Home » Lahuta e Malcisë

Etiketë: Lahuta e Malcisë

Analiza e veprës ”Lahuta e Malcisë” nga Gjergj Fishta

Lahuta e Malcisë Gjergj Fishta (Analiza)

Lahuta e Malcis nuk është vepër historike, edhe pse mbështetet në ngjarje historike dhe përshkruan persona të vërtetë që kanë marrë pjesë në këto ngjarje.

Vepra e Gjergj Fishtës nuk është as një trillim fantastik, megjithëse në të pasqyrohet një popull që bashkëjeton në mënyrë të pandarë me mitet e legjendat e veta.

Lahuta e Malcis është një poemë epiko-heroike, një vepër epope, subjekti i së cilës është ndërtuar mbi epizode të shumta, ku veprojnë një numër i madh personazhesh historike e mitologjike.

Baza kompozicionale e poemës është konflikti ndërmjet dy popujve vegjël Ballkan: i shqiptarëve me malaziasit.

Ky konflikt nis Vraninë, një ishull i vogël Liqenin e Shkodrës, pikë kufitare ndërmjet Shqipërisë dhe Mali Zi, dhe përfundon Londër, Konferencën e krerëve Fuqive mëdha, cilët morrën vendimin forcat shumëkombëshe vendoseshin qytetin e Shkodrës, për zgjedhur këtë konflikt.

Vraninë ndeshet shkodrani Oso Kuka, krye rrojeve postës kufitare, me malaziasin Vuk Drakoviqin, i printe një bande cubash.

Më pas ndeshen forcat e Dervish Pashës, të dërguara nga sulltani, me ushtrinë e Mark Milanit, të ngritur nga Krajl Nikolla i Malit të zi për të pushtuar tokat e Perandorisë OsmaneBallkan.

Kjo vepër ka për temë heroizmin shqiptar, luftërat e popullit shqiptar për pavarësi, pra luftërat e shekullit kaluar.

lahuta e malsise analiza,referat,vepra,kritika,analize,lahuta e malcise,lahuta e lahute e malcise,kritika,letrare

Reklama