas hedhjes së gurëve në haxh.
32.Duaja brenda ne Qabe.
33.Duaja në kodrën Safa.
34.Duaja në kodrën merue.

Poliarteriti nodoz

polyartn Poliarteriti nodoz

Poliarteriti nodoz i atakon arteriet mesatare të muskujve dhe karakterizohet me inflamacion nekrotizues të murit të arterieve.

Në rreth 70% të rasteve nga poliarteriti janë të atakuara arteriet renale, ndërsa në 30 % të të sëmureve konstatohet antigjenemia B e cila mund të jetë iniciatore e reaksionit imunologjik me formim të imunokomplekseve.

veshkë janë të atakuara nga inflamacioni arteriet segmentare dhe ato arkuate në të cilat konstatohet nekroza fibrinoide, destruksion i shtresës interne elastike, me aneurizma të imta të murit të enëve të gjakut si dhe me persistimin e infiltrateve me polinuklearë, eozinofile dhe mononuklearë.

Në 80% të të sëmurëve në urinë paraqitet proteinuria, mikrohematuria, ndërsa ndryshimet e përshkruara shkaktojnë insuficiencë renale dhe hipertension arterial.

Në angiografinë renale konstatohen ndryshime okluzive dhe zgjerime aneurizmatike të arteries arkuate dhe arterieve të vogla segmentare.

Mjekimi konsiston në aplikimin e kortikosteroideve dhe citostatikëve.

Lexo edhe këto postime:

Arteriet
Inflamacioni
Veshka
Hipertensioni arterial
Aneurizma

Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth,
do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi,
eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me
fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka
kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka,poliarteriti nodoz,poliarteriti nodoz,mjekimi,si mjekohet,trajtohet,manifestohet 

Sindromi Fancon

fanconi1 Sindromi Fancon

Është çrregullim i gjeneralizuar në funksionin transportues të tubuleve proksimale.

Zvogëlohet reabsorbimi i shumë substancave të cilat eliminohen me urinë dhe atë në masë më të madhe se që është normale.

Kështu me urinë humben: natriumi,kaliumi, kalciumi, fosfatet,bikarbonatet, monosaharidet, acidi urik, aminoacidet dhe proteinet tubulare.

Sëmundja mund të jetë kongjenitale dhe e fituar.

Trashëgohet në mënyre autosome recesive.

Forma e fituar më shpesh haset në cistinozë(te fëmijët), mieloma multipleks, intoksikimet me vitaminë D, sëmundja Wilson si dhe në sëmundjet malinje (te të moshuarit).

Lexo edhe këto postime:

Natriumi
Aminoacidet
Sëmundja Wilson
Sëmundjet malinje
 

Cka,qka,ceshte,cfare,qeshte,çka,çfarë,domethene,dmth,
do te thote, definicioni, perkufizimi,shpjegimi, kuptojm,shqip,nenkuptojm,nenkuptimi,
eshte,quajme, quhet, kuptimi i fjales, domethnja e fjales, jane, kuptojme me
fjalen, termi,paraqet, kuptimi, paraqesin, nocioni, perkufizimi,paraqet,perkufizon,definicioni,definimi,cka
kuptojme me termin, cfare do te thote fjala, c’ka,sindroma fancon,sindromi fankon,sindrom fankon,fancon,sindroma fancon, me cka manifestohet sindroma fancon,si trashegohet sindroma fancon, 

SI E PRANOI ISLAMIN MAGJISTARI?

Një magjistar i krishtere jetonte në një lagje dhe çdoherë e dëgjonte
ezanin nga shtëpia. Djajtë përherë tërboheshin dhe shqetësoheshin tek
ai, por ja se si ai e pranoi Islamin dhe u pendua nga magjia.
 
Ky
magjistar vërejti se sa here qe thirrej ezani djajtë dilnin nga shtëpia,
kështu qe nga kureshtja, shkoi tek një zyre për ftimin ne Islam te
pakicave dhe beri këtë pyetje:
 
A ka ndonjë lidhje ne mes djallit dhe ezanit?

 
Një predikues musliman i tha: Po, Muhammedi, alejhi’s selam ka thënë se: “Djalli ik kur ta dëgjojë ezanin”.
Magjistari pa hezituar aspak dëshmoi: La Ilahe Il-la Allah Muhammedun resulullah!
(Dëshmoj se adhurimi i takon vetëm Allahut dhe se Muhammedi është rob dhe i dërguar i Tij)
 
Shikoni madhështinë e kësaj feje dhe se si ezani është prej shkaqeve më efektive në largimin e djajve!
 
Shikoni se si magjistari iu përgjigj ftesës islame kur dëgjoi se ezani
ndikon fuqishëm ne largimin e djajve. Të vërtetën e thotë Allahu:
 
“…All-llahu udhëzon kah drita e Vet atë që do Ai…”. (en Nur, 35)

 

Ebu Xhihad Sultan el Umerijj
 
Burimi: www.denana.com
 
Përshtati ne shqip: Sedat Gani Islami
 
 udhezimi islam,feja islame dhe udhezimi ne islam,udhezimet ne islam,udhezimi dhe feja islame

Test nga Gjeografia

Çështë
kontinenti

Çfarë
disipline është Demografia

Çfarë
është ekuatori 

Çfarë
klime ka Andora

Çfarë klime ka Austria
Çfarë klime ka Belgjika
Çfarë klime ka Bjellorusia
Çfare klime ka Shqiperia
Çfare klime ka Suedia
Çfare klime ka Turqia
Çfarë pozite gjeografike ka Kosova 
Çfarë relievi ka Andora
Çfarë relievi ka Austria
Çfarë relievi ka Belgjika
Çfarë relievi ka Bjellorusia
Çfare relievi ka Shqiperia
Çfare
Relievi ka Suedia

Çfare
relievi ka Turqia

Cila
është lidhshmëria e demografisë dhe ekonomisë

Cila është maja më e lartë në botë
Cila
është maja më e lartë në Shqipëri

Cila eshte maja me e larte ne Turqi
Cila ishte pikepamja e Maltusit per
popullsine

Cilat janë 7 kontinentet e botës
Cilat janë anët pozitive dhe negative të
migrimeve 

Cilat
janë disa nga qytetet e lashta antike

Cilat
janë disiplinat e gjeografisë shoqërore dhe nëndisiplinat e saj

Cilat
janë fushat kryesore të Shqipërisë

Cilat janë kontinentet e botës
Cilat janë kontinentet e Tokës 
Cilat janë levizjet e popullsise
Cilat janë liqenet e Kosovës
Cilat janë malet kryesore të Shqipërisë
Cilat janë malet më të larta në Ballkan 
Cilat janë pasuritë natyrore të Andorës
Cilat janë pasuritë natyrore të Austrisë
Cilat janë pasuritë natyrore të
Bjellorusisë

Cilat jane pasurite natyrore te Suedise
Cilat janë planetet e sistemit tonë
diellor

Cilat janë plazhet kryesore të Shqipërisë
Cilat janë racat kryesore të popullsisë në
botë

Cilat janë Rajonet e Kosovës
Cilat janë rrafshet kryesore të Kosovës
Cilat janë sferat e planetit tonë
Cilat janë tre kontinentet e vjetra
Cilat janë xeheroret më të njohura në
Kosovë

Cilat konsiderohen dukuri gjeografike dhe
çka paraqesin proceset gjeografike

Cilat objekte gjeografike i njihni
Cilat/Cilët janë rajonet apo regjionet e
Kosovës

Cilët janë 9 planetet e sistemit tonë
diellor

Cilet jane anet e horizontit
Cilët janë liqenet kryesore në Shqipëri
Cilët janë liqenet kryesore të Kosovës
Cilët janë pasuritë natyrore të Belgjikës
Cili është Gadishulli më i madh në botë

Cili apo kush është kryeqyteti ?

Cili është kryeqyteti i Afganistanit
Cili është kryeqyteti i Afrikës Jugore
Cili është kryeqyteti i Afrikës Qëndore
Cili është kryeqyteti i Algjerisë
Cili është kryeqyteti i Andorës
Cili është kryeqyteti i Angolës
Cili është kryeqyteti i Arabisë Saudite
Cili është kryeqyteti i Argjentinës
Cili është kryeqyteti i Armenisë
Cili është kryeqyteti i Arubës
Cili është kryeqyteti i Australisë
Cili është kryeqyteti i Austrisë
Cili është kryeqyteti i Azerbejxhanit
Cili është kryeqyteti i Bahamev
Cili është kryeqyteti i Bahreinit
Cili është kryeqyteti i Bangladeshit
Cili është kryeqyteti i Barbadosit
Cili është kryeqyteti i Belgjikës
Cili është kryeqyteti i Belizës
Cili është kryeqyteti i Bellorusisë
Cili është kryeqyteti i Beninit
Cili është kryeqyteti i Bermudeve
Cili është kryeqyteti i Bocvanës
Cili është kryeqyteti i Bosnjës dhe
Herzegovinës

Cili është kryeqyteti i Brazilit
Cili është kryeqyteti i Bregut të
Fildishtë

Cili është kryeqyteti i Britanisë së Madhe
Cili është kryeqyteti i Bruneit
Cili është kryeqyteti i Bullgarisë
Cili
është kryeqyteti i Burkina Faso

Cili
është kryeqyteti i Burundit

Cili
është kryeqyteti i Çeçenisë

Cili
është kryeqyteti i Danimarkës

Cili
është kryeqyteti i Dijobutit

Cili
është kryeqyteti i Domenikës

Cili
është kryeqyteti i Egjiptit

Cili
është kryeqyteti i Ekuadorit

Cili
është kryeqyteti i El Salvadorit

Cili
është kryeqyteti i Emirateve të Bashkuara Arabe

Cili
është kryeqyteti i Eritresë

Cili
është kryeqyteti i Estonisë

Cili
është kryeqyteti i Etiopisë

Cili
është kryeqyteti i Evropës

Cili
është kryeqyteti i Filipineve

Cili
është kryeqyteti i Finlandës

Cili
është kryeqyteti i Gabonit

Cili
është kryeqyteti i Gambisë

Cili
është kryeqyteti i Ganës

Cili
është kryeqyteti i Gjeorgjisë

Cili
është kryeqyteti i Gjermanisë

Cili
është kryeqyteti i Grenadës

Cili
është kryeqyteti i Greqisë

Cili
është kryeqyteti i Guajanës

Cili
është kryeqyteti i Guatemalës

Cili
është kryeqyteti i Guinea Bisau

Cili
është kryeqyteti i Guinesë

Cili
është kryeqyteti i Guinesë ekuatoriale

Cili
është kryeqyteti i Haitit

Cili
është kryeqyteti i Holandës

Cili
është kryeqyteti i Hondurasit

Cili
është kryeqyteti i Hungarisë

Cili
është kryeqyteti i Indisë

Cili
është kryeqyteti i Indonezisë

Cili është kryeqyteti i Islandës 

Cili
është kryeqyteti i Irakut

Cili
është kryeqyteti i Iranit

Cili
është kryeqyteti i Irlandës

Cili
është kryeqyteti i Italisë

Cili
është kryeqyteti i Izraelit

Cili
është kryeqyteti i Japonisë

Cili
është kryeqyteti i Jemenit

Cili
është kryeqyteti i Jordanisë

Cili
është kryeqyteti i Kamboxhës

Cili
është kryeqyteti i Kamerunit

Cili është kryeqyteti i Kanadasë
Cili
është kryeqyteti i Katarit

Cili
është kryeqyteti i Kazakistanit

Cili
është kryeqyteti i Kenisë

Cili
është kryeqyteti i Kepit Verde

Cili
është kryeqyteti i Kilit

Cili
është kryeqyteti i Kinës

Cili
është kryeqyteti i Kirgistanit

Cili
është kryeqyteti i Kiribatit

Cili
është kryeqyteti i Kolumbisë

Cili
është kryeqyteti i Komorosit

Cili
është kryeqyteti i Koresë Jugore

Cili
është kryeqyteti i Koresë Veriore

Cili
është kryeqyteti i Kosovës

Cili
është kryeqyteti i Kosta Rikës

Cili
është kryeqyteti i Kroacisë

Cili
është kryeqyteti i Kubës

Cili
është kryeqyteti i Kuvajtit

Cili
është kryeqyteti i Laosit

Cili
është kryeqyteti i Latvisë

Cili është kryeqyteti i Letonisë 

Cili
është kryeqyteti i Lesotos

Cili
është kryeqyteti i Libanit

Cili
është kryeqyteti i Liberisë

Cili
është kryeqyteti i Libisë

Cili
është kryeqyteti i Litenshtajnit

Cili
është kryeqyteti i Lituanisë

Cili
është kryeqyteti i Madagaskarit

Cili
është kryeqyteti i Malavisë

Cili
është kryeqyteti i Maldives

Cili
është kryeqyteti i Malejzisë

Cili
është kryeqyteti i Malit

Cili
është kryeqyteti i Malit të Zi

Cili
është kryeqyteti i Maltës

Cili
është kryeqyteti i Marokos

Cili
është kryeqyteti i Mauriciusit

Cili
është kryeqyteti i Mauritanisë

Cili
është kryeqyteti i Meksikës

Cili
është kryeqyteti i Mjanmarit

Cili
është kryeqyteti i Moldavisë

Cili
është kryeqyteti i Monakos

Cili
është kryeqyteti i Mongolisë

Cili
është kryeqyteti i Mozambikut

Cili
është kryeqyteti i Namibisë

Cili
është kryeqyteti i Nigerisë

Cili
është kryeqyteti i Nigerit

Cili
është kryeqyteti i Nikaragua

Cili
është kryeqyteti i Omanit

Cili
është kryeqyteti i Pakistanit

Cili
është kryeqyteti i Panamasë

Cili
është kryeqyteti i Paraguait

Cili
është kryeqyteti i Perusë

Cili
është kryeqyteti i Polonisë

Cili
është kryeqyteti i Porto Rikos

Cili
është kryeqyteti i Portugalisë

Cili
është kryeqyteti i Qipros

Cili
është kryeqyteti i Republikës Domenikane

Cili
është kryeqyteti i Republikës Qeke

Cili
është kryeqyteti i Ruandës

Cili
është kryeqyteti i Rumanisë

Cili
është kryeqyteti i Rusisë

Cili
është kryeqyteti i Samoas

Cili
është kryeqyteti i San Marinos

Cili
është kryeqyteti i Seiqellës

Cili
është kryeqyteti i Senegalit

Cili është kryeqyteti i Sicilisë
Cili
është kryeqyteti i Serbisë

Cili
është kryeqyteti i Shqipërisë

Cili
është kryeqyteti i Shri Lankës

Cili
është kryeqyteti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës

Cili
është kryeqyteti i Siera Leone

Cili
është kryeqyteti i Singaporit

Cili
është kryeqyteti i Sirisë

Cili
është kryeqyteti i Sllovakisë

Cili
është kryeqyteti i Sllovenisë

Cili
është kryeqyteti i Somalisë

Cili
është kryeqyteti i Spanjës

Cili
është kryeqyteti i Sudanit

Cili
është kryeqyteti i Suedisë

Cili
është kryeqyteti i Surinamit

Cili
është kryeqyteti i Svazit

Cili
është kryeqyteti i Tagjikistanit

Cili
është kryeqyteti i Tajlandës

Cili
është kryeqyteti i Tajvanit

Cili
është kryeqyteti i Tanzanisë

Cili
është kryeqyteti i Timorit

Cili
është kryeqyteti i Tobagojas

Cili
është kryeqyteti i Tunisit

Cili
është kryeqyteti i Turkmenistanit

Cili
është kryeqyteti i Turqisë

Cili
është kryeqyteti i Ugandës

Cili
është kryeqyteti i Ukrainës

Cili
është kryeqyteti i Uzbekistanit

Cili
është kryeqyteti i Vatikanit

Cili
është kryeqyteti i Venezuelës

Cili
është kryeqyteti i Xhamajkës

Cili
është kryeqyteti i Zambisë

Cili
është kryeqyteti i Zelandës së Re

Cili
është kryeqyteti i Zimbabves

Cili
është kryeqyteti Zvicrës

Cili
është lumi më i gjatë në botë

Cili
është lumi më i gjatë në Kosovë

Cili
eshte lumi më i madh dhe më i gjatë në Maqedoni

Cili
është mali më i lartë në Kosovë

Cili
është Oqeani më i madh në botë

Cili
është roli i ozonit

Cili
është shteti më i madh në botë për nga sipërfaqja

Cili
është vendi më i ftohtë në Tokë

Cili
ishte emri i Kosovës në kohën e ilirëve

Cili
lumë i ndan dy dialektet e shqipes

Çka
është Afërdita

Çka
është Anamorava

Çka
është astenosfera

Çka
është atmosfera

Çka
është biosfera

Çka
është bjeshka , lëndina, korije, dushkaja, rrëzë mali, maje mali

Çka
është bregu

Çka
është Cunami

Çka
është demografia

Çka është Dielli
Çka është ekuatori
Çka
është Ekuinoksi

Çka
është fekonditeti

Çka
është fertiliteti

Çka
është fertiliteti dhe cilat janë determinantet e tij

Çka është Gejzeri
Çka
është gjithësia

Çka
është gjithësia, planeti, teleskopi

Çka
është harta

Çka
është hidrografia

Çka
është Kanioni

 Çka
është kodra

Çka
është Kometa

Çka është kompasi
Çka eshte Kontinenti
Çka është krateri
Çka është kurvimetri
Çka është litosfera
Çka është llava
Çka është lugina
Çka është Mali
Çka është meteori
Çka është meteorologjia
Çka eshte Moçali
Çka është Morava e Binçës
Çka është Morena
Çka është Mortaliteti
Çka është mortaliteti dhe cilat janë determinantet e tij
Çka është moshnimi demografik
Çka është Moti
Çka është Murlani
Çka është Nahija
Çka është nata polare
Çka është nataliteti
Çka është nataliteti
Çka është Nomadi
Çka është Oaza 
Çka është ograja
Çka është Orteku
Çka është Paleogjeografia
Çka është Pedologjia
Çka është Pedosfera 
Çka është Pellgu
Çka është pentografi
Çka është petrografi
Çka është Pluviografi
Çka është psikrometri
Çka është radari
Çka është rajoni rural
Çka është Relievi
Çka është reproduksioni i popullsisë
Çka është Riasi
Çka është rotacioni
Çka është rrafshina
Çka është rrafshlarta
Çka është saliniteti
Çka është Savana
Çka është Seizmografi
Çka është Seizmologjia
Çka është Shiu
Çka është shtypja normale e ajrit
Çka është skema
Çka është skica e relievit
Çka është Solstici
Çka është Speleologjia 
Çka është Stepa
Çka është Stepa 
Çka është Tajga
Çka është teoria e tranzicionit demografik

Çka është Tërmeti
Çka është Tërmeti 
Çka është Toka
Çka është Tundra
Çka është vija bregdetare
Çka është vullkani, tërmeti dhe magma
Çka është Zbatica
Çka është Zona
Çka është Zona Aride
Çka janë Biotopet dhe si ndahen
Çka janë Ciruset
Çka janë malet mollake
Çka janë meandrat lumore
Çka janë mineralet 
Çka janë monsunet 
Çka janë planetet
Çka janë politikat Popullative
Çka janë retë
Çka janë rrymat detare
Çka janë shkëmbinjtë metamorfikë
Çka janë vargmalet
Çka janë Vullkanet 
Çka janë Vullkanet
Çka janë Xehet
Çka janë Yjet
Çka kuptojmë me hartë
Çka kuptojmë me migrim,imigrim,emigrim
Çka kuptojmë me
natalitet,fertilitet,fekonditet dhe sterilitet

Çka mund të paraqesim me hartodiagrame
Çka quajm delta
Çka quajm popullsi 
Çka quajm vullkan
Çka quajmë depopullim të popullsisë
Çka studiojnë përbërjet
gjeografike  

Çka studion Gjeografia empirike
Çka
thotë pikepamja e Maltusit per popullsine

Çka
thotë teoria e Marksit per popullsine

Çka
thotë teoria e Petty per popullsine

Çka
thotë teoria e Sir Josian Child per popullsine

Gjeografia
e Kosovës

I
vetmi objekt që shihet nga Hëna në Tokë është

Ku
buron Drini i Bardhë

Ku
buron Drini i Zi

Ku
buron lumi Lepenc

Ku
buron lumi Vardar

Ku
është i vendosur Ferizaji

Ku
është i vendosur Ferizaji

Ku gjendet Austria
Ku gjendet lumi Erzen
Ku
i gjejmë burimet rreth demografise

Ku
ndodhet Andorra

Ku
ndodhet Belgjika

Ku
ndodhet Bjellorusia

Ku
ndodhet Shqipëria

Ku
ndodhet Suedia

Ku
ndodhet Turqi

Ku
ndodhet Turqia

Ku
ndodhet ujëvara më e lartë në botë

Ku
ndodhet Ukraina

Ku
ndodhet Zvicra

Ku
shtrihet Shqipëria dhe me cilat shtete kufizohet

Kush e bëri udhëtimin e parë rreth botës
Kush është kryeqyteti i Angolës
Kush është kryeqyteti i Armenisë
Kush është kryeqyteti i Australisë
Kush eshte kryeqyteti i Burkina Faso
Kush eshte kryeqyteti i Etiopise
Kush eshte kryeqyteti i Ganës
Kush është kryeqyteti i Kamerunit
Kush është kryeqyteti i Kanadës
Kush është kryeqyteti i Kroacisë 
Kush eshte kryeqyteti i Kubes
Kush eshte kryeqyteti i Qipros
Kush eshte kryeqyteti i Samoas
Kush eshte kryeqyteti i Sicilise
Kush është kryeqyteti i Somalisë
Kush eshte kryeqyteti i Spanjes
Kush është kryeqyteti i Tuvalus
Kush është mali më i lartë në Shqipëri
Kush janë kontinentet e botës
Maja e Gjeravicës dhe Mali Korab
Me çfarë ngjyre shënohen në hartë
ultësirat, rrafshnaltat, ujërat

Me cilat shtete kufizohet në perëndim
Kosova

Me cilat shtete kufizohet Shqiperia
Me cilat shtete kufizohet Turqia
Me cilat shtete kufizohet Zvicra
Me cilat vende kufizohet Kosova
Në sa etapa ndahet Biosfera
Ne sa kontinente shtrihet Turqia
Nga buron lumi Nil
Nga cilat elemente përbëhet Dielli
Nga përbëhet dielli
Përshkruaj Malin e Kopaonikut
Përshkruaj Malin e Rogoznës
 Sa
është diametri ekuatorial i globit tokësor

Sa
është e madhe sipërfaqja e Kosovës

Sa është Masa e Tokës
Sa
është rrezja e ekuatorit

Sa
është shpejtësia e rrotullimit të tokës rreth diellit

Sa
është shtresa e atmosferës

Sa
është sipërfaqja e Afganistanit

Sa
është sipërfaqja e Afrikës

Sa
është sipërfaqja e Afrikës Jugore

Sa
është sipërfaqja e Amerikës Jugore

Sa
është sipërfaqja e Amerikës Veriore

Sa
është sipërfaqja e Andorrë

Sa
është sipërfaqja e Arabisë Saudite

Sa
është sipërfaqja e Armenisë

Sa
është sipërfaqja e Australisë

Sa
është sipërfaqja e Austrisë

Sa
është sipërfaqja e Azerbejxhanit

Sa
është sipërfaqja e Azisë

Sa
është sipërfaqja e Bangladeshit

Sa
është sipërfaqja e Belgjikës

Sa
është sipërfaqja e Bjellorusisë

Sa
është sipërfaqja e Bosnjës dhe Herzegovinës

Sa
është sipërfaqja e Bruneit

Sa
është sipërfaqja e Bullgarisë

Sa
është sipërfaqja e Emirateve të Bashkuara Arabe

Sa
është sipërfaqja e Estonisë

Sa
është sipërfaqja e Evropës

Sa
është sipërfaqja e Evropës

Sa
është sipërfaqja e Ferizajit

Sa
është sipërfaqja e Filipineve

Sa
është sipërfaqja e Finlandës

Sa
është sipërfaqja e Francës

Sa
është sipërfaqja e Gjeorgjisë

Sa
është sipërfaqja e globit Tokësor

Sa
është sipërfaqja e Greqisë

Sa
është sipërfaqja e Holandës

Sa
është sipërfaqja e Hungarisë

Sa
është sipërfaqja e Indisë

Sa
është sipërfaqja e Indonezisë

Sa
është sipërfaqja e Irakut

Sa
është sipërfaqja e Iranit

Sa
është sipërfaqja e Irlandës

Sa
është sipërfaqja e Islandës

Sa
është sipërfaqja e Italisë

Sa
është sipërfaqja e Izraelit

Sa
është sipërfaqja e Japonisë

Sa
është sipërfaqja e Jemenit

Sa
është sipërfaqja e Jordanisë

Sa
është sipërfaqja e Kamboxhës

Sa
është sipërfaqja e Katarit

Sa
është sipërfaqja e Kazakistanit

Sa
është sipërfaqja e Kinës

Sa
është sipërfaqja e Koresë Jugore

Sa
është sipërfaqja e Koresë Veriore

Sa
është sipërfaqja e Kosovës

Sa
është sipërfaqja e Kroacisë

Sa
është sipërfaqja e Kuvajtit

Sa
është sipërfaqja e Laosit

Sa
është sipërfaqja e Libanit

Sa
është sipërfaqja e Litenshtajnit

Sa
është sipërfaqja e Lituanisë

Sa
është sipërfaqja e Malejzisë

Sa
është sipërfaqja e Malit të Zi

Sa
është sipërfaqja e Maltës

Sa
është sipërfaqja e Mjanmarit

Sa
është sipërfaqja e Moldavisë

Sa
është sipërfaqja e Mongolisë

Sa
është sipërfaqja e Tagjikistanit

Sa
është sipërfaqja e Pakistanit

Sa
është sipërfaqja e Polonisë

Sa
është sipërfaqja e Portugalisë

Sa
është sipërfaqja e Qipros

Sa
është sipërfaqja e Republikës Qeke

Sa
është sipërfaqja e Rumanisë

Sa
është sipërfaqja e Rusisë

Sa është sipërfaqja e San Marinos
Sa eshte siperfaqja e Shqiperise
Sa është sipërfaqja e Shqipërisë
Sa është sipërfaqja e Shri Lankës
Sa është sipërfaqja e Sirisë
Sa është sipërfaqja e Sllovakisë
Sa është sipërfaqja e Sllovenisë
Sa është sipërfaqja e Spanjës
Sa është sipërfaqja e Suedisë
Sa është sipërfaqja e Tajlandës
Sa është sipërfaqja e Tajvanit
Sa është sipërfaqja e Timorit
Sa është sipërfaqja e Turkmenistanit
Sa është sipërfaqja e Turqisë
Sa është sipërfaqja e Ukrainës
Sa është sipërfaqja e Uzbekistanit
Sa është sipërfaqja e Vatikanit
Sa është sipërfaqja e Vietnamit
Sa është sipërfaqja e Zvicrrës
Sa është sipërfaqja ujore e globit 
Sa është vëllimi i globit tokësor
Sa eshte vija kufitare e Turqise
Sa është vija kufitare e Turqisë
Sa grupe të gjuhëve ekzistojnë në botë dhe
në evropë

Sa kontinente i ka Toka dhe cilat janë
Sa kontinente janë
Sa kontinente janë në Botë
Sa kontinente ka bota
Sa lloje të Tokave ekzitojnë
Sa planete i ka sistemi ynë diellor
Shkruaj për Majën e Gjeravicës dhe Malin
Korab

Shkruaj për teorinë e Petty per popullsine

Shkruaj për teorinë Sir Josian Child per
popullsine

Shkruaj teorinë e Marksit per popullsine

Shteti më i madh në Afrikë është
Si
bëhet ndarja e Demografise

Si
e prodhon energjine Dielli

Si
ndahen Migrimet për motivet e lëvizjeve

Si
ndahet demografia 

Si
u formuan popujt dhe kombet

Where is Kosovo
Republika e Kosovës në jug kufizohet me
Republika e Kosovës në drejtim të veriut dhe të lindjes kufizohet
Në perëndim Republika e Kosovës kufizohet me
Ku gjendet Republika e Kosovës
Ndikim direkt në Baticë dhe Zbaticë ka
Sa herë Toka sillet rreth Diellit brenda vitit
I vetmi objekt që shihet nga Hëna në Tokë është
Kryeqyteti më verior i Evropës është
Kryeqyteti i Montanës është
Sa shtete kanë dalje në detin Adriatik
Burimi i ujit të ngrohtë nëntokësor quhet
Një vit Toke është një rrotullim i Tokës rreth
Me çfarë ngjyre shënohen në hartë ultësirat, rrafshnaltat, ujërat dhe malet
Cilat janë rrafshet kryesore të Kosovës
Si bëhet orientimi në vendet malore
Si bëhet orientimi në rrethinë dhe natyrë sipas varreve
Cilët janë lumenjtë kryesorë të Kosovës
Si ndahet trafiku
Si bëhet orientimi në rrethinë dhe natyrë sipas hyrjeve të monumenteve fetare
Forma dhe sipërfaqja e Kosovës
Kufijtë e Kosovës
Kush udhëtoi i pari rreth botës
Cili është planeti më i madh i sistemit diellor
Çka është boshti
Çka janë tropet
Çka është poli
A është toka e rrumbullakët
Sa është e madhe toka
A është hëna e moçme sa toka
Çka është hëna
Si lindi toka
Cili yll është më afër diellit
Cili është lumi më i gjatë në Evropë
Cila nga hënat e Saturnit ka një liqen me emrin Ohrid Lactus
Cilat ngjyra i ka flamuri i Kosovës
Si quhet shkenca që merret me studimin e trupave qiellorë
Cili është shteti më i madh në botë për nga numri i banorëve
Sa yje mund të shihen në një natë të kthjellët
Cila ka qenë rruga më e vjetër në Ballkan
Cili është shteti më i madh në Afrikën Lindore
Kush është kryeqyteti i Malajzisë
Cili qytet është emëruar me emrin “Parisi i Vogël”
Cila është toka e Arit
Cili është kryeqyteti në Evropë, që emri i tij ka kuptim “Kodra e Bardhë”
Cili është kryeqyteti në Azinë Juglindore me domethënie “Qyteti i Fitores”
Sa është gjatësia e lumit Danub
Cili është lumi më i vjetër në Evropë
Cili është kryeqyteti më i vjetër në botë
Cili është shteti që karakterizohet me flamurin e tij shumë të vjetër
Cili është lumi më i gjatë në botë dhe sa është gjatësia e tij
Cilat janë qytetet kryesore të Kosovës
Cilat janë qytetet kryesore të Shqipërisë
Cilat janë qytetet kryesore shqiptare në Maqedoni
Sa është numri i shqiptarëve që jetojnë në Maqedoni
Cilat janë malet kryesore në viset shqiptare në Maqedoni
Cilat janë qytetet kryesore shqiptare në Mal të Zi
Cili është qyteti më i njohur turistik në Mal të Zi
Cilat janë qytetet kryesore shiptare në Kosovën lindore
Cilat janë qytetet kryesore shqiptare të Çamërisë
Në cilat shtete të Europës ka më së shumti shqiptarë të shpërngulur nga trojet etnike
Në sa rrafshe ndahet Kosova dhe cilët janë ato rrafshe
Cilat janë malet kryesore të Kosovës
Cila është maja më e lartë në Kosovë dhe sa është lartësia e saj
Cila është maja më e lartë e Shqipërisë
Cilët janë lumenjtë kryesorë të Shqipërisë
Cilët janë liqenet kryesore të Shqipërisë
Cilat janë disa nga portet kryesore të Shqipërisë
Nga ujërat e cilave dete lagen brigjet e Shqipërisë
Cili është ishulli më i madh në Shqipëri
Si quhet ngushtica detare në mes të Shqipërisë dhe Italisë
Pse është i njohur lumi i Nerodimes
Në cilat dete derdhen ujërat e lumenjve të Kosovës
Cilat janë xeheroret më të njohura në Kosovë dhe cilat xehe nxirren aty
Cilat janë disa nga bukuritë e rralla të Kosovës
Cila është shpella më e njohur në Kosovë
Çka kuptoni ju me fjalët “natalitet” dhe “mortalitet”
Çka kuptojmë më fjalët “kufi etnik” dhe “kufi shtetëror”
Cilat kafshë të egra jetojnë në viset shqiptare
Cilat lloje të drurëve rriten në viset shqiptare
Cilat janë kanionet më të njohura në Kosovë
Cili vend zë vendin e parë për nga numri i vullkaneve