Home » Molieri

Etiketë: Molieri

Ku dhe kur lindi Molieri ?

Ku dhe kur lindi Molieri ?

Molieri u lind Paris vitin 1622.


kur lindi Molieri,ne cilin vend lindi molieri,ne cilin vit lindi molieri,Ku lindi Molieri

Reklama

Borgjezi fisnik – Molieri (Analiza)

 Shkruar nga: Agon Bislimi

Borgjezi fisnik është një nga veprat realiste e me permbajtje thellë shoqërore.

Molieri vazhdon traditat e komedisë popullore, por duke e ndryshuar komedi balet, krijon ambientin për goditur aristokracinë dhe për të vënë në lojë borgjezët mendjelehtë e hundëpërpjetë, përpiqen imitojnë çdo gjë aristokracinë e oborrit mbretëror.

Si personazh kryesor i kësaj komedie del një tregëtar i pasur, Zhurdeni, i cili është krejt i paditur, mëndjeshkurtër dhe ambicioz.

Ai kërkon t’u përngjajë fisnikëve mëdhenj, lidhë krushqi me ta dhe, po pat mundësi, fitojë edhe ndonjë titull fisnikërie.

Për përvetësuar shkëlqimin e jashtëm zotërinjve, mënyrat, veshjet, mësimin e tyre, ai merr nga mësues privatë mësime muzike, skermi, vallëzimi, filozofie.

Këta mësues nuk dinë gjë madhe, janë fodullë e qesharakë me rolin e tepruar, u mveshin arteve tyre (Asnjë shtet s’mund ekzistoj pa muzikë — thotë p.sh. mësuesi i muzikës. — Gjithë luftërat, gjithë çrregullimet, ndodhin botë, shkaktohen nga mosditja e muzikës).

Ata përfitojnë nga budallallëku i tregëtarit për ta rrjepur mirë e bukur.

Zhurdeni nga dëshira për hyrë marrëdhënie me shoqërinë e lartë, mban lidhje miqësore me aristokratin Dorant, duke shpresuar njoh nëpërmjet tij markezen Dorimenë.

Doranti përfiton nga kjo mani për shfrytëzuar me lloj-lloj mënyrash tregëtarin mendjelehtë.

Ky s’dëgjon t’i japë për grua bijën e tij Lucilën djaloshit ndershëm Kleont, e dashuron për vetmen arsye se ai është borgiez e jo aristokrat.

Atëherë Kleonti sipas dëshirës shërbëtorit tij, Kovjelit, vendos përdorë dredhi për t’ja arritur qëllimit: vishet si turk dhe duke u paraqitur si i biri i sulltanit Turqisë, i kërkon Zhurdenit bijën për grua.

Ky e jep pëlqimin e tij dhe Kleonti martohet me Lucilën.

kundërshtim me Zhurdenin, simpatizues budalla i bujarëve, qëndrojnë e shoqja dhe e bija si dhe Kleonti me shërbëtorin e tij Kovjel, qe janë pajisur me mjaft cilësi pozitive: gjykim drejtë, dashuri për punë, ndershmëri, kuptim serioz dashurisë.

Kleoni dhe e shoqja e Zhurdenit nuk e kanë për turp njohin haptazi prejardhjen shoqërore borgjeze tyre.

borgjezi fisnik,analiza,borgjezi xhentelmen,borgjezi kritika letrare,referate,referat shqip,analiza, analiza letrare,borgjezi fisnik,analiza letrare te veprave te molierit,molier

Koprraci – analiza

Shkruar nga: Agon Bislimi

,,Koprraci ” (1668).
Molieri demaskon fuqinë shkatërruese të parasë, duke vënë në skenë një tip zotëruar nga makutëria e hollave, arrin shkallën sa rrezik lumturinë e mbarë familjes.
Gjithë komedia vërtitet rreth personit Harpagonit, mishërim i koprracisë.
Ai arrin deri aty sa natën fshehurazi shkon e vjedh tërshërën stallën e kuajve tij.
Harpagoni i pasur, neqez, fajdexhi, me gjithë se plak, kërkon marrë për grua një vajzë re, cilës s’i dihet soji e fisi, Marianën, dhe ta martoj pa prikë bijën, EIizën, me një zotëri shkuar nga mosha.
Po i biri Kleanti, dashuron Marianën, merret vesh me Valerin, një djalosh ka hyrë shërbim Harpagonit nga dashuria ka për Elizën.
Shërbëtori i Kleantit, Shigjeta, i vjedh Harpagonit arkën e florinjve dhe ia kthen vetëm me kusht, heqë dorë nga Mariana.
Komedia mbaron me martesën e Marianës me Kleantin dhe Elizës me Valerin.  

Lakmia e parave zhduk çdo ndjenjë njerëzore tek Harpagoni.

Duke u përpjekur kursej, i mundon fëmijët e tij.
 kopraci analiza,referat,vepra letrare,veper letrare,referate,kritika letrare,analiza a vepres kopraci,koprraci analiza,molieri,komedia kopraci analiza,komedia koprraci analiza,referat

Don Zhuani – Analiza


Shkruar nga: Agon Bislimi

,,Don Zhuani” (1665).

Molieri këtë vepër demaskon fort e tallet keq me klasën e privilegjuar fisnikëve, gëzonte një fuqi madhe politike dhe pengonte ngritjen e borgjezisë.
Legjendën spanjolle mjaft përhapur Don Zhuanit, bandill e bukurosh, e përdori si një mjet volitshëm për arritur qëllimet e tija thjesht satirike, për paraqitur trajtat negative klasës fisnike: degjenerimin, parazitizmi  moskokëçarjen, egoizmin e pakufi etj.
Kundra Don Zhuanit dhe veseve tij prej aristokrati shfaqet edhe i ati, i cili thotë: Fisnikëria s’vlen asnjë pare, kur i mungojnë cilësitë morale… Unë e mbaj për Iartë  birin e hamallit, qoftë se është i ndershëm, se sa tw birin e mbretit, po jetoi ky si ju”.
Po aqë mprehët e po me atë forcë shprehet kundra edhe shërbëtori i Don Zhuanit, Sganareli, thotë:
,,A mos vallë kujtoni ju , vetëm sepse jeni aristokratë dhe mbani paruke bardhë përdredhur mirë e bukur; kapelë me pupla, rrobe qëndisura me ar dhe fiongo bojë zjarri, kini, po atë kohë, shumë mend se tjerët dhe ju lejohet gjithçka, pasi s’ka njeri guxojë t’ju thotë vërtetën?”
Me figurën e Don Zhuanit Molieri deshi tregonte se aristokracia frenge gjindej shthurje plotë morale dhe s’kishte as një drejtë për atë ndikim politik gëzonte.
Me këtë vepër ai goditi gjithashtu edhe një herë hipokrizinë klerikale.
 don zhuani molieri analiza,kritika letrare,analiza,permbajtja,referati,referat per don zhuanin,Don Zhuani referat per vepren don zhuani,don zhuani,molieri referat,kritika,personazhet,permbajtja e vepres don zhuan

Biografia e Molierit ( 1622-1673)

   Biografia e Molierit ( 1622-1673)

Emri i vërtetë i Molierit është Zhan Batist Pokëlen. 

Është përfaqësuesi i rëndësishëm i klasicizmit francez. 

U lind Paris vitin 1622. 

Me një trupë teatrore shëtit tërë Francën , ku njihet me jetën e popullit dhe maniret e provincës. 

Ka shkruar një numër të madh të komedive,si: “ I sëmuri imagjinar”, “Tartufi”, “Mizantropi”,”Koprraci”, “Borgjezi fisnik” etj.

emri i vertete i molierit,emri i vertete i molerit,biografia e Molierit, Biografia e Molerit