Home » Mendime

Etiketë: Mendime

Krijohet pajisja për leximin e mendimeve

 

Shkencëtarët Universitetin e Kalifornisë kanë
arritur me sukses zhvillojnë harduerin dhe softuerin e një
pajisjeje, e cila kap fjalët cilat ju i dëgjoni dhe për cilat
mendoni.

 Sistemi punon përmes kapjes aktivitetit neuroneve
tru, kryesisht atyre janë lidhura me fjalët dhe pastaj këto
veprime neuroneve përkthehen fjalë. Hulumtuesit kanë shpresa
një ditë programi përdorët për komunikuar me njerëzit cilët nuk
mund flasin.

Hulumtuesit e kanë testuar sistemin duke e
përdorur aktivitetin e trurit pacientëve, cilët vuajnë nga
epilepsia. Secilit pacientë i janë dhënë detyra lexojnë nga një
tekst, teksa shkencëtarët kanë vëzhguar aktivitetin e tyre trunor,
përpjekje leximit mendimeve, përmes pajisjes fjalë. Përkundër
faktit pajisja është fazat fillestare zhvillimit, shkencëtarët
kanë bërë ditur kanë arritur me sukses t’i identifikojnë disa
fjalë.

Reklama

Shpresojmë që herave tjera kur të vjen Papa në vendet tona, të mos…

Shpresojmë herave tjera kur vjen Papa vendet tona, mos
arrestohet ndonjë hoxhë, por mirë kishte qenë arrestohet ndonjë
politikan i korruptuar. Kjo do ndërlidhej edhe me botëkuptimin teorik
Papës, sepse korrupsioni është hapi i parë çon drejt prishjes
paqes. Me ç’rast, kthimi i Papës vendin e tij, filloi t’i jep
rezultatet e para.
Burimi:Iljasa Salihu

Të tjerët më mirë mund t’i shohim me sy të hapur

tjerët mirë mund t’i shohim me sy hapur, ndërsa veten nëse
dëshironi ta njihni, ta shihni dhe pastaj ta ndërtoni si duhet, mbyllni
sytë fillimisht, sepse vetëm kështu mund futeni mbretërinë e
qenies suaj. Me sy mbyllur do arrini ta shihni veten nga brenda;
prej aty ku ngjizen mendimet dhe vendimet për botën jashtë avllisë suaj!   Iljasa Salihu

Harresa është ajo që…

Harresa është ajo e madhështon përkujtimin për vepra dhe sjellje
mira, përndryshe po mos ishte harresa, atëherë përkujtimi për
gjësende duhura do ishte një fjalë e përdalë! Me këtë arrijmë
kuptojmë se madhështia e veprave mira fshihet metat e krijesave
dhe si rrjedhojë e kësaj del se metat jo çdo herë janë paduhura.

Burimi: Iljasa Salihu

Mbylle dritaren se po ndotet dhoma!!!

Mu dhimbs një mik imi jeton njërin prej qyteteve ndotura, i
cili mes tjerash kështu tha: “Nuk guxojmë t’i hapim fare dritaret,
ngase dhoma do na ndotej shumë. Ne nuk themi hapi dritaret dhe le
ajroset e freskohet dhoma, por detyrimisht kemi kujdes ajrin
dhomë ta ruajmë duke mos i hapur dritaret, sepse ajri përjashta është
shumë i ndotur dhe pakujdesia e njeriut normalisht është e qortueshme
është shndërruar një shkujdesjeje mikluese dhe tejet normale”!
  
Iljasa Salihu

Ta dëgjosh gruan dhe të këshillohesh me atë

Ta dëgjosh gruan dhe këshillohesh me atë nuk është aspak dobësi, as
nënshtrim ndaj saj, as nëpërkëmbje për ty, por dobësi dhe marrëzi e
rrallë është t’i dëgjosh ata thonë se dëgjuarit e gruas është
dobësi e madhe!

Kështu , dëgjuarit dhe këshilluarit me gruan është mëkëmbje dhe assesi nëpërkëmbje.

Iljasa Salihu
 

Ah, sikur të duhemi sa urrehem

Ah, sikur duhemi sa urrehemi. këshillohemi sa qortohemi.
shpjegojmë sa mallkojmë. lexojmë sa nuk lexojmë. shkruajmë sa
merremi me gabimet e shkrimtarëve. ushtrojmë sa merremi me bisedat
rreth dietës. Ta mbajmë fjalën sa merremi me rëndësinë e fjalës premtim.
Sigurisht se do ecnim rrugën rrihet pandalshëm prej rrezeve
dritës!

Burimi:Iljasa Salihu
 

Shqiptarët nuk kanë para, por…

Shqiptarët nuk kanë para, por kanë vetura nuk i ndalin, celularë
shtrenjtë me cilat flasin shpesh me tarifën e lirë dhe holla për
festimin e mbrëmjeve semimaturës, maturës dhe mbarimit
fakultetit. Vetëm libra për blerë nuk kanë para, këtu plotësisht i
kuptoj, ngase shkëlqyeshëm këta kanë kuptuar se edhe pa libra i dilet
fund maratonës arsimimit.

Burimi:Iljasa Salihu
 

E dashura ose i dashuri duhet ta ndiejnë afshin e dashurisë

E dashura ose i dashuri duhet ta ndiejnë afshin e dashurisë dhe jo
mundohen me çdo kusht ta kuptojnë masën e saktë dashurisë. Sado
dish flasësh dhe shkruash bukur, pastër e pasur dhe kesh një
ujanë tërë me fjalë, sërish nuk mund t’ia shprehësh dashurinë asaj
apo atij me loçkë zemrës e dashuron. Andaj ajo ndihet, shprehet me
ndjenja, me sjellje mirë, ndërsa fjalët janë vetëm një argument i
pamjaftueshmërisë për t’ia shprehur dashurit (burrit) apo dashurës
(gruas) zjarrin e dashurisë!

Burimi:Iljasa Salihu
 

Nëse unë e dua shumë librin

Nëse unë e dua shumë librin, ndërsa ti do shumë mua, skajshmërisht e urren librin, qoftë vetëm me vepër, atëherë dyshoj se dashuron!

Kjo është aforizëm për ata burra vetë sikur macja pas miut vrapojnë për dituri, ndërsa gratë e tyre kurrë nuk i pyesin se si i kanë punët me lexim.

Burimi:Iljasa Salihu