Reklama

Anëtari i Komisionit për Demarkacion: Tani është komplikuar puna jashtëzakonisht shumë

Anëtari i Komisioni Shtetëror për Shënjimin dhe Mirëmbajtjen e Pikës Kufitare mes Kosovës dhe Malit Zi, Florim Isufi është deklaruar për herë parë pas ratifikimit demarkacionit Kuvendin e Kosovës.

Isufi një prononcim me Insajderin ka thënë se me ratifikimin marrëveshjes është komplikuar jashtëzakonisht situata. Ka thënë se kjo çështje është komplikuar për shkak se është ratifikuar marrëveshja e komisionit kaluar, ndërsa ligj është puna e komisioni ri shtetërorë thotë se puna nuk ka qenë e kryer mirë.

“Ratifikimi i kësaj marrëveshje flas aspektin profesional përmes një raporti, raport ky është i Komisionit Shtetërorë për Shënjimin dhe Mirëmbajtjen e Pikës Kufitare mes Kosovës dhe Malit Zi me gjeturat e saj, jashtëzakonisht shumë e ka komplikuar situatën”.

E para për shkak se marrëveshja është ratifikuar sipas dokumentacionit komisionit kaluar, ndërsa ligj është raporti i cili thotë se ai dokumentacion nuk e ka kryer punën qysh duhet dhe tash nuk e di se si juristët do t’ia lidhin kokën kësaj pune”, ka thënë Isufi për Insajderin.

tej anëtari i komisionit ka thënë se nëse do kishte qenë pozitën e deputetit do kishte dhënë dorëheqjen para se votonte pro apo kundër ratifikimit marrëveshjes aktuale.

Nëse unë kisha qenë deputet përpara kisha dhënë dorëheqje se me e votuar këtë marrëveshje ose mos me e votuar, domethënë asnjërën as pro dhe as kundër nuk kisha qëndruarm, pro nuk kisha votuar për shkak marrëveshjes vitit 2015, ndërsa kundër nuk kisha votuar për shkak raportit vitit 2017. Tash nuk e di unë duhet ta analizoj dhe besoj brenda katër apo pesë ditëve do dal me një qëndrimin tim”, ka përfunduar Isufi.

Kuvendi i Kosovës ka ratifikuar dje demarkacionin mes Kosovës dhe Malit Zi me marrëveshjen e vitit 2015 komisionit Murat Mehës. Ndërkaq ligjin e miratuar dje, janë bashkangjitur edhe raporti i Komisionit Shtetëror emëruar nga Haradinaj dhe marrëveshja mes presidentit Kosovës dhe atij Malit Zi për një korrigjim mundshëm./Insajderi.com

The post Anëtari i Komisionit për Demarkacion: Tani është komplikuar puna jashtëzakonisht shumë appeared first on INSAJDERI.

Reklama

Iniesta para një sprove të vështirë

Kapiteni i Barcelonës, Andres Iniesta nuk ka edhe shumë kohë për të shkëlqyer në fushat e futbollit. Ai ka edhe më pak kohë  për të vendosur për të ardhmen e tij. Spekulimet janë nga më të ndryshme, ndërsa njëra nga opsionet…Më tepër mund të lexoni në Insporti.com

The post Iniesta para një sprove të vështirë appeared first on INSAJDERI.

Why Tai Chi Works So Well For Pain Relief

There are more questions than answers when it comes to fibromyalgia, or chronic pain. What doctors know is that it causes muscle pain throughout the body, fatigue, sleep problems and even psychological impairment and depression. What they don’t know is what causes it and how best to treat its generalized symptoms.

In a new study published in the BMJ, researchers report encouraging results involving one way to reduce the painful effects of fibromyalgia: with tai chi, an ancient practice originating in martial arts that has since become part of traditional Chinese medicine. The mind-body practice involves both physical and psychological exercises that promote health. While small studies have suggested that tai chi could help reduce symptoms of fibromyalgia, no rigorous trial has compared tai chi’s effect to those of currently recommended treatments for the condition, until now.

In the new study, scientists led by Dr. Chenchen Wang, director of the Center for Complementary and Integrative Medicine at Tufts Medical Center, and her colleagues studied a group of 226 people with fibromyalgia for a year. For the first 12 to 24 weeks, they randomly assigned the volunteers to a currently recommended aerobic exercise regimen, or one of four tai chi sessions. They measured people’s symptoms of physical pain and psychological effects of their condition at the start of the study and again at 12, 24 and 52 weeks.

MORE: Here’s How Practicing Tai Chi Can Help the Heart

Wang found that while all of the people reported fewer symptoms at the end of the year, all those in the tai chi groups reported more improvement in their symptom control than people in the aerobic exercise group after 24 weeks. And among those assigned to a tai chi regimen, people who practiced tai chi for a longer period of time showed greater improvement than those who did it for a shorter period.

“We think our results suggest that physicians should think about what type of exercise is best for their patients with fibromyalgia,” says Wang. “We found that tai chi was more enjoyable [for patients], there was a social connection and they could practice it at home by themselves with their family and friends.”

MORE: How Tai Chi Makes You Stronger

Wang measured a variety of things related to fibromyalgia, including the intensity of pain, people’s ability to function, fatigue, how tired they felt in the morning, whether they were depressed, how well they could perform their job and how well they slept. Regardless of which exercise group they were assigned to, all of the people in the study continued to take whatever medications they were using, and over the year started to reduce the amount of pain killers, antidepressants, muscle relaxants and other drugs they were taking. The study did not involve enough people to determine if the tai chi groups showed greater reduction in their medication use than people in the aerobic exercise group, however.

While it’s not clear what causes chronic fatigue, doctors believe that being physically active can improve blood flow to the brain and body and may relieve a variety of symptoms, from depression to pain caused by inactive muscles and joints.

Wang says that tai chi may therefore be particularly useful for people with chronic fatigue, since it involves both the mind and body. People are taught to include meditative and relaxation skills in their movements. Many people with chronic pain are also not able to exercise due to their physical or psychological symptoms; some who start aerobic type exercises often stop. Indeed, those assigned to the tai chi classes in the study attended 62% of them, while people assigned to aerobic exercise attended 40% of their classes.

Wang says that doctors should consider tai chi as a possible treatment for people with fibromyalgia, especially since it appears to be easier to start and maintain. And if the improvements reported in the study are confirmed, more people with the condition may be able to improve their quality of life.

Poezia e parë në gjuhën shqipe

Shkruan Dorian Koçi.

Tradita e shkrimit shqipes tek arbëreshët, është e dokumentuar paktën nga vepra e Lek Matrëngës “E mbsuame e krishterë” 1592, libër ka 28 faqe, i shkruar dialektin tosk dhe përfshin brenda tij poezinë e parë dokumentuar shqipe.

Ky fakt dëshmon se tradita e shkruarit shqipes Shqipërinë e Jugut ishte po aq e konsoliduar sa dhe Veri. “E mbsuame e krishterë”, “Doktrinën e Krishterë”, përmban doktrinën e krishterë, shkruar dialektin toskë nga papas Lukë Matrëngës.
matrenga Poezia e parë në gjuhën shqipe
Siç pohon titulli “E mbsuame e krështer”’, është, pra, “Doktrinë e Krishterë” gjuhën shqipe dhe është një Katekizëm prej njëzetetetë faqesh, përkthim i veprës jezuitit spanjoll, Atë Dr. Jakob Ledesma (1516-1575), shkruar latinisht.

Vepra e Lukë Matrëngës përmban një hyrje gjuhën italiane, një vjershë me tetë vargje përbën llojin e parë vargut shkruar shqip, si dhe katekizmin formën e dialogut ndërmjet priftit e besimtarit përgatitet për t’ marrë sakramentet e shenjta. Kjo vepër u hartua për t’u përdorur nga arbëreshët nuk e kuptonin variantin latinisht apo italisht katekizmit dhe u përdor nga qindra familje me prejardhje shqiptare Kalabri, Sicili e Pulje Italisë.

Gjithëve thëres,kush do ndëlesë,
mirë krështë,burra gra,
mbë fjalët e Tinëzot shihi meshë,
se s’ishtë njerii nesh çë mkatë s’kaa;
e lum kush e kujton se ka vdesë,
e mentë bashkë mbë Tënëzonë i kaa,
se Krishti ndë parrajsit i bën pjesë,
e bën për bijr tij e për vëlla.

(1592)

The post Poezia e parë në gjuhën shqipe appeared first on KultPlus.

Tri “Gratë e Guximshme” të Kosovës

Valdete Idrizi, Arbana Xharra dhe tashmë edhe Feride Rushiti janë tri gra fuqishme nga Kosova kanë marrë çmimin prestigjioz ndërkombëtar për “Gra Guximshme” i cili ndahet nga Departamenti Amerikan i Shtetit, shkruan KultPlus.

Drejtoreshës Ekzekutive QKRMT-së, Feride Rushiti, do t’i ndahet Çmimi Ndërkombëtar për Gratë e Guximshme, premten 23 mars. Kjo është hera e tretë një grua nga Kosova është fituese e këtij çmimi.

vitin 2015, këtë çmim e kishte fituar Arbana Xharra, ish kryeredaktore e gazetës “Zëri” Prishtinë për “Raportimet e saj mbi ekstremizmin fetar dhe ndikimin e tij shoqëri”.

vitin 2008, këtë çmim e kishte fituar Valdete Idrizi, veprimtare nga Kosova, për projektet drejtonte Mitrovicë, me synim për nxitur ripajtimin dhe paqen ndërmjet komuniteteve ndryshme etnike.

Këtë vit bashku me Feride Rushitin do nderohen edhe Roya Sadat nga Afganistani, Aura Elena Farfan nga Guatemala, Julissa Villanueva nga Hondurasi, Aliyah Khalaf Saleh nga Iraku, Maria Elena Berini nga Italia. Aiman Umarova nga Kazakistani, L’Malouma Said nga Mauritania, Godelive Mukasarasi nga Ruanda dhe Sirikan Charoensiri nga Tailanda.

arsyetimin për ndarjen e çmimit për Drejtoreshën Ekzekutive Qendrës Kosovare për Rehabilitimin e Mbijetuarve Torturës (QKRMT), thuhet sePër gati dy dekada punës saj, ajo ka siguruar qasje shëndetësi dhe drejtësi për mbijetuarit civil luftës. Ajo ishte ndër doktorët e parë njohu nevojën për trajtimin e traumave psikologjike për refugjatët ikën nga dhuna, posaçërisht grave dhe grupeve pakicave. Angazhimi i saj ka çuar disa fitore ligjore”.

Ky Çmim ndahet nga Departamenti Amerikan i Shtetit, për gratë cilat kanë dëshmuar lidership dhe guxim jashtëzakonshëm avokimin për paqe, drejtësi, drejtat e njeriut, barazinë gjinore dhe fuqizimin e grave./ KultPlus.com

The post Tri “Gratë e Guximshme” të Kosovës appeared first on KultPlus.

Çyçavica shpallet interes nacional

Kryetarët e Skenderajt, Drenasit, Vushtrrisë e Obiliqit janë pajtuar zona e Çyçavicës shpallet zonë me interes nacional, shkruan KultPlus.

Kryetarët Bekim Jashari, Ramiz Lladrovci, Xhafer Tahiri dhe Xhafer Gashi, takimin e sotëm, u zotuan për thellimin e bashkëpunimit mes katër komunave, lidhura me kufijtë ndërkomunal, por edhe me bjeshkët e Çyçavicës, njohur gjatë historisë.

këtë takim kryetarët u dakorduan zona rrëzë Çyçavicës shpallet si vend me interes përgjithshëm, mënyrë ardhmen shërbejë si urë lidhëse mes këtyre komunave.

“Rruga Çyçavicë shtrihet një hapësirë prej 18 kilometra dhe me shpalljen e saj interes përgjithshëm nacional, do krijohej një zonë turistike”, thuhet njoftimin e Komunës Skenderajt.
29340847_1743409205727063_583511101_n Çyçavica shpallet interes nacional
Bashkëpunimi ndërkomunal sipas kryetarëve konsiston lëmin e infrastrukturës, shërbimeve publike, arsimit, kulturës, sportit dhe ekonomisë, por edhe turizmit, terreneve rekreative dhe biznesore. Rëndësi këtë bashkëpunim do ketë edhe ruajtja e ambientit, kujdesi ndaj ujërave si dhe sipërfaqeve gjelbëruara.

“Drejtoritë përkatëse, inspektorat si dhe organet tjera komunale, do këmbejnë përvojat e veta si dhe do parashtrojnë aktivitetet si dhe strategjitë, ashtu ky bashkëpunim sjellë dobi për qytetarët dhe katër komunat me këtë nismë re bashkëpunimit”, thuhet njoftimin e komunës./ KultPlus.com

The post Çyçavica shpallet interes nacional appeared first on KultPlus.

Korea Telecom to launch 5G in March 2019, calls Verizon’s earlier 5G ‘backwards’

MART4225-e1521725362180 Korea Telecom to launch 5G in March 2019, calls Verizon’s earlier 5G ‘backwards’


Top South Korean phone company Korea Telecom (KT) announced today that it will offer 5G cellular service in March 2019, Yonhap reports, while downplaying U.S. carrier Verizon’s plan to launch 5G in 2018 as “a step backward.” KT’s prickly comments come after it collaborated with Verizon on 5G video calling tests during last m…Read MoreMART4225-e1521725362180 Korea Telecom to launch 5G in March 2019, calls Verizon’s earlier 5G ‘backwards’

Këtë e pëlqejnë %d blogues: